ewaula 11.01.08, 15:14 dziecko juz niedługo do przedszkola szykuję, a on jeszcze w ogóle nie sika do nocnika!czy macie z tym problem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inga75 Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 11.01.08, 19:11 Moj sika jak go posadze...sam nie wola choc mowi juz pieknie. Kupka wyczekana i pilnowana czasem trafia do sedesu ....ale jednak zdecydowanie czesciej do pieluchy. Chyba szybko sie z pampkiem nie rozstaniemy. Odpowiedz Link Zgłoś
hautnah Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 11.01.08, 19:32 od tygodnia sadzam mloda na nocnik przed pojsciem spac wieczorem i prawie codzirnnie bylo siusiu. a poza tym 24 h przy tylku pampers i zero zainteresowania mlodej w kierunku nocnika Odpowiedz Link Zgłoś
kasikk_29 Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 11.01.08, 19:34 moja chce siadać, ale zaraz po tym wstaje i oświadcza "e-e, nie" no i co mam zrobić? pampek... Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynasg Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 11.01.08, 20:55 bez urazy ale jesli raz bedziecie sadzac a raz zakladac pieluche to dzieciaki sie nigdy nie naucza ..... moj synek od wakacji zeszlego roku smiga bez pieluchy, jasne ze poczatki byly masakrycznie i tez wolal ze nie chce jak siadal na nocnik ale w koncu sie przemogl i nie ma problemu Odpowiedz Link Zgłoś
azbestowestringi Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 11.01.08, 21:24 pola wie do czego sluzy nocnik, ale pasjonuje ja kupa w pieluszce. jest dumna i blada, jak narobi w pieluche moze jak mlodszy bedzie sie uczyl nocnikowac to sie za dwojke na raz wezme Odpowiedz Link Zgłoś
salvita Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 11.01.08, 22:50 my tez w pampku mlody wszystko kuma i wie o co biega ale ma jakies zaciecie jesli chodzi o robienie kup do nocnika czy kibelka. owszem wola jak mu sie chce, owszem siada, owszem siedzi cierpliwie (ostatnio 30minut nawet) ale za chiny nie moze sie przelamac i zrobic. skutki sa takie ze wstrzymuje, do konca dnia nawet w pieluche nie zrobi a na drugi dzien ma mega zatwardzenie chodzi czerwony i skarzy sie na bolaco pupe a ja go ratuje czopkami. wiec poki co mu odpuszczam bo naprawde wazniejsze jest dla mnie zeby mi sie regularnie wyproznial niz zeby przestal latac w pampku. jak lata w domu bez pampka to wola siku ale sika na stojaco do kibelka lub na nocnik. jak mu sie chce kupe to zakladam mu pampersa nie katuje go nocnikiem musi sie sam przelamac. Troche mi juz nie pasuje do pampersow w koncu taki juz z niego "duzy chłopak" ale jego zdrowie psychiczne w tym zakresie jest wazniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
monismonis Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 12.01.08, 09:37 U nas tez jeszcze pampersy tez są w modzie Patryk dobrze wie o co chodzi jak go posadzę na nocnik i każe mu zrobić siusiu to ładnie zrobi , potem nawet czasem sam zawoła ale po chwili dobra passa sie kończy i znów sie zaczyna sikanie do pampersa. Pewnie gdybym tego bardziej pilnowała to poszło by łatwo ale czekam z tym do wiosny. Mam nadzieje że uda nam sie oduczyć pampersów do końca lata. Odpowiedz Link Zgłoś
