Dodaj do ulubionych

Kubek-niekapek może powodować wady wymowy?!

02.06.07, 19:42
Nie wiem czy któraś oglądała dzisiaj program "Mamo to ja" na TVN Style, ale
było tam dziś o kubku-niekapku. Zawitkowski (fizjoterapeuta) stwierdził, że
niekapek powoduje zbyt duże napięcie mięśni i może prowadzić do
nieprawidłowości, np. wad wymowy (zwłaszcza, jeżeli dziecko ma jakieś, nawet
drobne nieprawidłowości w budowie narządu mowy). Szczerze mówiąc zdziwiłam się
bardzo, bo pierwsze słyszę... Dotąd nigdzie się nie spotkałam z krytyką
niekapków. No, ale sama też nie wiem na ile gazetom można wierzyć...
Zawitkowski też nie jest dla mnie jakimś guru, ale wydawał się wiarygodny...
Do picia polecał zwykłe kubeczki. A na wyjazdy np. buteli ze słomką lub takie
z dzióbkiem.
Ja więc na wszelki wypadek zacznę od tych ze słomką. Co wy na to?
Obserwuj wątek
    • mamaolka07 Re: Kubek-niekapek może powodować wady wymowy?! 03.06.07, 09:44
      Też oglądałam. Nie wyobrażam sobie tylko za bardzo jak taki maluszek miałby pić
      ze "zwykłego" kubka. Czyli co, jak ja okazjonalnie (karmię piersią) podaje
      teraz herbatki z butelki przez smoczek to źle? Kiedy zacząć poić kubkiem? Nie
      wiem ale przecież dzieci nie spedzaja tak wiele czasu ściskając dzióbek kubka
      niekapka żeby tak wady się pojawiały. No ale facetowi płacą za to co mówi i
      chyba bierze za to odpowiedzialność - tym bardziej, że naraził się kilku
      firmom... smile
      • cannella Re: Kubek-niekapek może powodować wady wymowy?! 03.06.07, 12:15
        Może to się wydawać dziwne, ale niemowlęta potrafią pić ze zwykłego kubka.
        Oczywiście nie w takim tempie, jak dorośli i starsze dzieci. Mój synek tak był
        karmiony w szpitalu jak miał dwa tygodnie i bardzo dobrze sobie radził.
    • dizzy10 Re: Kubek-niekapek może powodować wady wymowy?! 03.06.07, 09:54
      Też oglądałam ten pogram i mam dylemat. Mała jest tylko na piersi i chciałam ją
      zacząć uczyć pić z butelki (na razie tylko odciągane mleko). Konsultantka
      laktacyjna odradziła mi uczenie jej picia przez smoczek i zaproponowała, żeby
      zacząć od niekapka. No ale jak usłyszałam o tych wadach wymowy, to zupełnie nie
      wiem co robić - na bidon ze słomką to jednak Magdusia jest chyba trochę za
      mała... Przeglądam ofertę butelek i kubków różnych producentów i nie mam
      pojęcia co wybrać, żeby nie zaszkodzić córeczce sad((
      • althea35 Dizzy10 03.06.07, 13:27
        Ja karmie wylacznie piersia. Od czasu do czasu mala dostaje odciagniete mleko z
        butelki (uzywamy aventu) i nie widze zeby to mialo jakiolwiek wplyw na
        cokolwiek.
        Pierwszy raz dostala butle jak miala 3 tyg. Z butli pije chetnie, ale jak
        wracam to rownie chetnie przysysa sie do cyca.
        • asia_ba althea35 03.06.07, 21:11
          Ja z butelką wolę uważać, bo ostatnio moja córeczka bardzo słabo przybierała na
          wadze - odstawiłyśmy smoczek, bo mógł on się przyczynić do problemów z wagą.
          Dlatego konsultantka poradziła nam, żeby zamiast zwykłej butelki zacząć używać
          niekapki.
          A jakiego używasz smoczka do butelki? Bo ja dziś chciałam sprawdzić, czy mała
          zaskoczy z butelką (tak testowo, bo będę ją jednak uczyć pić z niekapka) i nie
          za bardzo sobie radziła. Zastanawiam się, czy to nie wina tego, że piła przez
          najwolniejszy smoczek. Ale z drugiej strony słyszałam, że jak dziecko jest
          przede wszystkim na piersi, to nie powinno pić przez szybsze smoczki...
          • althea35 Re: althea35 04.06.07, 11:53
            uzywamy ciagle najwolniejszego aventu.
    • althea35 Re: Kubek-niekapek może powodować wady wymowy?! 03.06.07, 13:24
      Wszystko jest szkodliwe jak sie tego naduzywa. Butelka tez niedobra, dla
      dwulatka ktory biega z nia w zebach.
      Nie sadze zeby czy kubek czy butelka mialy ogromny wplyw gdy sa podawane
      sporadycznie. Zreszta dziecko ma sie napic gdy jest spragnione, a nie pic caly
      czas (biegac w kolo z butelka czy kubkiem).
      Nasze maluchy sa na tyle male ze i tak kubka sobie same nie potrzymaja, wiec
      wszystko jedno czy to niekapek czy zwykly kubek.
      • ziena77 Re: Kubek-niekapek może powodować wady wymowy?! 03.06.07, 23:59
        A w gazecie "Dziecko"(majowym nr)był artykuł o niekapkach. Tam zalecali właśnie
        tę formę podawania czegoś do picia. Twierdzą, że butelka ze smoczkiem-owszem-
        ale tak do 12, 13-go miesiąca życia. Potem warto się pożegnać z butlą bo psuje
        zgryz, bo krzywe zęby. Ha, i komu wierzyć?
        • my_cha1 ale butli ze smoczkiem tez nie polecal!!! 04.06.07, 12:50
          tylko kubek zwykły albo butla ze słomką.
    • ankaa22 Re: Kubek-niekapek może powodować wady wymowy?! 04.06.07, 13:09
      właśnie skończyłam czytać "Córkę nomadów" Waris Dirie i ona tam m.in. pisze, że
      w Somalii dzieci od razu uczy się pić ze zwykłego kubka - rozchyla im się
      dzióbki przez delikatne ściśnięcie palcami policzków i tak sobie radzą. I ona
      jak urodziła swojego synka już w Nowym Jorku, to też tak go poiła i nie chciała
      używać butelki ze smoczkiem. To tak tylko, bo mi się skojarzyło smile
      Moja Zosia pije z butelki odciągnięte mleko dosyć często - wtedy kiedy ja idę na
      wykłady. Pierwszy raz dostała butlę jak miała 2 tygodnie i od początku dobrze
      sobie radzi, co nie znaczy że przestała lubić pierś - nadal uwielbia się do mnie
      poprzytulać wink Jak były upały to podałam jej herbatkę, też z butelki. Niekapki
      mam już dwa i pewnie kiedy mała zacznie pijać soczki, to spróbuję z niekapkiem.
      Ale będę się starała uczyć ją pić z normalnego kubeczka jak najwcześniej. Tylko
      żebyście nie myślały, że to jeszcze w tym roku - nie nie wink)
    • ithilhin Re: Kubek-niekapek może powodować wady wymowy?! 05.06.07, 09:51
      mi o tym mowila jakis czas temu kolezanka logopedka.
      ale z zaznaczniem ze zdrowemu dziecku nie zaszkodzi, problemy moga miec dzieci
      np. z obnizonym napieciem miesniowym.
      moga ale nie musza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka