Dodaj do ulubionych

duuża dzidzia

06.08.08, 21:22
właśnie wróciliśmy z USG i nie mogę otrząsnąć się z szoku. nasz
córka rośnie w zastraszającym tempie - w 30 tc waży już 2600 g. jak
tak dalej pójdzie urodzi się 5 kg dziecię. szok.
Obserwuj wątek
    • mloda25 Re: duuża dzidzia 06.08.08, 21:27
      No to niezle, duza dziewczynka.Ja nie mam pojecia ile moja coreczka
      wazy, ale w ciagu ostatnich paru tyg czuje ze duzo urosla,duzo wyzej
      mnie kopie i brzuch tez wiekszy.
      • paulapom Re: duuża dzidzia 06.08.08, 22:25
        No to faktycznie nieżlewink mój synek w 31tygodniu wazy 2 kgsmile
    • spaska Re: duuża dzidzia 07.08.08, 15:56
      No to gratuluję dorodnego dzieciaczkasmile
      • olensia Re: duuża dzidzia 07.08.08, 16:54
        Wow gratulacje, rzeczywiscie duza smile
        • chrumpsowa Re: duuża dzidzia 07.08.08, 18:09
          Do autorki watku - sluszna wage ma coreczka. Gratulacje! smile
          Ja tylko chcialabym Cie zapytac czy mialas robione badanie w kierunku cukrzycy
          ciazowej? Bo przy podwyzszonym poziomie cukru we krwi rodza sie duze dzieci.
          Jesli mialas takie badanie dosc wczesnie (przed 24tc ) to moze warto porozmawiac
          z ginekologiem czy go nie powtorzyc?
          Z drugiej strony dziecko moze byc starsze niz to wynika z terminu OM, lub
          rozwijac sie szybciej. Tak wiec moje sugestie potraktuj na luzie wink.
          • agasobczak Re: duuża dzidzia 07.08.08, 21:02
            A ja mam takze malucha duzego. 27 tydzien a wyprzdza wymiary wszystkie o 2
            tygodnie - waga 1,500 i cukrzycy nie mam. Maluch obrzeku nie ma. Nie ma sznas
            zeby dwa tygiodnie szybciej sie poczal bo temeprature akurat do jajeczkowania
            mierzylam smile ale... ja sie urodzilamz waga - 4,5 a moja pierwsz cora 3800 wiec
            teraz 4,5 to chyba na mieko smile
            • chrumpsowa Re: duuża dzidzia 07.08.08, 21:18
              Pewnie, ze waga dziecka zalezy od roznych czynnkiow, takze genetycznych, budowy
              kobiety, wzrostu, aktywnosci fizycznej. Moja kolezanka, ktora przeszla 4 ciaze
              rodzila dzieci 3kg 3100 i 2900 - we wszystkich trzech przypadkach pracowala
              niemal do konca ciazy. Czwartego malucha urodzila z waga 3800 - siedziala w domu
              na zwolnieniu (szef ja zmusil), mniej ruchu, wiecej sie objadala itd. Wszystkie
              dzieci zdrowe i w normie - cukrzycy nie miala.
              Natomiast Aga popatrz Ty tylko 3 tyg. pozniej a dziecko masz o 1 kg i 100 g
              mniejsze, choc juz rodzilas spore dzieci no i predyspozycje genetyczne Twoje i
              meza przemawiaja za sluszna waga.
              27tc 1500g a 30tc 2600 to sporo. Oczywiscie usg tez moze przeklamywac - przeciez
              wage wylicza sie chyba na podstawie pomiaru glowki i kosci udowej (nie jestem
              dokladnie pewna) tak wiec usg moglo sie pomylic, albo autorka watku jest w
              bardziej zaawansowanej ciazy niz wykazuje usg. No a faktem jest to, ze spore
              dzieci rodza sie czesto w wyniku cukrzycy ciazowej. I to wcale nie dlatego, ze
              maja "obrzeki" - tylko, ze poziom cukru we krwi matki jest tak duzy, ze jedza i
              jedza wink i to nie zadne obrzeki, tylko tluszczyk, ktory gromadza tyle wazy.
              • agasobczak Re: duuża dzidzia 07.08.08, 21:21
                Ale ja nie mowilam o tym ze mala ma obrzeki tylko ze moj maluch nei ma obrzekow
                smile)) bo moglby miec - mam niestety zly wywiad.. sad z dluga historia... a nie
                chodzilo o to ze w cukrzycy sie ma obrzeki smile))))
    • martekj Re: duuża dzidzia 07.08.08, 21:20
      Dziewczyny, ja znam kilka przypadków gdzie usg sobie a fakty sobie. Pamiętajcie,
      że aparat "szacuje" wagę na podstawie wymiarów nóżki, główki itd. A może po
      prostu mała niezła laska i ma nogi do samej pupysmile)) Ja wymiary swojego synka
      poznam w poniedziałek to też będzie 30 tydzień, ale on na jakiegoś specjalnego
      wielkoluda się nie zapowiada!
      pozdrawiam
      • agasobczak Re: duuża dzidzia 07.08.08, 21:23
        ps ") a za trzy tygodnie nei wiadomo jak abedzie mial wage moj maly kolos smile)))
    • aganioq Re: duuża dzidzia 08.08.08, 07:34
      witam, już chyba gdzieś o tym pisałam, ale może nie...mam chrześniaka, we
      wrześniu skończy 2 latka, ale przed urodzeniem też jego mamie mówili, że będzie
      duży, ok 4 kg na pewno, a urodził się z wagą trochę powyżej 2200, był dłuuugi i
      chudy (po tacie z pewnością smile )
      jak już któraś dziewczyna pisała, to po prostu niezła laska może być smile
      pozdrawiam
    • mm79 Zakładamy klub dużych dzieciów:) 08.08.08, 12:55
      Tez byłam na usg w tym tygodniu(początek mojego 32 tygodnia ciązy) i moją córcię
      lekarz wyliczył na 2300.Podobnie ważył mój sym i urodził się też duży 4300.
      Cukrzycy ciążowej nie mam po prostu tak jest , że jedne dzieci sa większe a inne
      mniejsze...
      Teraz kobiety łykają witaminy w ciązy, dodatkowe żelazo , lepiej się odżywiają
      bo jest czym...kiedyś no cóż...czasy kryzysu , owoców z peweksu itd...I dobrze
      niech nasze dzieci rosną duże silne i zdrowesmile
      • rooms Re: Zakładamy klub dużych dzieciów:) 08.08.08, 14:28
        Dziś byłam na USG i moja dzidzia też duża: 32t1d - 2370g. No i się
        przekręciła główką do góry,niestety, a już tak ładnie była ułożona..
        lekarz zaczął mówić, że mam predyspozycje do CC - od razu skoczyło
        dzidzi tętno, może nie chcesmile)... Wg USG wszystkie wymiary równiutko
        wskazują na 34t1d - mało prawdopodobne by była starsza, raczej długa
        jak mój tatasmile. Cukrzycy nie mam, choć może lekarz zechce powtórzyć
        badanie, bo robiłam w 25tc.
        • lonka11 Re: Zakładamy klub dużych dzieciów:) 08.08.08, 14:53
          Byłam na USG 06.08 w pod koniec 32 tyg moja dziewczynka też jest
          duża ważyła ponad 2600g, cukrzycy nie mam.
          Wg USG wymiary wskazuja 35+5 tydz a na pewno nie jest starszasmile
          Ja osobiście mało przytyłam bo jak na razie 11kg tylko w brzuszek
          mam piłeczke i stąd moje zdziwienie ze jest taka duża jak mama taka
          chudzina....ciekawe ile jeszcze urośnie???
          • frodolong Re: Zakładamy klub dużych dzieciów:) 08.08.08, 15:16
            oj, urośnie urośnie smile))) ja się staram nie mysleć i nie
            przywiązywac wagi za bardzo do wagi z usg, bo pierwszy synek na
            kilka dni przed porodem z usg wychodził na 3600 a urodził się 4300
            więc ta waga to serio tylko po prostu wskazówka czy wszystko jest oki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka