Dodaj do ulubionych

pobyt w szpitalu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.10, 13:24
czeka mnie niedługo pobyt z 4 mies dzieckiem w szpitalu i wiadomo - różne
badania, niektore niezbyt przyjemne sad
Czy i jaki wpływ mogą mieć takie przeżycia na małe dziecko?
W jaki sposób mogę starać się złagodzić dziecku stres spowodowany pobytem w
szpitalu?

bardzo prosze o poradę Panią psycholog i inne mamy, które mają podobne
doświadczenia.
Obserwuj wątek
    • j0anna.anna Re: pobyt w szpitalu 07.02.10, 17:34
      Ja byłam w szpitalu z 3 miesięcznym dzieckiem. Moja mała dzielnie znosiła
      wszelkie badania, wiadomo,że przy tych sprawiających ból płakała. Ale
      najważniejsze w tym wszystkim jest bliskość rodziców. Ja złamałam wtedy
      zasadę,że pierś nie jest sposobem na uspokajanie i dawałam ją małej gdy tylko
      tego potrzebowała.
    • ekspert_aktywnerodzicielstwo Re: pobyt w szpitalu 09.02.10, 21:56
      Witam Panią,
      Na pewno pobyt w szpitalu dla nikogo nie jest przyjemny. Aby nawet tak maleńkie dziecko lepiej się czuło w takim miejscu warto zabrać jego kocyk czy inną rzecz która będzie pachniała domem. Bliskość mamy też jest niezwykle ważna. Należy tylko pamiętać aby nie przesadzać z „gadżetami” które mogą dziecko uspokoić takimi jak np.: pierś czy smoczek. Nie należy przyzwyczajać dziecka, że gdy tylko zapłacze to dostanie pierś. To może przynieść problemy na przyszłość. Warto też starać się zachowywać tak jak w domu (jak dotychczas) czyli za bardzo nie rozczulać się nad dzieckiem. Oczywiście kiedy tylko tego potrzebuje przytulić je mocno. Należy wystrzegać się mówienia „nie musisz się denerwować, to nie będzie bolało”. Co prawda największą moc rażenia ma takie zdanie w stosunku do większych dzieci, ale maleńkie dzieci mimo, że jeszcze wielu słów nie rozumieją to zwracają uwagę na ton głosu. Jeśli będzie ciepły i spokojny to dla dziecka będzie informacja, że wszystko jest w porządku. Warto też pamiętać o swoich emocjach – dzieci bardzo intensywnie odbierają emocje przeżywane przez rodziców i reagują na nie. Dlatego jeśli rodzice będą się denerwować dziecko też może zachowywać się nerwowo.
      Tak maleńkie dziecko nie powinno zapamiętać swojego pobytu w szpitalu. Jeśli zapewnimy dziecku odpowiednią atmosferę to na pewno wpłyniemy też na to że jakiś pojedynczy bodziec (np. zastrzyk) może nie zostanie zapisany w podświadomości dziecka jako negatywny bodziec.

Życzę dużo zdrówka dla Maluszka i serdecznie pozdrawiam,
      Marta Cholewińska-Dacka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka