Dodaj do ulubionych

co nowego u 9-miesięczniaków? :)

21.08.08, 08:55
Najlepsze życzenia dla Milenki smile
Obserwuj wątek
    • renik78 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 21.08.08, 09:49
      Dołączamy się do życzeń dla Milenki.Dorian uwielbia banany,jabłka i maliny.U nas
      też pogoda zrobiła się fajna więc idziemy zaraz na działkę żeby Dorian sobie
      poraczkował po trawce.
      • kat_wozniak Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 21.08.08, 10:50
        Gorące życzenia dla Milenki wink
        Lenka lubu banany, maily, jabłka a nawet brzoskwinie wink Lepiej by
        jej szło to jedzenie gdyby miała już ząbki, bo tak czasami to ma
        problem z pogryzieniem większego kawałka.
        Wczoraj oglądaliśmy foteliki samochodowe i chyba zdecydowaliśmy się
        na Maxi Cosi - Tobi 9 - 18kg. A Wy już wymieniłyście foteliki?
        U nas pogoda niestety jest w kratkę. Raz słońce raz pada i czasami
        trudno jest wyjść na dwór bo nie wiadomo czy nie złapie nas deszcz.
        • agata688 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 21.08.08, 16:00
          Mocne usciski dla Milenkismile))))
          i dla reszty łobuziakowsmile

Artur dzis nauczyl sie podawac rzeczy do reki(do tej pory poprostu dawal a od
          dzis wklada do mojej dloni i puszcza)smile

kurcze Ala jak Ty funkcjonujesz skoro Oskarek tak zle sypia?mam nadzieje,ze
          szybko mu to przejdzie.
          artur jeszcze do tej pory je w nocy i tez nie wiem jak dlugo,bo ponoc dzieci w
          tym wieku juz nie potrzebuja jesc w nocy.
        • luka2007 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 21.08.08, 16:09
          my tez dalaczamy sie do zyczensmile
          ja nawet nie moge powiedziec jakie owoce luca lubi bo on tylko troche skosztuje
          i potem wypluwa...
          czyli mozna powiedziec ze nie lubi wogole...(po tatusiu)
          on tylko deserki ze sliczkow wcinasmile
          no i nie moge zjesc przy nim nawet kawalka czekolady bo strasznie sie zlosci i
          tez chce! drogie mamy jak radzicie sobie juz z probami wymuszaniasmileluca jak
          czegos nie dostanie to od razu jest placz-taki bez lez...
          i czy wasze dzieciatka tez maja tak pozdzierane kolana i stopy od
          raczkowania?niewazne co mu ubiore to i tak sie ranisadnie wiem co z tym zrobic.
          pozdrawiamysmile
          • agata688 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 21.08.08, 17:35
            Artur lubi owoce-wszystkie-jablko,banan,gruszka,arbuz,brzoskwienie,morele(nie
            pamietam czy jeszcze jakies jadl).za to sloiczkow juz nie toleruje wcale-ani
            deserkow ani zupek.
            jak sie denerwuje to wali rekami o podloge albo w co popadnie.ja zazwyczaj na to
            nie reaguje,oczywiscie gdy mu sie powie nie wolno to jest wymuszony placz na
            zawolanie bez lez.zawsze wtedy chce mi sie smiac ale wiem,ze musze byc powazna.
            no i nie ma ran na nogach,ale za to ciagle cos nowego na glowiesmile)
            pozdrowienmia dla Lucy.
            • alajna2 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 21.08.08, 20:27
              Dziękuję w imieniu Milenki za zyczenia smile
              Chciałam zauwazyć, że dziś oprócz Milenki świętuje OSKAREK !
              Najlepsze zyczenia dla Oskarka smile))))))
              Milenka zjada banana, jabuszko, maliny, brzoskwinie, arbuza, ale to
              wszystko jako przegryzka, bo zje niewiele. Wcina słoiczki lub
              miksowane deserki.
              Jeszce nie wiemy, co to zdarte kolana, gdyż nie raczkuje, tylko stoi
              na czterech póki co.
              Mała je w nocy jeden raz i nie chce jej na siłę odzwyczajać. Mała
              nie ma czasu jeść w dzięń to w nocy podjada.
              Zęby dają nocą popalić, bo mocno ostatnio płacze. ja jestem
              strasznie nieprzytomna nocami, wogóle duzo śpię i jestem
              apatyczna /czyżby ciąża ?-żartuję !!!!/
              No własnie a kiedy planujecie kolejnego bobasa????
              Pozdr. Milenka i Alina
    • ala-77 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 21.08.08, 19:59
      Tak naprawde to nie wiem juz sama, jak funkcjonuje...
      Dzis lobuz skonczyl 9 miesiecy, ale jakos nie widac, zeby mu sie z wiekiem
      poprawialo wink W dodatku nie chce juz spac w dzien... Masakra - nie mam pomyslu,
      co robic.
      Oskar nic nie zdziera, bo nie raczkuje, wiec ten problem mamy z glowy. Za to
      noszenie tych kochanych 10 kilogramow nie jest juz zabawne. Mam nadzieje, ze
      zacznie szybko chodzic - stawia kroczki coraz pewniej, wiec jest nadzieja.
      Tez chcialby jesc wszystko to co my - na ogol sie go oszukuje po prostu - dajac
      z talerzyka swojego jakies jego ciasteczko czy owocka. Ale coraz czesciej jednak
      widzi, ze to nie to samo.
      Mamy chodzik - chociaz poczatkowo nie mialam zamiaru kupowac. Okazalo sie, ze sa
      takie juz teraz fajne, ze dziecko w ogole nie wisi - musi normalnie stanac na
      nozkach i robic kroczki, a nie sie odpychac. Wsadzamy go na chwile przed
      poludniem i wieczorem - niesamowicie sie cieszy smile uwielbia jak sie go goni i
      lubi tez sam mnie lapac jak uciekam na czworaka po podlodze smile Te WAsze
      raczkujace maluchy musza miec duzo wiecej frajdy z roznych zabaw.
      A fotelik samochodowy mamy ramatti od 9 do 18 - fajny i Oskar go lubi.
      Pozdrawiamy!
      • agata688 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 21.08.08, 21:25
        Pozdrowienia i caluski dla Oskarka!!!!(jeszcze zdazylam)
        ale ze mnie gapa,zawsze akurat o Oskarku pamietam(bo jest tydzien starszy od Arturka) a inne Wasze maluszki to mi sie te dni strasznie myla ale i tak zycze Wam Wszystkim Zawsze wszystkiego najjj....
        Ala wstaw filmik jak Oskarek zasuwa w chodzikusmile

Artur tez budzi sie w nocy na jadlo raz (czasem 2) ale za to nie je do poludnia i tez nie mam zamiaru na sile go oduczac,bo wole mu podac i spimy dalej.
        a tak z ciekawosci:czy któras z Was(oprocz taty Kubysmile) karmi jeszce piersia?

pozdrawiamsmile
        • renik78 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 21.08.08, 21:58
          Dużo zdrówka dla Oskarka.Dorian śpi całą noc i nie budzi się na jedzenie już od
          dawna.Piersią karmiłam tylko cztery miesiące ale Dorian mało przybierał na
          wadze,zresztą teraz na butli taż mało przybiera.Jutro idziemy do lekarza to się
          dowiem czy waży chociaż osiem i pół kilo.A teraz najnowsza wiadomość,mamy
          wreszcie jednego ząbka u góry a na dniach będzie na pewno drugi.
          • alajna2 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 22.08.08, 08:32
            Renik mówisz, że 8,5kg to mało. Moja wazy 8,9kg i mi mówią, że jest
            otyła wink wyglada "dobrze", ma wałeczki i fałdki.
            Piersią karmiłam 5mcy, ale od2go mca dokarmiałam butlą /z wygody/.
            Ciekawe czy ktoraś jeszcze karmi. Dwie koleżanki, majace dzieci w
            podobnym wieku jak nasze jeszcze karmią i maja zamiar długo to robić.
            Milenka ma nowa zabawę: tuli i sciska misia smile /robi moja, moja/ smile
            miłego dnia
            • renik78 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 22.08.08, 09:25
              Dorian ostatnio ważył 8100 i nie miał ani jednej fałdki,ani jednego wałeczka.Prawie każdy kto go widzi to mówi"O Boże jaki on szczuplutki,chudzinka taka".Już mam dość tych komentarzy i mówię zawsze że przynajmniej nie będzie się musiał odchudzać.Dorian też tuli misia ale tylko swojego ulubionego.
              • alajna2 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 22.08.08, 09:31
                No widzisz, a my wciąż słyszyma: jaka kluseczka, ale pucułka wink i
                tylko 8900g.
                Czy Wasze dzieci tez przybierają takie dziwne pozycje podczas snu?
                Milenka albo jest w rogu łozeczka w poprzek, albo na brzuchu, nogi
                podkurczone i pupa w górze, a buzia centralnie w materacu! wink
                • kat_wozniak Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 22.08.08, 11:28
                  Witamy wszystkie Maluchy i ich Mamy wink

Ja nadal karmię Lenkę piersią. Przystawiam ją jeszcze 2 - 4 razy w
                  ciągu dnia (tak ok. 4, 7, 16 i na wieczór ok. 19 (ale te 2 ostatnie
                  razy to nie zawsze je). Chciałabym tak do roku robić, ale ostatnio z
                  tym karmieniem to jest różnie, bo czasami po prostu ona nie chce już
                  mamy mleka sad
                  W nocy już jej nie daję jeść jedynie coś do picia. Po prostu już nie
                  potrzebuje tego.
                  Waży 9400 i też słyszymy co jakiś czas, że pucka, ale ostatnio się
                  wyciągnęła w górę więc nie przejmujemy się tym co ludzie gadają.
                  Napewno nie będę głodzić dziecka tylko dlatego, że ma fałdkę. Ona
                  teraz potrzebuje dużo energi, bo jest bardzo żywym dzieckiem a skądś
                  musi brać tą energię wink
                  Coraz częściej się puszcza i stawia samodzielne kroczki. Ciągle by
                  chciała tylko chodzic za rączki i spacerować.
                  Ostatnio zauważyłam nawet, że sama się nie chce pobawić, że od razu
                  przychodzi do mnie i chodzi np. przy moich nogach jak siedzę (może
                  tak długo zresztą wink). Musi być po prostu przy mnie.
                  Z tym spaniem i pozycjami to też same problemy tylko mamy. Bo przez
                  to wiercenie czasami się wybudza i nie można jej później już uspać.
                  A pozycja z dupką w górze i główką w poduszce to jej ulubiona.
                  Ostatnio znalazłam ją nawet z główką w szczebelkach, ale w nogach. W
                  dzień jak śpi to jak aniołek, tak jak ją położę tak śpi, jedynie
                  boczek zmieni, a w nocy to normalnie zaczyna chodzić. Może wyrośnie
                  z tego, oby.
                  Co do kolejnego dziecka, to planujemy je gdzieś za 2 lata. Zresztą
                  zobaczymy jak to wyjdzie wink
                  • renik78 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 22.08.08, 12:11
                    My dzidziusia już nie planujemy bo mamy już dwójkę.Ale nie mówię że na pewno tak
                    zostanie bo za parę lat może się wszystko zmienić.Dorian też w dzień śpi
                    normalnie a w nocy wędruje po całym łóżeczku i też lubi spać z pupą w
                    górze.Dorian za to nie lubi być prowadzany za rączki,woli sam chodzić przy
                    meblach albo raczkować.
    • ala-77 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 22.08.08, 14:05
      Oskar chodzilby najchetniej tylko trzymany pod pachy, bo rece caly czas mu sa
      potrzebne - nie ma mowy, zeby sie czegos na chwile chwycil.
      Karmilam go piersia 3 miesiace, a potem nagle skonczyl mi sie pokarm.
      Spi tak samo - o ile te jego polgodzinne drzemki mozna nazwac snem...
      najczesciej z nogami wiszacymi za szczebelkami.
      Jak bede miec jakas chwile to wrzuce zdjecie jak zasuwa w chodziku. moze zdolam
      cos nakrecic, zeby bylo aktualne smile
      • alajna2 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 22.08.08, 16:59
        Ala jak Ci się Oskarek budzi w nocy co pół godz. to jak dajesz radę?
        podziwiam smile
        Nogi pomiędzy szczebelkami to podstawa i cos trzymane w ręce np
        pielucha, ochraniacz z łózeczka. Czasem jak w nocy jęczy, ja wstaję
        i co widzę? Nogi na poduszce, głowa pod kołderką wink
        pozdr.
    • ala-77 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 22.08.08, 19:58
      Tak naprawde to juz sama nie wiem jak daje rade... Czasami jak sie zdarzy ze spi
      z godzine, to mam wrazenie, ze sie wysypiam...

A jesli chodzi o wage to niby jest ciezki bo 9700 - ale wyglada drobno. Raczej
      slysze, ze jest drobinka - chyba ze go ktos podniesie smile
      • agata688 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 22.08.08, 20:22
        Arturek podczas snu przybiera przerozne pozycjesmilewczoraj np.zastalam go spiacego
        na siedzaco(oparty o swojego pluszowego psa).
        uwielbia sie przytulac do wszelkiego rodzaju misiow,poduszek,kolderek no i
        oczywiscie mamy i tatysmile
        drugi dzidzius nie wiem kiedy u nas sie pojawi ale mysle ze nie tak predko jak
        planowalam wczesniejsmilezawsze chcialam blizniaki lub rok po roku ale teraz mysle
        ze na 100% wykorkowalabymsmile

Ala Ty usypiasz Oskarka za kazdym razem jak sie obudzi?w nocy tez?bo tak kiedys
        pisalas.podziwiam Cie ogromnie.
        a probowalas go moze przetrzymac troszeczke tzn. nie reagowac na kazde zajakniecie?
        wiesz u mnie sytuacja stawala sie dramatyczna,gdy mial biegunki i przez chorobe
        nauczyl sie zasypiac ze mna na lozku i potem nie chcial u siebie-zawzielam sie i
        przez 2 wieczory cierpialam razem z nim.tzn. on zaczynal plakac-zero reakcji,gdy
        zaczal bardzo to szlam do niego i go poglaskalam ,dalam smoka i odchodzilam-i
        tak milion razy-ale sie udalo.
        Pozdrawiam Was cieplosmile
        • agata688 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 22.08.08, 20:24
          a i wazy 10,400-maly slonik,ma bardzo pulchne udka i paluszki ale ponoc jego
          tatus byl identyczny a "na starosc" przy wzroscie 183 wazyl niecale
          70kg(chodzacy szkieletor byl).
          • renik78 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 22.08.08, 22:40
            Byliśmy u lekarza i Dorian waży 8350.Przybrał w ciągu trzech tygodni 300 gram więc nie jest źle.Dorian to grzeczne dziecko ale dzisiaj w przychodni chciał się popisać i był tak nie grzeczny że już nie wiedziałam czym go mam zabawiać.Na szczęście po wyjściu stamtąd wszystko wróciło do normy.Teraz smacznie sobie śpi ale zasnął w poprzek łóżeczka z nogami zwisającymi za szczeble.No i zrobił dzisiaj sam osiem kroczków.Wiem że osiem bo Natan,starszy brat Doriana liczy te kroczki a potem wszystkim się chwali jakiego ma zdolnego braciszka.Pozdrawiamy wszystkich.Jutro znowu coś napiszemy.
    • ala-77 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 24.08.08, 08:21
      Probowalam tulic, spiewac, mruczec, nie reagowac - niejedna noc... sad nic...

Nie bylo mnie tu wczoraj, ale mysle ze Luca przyjmie dzis najlepsze zyczenia smile
      • luka2007 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 24.08.08, 13:20
        pewniesmile
        dziekujemy bardzo i pozdrawiamy Oskarkasmilebuziaczkismile
        • renik78 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 24.08.08, 15:54
          My również życzymy Luce wszystkiego najlepszego.Dorian ma już dwa ząbki na górze
          czyli razem cztery.Teraz wreszcie śpi spokojnie w nocy i nie płacze przez
          sen.Miłej niedzieli.
          • alajna2 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 24.08.08, 20:27
            Luca wszystkiego najlepszego kolego smile)))
            Milenka zaczęła stawać w łózeczku i próbuje się dzwigać przy
            wszystkim, dzis chciała wstać w wanience i jej nie pozwoliliśmy,
            więć włączyła mega syrenę, wśćiekła jak diabli ryczała w niebogłosy.
            Dziewczyny czy przypinacie pasami dzieciaczki w w spacerówkach? Będę
            chyba musiała zacząć, bo tak sie kręci i wierci, że mi kiedys
            wypadnie. A dodam, ze Milenka jest na nie jeśli chodzio wszelkie
            pasy. w samochodzie je zrywa i się wścieka. to chyba bunt 9-
            miesięczniaka ;0 !!!
    • agata688 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 24.08.08, 20:38
      buzka dla Lucysmile

Arturek bez pasow=wypadeksmileon jest STRASZNIE ruchliwysmilenawet 2 sek. nie wytrzyma
      w jednej pozycjismile

dzis sam szedl baardzo dlugo,bo sie chlopczyna zapomnialsmile)i nawet doszedl do
      celu bez wywrotkismile
      kurcze jak uslyszy "nie wolno" to wpada w histerie.dobry znak to to ,ze wie co
      to znaczysmile

pozdrawiamy
      • renik78 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 25.08.08, 10:34
        Dorian zawsze jest zapięty pasami bo nie usiedzi ani chwili i nawet w wózku chce
        stać.A co do histerii to Dorian już od jakiegoś czasu reaguje tak na każdy
        zakaz.Odrzuca głowę do tyłu i rzuca się na podłogę.Wrzeszczy przy tym strasznie
        i zaciska pięści.Na szczęście takie histerie trwają u niego dosłownie momencik.
    • ala-77 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 25.08.08, 20:04
      Oskar albo sie zlosci, jak mu sie na cos nie pozwala, albo sie smieje i robi po
      swojemu.
      Nie wstaje sam ani nie siada, za to puszczony robi kilka kroczkow - chyba
      najpierw nauczy sie chodzic a dopiero pozniej wstawac.
      Ostatnio ma katar (nigdy nie mial) i nie pozwala sobie wyczyscic nosa - jak Wy
      sobie z tym radzicie?
      • agata688 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 25.08.08, 21:10
        Ala poruszylas temat "na czasie",bo Arturek tez tak jakby zlapal katar(i tez
        pierwszy raz),choc nie jst tak zle,bo spi ze smoczkiem tylko od czasu do czasu
        mu sie nazbiera wydzieliny i mnie wola.boje sie ,ze dopiero go
        lapie.posmarowalam go mascia majerankowa,w pogotowiu mam gruszke i wode
        morska-ale nie wiem czy uda mi sie z tego skorzystac (oprocz masci).dzis poszedl
        wczas spac bo o 18 i do tej pory bylam u niego z 8 razy.
        zobaczymy czy mu przejdzie.
        chyba sie przeziebil,bo duzo sika i bardzo sie teraz poci(ale goraczki nie ma).
        ale moze wypowiedza sie mamusie,ktore przerabialy powazny katarek i nam pomoga.
        zdrowka dla Oskarkasmile
        • renik78 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 25.08.08, 22:22
          U nas poważny katarek niestety po trzech tygodniach skończył się
          antybiotykiem.Kilka razy dziennie psikałam wodą morską i czyściłam fridą i
          oprócz tego krople do nosa.
          • kat_wozniak Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 26.08.08, 08:34
            Lenka jak miała katar to też nawilżanie wodą morską i ściąganie
            wydzieliny fridą. Teraz jak ma katarek to już da sobie wytrzeć nosek
            (kiedyś to od razu w płacz uderzała).
            Niestety zaczęły się u nas problemy ze snem sad Mała tak w nocy się
            wierci, że się wybudza, że muszę ją na nowo usypiać. Dzisiejszą noc
            można zaliczyć do nieprzespanych ;-( Teraz też nie spała, więc mam
            nadzieję, że jak zaśnie o 10 to sobie pośpi trochę, bo już zaczyna
            się marudkowanie.
            Jak na złość pojawił się jakiś kaszelek. Narazie ją obserwuję, ale
            jak to nie ustąi to niestety trzeba będzie odwiedzić lekarza. To
            wszystko przez tą pogodę. W słońcu gorąco a jak zajdzie to zimno się
            robi i przez to nie wiadomo jak ubierać dziecko ;/
            • agata688 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 26.08.08, 08:54
              u nas katarek rozwinal sie w ciagu nocy na dobresad
              teraz cieknie mu z noska,non stop wycieram ale to nie jest takie proste,bo jak
              tylko zblizam sie do nosa to wariuje.jak Wy to robicie?jak korzystacie z
              fridy?bo Artur to nawet dotknac noska nie pozwoli.
              po poludniu wybieram sie do lekarza,zeby zobaczyl gardelko i go zbadal,choc
              wedlug mnie to on tylko ten katar ma-zachowuje sie jak zwykle.
              naczytalam sie ,ze u tak duzego niemowlaka mozna leczyc katarek samemu bez
              wizyty u lekarza,chyba ze dziecko jest chore pierwszy raz w zyciu.
              jak Oskarek??
              pozdrowienia dla Niego i dla Lenki!mam nadzieje,ze Wam i Arturkowi szybciutko
              przejdzie!!!
              • ala-77 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 26.08.08, 09:21
                Jakas epidemia sad
                Oskar tez nie pozwala dotknac nosa - sama nie jestem w stanie mu nic zrobic.
                Zakupilismy rano takie urzadzonko "katarek" podlaczane do odkurzacza, bo frida
                nie dawalismy rady - za slabo ciagniemy, a odkurzacz jest ciut mocniejszy (na
                poczatku sie balam, ze jakas krzywda mu sie stanie - ale to jest naprawde
                fajne). Teraz psikamy woda morska i na kilka sekund ktos trzyma glowe, odsysamy
                i juz. Potem jeszcze krople - Nasivin nam sie widze sprawdza. Mam nadzieje, ze
                bedzie OK - ale wrzask i szarpanina okropne...
                Napisz Agata, co powiedzial lekarz.
                Pozdrowienia dla reszty!
                • alajna2 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 26.08.08, 13:02
                  o rany ale inwazja kataru! Przerabiałismy katar w marcu, sól
                  fizjol.do noska i odciąganie, na noc otriwin, niefajne!
                  Trzymajcie się i oby maluchy szybko zdrowiały!
                  U nas badanie wytrzymałości nerwów mamy: Milenka testuje mnie i
                  czasem myślę, ze to taka próba sił. Strasznie niezadowolona jak cos
                  nie idzie po jej myśli, oj. Wrzask straszny. Jak sobie z tym
                  radzicie?/?
                  Bardzo swędzą ją dziąsła. Pa
                  • renik78 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 26.08.08, 13:30
                    Wszystkim zakatarzonym maluszkom życzymy zdrówka.Gdy Dorian zaczyna wrzeszczeć
                    bo czegoś nie dostanie to po prostu nie zwracam na to uwagi.Gdy widzi że ja nie
                    reaguje to uspokaja się już po chwili.Ostatnio strasznie zgrzyta zębami i ten
                    dźwięk jest nie do zniesienia.Mam nadzieje że to szybko minie.
                  • alajna2 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 26.08.08, 13:31
                    Ach no i nie chce jesc dereskow, ani zupek, zarówno ze słoiczków,
                    jak i mojej roboty crying Tylko by nutramigen piła/ smierdzace mleko/
                    trochę zje owoców z ręki, ale nie chce więcej. Macie jakies rady na
                    to?
                    Czy któreś dziecko ma podejrzenie skazy bialkowej? Jak unikac mleka
                    w wędlinach?? czasem są pochodne mleka np w bułkach?? przecież
                    wszystkiego nie upilnuje się.
                    Ach jestem na urlopie, ale nie wypoczywam przy buntowniczce małej !
    • ala-77 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 26.08.08, 19:32
      Oskar na nic nie ma uczulenia, wiec sie nie znam na tych sprawach.
      A jak u Was wyglada prozaiczna sprawa obcinania paznokci??

Katarek mniejszy - odciagacz jest rewelacyjny, a zainteresowanie odkurzaczem
      sprawia, ze nawet placz jest mniejszy smile
      • renik78 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 26.08.08, 20:01
        Dorian przy obcinaniu paznokci siedzi jak zahipnotyzowany.Biorę go na kolana i
        mówię robimy "cyk-cyk",on się przygląda i czasem tylko pod koniec zaczyna się
        nudzić.Co do alergii to też jestem zielona w tym temacie bo moi obaj synowie na
        nic nie są uczuleni.
        • kat_wozniak Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 26.08.08, 20:28
          U nas niestety kaszelek się nasila więc jutro idziemy do lekarza ;-(
          Mam nadzieję, że to nic poważnego.
          Z obcinaniem paznokci to robię podobnie, biorę na kolana, mówię, że
          teraz będzie "cyk - cyk" i mała siedzi grzecznie. Gorzej z nóżkami,
          ale też sobie jakoś radzimy.
          Z tym katarkiem to na początku też był krzyk niemiłosierny, a jak
          widziała fridę to już wogóle. Bez pomocy męża czasami trudno było
          jej wyczyścić nosek.
          Z tym wymuszaniem to Lenka też zaczyna testować co może a czego nie.
          Jak czegoś nie dostanie to również jest krzyk, ale narazie staramy
          sie być konsekwentni i nie zwracać na te jej krzyki uwagi. Narazie
          to skutkuje.
          Mam nadzieję, że dzisiaj lepiej będzie spała.
          Buziaki i zdrówka dla wszystkich Maluchów wink
          • alajna2 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 26.08.08, 20:35
            U nas cyk-cyk przebiega różnie: raz spoko, raz na raty po 2-3
            paznokcie smile
            Też przerabiam zgrzytanie zebami, okropność, nie dla moich uszu wink
            no i do tego strasznie szczypie.
            Jak noski Waszych dzieciaczków?Milenka i mama
    • agata688 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 26.08.08, 20:44
      Arturkowi oprocz kataru nic nie dolega.gardelko czyste i reszta tez ok. mamy
      przez 3 dni stosowac krople nasivin a pozniej wode morska.
      ja niestety musze sama sobie radzic z oczyszczaniem i zakrapianiem noska ,bo
      tata w pracysad

paznokcie tez daje sobie obcinac,cierpliwie czeka i slucha jakie glupoty
      wygaduje mamasmile
      Artur ma skaze,je bebilon pepti(smierdzi okrutnie).bialka mleka sa wlasciwie we
      wszystkich produktach.
      ostatnio nawet robilam mu probe czy jeszcze ma alergie,ugryzl chleba z maslem,a
      pozniej mial niesamowite bolesci brzuszka,tak wiec jeszcze poczekamy do roczku z
      nastepna proba.
      ale po bulkach mu nic nie jest.tak wiec niewielkie ilosci mu nie szkodza,za to
      czyste praktycznie mleko bardzo.o serkach narazie mozemy pomarzyc(ale sa dzieci
      ktore wyrastaja z alergii nawet ok.8 mies. zycia).

