super_pysia 29.05.08, 18:22 Witam i zapraszam wszystkie mamusie kwietniowych pociech, ciekawe ile nas jest? Mój synek Oskar urodził sie 10 kwietnia, ważył 3120 i miał 51 cm. Teraz waży już ponad 5 kg!!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
korusiar Re: kwiecień 2008 29.05.08, 23:14 Cześć Moja młodsza córeczka Zuzia urodziła się 3 kwietnia. Ma już prawie dwa miesiące! Ale ten czas szybko leci Zmienia się z dnia na dzień, zaczyna "gadać" i uśmiechać się tak słodko że mam ochotę ją zjeść Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
misiorek86 Re: kwiecień 2008 30.05.08, 13:14 Hej ja tez mam ślcznego synusia Konradka, przyszedł na świat 19-go kwietnia, dostał 10 pt. wazył 3.5 kg i 52 cm długosci, w pon. idziemy na szczepienie i zobaczymy ile nam przytył Odpowiedz Link Zgłoś
ibiza777 Re: kwiecień 2008 07.06.08, 18:57 Witam kwietnióweczki. Hania urodziła sie 12 kwietnia, ważyła 2860 i 55 cm długości. Teraz waży około 4 kg, we wtorek wybieramy sie na szczepienie to poznam dokładną wagę mojej kruszynki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
leedeczka Re: kwiecień 2008 07.06.08, 22:28 Cześć! Michał urodził sę 24 kwietnia 2008 r. o godzinie 9.15 Ważył 3450 g i miał 54cm długości. W czwartek powinno być szczepienie, ale synek jest przeziębiony i jest przesunięte na przyszły tydzień. Córk aprzynosi co chwila jakieś wirusy z przedszkola. Chyba juz tak bedzie, niestety... Pozdrawiam i piszcie, piszcie dziewczyny )) Odpowiedz Link Zgłoś
madmaddie90 Re: kwiecień 2008 10.06.08, 21:31 Czesc, chcialabym dolaczyc, moj synek Kubus urodzil sie 2 kwietnia i jest najslodsza kruszynka i naszym kochanym malutkiem W tej chwili wazy okolo 6 kg, gluży, ma fałdki i rozdaje uśmiechy Odpowiedz Link Zgłoś
ibiza777 Re: kwiecień 2008 11.06.08, 12:37 Witam. Byłyśmy wczoraj na szczepieniu, malutka dzielnie to zniosła. Waży równo 4 kilo, ale najważniejsze ze zdrowo rośnie ). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
leedeczka Szczepienie 12.06.08, 23:46 Hej, byłam dziś z Michałem na szczepieniu. Zniósł je bardzo dzielnie, jestem z niego dumna. Wieczorem troszkę marudził, ale viburcol pomógł. Czy kupowałyście szczepionkę skojarzoną? Ja tak i mam w portfelu 200 zł mniej. ZAmiast 3 kłuć syn miał jedno, pewnie większość rodziców wykupuje te szczepionmi skojarzone, bo chce, aby ich dzieci nie cierpiały )) Szczepicie dzieci przeciwko pneumokokom? Strasznie droga ta szczepionka. Potzrebne są 3 dawko, a jedna kosztuje 300 zł. Horrror! Michał jest na 50 centylu wagi i wzrostu: ma 58 cm długości i wazy równe 5 kg Pozdrawiam i zmykam spac. P.s Własnie wrociłam z Tesco. Dziś zakupy robiło się rewelacyjnie, prawie wszyscy oglądali dziś w domu mecz i były pustki Odpowiedz Link Zgłoś
misiorek86 Re: Szczepienie 13.06.08, 10:37 Hej ja tez wykupiłam szczepionke skojarzona z tym ze zapłaciłam za nią 100 zł, i ciesze sie ze coś takiego wymyslili bo synek tak strasznie płakał po wkłuciu az sie serce kroiło, a było az 2 wkłucia bo oprócz tej 3 w 1 było jeszcze na WZW, czyli gdyby nie było tej szczepionki skojarzonej to mały chyba byłby 4 razy kłuty (. A po 7 tyg wazy 5100 i 56 cm . Mam pytanie podajecie maluszkom wit K jesli karmicie piersia?? Odpowiedz Link Zgłoś
joannanina witamina K? 13.06.08, 10:51 no własnie ztą witaminą to terż straciłam wątek...nikt mi wcześniej nie powiedzial z lekarzy , ze należy, tyko o wit. D3 mowili. Teraz podczas wizyty u neurologa, zapytała lekarz czy podajemy i kazała dawać choćby przez ostatni miesiąc. na niemowlakach jest szerzej w wątku o witaminie, zerknij. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=74604114 Odpowiedz Link Zgłoś
leedeczka Re: witamina K? 17.06.08, 08:47 Nam pediatra mówił o witaminie K, ale stwierdził, że gdyby to było jego dziecko to by nie podwał, bo te kwotoki zdarrzają się bardzo rzadko, 1 przpadek na około 1000 dzieci.No i nie podaję synkowi witaminy K. Tylko witaminę D3- jedną kropelkę. Michał tak starsznie płącze na speczre,że te spacery dla mnie to makabra. MUszę gdzieś wstąpić po drodze, possie chwilkę pierś i wtedy zasypia. Nie chce smoczka, nic nie pomaga poza piersią. Ech... Teraz własnie zasypia przy piersi, a ja marzę o śniadaniu ) Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
misiorek86 Re: witamina K? 24.06.08, 12:01 Ale ci zazdroszcze, mój Konradek zasypia ok 21 a potem budzi sie punktualnie o 2, a potem juz co godzine na jedzonko i 4-5 robi pobudke,dodam ze jeszcze nigdy nie zasnął mi przy piersi, w dzień bardzo mało spi, godzina ukladania do snu a 20-30 min drzemki, zasypia ze smoczkiem i pieluszka na głowie, kołysany na rekach (inna opcja nie wchodzi w gre)inaczej wydziera sie wniebogłosy. A na wakacje wybieramy sie w góry bo jestesmy z Krakowa i mamy blisko a sam wyjazd nad morze chociaz tez bardzo chcialabym jechac zajałby nam jakies 2 dnibo nasz szkrab tez nie za bardzo lubi jezdzic w foteliku. Odpowiedz Link Zgłoś
joannanina Re: kwiecień 2008 13.06.08, 08:44 Witam Mamy naszych dwumiesięczniaków!!! moja córeczka Alicja urodziła się 14 kwietnia z wagą 3100 i 55 cm, po 8 tygodniach kiedy szczepilismy miala juz 5200!!!Pysia to jak u Ciebie duży bobas lekarka stwierdzila, ze to ponad normę, ale co zrobić skoro apetyt jej dopisuje)) juz jutro 2 m-ce = az wierzyc sie nie chce, pierwsze uśmiechy i gaworzenie, mamy tez parę smutków. Czekamy na USG główki, neurolog stwierdzil delikatną asymetrię i syndrom zachodzącego słońca po badaniu. Juz pytalam matki na "niemowlakach", pocieszyły mnie i dodały otuchy, a wierze, ze po badaniu zupełnie odgonimy chmury. pozdrawiam Dziewczyny! Odpowiedz Link Zgłoś
ibiza777 Re: kwiecień 2008 13.06.08, 08:58 Witam. Ja również wykupywałam szczepionkę dla malutkiej, a jeśli chodzi o pneumokoki to zamierzam sie skonsultować z pediatrą. Kolejne szczepienie za 6 tyg, więc jest jeszcze troszkę czasu na podjęcie decyzji. Fajnie ważą te wasze dzieciątka, moja powolutku nadgania wagę( po 4 tyg tylko na mojej piersi, Hania miała wagę urodzeniową). Joannanina wierzę że wszystko będzie dobrze, trzymam kciuki za malutką Alicje. Gorąco was pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joannanina Re: kwiecień 2008 13.06.08, 09:12 dziękuję ibiza a propos szczepionek to zdania uczonych są podzielone jak wiecie, 1 za 2 przeciw. My nie wykupiliśmy i chyba nie bedziemy, pielęgniarka dająca ostatnio szczepionke powiedziala, ze dziecko dostaje wszytsko w tej co powinno,a reszta to jest lobby koncernów farmaceutycznych...tak więc chyba to kwestia wybory Rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
carolina3 Re: kwiecień 2008 17.06.08, 12:52 Witam mój synek Oskar urodził sie 22 kwietnia i jest to najszczesliwszy dzień w moim życiu.waga przy ur.to 3430 kg,obecnie ok.5500. Niestety mój synek w 4 tyg. życia złapał zapalenie uszka wirusowe i przez tydzień meczylismy sie w szpitalu mały jest alergikiem po mnie niestety.Koszmar wizyte lekarza mam raz albo dwa razy w tygodniu był w niedz. wszystko ok a dzis gorączka nie chce jesć i czekamy na kolejną wizyte. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
leedeczka Sen i nne sprawy... 24.06.08, 00:51 Słuchajcie, mój synek przespał cała wczorajszą noc )) Połozyłam go spać o 21 a obudził się o 5 Ulaó mu się, poszłam do pokoju po inne ubranko, wracam, a mały znów zasnął na kolejne 3 godzinki Raczej nie zdarza mu się zasnać samemu, dlatego jestem taka zadowolona Czy wasze dzieci ssą smoczki? Michał nie chce, ale dzisiaj pierwszy raz possał smoczek i miałam trochę oddechu w przeciwnym razie cały dzień wisiałby przy piersi. Młodsza córka (4 latka) ma wakacje, nie chodzi do przedszkola, więc mam w domu urwanie głowy z dwójką dzieci. Już chciałabym żeby Michał był starszy. Wiem, wiem, zleci... Planujecie w tym roku wakacje z waszymi maluszkami?My wybieramy się w sierpniu na tydzień nad morze. Nie wiem jak to bedzie z takim maym dziekciem, ale robimy to głównie dla starszego dziecka. Michał strasznie nam płacze w samochodzie, nie jest przyzwyczajony do jazdy samochodem , niesttey. Natalka uwielbiała jeźdzć samochodem, więc podróż z nią nalezała do przyjemności. Treaz pewnie wyjedziemy w nocy... KOńczę, bo czas spac. Piszcie! Odpowiedz Link Zgłoś
misiorek86 Re: Sen i nne sprawy... 24.06.08, 12:01 Ale ci zazdroszcze, mój Konradek zasypia ok 21 a potem budzi sie punktualnie o 2, a potem juz co godzine na jedzonko i 4-5 robi pobudke,dodam ze jeszcze nigdy nie zasnął mi przy piersi, w dzień bardzo mało spi, godzina ukladania do snu a 20-30 min drzemki, zasypia ze smoczkiem i pieluszka na głowie, kołysany na rekach (inna opcja nie wchodzi w gre)inaczej wydziera sie wniebogłosy. A na wakacje wybieramy sie w góry bo jestesmy z Krakowa i mamy blisko a sam wyjazd nad morze chociaz tez bardzo chcialabym jechac zajałby nam jakies 2 dnibo nasz szkrab tez nie za bardzo lubi jezdzic w foteliku. Odpowiedz Link Zgłoś
leedeczka :) 02.07.08, 13:53 hEJ! Jak się miewają wasze maluchy? Co już potrafią? Odpowiedz Link Zgłoś
kozakiewicz_a Re: kwiecień 2008 02.07.08, 23:03 Witam, Mój synek Łukaszek urodził się 20 kwietnia, ważył 4350 i mierzył 58 cm - taki mały klocuszek Obecnie waży 6200 Na szczęście zdrowy jest, ale za to cierpimy troszkę z powodu wieczornych koleczek - jeszcze nie wyrósł, no i mały szczerze nie cierpi leżenia na brzuszku - ani na materacyku, ani a kolanach, czy moim brzuchu.. zaraz denerwuje się i krzyczy, czyli z podnoszenia główki lipa.. Nie wiem jak mu to uprzyjemnić -jak już leży i nie krzyczy (rzadko) to kładzie główkę na boku i wcina rączkę.. Łobuz taki po prostu Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
leedeczka Re: kwiecień 2008 02.07.08, 23:42 Witamy nową mamę i Łukaszka. Niezły gagatek z tego twojego synka )) Nie poddawaj się i kładź go, może się przyzwyczai A może jak leży na brszuszku pokazuj mu grzechotki i baw się z nim nimi? A może mata edukacyjna pomoże? Ja takiej maty nie kupowałam tylko pozyczyłam od kolezanki. Michał jest zachwycony. Współczuję z powodu kolek, na pewno nie jest wam łatwo. Pocieszające jest to,że to niedługo minie ) Pozdrawiamy serdecznie i pisz, pisz!! Odpowiedz Link Zgłoś
leedeczka Rozwój 08.07.08, 07:25 Hej, Michał wczoraj pierwszy raz przekręcił się z plecków na bok ) A poza tym rośnie jak na drożdżach, jest pogodny, grucha, dużo spi ( w nocy też ) i jest znim coraz fajniejszy kontakt Czy wasze dzieci zasypiają same? Czytam teraz "Język niemowląt" Tracy Hogg i zamierzam wprowadzić w życie jej uwagi nt. zasypiania dzieci, ale chyba nie bedzie z tym tak łatwo. U nas przez yydzień nie będzie ciepłej wody i dla dzieci muszę ją grzać na gazie. Sama wczoraj wzięłam lodowaty prysznic i stwierdziłam,że nigdy więcej, Brrr!! Pozdrawiamy cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
michmo Re: Rozwój 21.07.08, 12:13 Cześć Dziewczyny Moja Zosia urodziła się 30.04 ważyła 3880 i miała 56 cm. Jest pogodnym i fajniutkim maluszkiem. Jest na cycu, zasypia sama kiedy chce. Przeważnie leży w łóżeczku na plecach lub na brzuszku i główkę podnosi wysoko. W 7 tygodniu ważyła 4900, a teraz następne szczepienie ma na początku sierpnia więc się dowiem jaka jest duża. Pozdrawiam wszyskie kwietniowe maluszki i ich mamusie Odpowiedz Link Zgłoś
leedeczka Michmo 21.07.08, 22:47 Witamy Zosię i jej mamę Michmo, pisz ) My idziemy na szczepienie w czwartek, też dowiem się ile urósł mój synek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iwima Re: kwiecień 2008 22.07.08, 20:28 Cześć Mój synek urodził się 3.04 ważył 4490g i mierzył 61cm - był największy na oddziale hehe (wcale nie byłam z tego taka dumna ) teraz ma już 16tyg i ponad 7kg oraz 68cm. Mam pytanie odnośnie karmienia. Od jakiegoś tygodnia młody budzi sie 4razy w nocy na jedzenie i raczej wypija pełną porcje, natomiast w dzień zjada około 100ml i wypycha językiem butelke. Czy wasze maleństwa też odczuwają teraz wzmożony apetyt?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
leedeczka Iwima 22.07.08, 22:37 Cześć Iwima, witamy w naszym wątku. Czytałam coś na temat skoków wzrostowych i takie mają miejsce w 3, 6 i 12 tygodniu. MOże akurat synek potrzebuje więcej jedzenia, bo intensywnie teraz rośnie? Faktycznie jest spory i może po prostu potrzebuje więcej jedzenia? Tylko pewnie wolałabyś, żeby więcej jadł w dzień niż w nocy... Dziewczyny, co potrafią już wasze maluchy? Pozdrawiam Lidka Odpowiedz Link Zgłoś
nancy32 Re: kwiecień 2008 23.07.08, 20:53 Hej Moja Pola urodziła się 6 kwietnia,ważyła 3190 i miała 53 cm. Dwa tygodnie temu ważyła już 6500. Śpi tylko na brzuszku,zresztą uwielbia leżenie na brzuszku,ale niestety nie lubi leżeć na plecach.Chwilę poleży i od razu jest krzyk,muszę ją wtedy albo przełożyć na brzuch,albo posadzić na leżaczku.Z tego też powodu spacery nie należą do najprzyjemniejszych.Już się nie mogę doczekać,jak będę mogła wyjąć spacerówkę.Jeszcze z miesiąc i się przesiadamy,a wtedy podniosę jej lekko oparcie i mam nadzieję,że będziemy dłużej spacerować niż teraz.Pozdrawiam cieplutko wszyskie mamusie. Odpowiedz Link Zgłoś
leedeczka Re: kwiecień 2008 24.07.08, 00:12 Hej Nancy32, witam w naszym wątku. Pisz o POli, chętnie poczytamy Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ibiza777 Re: kwiecień 2008 24.07.08, 17:12 Witam nowe kwietnióweczki ). Jak czytam ile ważą wasze dzieci, to aż mi się coś robi, tylko moja taka chudzina. Hania tydzień temu ważyła równe 5 kg. Na dodatek wyszło ze ma bardzo słabe mięśnie karku i od poniedziałku zaczynamy rehabilitacje ;-((. Mam nadzieje ze zacznie mi teraz lepiej przybierać na wadze, bo dostaje 2 razy dziennie zagęszczone mleko kleikiem kukurydzianym. Za tydz kolejne szczepienie, to zobaczę ile przytyła w ciągu 1,5 tyg. Gorące pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alanamami27 Re: kwiecień 2008 25.07.08, 05:23 Witam serdecznie!! moj synek Alan urodzil sie 26 kwietnia z waga 3500 a teraz w sobote skonczy 3 miesiace i wazy 6700...karmie go tylko piersia..przy czym od 7 tyg nie je juz w nocy..spi od 22-6 rano..poniewaz mieszkam w usa u nas lekarze nie przepisuja wcale ani wit D ani K..ponoc ze wzgledu na szerokosc geograficzna gdzie u nas jest bardzo duzo slonca w roku... pozdrawiam wszystkie mamy!! Odpowiedz Link Zgłoś
leedeczka Re: kwiecień 2008 28.07.08, 09:50 Witam mamę Alana. Zauwazyłam, że to imię jest osttanio bardzo popularne ) U nas w porządku, Michał jest rozkoszny Śmieje się, głuży, uwielbia spać na dworze, a w domu marudzi. Na szczęście moi rodzice mieszkają w domku z ogrodem, więc często tam jesteśmy. Teraz też się wybieramy jak tylko Michał się obudzi. Starsze dziecko pływa w baseniku, skacze na trampolimnie i czas nam mija szybko i przyjemnie Michał już jest po drugim szczepieniu, znów był bardzo dzielny. Nie miał po szczepionce gorączki,nie marudził, super po prostu. W wieku 3 miesięcy Michał mierzy 62 cm i waży 6300 g. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nancy32 Re: kwiecień 2008 28.07.08, 22:00 Hej! Czy któraś z was podawała już swoim maluszkom coś oprócz mleka? Wiem,że niektóre mamy podają już przed 4 miesiącem.Moja Pola w przyszłym tygodniu kończy 4 miesiące i zastanawiam się co jej podać jako pierwsze-jabłko czy marchewkę? Odpowiedz Link Zgłoś
leedeczka Re: kwiecień 2008 29.07.08, 09:41 Ja jeszcze nic nie podawałam swojemu synkowi (skończył 3 miesiące). Pedaitra powiedział, że najwcześniej wprowadzimy jabłuszko jak Michał skończy 5 miesięcy. No to czekamy. Wcale mi się nie spieszy do wprowadzania nowych dań Jak wam mijają wakacje? Byłyscie gdzieś w waszymi maluszkami? My za 2 tygodnie wybieramy się nad morze. Hmm.... Ciągle mam wątpliwości czy to nie za wczesnie, ale jakoś to będzie Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
ibiza777 Re: kwiecień 2008 29.07.08, 11:21 Witam. Nancy ja od tyg zagęszczam Hani mleczko kleikiem kukurydzianym. Najpierw raz dziennie jej zagęszczałam ,a teraz już 2 razy dziennie. Dostaje rano i wieczorem, a od kilku dni dostaje codziennie jabłuszko. Tylko ze mała prawie wszystko wypluwa, ale przynajmniej poznaje nowy smak ). Odpowiedz Link Zgłoś
leedeczka Re: kwiecień 2008 29.07.08, 23:51 No proszę, wcześnie wprowadzacie nowe smaki. To po konsultacji z pediatrą? Odpowiedz Link Zgłoś
ibiza777 Re: kwiecień 2008 30.07.08, 16:47 Tak po konsultacji. Małej tak posmakował kleik ze chciałaby za każdym razem dostawać z mlekiem. A jak kończy mleko z kleikiem to strzela uśmiech od ucha do ucha ) Odpowiedz Link Zgłoś
nancy32 Re: kwiecień 2008 30.07.08, 22:11 Dzięki Ibiza za odp.Spróbuje w przyszłym tygodniu dać jej jabłko.Ciekawa jestem jak zareaguje A czy za wcześnie? Nie, moja Pola w przyszłym tygodniu kończy 4 miesiące więc już najwyższa pora.Do lekarza tez się wybieramy w przyszłym tygodniu i na pewno wszystko przedyskutuje z pediatrą. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kozakiewicz_a Rozwój 30.07.08, 22:32 Mój Łukasz (20.04.08) już lepiej znosi pobyt na brzuszku, nawet czasem chichocze bardziej niż na rękach, głowę dźwiga wysoko na przedramionach, często się przekręca z brzucha na boczek i z boku na plecy, z pleców na boczek też, zwłaszcza jak chce sięgnąć po zabawki które wiszą po bokach łóżeczka. Zasypia sam u siebie w łóżeczku lub gdzie popadnie (leżaczek, nasze łóżko), czasem jak jest zmęczony w dzień i popłakuje, to go pobujam póki się nie uspokoi i wtedy kładę do łóżeczka - albo zaśnie sam, albo go pogłaszczę po główce i jakoś zaśnie. Wieczorem po ostatnim karmieniu zasypia sam w łóżeczku i to w sumie odkąd skończył ok miesiąc. Natomiast co do spania w nocy to różnie: budzi się czasem po 3 godzinach, czasem po pięciu od pierwszego zaśnięcia (na wieczór karmię go butelką, bo dłużej śpi - to jedyny raz na dobę - reszta na piersi) i potem budzi się co ok 2,5 - 3 h z prośbą o cyca. Ponadto cały czas się uśmiecha, zwłaszcza jak wieczorkiem wyjdziemy z psem, nie ma już słońca, spuszczę mu budę od wózka to szaleje z radości jak widzi w górze drzewa - radośnie krzyczy i śmieje sie na przemian. Ludzi - nawet obcych najczęściej wita uśmiechem, głośno grucha, ale rzadko śmieje się w głos (to niedawny wynalazek). Co do jedzenia - nie wprowadzę nowości, bo wolę poczekać aż skończy pół roku wg zaleceń WHO (może złamię się wcześniej - zobaczymy). Pozdrawiam, Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
i.jurasik Re: kwiecień 2008 05.08.08, 18:42 cześć jestem mamą Szymonka z 29 kwietnia (3 miesiące i tydzień). Mam pytanie czy on leżąc na pleckach podciągany do góry za rączki powinien trzymać już główke? na brzuszku trzyma. Jak jest lub było u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
ibiza777 Re: kwiecień 2008 06.08.08, 21:12 Witam. Dziecko które ma już 3 m powinno bez problemu trzymać główkę. A jak leży na brzuszku to jest oparty na rączkach i obraca sobie główkę w prawo i w lewo?? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaporazpierwszy Re: kwiecień 2008 07.08.08, 13:49 Hej! Moja coreczka urodzila sie 22 kwietnia tego roku. Mam pytanie do mam dzieciaczkow w tym wieku. Czy Wasze maluchy przewracaja sie na boki? Bo moja mala interesuje sie tylko siadaniem i obawiam sie, ze lekcje koziolkow sobie ominela... Bedzie jeszcze chciala sie obracac? Odpowiedz Link Zgłoś
ibiza777 Re: kwiecień 2008 07.08.08, 20:57 Witam. Moja się nie przewraca, i nawet nie widzę jej chęci do przewracania się. Kwietnióweczki co u Was słychać??? Jak Wasze aniołeczki się chowają?? Odpowiedz Link Zgłoś
i.jurasik Re: kwiecień 2008 14.08.08, 17:08 Hej on na brzuszku super główke dzwiga tylko nie dżwigał sie do siadania. No ale juz mam to z głowy bo nagle zaczął się dżwigać No i jeszcze jak leży na brzuszku do podciąga kolana, dupka wędruje do góry i wygląda to jak początek pełzania. A co do przewracania się to się przewraca nawet na brzuch mu się parę razy udało tylko z powrotem nie potrafi Jesli moge coś zaproponować a propo nie przewracania się to połóż go po skosie do telewizora (może bez pampersa), bo ja przeżyam szok jak zobaczyłam że tyle razy się obracał na bok aż w końcu wygodnie mógł oglądać telewizor. Może u Was też tak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
nancy32 Re: kwiecień 2008 14.08.08, 21:56 Witam!Moja Pola tydzień temu skończyła 4 mies.Byłyśmy juz na kolejnym szczepieniu,przy okazji dowiedziałam się ile waży(ponad 7kg.)Zajada już zupki,ale tylko marchewkowe,żadne inne jej narazie nie smakują.Jabłka też nie chce jeść.Co do przewracania,to robi to cały czas.Praktycznie leżąc na macie nie leży w jednym miejscu tylko cały czas się przemieszcza,aż w końcu ląduje na dywanie.Śpi cały czas na brzuchu a rano jak po nia przychodzę to leży już na plecach i w poprzek łóżeczka z nóżkami między szczebelkami.Ogólnie jest bardzo ruchliwa,ale z tego co pamiętam to moja starsza córka wszystko robiła znacznie później niż inne dzieci.Teraz ma już 10 lat i jakoś ze sprawnością nie odbiega od koleżanek,tak więc wszystko zależy od dziecka i nie ma się co przejmować.Pozdrawiam wzystkie mamusie serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
carolina3 Re: obracanie sie 24.08.08, 11:20 mój synek ma cztery miesiace ma 7400 g . Obracać się nie chce ale do siedzenia się bierze choć ja myślę że to za wcześnie i lepiej by było poćwiczyć obracanie ale mama swoje a syn swoje.a jak u was z ząbkowaniem ?bo u nas od ok. 2 tyg.zaczęło sie niestety.pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
leedeczka Urlop 16.08.08, 01:18 Witajcie! Wpadłam tylko na chwilkę pożegnać się, bo raniutko jedziemy nad morze. To pierwsza taka wyprawa Michała, mam nadzieję, że dobrze zniesie podróż. Do zobaczenia za 2 tygodnie Lidka Odpowiedz Link Zgłoś
kozakiewicz_a Re: kwiecień 2008 19.08.08, 17:07 Witam Mój Łukaszek kończy jutro 4 miesiące, ale przewraca się z plecków na brzuszek i na odwrót w takim tempie, że nie można go na moment na wersalce zostawić samego. W łóżeczku też - wystarczy na chwilę odejść, a już dziobuje nosem na brzuchu w zabawki na brzegach łóżeczka lub leży odwrócony z nogami na poduszce, a nosem na kołdrze.. Nie wiem jak on to robi, że tak szybko zmienia pozycje. Jak kiedyś na brzuchu spędzał tylko kilka minut, to teraz jak nie śpi, to żadna siła go nie powstrzyma żeby się natychmiast z plecków na brzuszek nie przewrócił. Oczywiście największa frajda to dźwiganie się do siadania - jak tylko zobaczy, że ma przy sobie towarzystwo - np przy wózeczku, czy łóżku, od razu głowa i ramiona do góry i próbuje siadać. Przytrzymany siedzi ładnie - trzyma się za ręce i w zasadzie przez kilka chwil potrafi tak usiedzieć bez podtrzymywania. Kładziony z powrotem na plecy dalej się dźwiga i troszkę złości, że on by posiedział, a tu mama nie daje. Waży w tej chwili ok 7,2 kg i jst bardzo pogodny Odpowiedz Link Zgłoś
mama-tyma Re: kwiecień 2008 25.08.08, 18:09 Witam. Mój synio Tymek ur. się 20 kwietnia br. waga 3480, 55cm , jak skończył 4 miesiące bylismy na szczepieniu i ważył 8230 i 71cm, karmiony tylko piersią. Raczej jest długi, nie gruby hihihi (ocena mało obiektywna ). Próbuje czasem przekrecac się na brzuch, ale jeszcze kiepsko, jak się przewróci to sobie ręke przytrzaskuje tłowiem i niebardzo może się podnieść ale bardzo lubi leżenie na brzuszku od samego początku no i namiętnie ssie kciuka - nałogowiec Odpowiedz Link Zgłoś
ibiza777 Re: R:Ząbkowanie?! 27.08.08, 12:53 Witam. U nas też cisza, ząbków brak ). Hania była ważona tydz temu i waży 5600, coraz lepiej wychodzi jej leżenie na brzuszku i obracanie sie na boczek, ale muszę jej pomagać Odpowiedz Link Zgłoś
iwona1355 Re: kwiecień 2008 27.08.08, 13:10 witajcie, mam na imię Iwona i jestem mamą Franka (08/04/2008), 3300 kg, 54 cm, 10 pkt, obecnie 7500 kg, i dwie jedynki na dole...mieszkamy w Łodzi pozdrawiam kwietniowe mamusie i bobasy Odpowiedz Link Zgłoś
nancy32 Re: kwiecień 2008 28.08.08, 20:58 Witaj Iwona!U nas zębów też jeszcze nie widać,ale chyba powoli idą,bo zrobiła sie strasznie marudna.Smaruje jej dziąsła maścią i wtedy jest spokój na chwilę.Przesiadłyśmy sie juz do spacerówki i spacery stały się najlepszą rozrywką.Tak jak kiedyś trwały zaledwie godzinkę,tak teraz przesiadujemy na dworze po 3-4 godzinki.Mała jest zadowolona,bo może wszystko obserwować. Mam do was pytanie,czy wasze maluchy chętnie jedzą jakieś owoce,bo moja nie bardzo.Wszystkie zupki typu marchewkowa,jarzynowa,nawet ziemniaki ze szpinakiem zjada ze smakiem.Często krzyczy i otwiera buzię,że chce jeszcze.Za to żadnych owoców nie chce.Od razu nimi pluje.Próbuję co kilka dni podać jej jakiś słoiczek z owocami,ale jak narazie wszystkie lądują w śmietniku.Pozdrawiam wszystkie kwietniówki serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwona1355 Re: kwiecień 2008 29.08.08, 11:33 moj syn jest karmiony tylko piersią, jeszcze nie wprowadzalam mu zadnych nowosci. myślę że zrobię to moze w przyszłym miesiącu; zobaczę zresztą jak go zważę, jesli przyrost będzie w dalszym ciągu w miarę zadawalający, to nowosci wprowadzę moze nawet dopiero po 6- tym miesiącu Odpowiedz Link Zgłoś
mateolka Re: kwiecień 2008 29.08.08, 14:56 witajcie, moj synek urodzil sie 5 kwietnia ( 3600 54 cm ) Teraz wazy 9 kilo. Jest karmiony wylacznie piersia, ale niedlugo wracam do pracy i musze chyba zaczac przyzwyczajac go do innego jedzenia. Mam na to 1,5 miesiaca. Ciekawe czy sie uda. Odpowiedz Link Zgłoś
karolciaprzybylska Re: kwiecień 2008 30.08.08, 14:40 jestem mamą bliźniaków urodzonych 22 kwietnia Aleks- 54cm i 3070, Wojtek 52 cm i 2380. Wojtek waży obecnie 6860 a Aleks 6560. Wojtuś to małą kluska z charakterem- najchętniej by siedział i rozglądał sie dookoła, a Aleks- żywe srebro..Na brzuch odwraca sie już od miesiąca, a za pomocą przekręcania się i "mostków" wędruje po całym łóżeczku.. Mieszkamy w PoznaniuPozdrawiamy rówieśników i ich Mamy Odpowiedz Link Zgłoś
justyna3105 Re: kwiecień 2008 04.09.08, 17:30 Witam córcia Tosia urodziła się 22 kwietnia ważyła 3550 długa 53cm.Obecnie waży ponad 6kg!!!To nasz 3 najmłodszy maluszek.Ma starsze rodzeństwo Emilkę 9 lat i Juliana 8 lat.Pozdrawiamy wszystkie dzieciaczki i ich rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
leedeczka Re: kwiecień 2008 04.09.08, 21:55 Hej! Michał ma już 4 miesiące i tydzień Bylismy dziś na szczepieniu, mały mierzy 66 cm i waży 7600 g. Jest miły, ciągle uśmiechnięty... No i nareszcie polubił jeżdzenie w wózku, nawet zasypia w nim na spacerze Bylismy nad morzem 2 tygonie. Michałkowi bardzo się tam podobało, spał na plaży prawie 3 godzinki ciurkiem, potem była przerwa na jedzonko i spał kolejne 2 godzinki Moczył nózki w morzu i był bardzo zaintersowany parawanami )) Obawiałam się tego wyjazdu z tak małym dziekciem, ale wszystko super się udało. Nawet podróż Michał przekreca się na boczki, ale na brzuszek z pleców jeszcze nie, tak samo odwrotnie. Ma na ta jeszcze kilka tygodni, zobaczymy ) Pedaitra powiedział mi dziś, że zmienił się schmat żywienia niemowląt i mogę juz podawać synkowi soki, marchewkę i jabłka. Podawałyście już swoim maluchom stałe posiłki? I od czego zaczęłyście? A poza tym mam największe dziecko świata hehe Jak ktoś zobaczy Michała to od razu jest komentarz: jaki wieeeeeeeeeeeeelki ten twój syn... EWkurza mnie to , bo jest na 50 centylu wagi i wzrostu i lekarz powiedział,że jest idealnym średniakiem... Na ten komentarz znajomej odpwoeidziąłam jej, że tez jest przy tuszy i powinna coś z tym zrobić ))) Ale miała oczy hehe Miło jej nie było i powiedziąłam,że ja czuje się tak samo jak ona tak mówi o moim dziecku )) Po prostu mnie to wkurza. Pozdrawiam wszystkie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
carolina3 Re: do leedeczko 06.09.08, 16:54 witam,chciałam Cię zapytać o ten nowy schemat żywienia ?karmisz butelką czy piersią.bo z tego co mnie powiedziala pediatra wczoraj jak ją pytałam o wprowadzanie posiłków stałych to najlepiej zaczekać i wprowadzac po 6 miesiącu życia jak zaczyna zanikać odruch ssania.poszukalam trochu w necie to też tak pisza.kiedy wprowadzili ten nowy schemat?pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
leedeczka Re: do leedeczko 06.09.08, 22:38 Hej, dostałam go w czwartek od piediatry moich dzieci. Powiedział, że poza karmieniem piersią mogę już Michałowi podawać gluten. Powinnam to zrobić nie wcześniej niż w piątym miesiącu, ale nie później niż w szóstym. Odpowiedz Link Zgłoś
beataanna16 Re: kwiecień 2008 04.09.08, 23:18 justyna3105 napisała: > Witam córcia Tosia urodziła się 22 kwietnia ważyła 3550 długa 53cm. Niesamowite!! Mój synek Kacperek urodził się 22 kwietnia , ważył 3350 i mierzył 53 cm . Też jest naszym trzecim skarbem - ma 2 starsze siostry - Weronika (12 lat) i Julcia ( 7 lat). Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
annobr Re: kwiecień 2008 10.09.08, 10:32 Witajcie! Mam na imię Ania, mam 30 lat i jestem z Radomia. Sara urodziła się 10 kwietnia br. Ważyła 2800 g i miała 54 cm. Teraz w piątek idę na kontrolę wagi, ponieważ Mała ma 40 dag niedowagi. Poza tym mam już jednego synka z 1 maja 2005 r. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-tyma Re: kwiecień 2008 11.09.08, 15:05 Witam Mój Tymek nadal na 90 centylu (8510) więc nie wprowadzamy do końca 6 miesiąca nic z nowości, tylko karmimy się cycem. Jednak nie nauczył sie przekręcać na brzuch, porzucił wszelkie próby. Teraz przekręca się na boki, lubi zabawy swoimi stopami, jak jest bez pieluchy to pcha stopy do buzi. Od wczoraj wydaje z siebie nowe dzwięki "wu", "wa", "we", do tej pory królowało "ghiii" Ładnie już się bawi, przekłada zabawki z ręki do ręki i obowiązkowo do buzi, nie gubi ich już tak szybko. Zębów nadal nie widać. Na spacery nadal jeździ na leżąco, nie mogę się nadziwić, że są tu "kwietniaki" w spacerówkach No i nadal nałogowo ssie kciuka Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ibiza777 Re: kwiecień 2008 12.09.08, 13:01 Witam. Moja Hania dziś kończy 5 m, waży 6150. Mała już przewraca sie z plecków na brzuszek i na odwrót, ale dalej chodzimy na rehabilitację. Widoczna jest asymetria ciała. Jeśli chodzi o spacery to tylko w spacerówce,mała lubi oglądać co sie wokół niej dzieje( hitem są listeczki). Zastanawiam sie dlaczego tak cię dziwi ten fakt?? Niektóre maluszki jeżdżą od urodzenia w spacerówce. Gorąco pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nancy32 Re: kwiecień 2008 12.09.08, 13:51 Witam!Moja Pola skończyła 5 miesięcy w zeszłym tygodniu.Waży już 7600,nie wiem gdzie ona ma te kilogramy,bo absolutnie nie wygląda na taką dużą.W spacerówce jeździmy już od miesiąca i tak jak pisałam spacery są teraz o wiele przyjemniejsze.Nie widzę w tym nic złego,wózek rozkłada się prawie na płasko,więc jak śpi to leży.A kiedy nie śpi podnoszę jej trochę oparcie i może wszystko obserwować.Pola raczej nie należy do spokojnych dzieci,cały czas jest w ruchu i musi wszystko widzieć co się dzieje dookoła,dlatego spacery w gondoli nie należały do przyjemnych. Ibiza777 trzymamy kciuki za Hanię. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
leedeczka Re: kwiecień 2008 13.09.08, 23:49 Michał ok kilku dni też jeżdzi w spacerówce, ale też oczywiście w pozycji półleżącej. Oczywiście bardzo mu się podoba ta pozycj ai polubił spacery. Chociaż pogoda nie sprzyja spacerom, jest zimno i wieje bardzo silny wiatr. Mąły trochę kicha, więc dziś zostaliśmy w domu. Słuchajcie, w jakim rozmiarze kupujecie kombinezony na zimę dla swoich maluchów? Michał ma 67 cm długości i chyba kupię kominezon w rozmiarze 80... Czy waszym maluchom smaują nowości kulinarne? Michałowi bardzo. Polubił kleik ryżowy na wodzie z kilkoma kroplami mojego mleka. Dziś pił sok marchwiowo - jabłkowy i smakował mu bardzij niż sam jabłkowy. Za kilka dni planuję podać marchewkę. Ciekqawe jak teraz będzie przybierał na wadze. Do tej pory nieźle. ZA 2 tygodnie będzie chrzest małego ,a ja nie mam pomysłu jak go ubrac na tę wyjątkową okazję. POradźcie coś. No i piszice, piszczie drogie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
ibiza777 Re: kwiecień 2008 14.09.08, 19:49 Moja Hania wcina kaszki ryżowe, najbardziej smakuje jej brzoskwiniowa i bananowa. Kaszkę podaje w butelce, ale deserki i obiadki mała zajada łyżeczką. Hani najbardziej posmakował obiadek - warzywa z królikiem. Deserku daje pół słoiczka, ale obiadek to już zjada cały. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama-tyma Re: kwiecień 2008 15.09.08, 11:38 Witam Uważam, że mali chłopcy przepięknie wygladają w tego typu ubrankach: www.allegro.pl/item434466771_ubranko_do_chrztu_firmy_krasnal_a10_74_chrzest.html Odpowiedz Link Zgłoś
carolina3 Re: kwiecień 2008 15.09.08, 11:02 Witam,ja jeszcze nie wprowadziłam nowości po pierwsze mały dużo choruje więc chcę go karmić jak najdłużej piersią a po drugie synuś ładnie przybiera na wadze(a mnie to cieszy)daję mu jednak spróbować żeby poznał nowe smaki i raz się cieszy a raz skrzywiaCo do obracania to też przestał próbować pewnie dzieciaczki "wagi ciężkiej"tak mają. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama-tyma Re: kwiecień 2008 15.09.08, 11:46 ps. o ubranku pisałam oczywiście do leedeczki , a wracając do tematu spacerówek, mój też prawie od urodzenia jeździ w spacerówce tylko rozłożonej na płasko, ale jak ktoś pisze "spacerówka" to myślę o podniesionych pleckach, a mojemu jeszcze chyba daleko do takiej pozycji, dlatego robi to na mnie wrażenie, że prawie jego rówieśnicy już tacy "dorośli" . Odpowiedz Link Zgłoś
surykat1 Re: kwiecień 2008 16.09.08, 15:32 Hej! Jestem Mamą Agatki, urodzonej 20.04, 4160 g i 57 cm, lekarz powiedział na nią "klops" Była sławna na całą porodówkę. Obecnie Mała waży prawie 8 kg i mierzy 70 cm. Karmię ją tylko piersią, trochę się waham z podawaniem innego pożywienia ze względu na profilaktykę alergii. Ale Agatka bardzo jest zainteresowana moimi posiłkami i miseczkami, w których jem Niedługo wyciągamy spacerówkę, bo Agatka usilnie próbuje usiąść w gondoli, cały czas podnosi głowę, więc chyba już czas. Obroty na brzuszek ma opanowane do perfekcji, ale z powrotem już nie bardzo. Pozdrawiam Mamy i ich pociechy. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
leedeczka Sprawy rózne :) 21.09.08, 23:33 Hej, nie pisałam, bo nie miałam weny )) U mnie sprawy wygladają tak: - martwę się troszkę, bo Michał przekręca się na boki, ale z brzuszka na plecy jeszcze nie. Lekarz powiedziął, że mały ma jeszcze czas, ale... - Michał jest miły, usmiechnięty, rozgadany, ale chyba chyba zaczał sie kolejny skok rozwojowy, bo robi się marudny, ma problemy ze spaniem. Noce są koszmarne, budzi się po 4-5 razy,a już przesypiał całe... - wprowadzam nowe dania, synek je marchewkę z jabłkiem, kleik ryżowy n amoim mleku (który mu nie za bardzo smakuje,ale jak widzi marchewke to się cały trzęsie hehe) MOże jutro wprowadzę ziemniaki. A jak wygląda rozszerzanie diety u was? - za tydzień chrzest Michała, zaczynam się denerwowac. Kupiłam synkowi niebieskie body z kołnierzykiem i białą kamizelkę. Zestaw wyglada bardzo łądnie, brakuje mi tylko spodenek... Ogólnie jestem zmęczona, starsza córka jest bardzo absorbująca, trudna teraz niesamowicie, uparta... Mam teraz gorsze dni, fatalny nastrój niestety... MOże jest to też spowodowane brakiem słońca? Pozdrawiam wszystkie kwietniowe mamy. Oczywiście piszcie! Odpowiedz Link Zgłoś
masz80 Re: kwiecień 2008 23.09.08, 21:37 Witam. Jestem mamą Mai, która urodziła się 1 kwietnia z wagą 4570 i 59 cm. Maja jest wesołą dziewczynką. Wszystkim rozdaje uśmiechy. Dużo "gada" i lubi "śpiewać" razem ze mną jak ją usypiam. Też się trochę martwię bo tylko raz udało się jej przekręcić z plecków na brzuszek i z brzuszka na plecy. Na boki przekręca się bez żadnych problemów. Potrafi w ten sposób wędrowac po całym łóżku. Od paru tygodni też w nocy często się wybudza a w dzień sypia trzy razy po pół godziny. Mam nadzieję, że niedługo to się zmieni bo chodzę przemęczona. Karmię ją piersią a od paru dni dostaje zupki domowej roboty, jabłka i nektarynki. Sprawia jej to tyle przyjemności, że aż sobie mruczy a jak się kończy jedzonko to płacze. Pozdrawiam wszyskie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
leedeczka Re: kwiecień 2008 24.09.08, 22:05 Witam nową mamę Gotujesz zupki? Ja narazie kupuję w słoiczkach Taka jestem wygodna. Za jakiś miesiąc zacznę gotować. Dziewczyny, w niedzielę chrzcimy Michałka. Zaczynam się denerwowac czy wszystko się uda... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
skarbus34 Re: kwiecień 2008 26.09.08, 09:50 Witam, jestem mamą Marysi urodzonej 21-go kwietnia o 19.45 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ant18 Re: kwiecień 2008 26.09.08, 21:15 Witam, jestem mamą Marianny urodzonej 7 kwietnia,60 cm i 4640 kg.Tak czytam wasze posty i zastanawiam sie że Wasze dzieci już jedzą dodatkowe posiłki a ja czekam do końca 6 miesiąca /karmię piersią/ sama już nie wiem, dlaczego wprowadzacie nowe przed skończeniem 6 miesiąca może to ja za póxno ?? pozdrawiam kwietniowe mamuśki ! Odpowiedz Link Zgłoś
nancy32 Re: kwiecień 2008 27.09.08, 00:20 Witam wszystkie "nowe" mamusie. U nas nowość,w końcu wyszedł ząbek,ale pewnie idą następne,bo Pola dalej śpi bardzo niespokojnie.Obroty z brzuszka na plecy i na odwrót opanowała już do perfekcji.Śmiga w ten sposób po całym pokoju,teraz zaczęła opanowywać nową umiejętność-pełzanie.Czasem nawet nieźle jej to wychodzi,ale jeszcze sie trochę przy tym denerwuje.Jeżeli chodzi o wprowadzanie stałych pokarmów,to z tego co się orientuję,to większość lekarzy zaleca żeby to zrobić po 6 mies.(chodzi mi o dzieci na piersi).Ja Polę karmiłam tylko 3 mies.więc stałe posiłki wprowadziłam po 4,tak jak są zalecenia dla dzieci karmionych sztucznie.Ant18 zawsze możesz spróbować wcześniej,chyba że nie czujesz takiej potrzeby. Leedeczka czym się denerwujesz?Co ma się nie udać? Ja to potraktowałam jak zwykłą imprezę.Nie wiem jak ty,ale ja robiłam przyjęcie w lokalu.Niczym sie nie przejmowałam,zjedli,wypili,trochę posiedzieli i poszli Nie ma się czym denerwować,wszystko się na pewno uda.Pozdrawiam gorąco wszystkie mamuśki. Odpowiedz Link Zgłoś
ibiza777 Re: kwiecień 2008 27.09.08, 19:19 Witam. U nas ciągle brak ząbków, i raczej nie widać żeby miało coś się wykluć. Obroty w prawą stronę opanowane są do perfekcji, teraz na rehabilitacji nauka w drugą stronę. Hania również chciała by sobie popełzać, ale ma za słabe mięśnie rączek. Właśnie jestem na etapie wprowadzenia następnego mleka mod (czyli 2). Bardzo posmakowały małej kaszki , najbardziej lubi bananową i brzoskwiniową. Leedeczka szkoda nerwów, wszystko będzie ok. Gorąco pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ibiza777 Re: kwiecień 2008 27.09.08, 19:24 Dziewczyny nie wiem czy wiecie ale na forum prywatnym są Kwietniówki 2008, jeśli macie ochotę do nas dołączyć musicie wysłać zaproszenie. Mamy również swój profil na naszej klasie, gdzie dajemy zdjęcia naszych dzieciaczków. Dla zainteresowanych podaje link: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=48506 Odpowiedz Link Zgłoś
leedeczka Chrzest 28.09.08, 00:51 Hej! Wiecie ile jutro dzieci bedzie chrzczonych razem z Michałem??? 20!!! Msza potrwa chyba ze 2 godziny!!! My też robimy przyjęcie w lokalu. Denerwuję się mszą, a nie imprezką... Michał nie przekręca się jeszcze z plecków na brzuszek. Na boki już tak. MYslicie, że powinnam się tym denerwować? Jakie ćwiczenia z rehabilitacji mogą mu w tym pomóc? Marchewka u Michałka spowodowała zaparcia. Mały meczył się wczoraj strasznie. Dzis mu nie dałam marchwii. Michał zrobił się jak aniołek, ejst spokojny, świetnie zasypia w wózku Wchodzi teraz w okres skoku rozwojowego i myślałam, że będzie odwrotnie... Poprasowalam już ubrania na jutro, czas spać. Dobranoc. JUtro napiszę jak się wszystko udało. Pa! Odpowiedz Link Zgłoś
nancy32 Re: Chrzest 28.09.08, 11:31 Oooo!!!sporo dzieci.U nas było tylko troje i to mi się wydaje gorsze,bo wszyscy byliśmy na widoku. A przy takiej dużej ilości dzieci każdy będzie chciał szybko skończyć,nawet ksiądz(tak mi się wydaje).Ja się mszą w ogóle nie przejmowałam.Denerwowałam się samą imprezą.Każdy znajdzie sobie jakis problem,żeby sie zamartwiać:p Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-tyma Re: kwiecień 2008 28.09.08, 19:23 Witam. Mój Tymon (20.04) też jeszcze nie przekręca się z pleców na brzuch i odwrotnie, ale nie martwię się tym, bo to powinien umieć półroczniak, poza tym widzę, że jego rozwój idzie do przodu to cóż taka jedna umiejętność Umie za to robić mostek i przekrecać sie na boczki. Dziś dałam mu spróbować marchewki, ale nie widzę entuzjazmu , chyba jeszcze pozostaniemy na wyłącznej piersi, może jeszcze dam posmakować jabłka, zobaczymy. Zębów u nas nadal nie widać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ibiza777 Re: kwiecień 2008 28.09.08, 20:28 Moja to mostki robiła już 2 miesiące temu, teraz odkryła obracanie z plecków na brzuch i z brzucha na plecki. Turla sie po całej podłodze. A co do chrztu to napewno nie taki bym sie nie pisała, szkoda dziecka. Ja chrzciłam w sobotę o 17, krótkie nabożeństwo, tylko najbliższa rodzina. Wszystko trwało 15 min ) Odpowiedz Link Zgłoś
leedeczka Ufff... 28.09.08, 22:18 ... i już po chrzcie. Co do ilości chrzczonych dziś dzieci, to dowiedzileiśmy się o tym w piatek wieczorem. Msza trwała jakąs godzinkę i 15 minut czyli nie tak strasznie. Dzieci były bardzo grzeczne, nie płakały prawie wcale. Mój Michał zasnął mi w drodze do kościoła (poszłam pieszo, bo to niedaleko, a rodzinka pojechała) i spał przez pół mszy )) Musiałam go obudzić, bo już szliśmy do chrzcielnicy. Jaki był zaskoczony hehe Na imprezce tez był grzeczniutki, śmiał się do wszystkich, zjadł jakbłuszka i ... zasnąl mi na spacerze i spał 2,5 godznki. Aniołek po prostu ) Jak widać niepotrzebnie się bałam. Synek dostał śliczny kombinezonik na zimę i krzesełko do karnienia, po za tym pieniądze. Bardzo się cieszę, że tak dobrze wszystko wyszło. Ja wygladałam całkiem ładnie hehe Dostałam dużo komplementów i było mi bardzo miło Idę jeszcze kupic parę ubrań na allegro i zmykam, bo jestem starsznie zmęczona Aha ) Każde dziecko rozwija się w swoim tempie, nalezy o tym pamiętac )) Pa! Odpowiedz Link Zgłoś
nikamika Re: kwiecień 2008 29.10.08, 10:31 CZESC, CHCIALABYM DOLACZYC DO WASZEGO GRONA ! DZISIAJ PORAZ PIERWSZY WESZLAM NA TO FORUM MOJ SYNEK KACPER URODZIL sie 18 kwietnia o godz 8 rano i wazyl 3540 i 56 dlugi OBECNIE (MA JUZ PONAD 6MIES) WAZY 7650 I DLUGI 75CM (PO KRZYWIZNACH) Odpowiedz Link Zgłoś