ewaula Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 12.01.08, 10:21 moja tesciowa mowi do małego: chodz Nikus , usiadz na nocnik i zrób siusiu.on na to: nie, dziekuje.i co robić? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynasg Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 12.01.08, 11:23 tlumaczyc po x razy niestey.... ja mowilam ze duze chlopaki siusiaja do kibelka albo do nocnika a nie w pieluchy powiem szczerze ze pomocna jest mala dzidzia, ja pokazalam synkowi synka mojego kuzyna, dopiero sie urodzil i robi w pieluchy kuba widzi roznice ze to mala dzidzia a on duzy chlopak, i mowi ze "duzie chlopaki nie robia w ppuchy[pieluchy]" oczywiscie ze od razu nie poszlo gladko ale z czasem zajarzyl oczywiscie przy kazdym zalatwieniu sie do toalety byly mega wielkie brawa huuuraa i innie radosci z kupa mielismy ostatnio problem po chorobie i goraczce maly sie zablokowal i zaczal robic kupe w majty trudno tez go nie zmuszalam bo to faktycznie zadnych korzysci nie przynosi ale tez tlumaczylam po kilkadziesiat razy ze juz jest duzym chlopcem ze przeciez wie gdize sie robi kupku ze mama bedzie baaaaaardzo szczesliwa jak sie mu uda zalatwic , ze moze sprobujemy usiasc na nocnik albo na kibelek i ze jesli sie nie uda to tez sie nic nie stanie ale sprobowac mozemy, no i w koncu sie udalo wiadomo kazde dziecko jest inne na kazde jest inny sposob my sie wspomagalismy ksiazeczka "Kamyczek na nocniczku" Kuba uwielbia wszystkie ksiazeczki z serii Kamyczka wiec to tez pomoglo i jemu i mi w zrozumieniu jego toku myslenia -ksiazeczka stworzona dla dzieci od lat 2 Odpowiedz Link Zgłoś
magalik Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 13.01.08, 07:27 u nas nie pomoglo zadne tluamaczenie, przekonywanie, przyklady, kolorowe nocniki, chodzenie w samych majtkach i lanie po nogach i cuda na patyku. za to pomogla nagroda - jak zrobisz siusiu na nocnik dostaniesz cukierka (zaopatrzylam sie w takie malutenkie lentilki). zaczynalam od etapu kiedy ona nawet nie chciala usiasc na nocnik jak ja ja chcialam dopilnowac i cos zlapac na nocnik a po 2 miesiacach katorzniczej pracy, przypominania, nagradzania efekt jest taki ze nawet w nocy sie budzi i wola ze chce. balam sie jak odzwyczaje od cukierkow ale po prostu jak juz sie nauczyla to zaprzestawalam dawania cukierkow i jest ok i jaki luz (tym bardziej przy dwojce dzieci) Odpowiedz Link Zgłoś
ninjo Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 13.01.08, 22:09 u nas bylo wszystko to samo co u magalik i... nic... trudno mi uwierzyc, ze nawet kawalek czekolady za siusiu nie robi na niej wystarczajacego wrazenia, jest strasznym lasuchem przeciez! duza silniejsza jest niechec do nocnika. kilka miesiecy temu chodzila w majtkach, miala pieluszke zakladana tylko na noc i na spanie w dzien. Efekt byl taki, ze nie robila siku w ogole, dopiero kiedy miala zakladana pieluszke. Nigdy nie zrobila siku w majtki, doskonale kontrolowala sytuacje od samego poczatku, ale tez nie chciala zrobic siku na nocnik, jeden, drugi... na nakladke rowniez. Wiec przerwalam trening, zeby sie nie przyzwyczaila do wstrzymywania (trwalo to kilka tygodni). Niedlugo sprobuje znowu, ale nie widze, zeby cokolwiek sie zmienilo w jej nastawieniu. Probowalam oczywiscie tez naklejek, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia152 Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 14.01.08, 08:33 u nas poszło szybko, jak tylko młody skonczył dwa latka zaczął chodzić w domu w majtkach, ok.2 tyg. sikał w majtki, kupę robil też gdzie popadło, no i po tych dwoch tyg. nauczył sie ze jak mu sie chce siku albo kupę to szybko na nocnik, jakoś samo przyszło Odpowiedz Link Zgłoś
sani14 Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 14.01.08, 10:38 mój synuś w żłobku już z pół roku chodzi bez pieluchy i daawno nie miał "wypadku" ale tam regularnie wszystkie dzieci siadają na nocnik w domu bywa różnie bo na noc pielucha obowiązkowo a w dzień to zależy od jego nastroju... zawsze jak zakładam pieluche mówię że to po to żeby było ciepło w dupkę a nie po to żeby w nią sikać i czasami od rana do wieczora ma sucho zasada jest taka że nie pytam go czy chce siusiu tylko on sam już wie i rozbiera się i siada (nocnik to główny mebel w dużym pokoju a mlody lubi na nim siadać bo to taka imitacja prawdziwego sedesu z klapą czasem Titu prosi o pomoc w rozbieraniu ale raczej on "sam" ogólnie jest ok bo np kupa już od dawna ląduje tylko w nocniku gdyby nie żłobek to pewnie nie byłoby tak fajnie... Odpowiedz Link Zgłoś
doso1 Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 14.01.08, 11:02 Moj tez jeszcze z pielucha lata. Mielismy dwa podejscia i obecnie od Swiat jestesmy w regresie i przynajmniej do konca stycznia odpuszczam. Generalnie jest u nas podobnie jak u Ingi75 z dodatkowa atrakcja w postaci przeogromnej fascynacji swoja kupa. A najlepiej sie nia bawi i np. rozjezdza autkiem po calym pokoju... Odpowiedz Link Zgłoś
taormina Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 22.01.08, 10:27 U nas było dziwnie Z zazdrością czytałam na forum, że Wasze półtoraroczne wówczas dzieci dają się w ogóle wysadzić na nocnik. Magda natychmiast mi z niego zwiewała, a im była starsza, tym było gorzej, bo miała już własne zdanie i "nie bo nie". Tuż przed nowym rokiem zaczęłam jej opowiadać o przedszkolu, o tym jak tam wszystkie dzieci siusiają na nocniczki lub do toalety itd. 2 stycznia ubrałam jej nowe, kolorowe majteczki i... pełen sukces! Nie było żadnej nauki! Załapała od razu, mamy na koncie tylko 3 pary posiusianych majteczek. Kupka tylko do nocniczka, bez wpadek i blokad. Woła "mam siki!" i wtedy albo leci do łazienki, albo jeśli jesteśmy poza domem mówię jej, że musi chwilkę wytrzymać zanim dotrzemy do jakiejś toalety. I udaje się. Jeszcze tylko na noc zakładamy pieluchę, ale różnie bywa, czasem rano jest zupełnie sucha. Ostatnio zaczęła wołać nad ranem, idziemy na nocnik, potem śpimy dalej. Nabrałam przekonania, że dziecko musi po prostu do tego dorosnąć, jedne dzieci wcześniej, drugie później. Dobrze, że nie męczyłam ani Madzi ani siebie wcześniej Odpowiedz Link Zgłoś
malina.majka Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 22.01.08, 10:51 U nas tak samo,dorosla do tego i poszlo bez zadnych problemow,co nie oznacza,ze jak dziecko potrafi juz komunikowac sie i doskonale rozumie do czego sluzy nocnik,to mozna pozwolic mu na lenistwo.Maya robi siku na nocnik/ubikacje a kupke w zasadzie tylko na ubikacje,nawet jak jestesmy gdzies u kogos to wola,zeby ja posadzic na wc.Kupilam jej nakladke na wc i podest,zeby mogla sama zejsc jak zrobi i dzieki temu ona sama jest z siebie dumna Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkaela Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 23.01.08, 15:00 Filip wlasnie odbywa trening-chodzi bez pieluszki w domu. Wczesniej szczerze mowiac nie moglam sie za to zabrac. Teraz sie zmobilizowalam... Pierwszy dzien biegalam ze scierka i przebieralam go kilkanascie razy, ale juz wieczorem zawolal ze chce siku. Teraz jest 4 dzien-bywa roznie, ale nawet jak zacznie i poczuje mokro to wstrzymuje sie z kontynuacja zanim nie posadze go na nocnik. Odpowiedz Link Zgłoś
malwinka35 Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 24.01.08, 15:36 ewaula napisała: > dziecko juz niedługo do przedszkola szykuję, a on jeszcze w ogóle > nie sika do nocnika! Mój też nie sika do nocnika. > czy macie z tym problem? Nie, nie mam z tym problemu, na wszystko przyjdzie czas Odpowiedz Link Zgłoś
iva30 Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 25.01.08, 11:26 U nas Ania do spania i na spacer w pieluszce, po domu bez. Prawie nigdy nie zawoła, że chce siku lub kupę. Ale już bardzo rzadko zdarza jej się ssikać. Natomiast kupę, częściej robi w majtki. Wychodzi wtedy do drugiego pokoju i chowa się za łóżkiem i tam załatwia swoją potrzebę. Jak widzimy, że wychodzi i zamyka się w pokoju, to znaczy, że pewnie coś produkuje i jak posadzimy wtedy to zrobi na nocnik.Zaznaczę, że z tym nocnikiem jesteśmy konsekwentni i sadzamy już prawie rok. Postępy są ale bradzo powoli to idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
liniosek Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 25.01.08, 20:09 nam sie juz udalo,mala juz od jakiegos czasu zalatwia sie do nocniczka.Wprawdzie nie wola ze chce siku po prostu sciaga majtusie siada wysika sie i sama wylewa do kibelka.Zkupka jest podobnie,tylko ze ja juz wyrzucam by gdzies z po drodze nie zgubila hehe.Na spacer i na noc zakladam jej pampka "na wrazie czego",bo jest zimno a ten sukces jest dopiero gdzies od miesiaca. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_mod Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 28.01.08, 17:59 Miłosz jeszcze w pampersie. Doskonale wszystko rozumie, gdzie powinien załatwiać swoje potrzeby, a gdzie faktycznie robi. Bez problemu przyznaje się, że jest pampersiarzem. Na pytanie, czy chce siku lub kupkę oczywiście mówi:nie. Od czasu do czasu uda nam sie coś złapać do nocnika. Niestety u nas poważnym problemem jest to, że oboje z mężem pracujemy, a teściowa nie ma jakoś serca do nauki, bo był czas, że skutecznie odstraszyła go od nocnika. Wypadałoby wziąć tydzień urlopu i poświęcić się nauce korzystania z nocnika.... Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 28.01.08, 21:59 tak, my tez. ale ja nie ucze, wierze, ze sie sama nauczy jak moj syn. do przedszkola jeszcze z 7 msc, to bardzo duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 29.01.08, 23:30 W dzień bez pampka, sika w nocnik jak go posadzę (jak mi się uda). Na pytanie o siku mowi "nie", po czym pięknie sika na dywan Zużywamy mało pampersów, ale to dzięki pilnowaniu, może raz zdarzylo mu się zawołać (ale to dawno...). Na noc zakladam pampka, ale sporadycznie go zmoczy. Wyglądam końca kupowania pieluch, choć dwa miesiące temu, jak kupowalam kolejną paczkę, mialam nadzieje, że to ostatnia. Niestety, wlasnie sie skończyla Odpowiedz Link Zgłoś
alza73 Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 30.01.08, 09:13 Michaś woła i kupę i siku, pampek zakładam tylko na noc i na spacer bo zimno (ale wraca zawsze z suchym). Na wizyty do znajomych chodzimy bez pampka i też woła. Ostatnio mu się podoba robienie na duży kibelek (wiecie jak to jest spuszczanie wody, papier toaletowy, brise do psiknięcia, światło do zapalenia i zgaszenia). Super zabawa. Odpowiedz Link Zgłoś
kasikk_29 Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 30.01.08, 13:25 o tak, te wszystkie atrakcje sa super, ale i tak nie robi nie i nie, przecież nie będę jej wyciskać i przywiązywać do nocnika w żłobku też nie robi kupki na nocnik wystarczy jej założyć pampka i kupa w pampku, a na nocnik słownie raz jej się zdarzyło i to po długich namowach poczekam trochę aż się cieplej zrobi i zdejmę dywany Odpowiedz Link Zgłoś
aniapatryk Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 09.02.08, 10:29 Moj Oskar tez w pampersie i nie ma zamiaru tego zmienic jak narazie Odpowiedz Link Zgłoś
kraabik MY WALCZYMY :D 09.02.08, 15:54 A my po raz drugi od urodzenia Ady (ma 3 miesiace) walczymy z Alicją. Tym razem juz jej chyba nie popuścimy, bo za duzo słyszymy o szkodliwości pampersów w tym wieku dla dziecka od lekarzy, do których niestety musimy non stop chodzić z Alą (ma wadę układu moczowego ) Ala jest z gatunku wstrzymujących godzinami mocz, ale ostatnio małe sukcesy pozwalają nam uwierzyć, że się uda. Od kilku dni zakładam jej majtusie - które strasznie lubi i wysadzamy. Sama nie woła, ale w KOŃCU zaczeła siku robić i kupkę. Dostaje nawet za kropelkę misie żelki (wczesniej nie pomagały żadne słodycze), czasem na zachętę i jakoś to idzie. Do spania w dzień zakładam takie grubsze majtki i ceratkowe na to - budzi sie mokra, ale nie robię z tego problemu, na noc pampers na razie. Przełamała się i mam nadzieje, że naszej determinacji i cierpliwości wystarczy, ale teraz widzimy sens jak się cokolwiek młodej uda zrobić na nocnik, a nie tak jak np miesiąc temu, że zaparła się i nic... Pozdrawiamy i życzymy powodzenia tym WALCZĄCYM Odpowiedz Link Zgłoś
kasikk_29 Re: MY WALCZYMY :D 10.02.08, 20:10 ja też od wczoraj dzisiaj zmienialiśmy majteczki tylko raz, więc to lepiej niż wczorajsze 5 par ale kupka niestety do majtek, jak w żłobku do pieluszki na nocnik nie chce, może się uda - będzie jeszcze tydzień w domu, więc zobaczymy, co da się zawalczyć na razie podoba jej się chodzenie w majteczkach, śpi w pieluszkach i budzi się z mokrą, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
annie_2 Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 27.02.08, 22:19 mój synek siada na nocnik, tylko problem mam z mężem, który zajmuje się na codzień dzieckiem (ja chodzę do pracy); mój mąż nie chce go wysadzać na nocnik, bo pampersy są dla niego wygodniejsze. Więc synek siusia do nocnika tylko popołudniami mam problem, ale z mężem Odpowiedz Link Zgłoś
kraabik No i sukces!! 28.02.08, 08:55 Pisałam jakiś czas temu, że się Ala przełamała, z dnia na dzień było tylko lepiej. Teraz sama biega do nocniczka i mnie woła, że zrobiła siku czy kupę. W dzień do spania normalnie ją ubieram, nie zdarzyło się jej posikać. Za to w nocy różnie bywa. Musimy ją wysadzać co najmniej 2 razy. Nie zakładam już żadnych ceratkowych majtek, bo i tak sama ściąga, a dostaje na noc furagin (moczopędne, rozluźniające) i dużo przez to sika. Czasem się obudzi, ale nie liczymy na to, my musimy wstać. I tak będzie przez najbliższe pół roku, bo wiadomo, ze tyle na pewno będzie brała ten lek, może i dłużej. Najgorsze, że zanim zaczęła brać furagin budziła sie z suchym pampersem. A słodycze za siku już też przestałam dawać - nie potrzeba Odpowiedz Link Zgłoś
kasikk_29 Re: No i sukces!! 29.02.08, 21:01 u nas w dzień też już super - mała sama woła, ściąga majteczki i siada na nocnik na noc i do spania niestety pielucha, bo siusia ja niestety nie mogę jej wysadzać w nocy - muszę się oszczędzać, żeby drugi maluch nie pospieszył się z przyjściem na świat... ale damy jej jeszcze trochę czasu i zaczniemy w nocy wysadzać Odpowiedz Link Zgłoś
inga75 Re: No i sukces!! 01.03.08, 11:14 U nas tez sukces. Od ok . tygodnia Ivo biega bez pampka.Wola kupe i siku, nawet podczas spaceru-co czasem jest dosc stresujace- szczegolnie gdy wypadnie np. na srodku supermarketu)). Nauka trwala ok. 2 tygodni, po tym czasie zalapal zeby siku wolas minutke wczesniej niz poleci- wczesniej wolal w czasie kiedy juz lecialo. Na noc jeszcze zakladamy pampka, choc czasem budzi sie z suchym. Bardzo sie ciesze, ze sie udalo....i mam nadzieje, ze tak zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
9-x-2 Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 02.03.08, 07:55 Daria chodzi bez pampersa od 1,5 roku, ale zdarza jej się zmoczyć majteczki (popuścić) Natomiast na drzemkę w dzień i oczywiście na noc pampers niestety musi być i nie zapowiada się, żeby się go pozbyła do czasu pójścia do przedszkola (zawsze jest pełny, a próby położenia spać bez niego niestety kończą się zamoczeniem łóżka) W przedszkolu nikt raczej nie będzie zakładał jej pampersa na drzemkę i nie wiem, co z tym zrobić.... Odpowiedz Link Zgłoś
kasikk_29 Re: czy duzo jeszcze dzieci w pampersach? 02.03.08, 14:00 rozmawiałam z lekarką o tym i powiedziała mi jakiś czas temu, że do 6 r.ż. może tak być, że dzieciaki się moczą w nocy mam ten sam problem z małą i przedszkolem - pielucha tylko czasem sucha po dziennej drzemce, a nocna zawsze zalana Odpowiedz Link Zgłoś