pozdrowienia dla WSZYSTKICHsmile
      • alajna2 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 26.08.08, 20:53
        dzięki Agata. Chcę zrobić za miesiąc mała prowokację mleka NAN HA,
        dosypię do porannego mleka 1 lub 0,5miarki i zobaczymy. Widzisz
        alergolog zakazała dawac nawet zółtko, dałam i nic Milence nie ma,
        więc trzeba próbować. Ja nie piłam mleka itp jak karmiłam piersią,
        jedyny kontakt z mlekiem miała w szpitalu jak mi ją dokarmiali, była
        wtedy wysypana.
        Z czym Agata dajesz bułeczki? z dzemem? ze słoiczkiem owoców? z czy
        jeszcze?
    • justyna78-pl Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 27.08.08, 07:43
      Cześć Dziewczyna. Nasza julia właśnie dziś zaczyna 11 miesiąc. Mam
      pytanie dot. jedzenie, czy Wasze dzieci jedzą posiłki typu obiad,
      śniadanie, podwieczorek grzecznie w krzesełkach. By my musimy
      czasami nieźle się nagimnastykwać,żeby przekonać Julie do
      poświęcenia chwilki czasu na posiłek. Przy obiedzie często
      potrzebuje zabawaiania, deserki je w biegu i chyba w ogóle nie lubi
      swojego krzesełka, w którym najchętniej stoi....smileJak to wygląda u
      was?
      • kat_wozniak Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 27.08.08, 10:50
        Cześć Justyna. U nas nie ma problemu z siedzeniem w krzesełku. Lenka
        po prostu wtedy wie, że będzie posiłek i siedzi w nim raczej
        spokojnie. Czasami główką kręci lub podbrykuje, ale nie przeszkadza
        to akurat w karmieniu bo jest to sporadyczne. Gdy czasem zdarzy jej
        się marudzić to po prostu przeczekujemy tą chwilę. Nie chcemy jej
        zabawiać przy jedzeniu bo nauczy się tak jeść i później trzeba
        będzie tak robić za każdym razem.
        Może to u Julii jest chwilowe i może jej to szybko minie wink
    • ala-77 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 27.08.08, 12:24
      To fajnie macie z tymi paznokciami. Oskar caly czas probuje lapac nozyczki i
      kreci sie tak i szarpie, ze chyba pod narkoza trzeba by obcinac...
      W krzeselku czasami siedzi z 5 minut spokojnie, ale nie lubi, nawet jak zajada
      jakies ulubione danie. Najchetniej nie jadlby w ogole, albo w locie.
      Z katarkiem lepiej smile
      Pozdrawiamy smile
      • ala-77 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 27.08.08, 13:18
        Wrzucilam filmik jak biega w chodziku smile Chociaz bywa lepiej jeszcze smile
        • renik78 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 27.08.08, 15:56
          Dorian wie że jak go wkładam do krzesełka to będzie jedzonko i macha z radości
          rękami.Siedzi bardzo spokojnie chyba że nie jest głodny albo mu nie smakuje to
          wtedy trochę wydziwia.Nie zabawiamy go przy jedzeniu ani nie gonimy za nim z
          jedzeniem żeby mu to nie weszło w nawyk.
          • agata688 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 27.08.08, 19:40
            ja od samego poczatku uczylam Arturka,ze nie ma wariowania,chodzenia,zajmowania
            sie czyms innym podczas jedzenia.i to jedno wyszlo mi jak narazie w
            100%.ostatnio bylam z malym na spacerze i tam od mojej kolezanki(tez z
            dzieckiem) dostal chrupka i usiadl na srodku drogi,ona byla bardzo zdziwiona co
            on robi a on poprostu tak nauczony,ze podczas jedzenia grzecznie siedzismile
            tak samo nie ma jedzenia w samochodzie i tego bede sie trzymac.
            nawet na spacer nie zabieram zadnych przekasek(chyba ze gdzies na dluzej idziemy
            to oczywiscie jedzenie biore,ale wtedy jest specjalny postoj).

u nas katar tez troszke lepiej.
            Artur od dzisiaj tez zaczal zgrzytac swoimi 4 zabkami.przerazajace!

a czy Wasze maluchy tez korzystaja z kciuka zamiast wskazujacego?"nu,nu" robi
            kciukiem,wszystkie przyciski i guziczki wciska kciukiem.u was tez tak?

pozdrawiamysmile

ps.daje Arturkowi bulke z owocami,ale on najbardziej lubi suchasmilebiszkopty tez
            juz ze 2 zjadl i nic mu nie bylo.
        • agata688 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 27.08.08, 21:10
          filmik supersmile)Arturek byl nim zahipnotyzowanysmile)

Artur byl kiedys wsadzony do chodzika u kuzynki,ale nie umial w nim
          chodzic-tylko,ze jakos tak dziwnie niski,bo kolanka mial na wysokosci tego
          pulpitu i uderzal sie o to(podniesc sie nie dalo).
          my mu nie kupimy ,bo to w jego wypadku zbedny wydatek,bo lada dzien pokona
          strach i ruszy samsmile

pozdrowienia dla Oskarkasmile
          • ala-77 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 28.08.08, 08:48
            Oskar tez siedzi grzecznie - tyle ze najwyzej 3 minuty... Pozniej juz nie chce
            jesc i chce wyjsc.

Dziwny ten chodzik, ze sie nie dal podniesc. A kupowanie chodzika dla Arturka..
            Przeciez on jest niesamowity smile Bez sensu byloby mu ograniczas swobode ruchow.
            My tez nie chcielismy kupowac, ale skoro nie raczkuje, to ja bym sie wykonczyla,
            bo siedziec w jednym miejscu nie chce, a prowadzic nie dalabym rady. A Oskar tak
            jak na tym filmiku albo i szybciej biega caly czas jak sie go wsadzi. Mam tylko
            nadzieje, ze wszystkie straszne rzeczy jakie sie slyszy o chodzikach sie nie
            sprawdza. Zreszta rozmawialam i z pediatra i z ortopeda i powiedzieli, ze w
            granicach rozsadku to nic sie nie stanie, a nawet, ze mniej zaszkodzi chodzik,
            niz prowadzenie pod rece albo za reke.

Pozdrowienia dla Arturka smile
            • renik78 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 28.08.08, 09:45
              Dorian wstał dziś rano zakatarzony.Na razie leci mu z noska przezroczysta woda i oby na tym się skończyło.Mam nie miłe wspomnienia z ostatniego kataru.Starszy syn też ma katar i do tego zaczyna kaszleć a ja też strasznie kicham.To wszystko przez tą pogodę.W słońcu gorąco że wytrzymać nie można a w cieniu zawieje chłodny wiatr i już katar gotowy.Na razie do lekarza nie idziemy.Może woda morska i frida wystarczą.
              • kat_wozniak Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 28.08.08, 19:43
                No i jesteśmy po wizycie u lekarza. Lenka ma lekko zaczerwienione
                gardło, ale osłuchowo jest wszystko ok wink I to najważniejsze wink
                Za to Lence zaczyna wyrzynać się pierwszy ząbek wink Dolna prawa
                jedynka wink W końcu się doczekaliśmy. Stąd to jej budzenie się w
                nocy i marudzenie w dzień.
                Ta pogoda rzeczywiście jest zdradziecka. Nie wiadomo jak siębie
                ubrać a co dopiero dziecko.
                Życzymy zdrówka dla wszystkich zakatarzonych małych nosków wink
            • ala-77 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 28.08.08, 21:09
              Oskar juz zdrowy - dwa dni z odkurzaczem i po katarze smile
              Zycze zdrowia wszystkim noskom smile
              Powklejajcie jakies nowe zdjecia, bo lubie ogladac smile
              • agata688 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 28.08.08, 22:00
                Arturkowi tez juz przeszlo,tez mial katar 2 dni,pomogly te krople a co najlepsze
                to to,ze jak mialam mu czyscic nosek to on juz nie mial nic przeciwko-cierpliwie
                czekal tylko zamykal oczkasmile

wstawilam 1 zdjecie,bo ide juz spac ale moze niebawem cos doloze.
                • ala-77 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 29.08.08, 07:14
                  Fajne zdjecie smile Super chlopak smile
                  • agata688 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 29.08.08, 20:55
                    watawiłam filmik (kiepski operator) jak Arturek wchodzi u babci po
                    schodach.pokonał na raz 4 razy tyle co jest nagrane.nawet nie wiedzialam ,ze
                    potrafi bo my nie mamy w domu schodow,a u babci remont na pietrze wiec go tam
                    strasznie ciagniesmile
                    a jak pozniej dyszalsmile)

