maurycjaa 06.08.08, 21:22 właśnie wróciliśmy z USG i nie mogę otrząsnąć się z szoku. nasz córka rośnie w zastraszającym tempie - w 30 tc waży już 2600 g. jak tak dalej pójdzie urodzi się 5 kg dziecię. szok. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mloda25 Re: duuża dzidzia 06.08.08, 21:27 No to niezle, duza dziewczynka.Ja nie mam pojecia ile moja coreczka wazy, ale w ciagu ostatnich paru tyg czuje ze duzo urosla,duzo wyzej mnie kopie i brzuch tez wiekszy. Odpowiedz Link Zgłoś
paulapom Re: duuża dzidzia 06.08.08, 22:25 No to faktycznie nieżle mój synek w 31tygodniu wazy 2 kg Odpowiedz Link Zgłoś
chrumpsowa Re: duuża dzidzia 07.08.08, 18:09 Do autorki watku - sluszna wage ma coreczka. Gratulacje! Ja tylko chcialabym Cie zapytac czy mialas robione badanie w kierunku cukrzycy ciazowej? Bo przy podwyzszonym poziomie cukru we krwi rodza sie duze dzieci. Jesli mialas takie badanie dosc wczesnie (przed 24tc ) to moze warto porozmawiac z ginekologiem czy go nie powtorzyc? Z drugiej strony dziecko moze byc starsze niz to wynika z terminu OM, lub rozwijac sie szybciej. Tak wiec moje sugestie potraktuj na luzie . Odpowiedz Link Zgłoś
agasobczak Re: duuża dzidzia 07.08.08, 21:02 A ja mam takze malucha duzego. 27 tydzien a wyprzdza wymiary wszystkie o 2 tygodnie - waga 1,500 i cukrzycy nie mam. Maluch obrzeku nie ma. Nie ma sznas zeby dwa tygiodnie szybciej sie poczal bo temeprature akurat do jajeczkowania mierzylam ale... ja sie urodzilamz waga - 4,5 a moja pierwsz cora 3800 wiec teraz 4,5 to chyba na mieko Odpowiedz Link Zgłoś
chrumpsowa Re: duuża dzidzia 07.08.08, 21:18 Pewnie, ze waga dziecka zalezy od roznych czynnkiow, takze genetycznych, budowy kobiety, wzrostu, aktywnosci fizycznej. Moja kolezanka, ktora przeszla 4 ciaze rodzila dzieci 3kg 3100 i 2900 - we wszystkich trzech przypadkach pracowala niemal do konca ciazy. Czwartego malucha urodzila z waga 3800 - siedziala w domu na zwolnieniu (szef ja zmusil), mniej ruchu, wiecej sie objadala itd. Wszystkie dzieci zdrowe i w normie - cukrzycy nie miala. Natomiast Aga popatrz Ty tylko 3 tyg. pozniej a dziecko masz o 1 kg i 100 g mniejsze, choc juz rodzilas spore dzieci no i predyspozycje genetyczne Twoje i meza przemawiaja za sluszna waga. 27tc 1500g a 30tc 2600 to sporo. Oczywiscie usg tez moze przeklamywac - przeciez wage wylicza sie chyba na podstawie pomiaru glowki i kosci udowej (nie jestem dokladnie pewna) tak wiec usg moglo sie pomylic, albo autorka watku jest w bardziej zaawansowanej ciazy niz wykazuje usg. No a faktem jest to, ze spore dzieci rodza sie czesto w wyniku cukrzycy ciazowej. I to wcale nie dlatego, ze maja "obrzeki" - tylko, ze poziom cukru we krwi matki jest tak duzy, ze jedza i jedza i to nie zadne obrzeki, tylko tluszczyk, ktory gromadza tyle wazy. Odpowiedz Link Zgłoś
agasobczak Re: duuża dzidzia 07.08.08, 21:21 Ale ja nie mowilam o tym ze mala ma obrzeki tylko ze moj maluch nei ma obrzekow )) bo moglby miec - mam niestety zly wywiad.. z dluga historia... a nie chodzilo o to ze w cukrzycy sie ma obrzeki )))) Odpowiedz Link Zgłoś
martekj Re: duuża dzidzia 07.08.08, 21:20 Dziewczyny, ja znam kilka przypadków gdzie usg sobie a fakty sobie. Pamiętajcie, że aparat "szacuje" wagę na podstawie wymiarów nóżki, główki itd. A może po prostu mała niezła laska i ma nogi do samej pupy)) Ja wymiary swojego synka poznam w poniedziałek to też będzie 30 tydzień, ale on na jakiegoś specjalnego wielkoluda się nie zapowiada! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agasobczak Re: duuża dzidzia 07.08.08, 21:23 ps ") a za trzy tygodnie nei wiadomo jak abedzie mial wage moj maly kolos ))) Odpowiedz Link Zgłoś
aganioq Re: duuża dzidzia 08.08.08, 07:34 witam, już chyba gdzieś o tym pisałam, ale może nie...mam chrześniaka, we wrześniu skończy 2 latka, ale przed urodzeniem też jego mamie mówili, że będzie duży, ok 4 kg na pewno, a urodził się z wagą trochę powyżej 2200, był dłuuugi i chudy (po tacie z pewnością ) jak już któraś dziewczyna pisała, to po prostu niezła laska może być pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mm79 Zakładamy klub dużych dzieciów:) 08.08.08, 12:55 Tez byłam na usg w tym tygodniu(początek mojego 32 tygodnia ciązy) i moją córcię lekarz wyliczył na 2300.Podobnie ważył mój sym i urodził się też duży 4300. Cukrzycy ciążowej nie mam po prostu tak jest , że jedne dzieci sa większe a inne mniejsze... Teraz kobiety łykają witaminy w ciązy, dodatkowe żelazo , lepiej się odżywiają bo jest czym...kiedyś no cóż...czasy kryzysu , owoców z peweksu itd...I dobrze niech nasze dzieci rosną duże silne i zdrowe Odpowiedz Link Zgłoś
rooms Re: Zakładamy klub dużych dzieciów:) 08.08.08, 14:28 Dziś byłam na USG i moja dzidzia też duża: 32t1d - 2370g. No i się przekręciła główką do góry,niestety, a już tak ładnie była ułożona.. lekarz zaczął mówić, że mam predyspozycje do CC - od razu skoczyło dzidzi tętno, może nie chce)... Wg USG wszystkie wymiary równiutko wskazują na 34t1d - mało prawdopodobne by była starsza, raczej długa jak mój tata. Cukrzycy nie mam, choć może lekarz zechce powtórzyć badanie, bo robiłam w 25tc. Odpowiedz Link Zgłoś
lonka11 Re: Zakładamy klub dużych dzieciów:) 08.08.08, 14:53 Byłam na USG 06.08 w pod koniec 32 tyg moja dziewczynka też jest duża ważyła ponad 2600g, cukrzycy nie mam. Wg USG wymiary wskazuja 35+5 tydz a na pewno nie jest starsza Ja osobiście mało przytyłam bo jak na razie 11kg tylko w brzuszek mam piłeczke i stąd moje zdziwienie ze jest taka duża jak mama taka chudzina....ciekawe ile jeszcze urośnie??? Odpowiedz Link Zgłoś
frodolong Re: Zakładamy klub dużych dzieciów:) 08.08.08, 15:16 oj, urośnie urośnie ))) ja się staram nie mysleć i nie przywiązywac wagi za bardzo do wagi z usg, bo pierwszy synek na kilka dni przed porodem z usg wychodził na 3600 a urodził się 4300 więc ta waga to serio tylko po prostu wskazówka czy wszystko jest oki Odpowiedz Link Zgłoś