czy Wasze szkraby tez Wam tak "sprzataja" w szafkach i szufladach?
                    najlepsze jak idzie do szafki po chleb,albo do drugiej po chrupki i mlaskasmile
                    • ala-77 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 30.08.08, 13:33
                      Arturek jest po prostu niesamowity!!! Rewelacja - brak slow smile
                      • kat_wozniak Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 31.08.08, 13:02
                        Lenka jakiś czas temu pokonywała schody tylko na czworaka, bo nie
                        mogła podnieść tak wysoko nóżek. Teraz po schodach chodzi tylko za
                        rączki i potrafi wejść na samą górę czyli jakieś 20 schodów. Mogłaby
                        tak chodzić tam i z powrotem, jak zejdzie na dół to od razu zawraca
                        i idzie na górę i na odwrót wink Tylko nikt nie ma siły z nią tak
                        chodzić wink
                        Mlaskanie Lenka też opanowała wink Bardzo fajnie to wygląda jak sobie
                        tak mlaska hihi
                        Niestety jest strasznym maruderem teraz a wszystko przez zęby. Niech
                        już jej wyjdą co ona i my odpoczniemy.
    • agata688 cvhwalimy sie !!!!! 31.08.08, 19:45
      Arturek SAM chodzi!(9mies. i 3 dni)smile))
      • ala-77 Re: cvhwalimy sie !!!!! 31.08.08, 19:52
        Gratulujemy!!! smile)))
        A tym razem ja tez przegapilam 28. - ale serdeczne zyczonka!
        • renik78 Re: cvhwalimy sie !!!!! 31.08.08, 21:54
          Gratulacje dla Arturka!Dorian na razie trochę się boi ale może lada dzień też sam ruszy do przodu.Na razie robi po parę kroczków a potem siada i dalej idzie na czworaka.Kataru na szczęście już nie ma,miną na drugi dzień.
    • beata2502 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 01.09.08, 14:50
      witajcie dawno tu nie zaglądałam ale mieliśmy z mężem urlopy i nie było czasu.
      Igorek rośnie jak na drożdżach, zaczyna już dość sprawnie chodzić ale jeszcze go
      asekuruję bo czasami go zachwieje. w zeszłym tygodniu miał 40 stopni gorączki i
      straszne wymioty w nocy i wezwaliśmy pogotowie na szczęście to minęło jakiś taki
      wirus doszła jeszcze potem biegunka i każdy z nas to przeszedł. mały zaczyna
      wszystko powtarzać często dwie pierwsze litery ale to już coś. jesteśmy na
      etapie : płacz + mama + ręce ewentualnie chodzenie za rączkę lub sam, raczkować
      już nie chce i tak cały dzień.
      a muszę go pochwalić bo jak robi kupkę to jak zapytam co robi mówi kpa smile czy
      wasze maluszki drapią? bo w małego chyba kocur wstąpił ;p pozdrowionka
      • alajna2 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 02.09.08, 16:27
        hej,
        Milenka przez miesiąc nic nie przybrała, a nawet ciut schudła uncertain
        waży 8520, mimo to wygląda jak mały pączek wink
        Jest z niej mały kocur-drapiek strasznie,aż mam nos podrapany do
        krwi.
        Ogólnie nauczyła sie wstawać w łóżeczku i tylko to robi, az juej sił
        brakuje. Ćwiczy do bólu, nie da się jej niczym zająć, jak ją posadzę
        to ryczy strasznie, co tu począć?
        no i dajemy krople do ucha, bo cos sie przyplatało...
        Chodzę do pracy odpocząć :-] no nie do końca, ale trochę. na
        pocieszenie dobrze śpi w nocy, bo w dzięń to masakra /szkoda czasu
        na sen!/
        ps. ARTUREK jest the best! chodzi sam! Wszystkie dzieciaczki sa
        super...! kiss
    • krzyszton_kasia Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 03.09.08, 11:30
      moja Olimpusia dziś kończy 9 m-cy.
      na II śniadanie dostała własną miseczkę z kaszką i łyżeczkę ale chyba nie za
      bardzo wiedziała co ma z tym wszystkim zrobić. trochę jej pomogłam, żeby coś zjadła.
      od około 2tyg mamy problemy z kupkami( są takie bardzo jasno zielone a
      konsystencja jak przy biegunce) ale to chyba wina ząbkowania. już sama nie wiem.
      • ala-77 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 03.09.08, 12:03
        To najlepsze zyczenia smile
        A moze wprowadzilas cos malej do diety i dlatego takie problemy?
    • agata688 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 03.09.08, 19:49
      dzis po kapieli wreszcie udalo mi sie nagrac kilka filmikow jak Artur
      chodzismilestrasznie to trudne bylo, bo ja sama z nim jestem i jak go gdzies
      postawie,zeby doszedl to on od razu za mna.
      wstawilam 3 krotkie.
      teraz to dopiero mam meksyk w domu,bo on wszedzie dojdzie i sie puszcza i idzie
      na nozkach,a jak wiadomo nie zawsze uda sie bez wypadku.najbardziej boje sie gdy
      idzie po plytkach.
      tak wiec ja tez go musze pilnowac CIAGLe.

on tez uwielbia drapac,a jeszce bardziej szczypac i gryzc(ale ten przywilej
      tylko mamusi).

pozdrowieniasmile
      • ala-77 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 04.09.08, 13:07
        niesamowite po prostu!!! smile)) Ja tam nie wiem, czy Ty sie Agata o miesiac nie
        pomylilas wink
    • luka2007 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 04.09.08, 09:56
      agata to bylo przeciez do przewidzenia ze arturek jako pierszy tutaj bedzie
      chodzil!!!!super .gratulujemy!!!
      my sobie jeszcze poczekamy...
      ale wspinaczka jest juz wszedzie no i palcowanie meblismile
      luca nie szczypie nie gryzie i nie drapie i nie ciagnie za wlosysmile
      od poczatku nawet jak byl taki malutki to mu juz po cichu mowilam ze nie wolno
      tego robic-no i poskutkowalo u niegosmile
      najwazniejsze z czego chcialam sie pochwalic to to ze mowi "mama"!oj dlugo
      musialam czekac...
      czy wasze dzieciaki tez tak bardzo lubia sluchac muzyki???u nas to najlepiej
      caly dzien moge dla niego spiewac i tanczyc smile
      no i jeszcze jedno...pozwalacie swoim pociechom ogladac telewizje???
      bo luca uwielbia ale mu nie pozwalam.to znaczy czasem moze obejrzec jedna bajke
      ale na tym sie konczy bo mysle ze to jeszcze za wczesnie...co wy o tym myslicie???
      ale sie rozpisalam-koncze wiecsmile
      sciskamy wszystkich razem i kazdego z osobnasmile
      papasmile
      • renik78 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 04.09.08, 10:29
        Dorian bardzo lubi bajki i czasem ogląda.Siedzą sobie wtedy razem ze starszym bratem i wpatrują się w telewizor ale nie za często.Co do szarpania za włosy to rozumie że nie wolno zrywać tapet ale że ciągnąć za włosy nie wolno to już nie rozumie.A mama nadal nie mówi,woła tata i baba ale mama nie zawołał jeszcze ani razu.Cały dzień spędza na podłodze chodząc przy wszystkim.Przejdzie już sam około dwóch metrów ale robi to powolutku i ostrożnie.Do takiego biegania jak Arturek to jeszcze mu troszkę brakuje.
    • luka2007 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 04.09.08, 10:58
      aha i dodalam tez pare zdjecsmilepozdrawiamysmile
      • agata688 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 04.09.08, 14:22
        Artura tv raczej nie interesuje,czasem spojrzy jak tata oglada jakas formule ale
        to z 5 sekund.co innego pilotsmile
        za włosy uwielbia ciagnac,a jak sie zbliza np.do wlacznika pradu czy kontaktu i
        powiem nie wolno to on ucieka a jak go zlapie to szarpie siebie za wloski i
        uderza piesciami w podloge(czasem glowa).dostaje szalu.

mama mowil juz dawno ze 3 razy powiedzial,potem mowil na mnie tata a od jakiegos
        czasu wola na mnie ada(nawet w nocy jak sie obudzi na jadlo to nie placze tylko
        wola ada).
        ostatnio sie bardzo rozgadal we wlasnym jezykusmile))

jak zdrowko Milenki??

pozdrowionkasmile
        • agata688 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 04.09.08, 14:23
          galerie Lucy obejrze pozniej ,bo sie nie chce otworzycsmile)
        • alajna2 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 04.09.08, 16:26
          Daję Milence do ucha krople i chyba lepiej.
          Zaczęła stawać przy meblach! dziś przy lodówce i przy pufie, zacznie
          się/; nie będzie można spuścić z oka!
          No i nudzi ją wszystko juz po 2min sad jest czasem nie do
          zniesienia sad chce poznawać świat, ale się nie przemieszcza, więc
          oczekuje, że mama/tata zaniosą
          CZYM SIĘ BAWIĄ Wasze maluchy? u nas hit to kółka i kołowrotki,
          stojak na wino /o zgrozo/ i dotykanie obrazów na ścianach, jak widzi
          dzidzi w gazecie to całuje smile) Zepsuła zegar garfielda, bo nim
          rzuciła... rozwaliła skarbonkę, bo nią rzuciła... uwielbia kubki,
          czekam, aż rzuci i rozwali wink
          fajne zdjęcia, no i filmik też smile
    • ala-77 jestem troche podlamana... 05.09.08, 07:21
      nie mam juz sil... Oskar budzi sie caly czas co pol godziny - godzine...
      zwariuje... i od 5 jest pobudka... w dzien spi 40 minut... sad((
      • alajna2 Re: jestem troche podlamana... 05.09.08, 10:39
        Ala już dawno miałam Ci napisać, że Ciebie podziwiam. Podziwiam
        Twoją kondycję, bo musisz byc mega zmęczona przy takim Snie Oskarka.
        A Jemu wystarcza te 40min w dzień? Jeśli tak to on jest prze gośćwink
        u nas 3drzemki krótkie lub 2 dłuższe , a i tak czasem nie możn a z
        marudą wytrzymać! A jak sądzisz czemu się tak budzi często w nocy?
        nie jest mu za ciepło? ponoć dzieci maja taki kiepski sen, gdy je
        pasożyty męczą /nie zyczę oczywiście/. Trzymaj się,pa
        • kat_wozniak Re: jestem troche podlamana... 05.09.08, 11:05
          Witamy po przerwie smile
          My też z Lenką przerabiamy ostatnio budzenie się co godzinę a nawet
          co pół godziny crying Pobudka standardowo o 5 i niestety trzeba wstawać ;
          ( W dzień to czasami śi 3 razy a czasami tylko raz a wtedy to w domu
          kongo bo nic jej nie zadowala i jest MEGA marudna.
          A teraz pochwalę się smile Lenka też już chodzi wink Do Arturka jej
          troszkę brakuje ale z każdym dniem jest odważniejsza i wydłuża
          dystans marszu. Teraz jak już wszędzie może dojść sama to wszędzie
          jej pełno i oczy trzeba mieć na około gołowy wink No cóż... zaczęło
          się bieganie za dzieckiem wink
          Najlepszą zabawę Lenka ma jak może ściągać płyty z półki smile Wtedy to
          siedzi cicho i tylko ściąga i potrząsa tymi płytami. Pilot... to
          również ulubiona zabawka, ale kupiliśmy jej pilota dla jej własnych
          potrzeb smile bo nasz to by nie przeżył takich upadków.
          Idą jej na raz 2 jedynki dolne. Już je widać, ale jeszcze się nie
          przebiły i Mała się strasznie męczy.
        • ala-77 Re: jestem troche podlamana... 05.09.08, 13:22
          On tak spi od samego poczatku sad Przebadany zostal gruntownie - nic go nie
          meczy, zdrowy jest. Wesoly caly dzien - nie marudzi wlasciwie w ogole, wiec jest
          wyspany. Gorzej ze mna sad W dodatku sama jestem - maz w delegacji, wiec nawet
          kilku minut wytchnienia nie mam sad
          • beata2502 Re: jestem troche podlamana... 05.09.08, 15:34
            hej! u nas po staremu igorek w nocy śpi dobrze na początku były niewielkie
            problemy ale zaczęliśmy go kąpać po 21 i się skończyło śpi do 7.30 ale różnie
            bywa ze wstawaniem dzisiaj wstał o 6.20 sad a spał już i do 9.00. zapomniałam
            napisać że igorek był już u fryzjera i było ok włoski obcięte a i tak się
            podkręcają więc loczki powrócą na szczęścietongue_out ala może zmień mu godzinę kąpieli
            na późniejszą może to podziała tak jak u nas a co do dnia to mój mały też nie
            chce spać czasami ma 2 godz. od 11 ale potem nie śpi już do nocy a czasami to 40
            min i koło 17 pół godzinki to chyba taki wiek . pozdrowionka
            • ala-77 Re: jestem troche podlamana... 05.09.08, 16:23
              Bez lampki spi. Zmiany godzin nic nie daja sad
              • alajna2 Re: jestem troche podlamana... 05.09.08, 17:05
                Mnie raz Milenka zbudziła o 5tej i miałam cały dzień do
                d.py /dosłownie/, zdarza jej się wstac przed 6, ale dzięki Bodu
                rzadko.
                Fajnie, że Lenka chodzi smile)))))
                Zrobiła dziś 2kroki. Moze nie będie raczkować, tylko chodzić od
                razu. Na razie pełza i raczkuje w tył smile w przód nie da rady.
          • beata2502 Re: jestem troche podlamana... 05.09.08, 15:37
            a śpi przy nocnej lampce czy bez? może jak jest jasno to on się budzi u nas przy
            świetle też nie chciał spać więc w nocy nie zapalam nic i śpi. ale się wymądrzam
            hehe ale może coś pomogę bo musi ci być ciężko biedulko pozdrowionka
    • renik78 My też się chwalimy. 07.09.08, 20:15
      Dorian zaczął chodzić już na dobre.Teraz już nie usiedzi ani chwili w jednym miejscu.Jestem z niego bardzo dumna.Na bobasach dodałam kilka filmików.A po za tym u nas wszystko ok.
      • renik78 Re: My też się chwalimy. 07.09.08, 20:33
        Dodałam też kilka zdjęć do galerii.
      • agata688 Re: My też się chwalimy. 08.09.08, 10:47
        Wszystkiego najlepszego dla Doriankasmile)
        gratulacje dla niego i Lenki!
        widze,ze Dorianek kroczy ostroznie a moj "na wariata" smile

nie wiem co mozna Ci Ala doradzic,bo to trudne skoro Oskarek sypia tak od
        poczatkusad a probowalas go przetrzymac,nie reagowac na jego placz tzn.polozyc go
        do lozeczka i niech poplacze(w granicach rozsadku oczywiscie),bo kurcze przeciez
        musisz kiedys wypoczac!
        albo nie brac go na raczki tylko klasc z powrotem i dac smoczka az odpusci? az
        dziwne,ze on sam po takiej nocy jest wyspany a przeciez w dzien tez nie
        spi.artur to wieczorem maruder nr 1.
        albo sprobuj go w dzien BARDZO wymeczyc,wiem ze to tez wymaga od Ciebie wysilku
        ale moze pomoze?
        a o ktorej On ma ta drzemke w dzien?a moze by tak sprobowc nie pozwolic mu na te
        drzemke??
        mam nadzieje,ze w koncu znajdzie sie jakis sposob.
        zycze Ci zeby mu sie szybciutko odmienilo i ze troszke odpoczniesz.
        pisz jak Wam idzie!!!
        pozdrowionkasmile)
        • ala-77 Re: My też się chwalimy. 08.09.08, 11:37
          Mam wrazenie, ze probowalam juz wszystkiego... sad tulic, przetrzymywac, nie
          reagowac, zmieniac godziny, brac na raczki, nie brac na raczki - przez tyle
          miesiecy to juz sie pomysly wszystkim wyczerpaly.
          W dzien jak wstaje o 5, to drzemke ma o 12:30 - nie da sie zeby jej nie mial, bo
          zasypia nawet na stojaco... Wymeczony jest bardzo codziennie - nie ma klopotu z
          zasnieciem - zasypia szybko, tylko ze rownie szybko sie wysypia... I w nocy od
          razu placze.
          W dzien wesoly jak skowronek i pelen zapalu.
          Dzieki za rady wszelkie - przynajmniej sama nie jestem, ale zalamuje sie coraz
          bardziej.
          • agata688 Re: My też się chwalimy. 08.09.08, 15:11
            Ala nie zalamuj sie.
            pewnie,ze drzemki o takiej porze nie da sie przesunac na nocsad
            a moze Oskarek cierpi na jakas nietolerancje pokarmowa??
            Artur jak mial kolki to tez spal po kilka minut (najlepiej na rekach) i tez sie szybko wybudzal.jak mial 1,5 mies. to wszyscy sie dziwili,ze tak male dziecko potrafi nie spac prawie caly dzien.(i wcale nie zwijal sie z bolu tylko nie spal)
            bardzo chcialabym Ci pomoc bo wyobrazam sobie co przezywasz.a lekarze pewnie mowia ze kiedys mu to minie,tyle ze oni spia spokojniesad(
            jak mielismy kolki to duzo na ten temat czytalam i niektore dzieci mialy ja do pol roku a jakis tam niewielki % nawet dluzej.a od ktorego tyg. zycia tak zaczal??
            jeszce raz mocno pozdrawiamsmile
      • ala-77 Re: My też się chwalimy. 08.09.08, 11:32
        Gratulacje i zyczenia smile Fajnie chodzi!
    • beata2502 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 08.09.08, 12:18
      Igorek zaczął całkiem samodzielnie chodzić w sobotę jestem z niego taka dumna!
      teraz to już nie ma chwili spokoju bo wszędzie go pełno tongue_out szybkie te nasze
      dzieciaczki smile mam pytanie do was w co ubierzecie maluszki na roczek bo
      zastanawiam się nad kupnem garniturku ale sama już nie wiem jak myślicie? macie
      już coś na oku? pozdrowionka
      • kat_wozniak Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 08.09.08, 17:04
        Gratulacje dla Igorka wink

Musi być jakaś przyczyna takiego snu dziecka a raczej braku snu ;-(
        Może warto skonsultować to z lekarzem? Musi być jakiś sposób na to
        aby Mały pospał sobie spokojnie a przy okazji Ty się wyspała.

Co do ubiorów na roczek to nie mam jeszcze żadnych pomysłów. Nie mam
        też pomysłu na przyjęcie "roczkowe" dla Leni. A Wy jakie macie
        pomysły? Może coś podpowiecie wink

Buziaczk i głowa do gówt Ala. Może Mały wyrośnie w końcu z tego wink
        • alajna2 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 08.09.08, 17:41
          No i pochwaliłam Milenkę crying wstaje o 6tej, a tak było miło spac do
          7mej.
          Co do roczku to będzie zima, więc jakas sukienka, a na to no nie
          wiem płaszcz? zalezy od temp. Chłopcu kupiłabym garnitur smile ciekawe
          czy moja tesciowa znów wyskoczy, żeby zrobić impreze na 40osób/taki
          był chrzest/, ja tam chcę kameralnie...
          wieczorkiem skrobnę więcej.
          • alajna2 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 08.09.08, 20:33
            Agata, Milenka jak miała 1,5mca to tez przestała spać w dzień sad
            zasypiała wiele razy po kilka minut, to było okropne. Dopiero
            dziewczyny na forum Niemowlę wiele mi podpowiedziały, jak ustawic
            Małej dzien.
            Super, że Wasze dzieciaczki juz chodza same, Milenka przejdzie kilka
            kroczków za rączki.
            Czeka nas rewolucja dnia,chyba zrezygnuję z trzeciej drzemki, bo są
            cyrki, bo mała chce spać długo, a ja sie boje ze przez takie długie
            spanie wieczorem mi nie zaśnie. Z drugiej strony jednak jest
            strasznie marudna i chciałaby iść spać ok 18.30, a wtedy co? pobudka
            o 5tej? o nie, dziękuję! Coś muszę zadziałać!
            Piszcie co u Waszych pociech!!! Lubię czytać, co kto juz umie smile))
            • agata688 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 08.09.08, 21:08
              my jeszcze wogole nie myslelismy o roczku a pewnie zleci szybciej niz mi sie wydaje.

Arturek od jakiegos czasu ma 2 drzemki,z 3 zrezygnowalam,bo potrafil isc spac
              ok.22-23.po 16:30 ma "zakaz " spania i zdarza sie ze na noc idzie juz spac po 18
              i wcale mu to nie przeszkadza w spaniu do 8-9 rano.oczywiscie sa odchylenia od
              normy,tj. np. kupa o 6:30 lub 7 i wtedy koniec spania.
              a czy sadzacie maluszki na nocnik?pytam z ciekawosci,bo moja kuzynka sadzala
              wczesniej i od 8go mies. maly zuzywal do 3 pieluszek na dobe.Arturek jakos z
              niego ucieka i ten mebel stoi bezuzytecznie(teraz to nawet nie probuje go
              sadzac).czasem w lazience oglada naklejki na nimsmile a jak u Was?

powiedzcie,czy Wasze maluchy maja stale pory jedzenia,spania,spacerow,kapieli
              itp.? bo ja sie musze przyznac,ze przez te ponad 9 mies, jeszcze nie udalo mi
              sie ulozyc planu.
              • luka2007 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 09.09.08, 09:04
                witamy wszystkichsmile
                ala no ja nie mam pojecia co ci poradzic bo luca spi super w nocy...
                to znaczy zdarza sie ze sie przebudzi i marudzi ale dostaje smoka i znowu
                zasypia...albo jest glodny lub chce mu sie pic...no i jak mu nie dam flaszki to
                nie zasnie.
                jedyne co mogabym "poradzic"to naprawde zapytac lekarza o co w tym wszystkim
                chodzi bo to sie przeciez musi skonczyc zanim ty sie wykonczysz.
                no i nie zalamuj sie bo przeciez nie bedzie to trwalo wiecznie.pisz co i jak...
                jesli chodzi o roczek to tez jeszcze nie myslalam na ten temat ale napewno nie
                bede robila takiej imprezy jak chrzciny-tez prawie 40 osob!
                co do ubioru to tez nie wiem ale jak juz wymysle to napewno sie pochwalimy.
                nowe osiagniecia:luca potrafi trzymac dlugopis i nim malowacsmile
                wstaje poprostu wszedzie-guzow ma nabitych ze szkoda slow...
                zrobil sie strasznie marudny i wszystkim sie szybko nudzi-krzyczy jak mu sie cos
                nie spodoba-czyli bardzo czesto!!!
                czasem mam wrazenie ze on sie mnie wogole nie slucha,robi poprostu co mu sie podoba.
                no i nadal czekamy na zeby!!!
                plan jako taki mamy ,ale zmienialja sie troszke pory jedzenia bo czesem zje
                wiecej czasem mniej.ale spi codziennie ok 10 rano i po poludniu o 15.jak nie
                zasnie o 15 to juz go pozniej nie klade bo potem wieczorem potrafi z nami
                siedziec do 23:00...
                ok to by bylo na tyle-znowu sie rozpisalamsmile
                pozdrawiamy wszystkichsmile
                aha no i gratulacje dla was male zuchy ze juz biegaciesmile
                • kat_wozniak Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 09.09.08, 10:40
                  Lenka dzisiaj też dała popis w nocy. Co pół, co godzinę się budziła
                  a i tak wstała już o 5 ;-( Załamka.
                  Co do harmonogramu dnia to my mamy go i raczej się go trzymamy.
                  Mleko o 7, śniadanie 9.30 - 10, obiad o 13, mleko o 16 a ok. 19
                  kaszka na dobranoc. W między czasie jakiś owoc, deserek w zależności
                  od tego ile wcześniej zjadła. Ze spaniem to wygląda tak. Po 7 I
                  drzemka ok. 45 minutowa. Ok 10.3 II drzemka ok. 1,5 godziny i ok.
                  14 - 15 III drzemka 30 minutowa. Narazie ma 3 drzemki, ale ona je
                  sobie sama wyznaczyła i póki co trzymamy się tego. Jak do 16 nie
                  zaśnie to jej później już nie kładziemy bo wtedy to by buszowała do
                  nocy. Kąpiemy ją też raczej o stałej porze. Do tej pory to była
                  godzina 18.30 ale teraz przesunęliśmy to na 19.15 bo myśleliśmy że
                  wtedy będzie dłużej spała, ale niestety dla niej nie ma różnicy ;-(
                  I tak śpi do 5
                  Nocnika jeszcze nie mamy ale planujemy zakup i powoli chcemy ją
                  zacząć na niego sadzać wink Zobaczymy jak nam to wyjdzie wink
                  Dzisiaj po raz pierwszy odpażyła sobie tyłeczek ;-( Rano jak ją
                  przebierałam nie miała tego a teraz już ma ;-( Może to dlatego że
                  zmieniliśmy husteczki. Do tej pory używaliśmy tylko Nivea Soft a
                  teraz kupiłam te Pampers Sleep&Play. Mam nadzieję, że jej to szybko
                  przejdzie.
                  • luka2007 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 09.09.08, 14:29
                    my mamy nocnik ale go jeszcze nie uzywalismy-ale mysle ze na to chyba jeszcze
                    troche za wczesnie...smile
                • ala-77 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 09.09.08, 14:25
                  Lekarz mówi, że po prostu taki jest z niego typ... Nic mu nie dolega. Wykoncze
                  sie i tyle.
                  Plan dnia mamy mniej wiecej staly - ale nic nie robilam na sile - samo sie
                  poukladalo. Nocnik sluży na razie jako zabawka - kupilam najmniejszy jaki się
                  dało, a i tak Oskarek wpada pupą do samego dna.
                  • luka2007 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 09.09.08, 14:34
                    ach ala -to nie wiem czemu oskarek tak ma...dasz rade jak juz tyle przetrwalas...
                    a na jakiej podstawie tak stwierdzil?robil mu jakies badania?
                    • ala-77 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 09.09.08, 19:05
                      Tak - wszelkie mozliwe badania przeszedl - i wszystko OK.
                      • alajna2 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 09.09.08, 20:36
                        Skoro Oskarek przebadany- to pozostaje przeczekać. Wiem, dobrze mi
                        się mówi. Są dzieci, które od 2mca życia przesypiają noce po
                        13h/marzenie!/, albo przez pierwsze 3mce życia tylko jedzą i
                        spią/marzenie/, inne dają popalić. Może, gdy dojrzeje ukł.nerwowy
                        sprawa się unormuje. Tymczasem trzymam kciuki za Twoją wytrwałość smile

Milenka ma plan spania jak Lenka, tyle, że wszystko odbywa się 2h
                        później smile je podobnie. Staje gdzie się da, ale nogi jeszcze z
                        gumy smile))))
                        jak widzi autko mówi brrr i strasznie sie przy tym ślini, uwielbia
                        lampy i wszystko, co wysoko, np. obrazy, klamki.
                        Miłej nocy, Alina
                        • justyna78-pl Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 10.09.08, 09:52
                          Cześć dziewczyny.Julia ma już 10,5 miesiąca. Ze spaniem nie ma
                          problemu w ciągu dnia spi maks ok. 3 godz. a czasami tylko godzinę.
                          Na noc chodzic spać ok 19.00-20.00 i generalnie spi do 7.00-8.00
                          rano, czasami jednak w nocy budzi sie dwa trzy razy, daje jej wtedy
                          smoczek i śpi dalej. Ale mamy inny problem mała wazy zalewdie 7800g.
                          Zrobilismy jej wszystkie badania, je raczej normalnie, choć czasami
                          ma gorsze dni. jest wesoła, pogodna rozwija sie prawidłowo. Lekarz
                          mówi że to moga byc poprostu geny, oboje z męzem jesteśmy na ciągłej
                          niedowadzesmile
                          Mimo to sie martwię, lekarka dała nam na wszelki wypadek skierowanie
                          do gastroenterologa i sami mamy zdecydować zcy pójść. Musze się
                          dowiedzieć jak wygląda badanie, jezeli bedzię inwazyjne to chyba
                          sobie odpuszcze....czy są tu mamy z podobnym zmartwieniem?
    • agata688 Re: do renik i innych 10.09.08, 22:04
      czy według Ciebie różnica wieku miedzy dziecmi (7-10lat) jest ok?
      jak to wyglada u Ciebie?
      nie zalowalas ze wczesniej nie zdecydowalas sie na 2-gie dziecko?
      teraz zakladam mniej/wiecej taka roznice,ale spotykam sie z wielkim
      zdziwieniem,ze od nowa bede wchodzic w pieluchy itp.,itd. a tak razem sie
      odchowa i spokoj.

co o tym myslicie?lepiej razem czy "osobno"??
      • luka2007 Re: do renik i innych 10.09.08, 22:31
        hellosmile
        tak dokladnie to jeszcze nie podjelismy zadnej decyzji kiedy bedziemy sie starac
        o drugie.mysle jednak ze byloby mi bardzo ciezko gdybym na przyklad teraz miala
        zajsc w ciaze...
        tak min. 4 lata roznicy musza u mnie byc.
        tez slyszalam od innych ze to za duza roznica ,ale nie bede przeciez sluchala co
        mi inni sugeruja.
        jesli tak chcesz zeby bylo 7 lat to tak tez zrob -agata to twoja sprawa.
        ja jednak nie planuje szybko urodzic wszystkie dzieci i miec "spokoj"smileplanowana
        jest dwojka i chcialabym aby sie drugie pojawilo jak bede ok trzydziestkismileteraz
        mam 26smile
        ala a co tam u ciebie???
        pozdrawiamysmile
        • agata688 Re: do renik i innych 11.09.08, 07:48
          ja sie tam gadaniem nie przejmuje,tylko chodzi mi czy to naprawde taki trudny
          ten powrot w pieluchy.
          tez mam 26 (jak urodzilam Arturka25) i tez wlasnie mysle sobie kolo 30 drugie
          (np.32)smile))
          teraz to chyba bym wykorkowala.a pewnie jak wszystkiego sa + i -smile
          dzieki za odp. bo tu to albo ktos ma 1 albo hurtemsmile

wlasnie jak Oskarek i Ala??
      • agata688 Re: do renik i innych 13.09.08, 22:09
        cieszymy sie ,ze Dorianek ma dobre wynikismile))

Artur posiadl nowe umiejetnosci:wlazi na lozko,fotele a nawet wdrapuje sie na
        oparcie fotela.nie do konca jednak zdaje sobie sprawe,ze jak jest "na szczycie"
        i sie pusci to moze sie to zle skonczyc.
        do mnie na raczki tez sie wdrapuje-ja mu podaje rece a on po mnie idzie ,az
        zlapie sie szyismilekochany jestsmile)

pozdrawiamy
    • luka2007 justyna:) 10.09.08, 22:55
      nasz luca ma 8300 gram.23 listopada skonczy 10 miesiecy.jest drobniutki ale
      lekarz nie ma zadnych zastrzezen.moja mama zawsze mowi ze ja tez taka bylam
      -wicznie mialam niedowage...
      zadnych badan z tego powodu mi nie robili i wyroslam na ciezka kobietke-tzn mam
      53 kilosmile
      dowiedz sie wiec dokladnie co to za badania...
      pozdrowionkasmile
    • ala-77 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 11.09.08, 08:30
      Chyba nie ma recepty na to, kiedy powinno być drugie dziecko. Jedni sa
      zadowoleni, ze od razu; inni wola odsapnac. Same dzieci tez roznie - wola miec
      starsze rodzenstwo, jak maja w podobnym wieku, albo w podobnym, jak maja stzrsze
      wink Chociaz chyba jak roznica jest niewielka, to fajnie im sie razem bawi.
      A waga - ja bym sie 5 razy zastanowila nad badaniami, jezeli dobrze sie mala
      rozwija. A jak to wyglada w stosunku do wzrostu? Proporcjonalnie?

Dziewczyny, fajnie, ze mnie jakos podtrzymujecie na duchu. Dzis Oskar wlasciwie
      w ogole nie spal sad Wyspany byl po prostu i od 23 do 3:30 sie bawil, potem
      zasnal na godzine i dalej buszuje sad(( Jak ja mam nie pasc...? On jest
      niemozliwy... Smieje mi sie tu i biega a ja nie mam ochoty nawet reagowac sad
      • renik78 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 11.09.08, 16:29
        Witajcie dziewczyny.U nas różnica między dziećmi jest taka duża ponieważ po pierwszym bardzo ciężkim porodzie bardzo bałam się drugiego.Po za tym starszy syn gdy był niemowlakiem to płakał bez przerwy i z rąk nie schodził.Do półtora roku usypiałam go na rękach i przez pierwsze dwa lata bardzo chorował.Nie chciałam mieć więcej dzieci ale w końcu zapomniałam o ciężkim porodzie i nie przespanych nocach i zdecydowaliśmy się na drugie.Natan bardzo chciał rodzeństwo i nie jest zazdrosny.Lubi się bawić z Dorianem i w ogóle lubi się nim zajmować ale nie wiadomo jak to będzie później.Powrót do pieluch nie był wcale taki trudny ale to może dlatego że Dorian jest raczej grzecznym dzieckiem.Jak na razie nie żałuje że różnica między nimi jest taka duża.Kto wie,może za dziewięć lat będą mieli siostrzyczkę?
        • alajna2 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 11.09.08, 20:28
          hej,
          wczoraj Milusia była, delikatnie mówiąc, nieznośna. dziś juz wiem
          dlaczego-katar się przyplatał sad a my z męzem w sobotę wybieramy sie
          na wesele, zobaczymy jak się sytuacja rozwinie.

Milenka wazy 8500 i wyglada jak mały paczek czyli "dobrze", a Luka
          ma trochę mniej gramów i chudzinka. Wszystko zależy, no nie?

Co do dziecka nr2 to myslałam o przerwie 2lata, ale juz nie myślę
          tak wink spotkałam kolezankę, która teraz ma roczniaka i staraja się o
          drugie dziecko, jak sobie pomyślałam o tym, że za chwile miałabym
          być w ciązy to się przeraziłam. Przecież przy takim małym zywiole,
          jak Muilenka jestem padnięta, co dopiero będąc w ciązy. ja w ciąży
          spalam po 16h/dobę !!!!! z drugiej jednak strony nie chcę więcej niż
          4-5lat przerwy, bo myślę, że to duża przerwa. Co tu gadać/pisać =>
          czas pokaże smile
          • renik78 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 11.09.08, 20:55
            Dorian znowu nic nie je ale na razie nie chudnie.Nadal waży 8500.Zrobiliśmy znowu badania i sama jeszcze nie mogę w to uwierzyć ale chyba wreszcie po pół roku walki pokonaliśmy anemię.Hemoglobina 11.5.Reszty dowiem się w poniedziałek bo idziemy do lekarza z wynikami.
    • agata688 Re: co nowego u 9-miesięczniaków? :) 14.09.08, 08:10
      Wszystkiego najlepszego dla Lenkismile))

mamy maly sukces-Arturek juz 3 noce nie budzil sie na jedzenie.mam nadzieje,ze
      to tak na stalesmile)

pozdrawiamy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka