Dodaj do ulubionych

Czy ktos moze mi w skocie napisac nosidelkach?

31.05.10, 11:41
Jako kobieta poniekad po dwoch latach przerwy w zyciorysie budze sie i czytam:
ca to samo w kwestiach ekologii, troszke wiecej krytyki koorowych zabawek z
plastiku, pieluchy - wiadomo, ale te nosidelka to jakos przespalam.

Czy mozecie mi w kilku slowach napisac, czy moj baby bjorn byl tylko niefajny,
czy tez szkodliwy dla zdiecka?
I czy moge 2,5 latka w chuste zapakowac? Sa takie, co 13 kg unosza, latwo
zapinane?
Obserwuj wątek
    • asjula1 Re: Czy ktos moze mi w skocie napisac nosidelkach 31.05.10, 11:43
      Rany, sorry za literowki, mam strasznie daleko do klawiatury, za slabo klikamwink
      • mrs.t Re: Czy ktos moze mi w skocie napisac nosidelkach 31.05.10, 12:32
        www.kasiamarcin.com/online/zblog.nsf/98e6cc063351e9e380256cff00333a06/e243c1f25fef7ca1c12572d000733698/$FILE/Chustomania.pl-ulotka_noszenie.pdf
        tu co prawda od naranjy;p
        forum.gazeta.pl/forum/w,97998,111610645,111610645,O_chustach_nosidelkach_ergo_i_wisiadlach.html
        ale ja w rozbiegach w tej chgwili, a lepsze cus niz nicwink

klubkangura.com.pl/witamy/materialy
        • asjula1 Re: Czy ktos moze mi w skocie napisac nosidelkach 31.05.10, 12:48
          Ten pierwszy cos mi sie nie otwiera - "Not found"
          Co do drugiego - ja sie generalnie jestem w stanie zgodzic, ze jazda w chuscie
          jest lepsza, niz w nosidelku, ale ja przed nosidelkiem nosilam dziecko _recznie_.
          Taki sposob jest z punktu widzenia podparcia jeszcze gorszy, niz w nosidelku, bo
          niecko ma twarde ramie po pupa i w zasadzie tylewink
          • mrs.t Re: Czy ktos moze mi w skocie napisac nosidelkach 31.05.10, 13:14
            pl.lennylamb.com/articles/4_nie_no%C5%9B_dziecka_przodem_do_%C5%9Bwiata
            a to nie dobrze bo tio pierwsze to ulotka miedzynarodowa

• mrs.t Re: Czy ktos moze mi w skocie napisac nosidelkach 31.05.10, 13:15
              ale chodzi o niefizjologiczna pozycje
              kregoslup wygiety nie w ta strone (nie w poizycji lekko zgietej, embrionalnej)
              plus opieranie sie na kroczu
              a nie w pozycji zabki

sama nie zwracam uwagi na 'zbyt wiele bodzcow' no ale moze to do kogos przemowic..
              • asjula1 Re: Czy ktos moze mi w skocie napisac nosidelkach 31.05.10, 13:46
                No, a jakby w nosidle przodem do ciala mamy, to juz by bylo OK?
                Ta manduca tak wlasnie wyglada.
                Caly czas porownuje te "opakowania" do sposobu nr 1 chronologicznie, czyli
                noszenia na rekusmile
            • asjula1 Re: Czy ktos moze mi w skocie napisac nosidelkach 31.05.10, 13:52
              Tak na boku. Piekny przyklad "sprzedazy" - pani z nosidelkiem jest gruba, ma
              pomarszczona szyje, obwisly biust, skore w chorobliwym kolorze i robi wrazenie
              starej i zapuszczonejwink Ktora mloda, inteligentna kobieta, tak chcialaby
              wygladac z dzieckiem?wink
    • minimka83 Re: Czy ktos moze mi w skocie napisac nosidelkach 31.05.10, 13:31
      Asjula, ja bym polecała Mandukę.

Manduca kosztuje sporo, ale rewelacyjnie nosi się nawet starsze dziecko. Ja już
      w chuście nie noszę, bo mi było za ciężko.
      • mimizdomu Re: Czy ktos moze mi w skocie napisac nosidelkach 31.05.10, 13:39
        Moje dziecko nadal jezdzi na rekach czesto, wozka sie juz pozbylam, bo stal z
        rok, nieuzywanywink
        Tak na oko, to nosidelko w stylu babybjorna, poza tym pasem na biodrach. Nozki
        tez wisza. Czemu OK jest?
        • minimka83 Re: Czy ktos moze mi w skocie napisac nosidelkach 31.05.10, 15:27
          W Manduce nie wiszą nóżki - to nosidełko ergonomiczne. Ciężar opiera się tak jak
          w chuście.
          Co do 2,5 latka to nie wiem - moja córeczka ma 11 miesięcy i Manduca jest super,
          ale nie wiem, czy w ogóle w wieku powyżej 2 lat będę ją nosić.
          • misior_biorn Re: Czy ktos moze mi w skocie napisac nosidelkach 31.05.10, 15:54
            Tak na moje niewprawne oko to ta manduca to taki mei tai z paskami
            zamiast wiazan smile
            Fajna smile
            Js jak juz pisalam na innym watku mam mai taja i sobie chwale.
            • misior_biorn Re: Czy ktos moze mi w skocie napisac nosidelkach 31.05.10, 15:56
              A pytalas, czy dziecia 2,5 rocznego mozna nosic. Tu MT dla trzylatki smile
              paniolos.blogspot.com/2010/04/wersja-xxl.html
          • agnen Re: Czy ktos moze mi w skocie napisac nosidelkach 31.05.10, 16:21
            Manduca jest jak najbardziej ergonomiczna i dla mnie była jednym z lepszych i
            wygodniejszych nosideł "masowej produkcji" wink , ale za względu na szerokość
            panela nie nadaje się dla starszych dzieci.
      • kukulka11 Re: Czy ktos moze mi w skocie napisac nosidelkach 31.05.10, 13:44
        a ja mei tai (ja mam taki) - www.nubik.pl/mojemt.php?id=7203
        albo chustę len lub bambus (mam 13kg 2,5 latka)
    • agnen Re: Czy ktos moze mi w skocie napisac nosidelkach 31.05.10, 13:53
      1)niestaty BabyBjorn to klasyczne wisiadło, tylko droższe (znaczy zdobili jedno
      ergonomiczne ale też polemizowałabym z jego ergonomicznością).Krzywdy dziecku
      raczej nie zrobiłaś, zresztą wtedy trudno bylo znaleźć konkretne informacje o
      tym co powinno zapewniać nosidło.
      2) Pozycja prawidłowa małego dziecka w pionie:
      - kręgosłup wygięty po łuku (kifoza totalna). W trakcie rozwoju układ
      kręgosłupa się zmienia, za każdym razem dociagajac chustę dopasowujemy ją do
      kręgosłupa dziecka. Kręgi małego niemowlęcia są bardzo miękkie i nie amortyzują
      obciążeń w pionie, dlatego sztywne nosidła, które wymuszają pozycję kręgosłupa są be
      - główka oparta o nas (dopóki dzieć sam jej nie trzyma)
      - tyłozgięcie miednicy - czyli po prostu miednica ułożone jest na przedłużeniu
      kręgosłupa i też podgięta, dzięki czemu dzieć jest "zwinięty w kuleczkę"
      (przynajmniej na początku). Gwarantuje to dobry rozkład napięcia mięśniowego
      - żabka- kolanka dziecka są powyżej powyżej pupy, nóżki trochę odwiedzione (nie
      za bardzo). Generalnie dziecko w chuście KUCA nie siedzi.
      Takiej pozycji nie da sie uzyskać w żadnym nosidle (nawet ergonomicznym, więc
      nosidła wszystkie dla dzieci minimum półrocznych IMO)

2)mts.t - o noszeniu przodem: poza tym ze nie można uzyskać tej pozycji to
      jeszcze istnieje przebodźcowanie. moze nie jest akurat dla Ciebie argumentem,
      ale to fakt. Dzieć który właśnie zaczęł widzieć i lubie się rozglądać (więc ma
      3-4 mies) wpakowany w wisiadło przodem do świata na "spacerze" w supermarkecie,
      na pewno będzie przebodźcowany. W poz przodem dziecko nie moze sobie ograniczyć
      bodźców samodzielnie, a dociera ich do niego bardzo dużo, i to takich których
      dziecko nie jest w stanie zrozumieć i przyswoić (podobny efekt jest przy
      oglądaniu przez niemowlę telewizji). Przebodźcowanie objawia sie trudnym do
      uspokojenia płaczem, kłopotami ze spaniem, jedzeniam, bólami brzuszka i pojawia
      sie zazwyczaj troche po fakcie wiec np. wieczorem tego samego dnia.

3)Asjula, ja właśnie nie polecam Manduki za bardzo tak jak większości nosideł
      ergonomicznych w jednym rozmiarze. Panel będzie dla 2,5 latka za wąski - młodej
      sięga manduca ledwo do połowy uda, a to jest po prostu mniej wygodne dla
      dziecia. Za to polecam nosidła w rozmiarze toddlar albo szyte na miarę np.
      nubigo, 7panel (mam 7panel i bardzo go lubię).

Dobra, to się rozpisalam....
      • agnen przepraszam za literówki i cyfrówki ;) 31.05.10, 13:54
        zwłaszcza literówkę w nicku mrs.t
    • anik801 A co sądzicie o tym? 31.05.10, 21:17
      www.allegro.pl/item1055201547_nowosc_cybex_i_go_ortopedic_nosidelko_wysylka.html

• mrs.t Re: A co sądzicie o tym? 31.05.10, 21:24
        >
        rel="nofollow">www.allegro.pl/item1055201547_nowosc_cybex_i_go_ortopedic_nosidelko_wysylka.html
        >

myslimy ze jesli ma w temacie NOWOSC
        to dziekujmey
        bo my nie szukamy nowosci bo nas zaspokaja dobre stare nosidlo ergonomiczne
        a nie nowy wynalazek udziwniony.

A tak serio, 'polecane przez ortopedow' chyba z ksiezyca, z dzieckiem twarza do
        otoczenia, i bez oparcia dla kolanek (na brzuchu mamy)

• asjula1 Re: A co sądzicie o tym? 31.05.10, 22:02
          A sa jakies chusty latwo zapinane dla 13 kg dziecka?
          • green_naranja Re: A co sądzicie o tym? 31.05.10, 22:18
            chusty nie sa do zapinania, chusty sa do wiazania.
            natomiast mozesz sobie sprawic fajne nosidelko na wymiar, wlasnie
            przystosowane do wagi i wymiarow twojego dziwecka, tutaj na przyklad:

nubik.pl/nubigo.php
            melkaj.blogspot.com/
            to sa Polki oczywiscie, ktore szyja te mietki, cieszac sie chyba
            zasluzona renoma. sama sie nie wypowiem z doswiadczenia, bo my na
            razie chusty i manduke uzytkujemy. ale jak mi dziec podrosnie, cos
            sobie na wymiar zamowie na pewno.
            • asjula1 Re: A co sądzicie o tym? 31.05.10, 22:24
              Ta, ta - wiazane.
              Glowa mnie boli szosty dzien, nieco mi sie horyzont zawezilwink
              Dlaczego z uplywem dnia boli mnie coraz bardziej glowa, wieczorem juz po prostu
              wieczko odskakuje, bosz..? A rano nic. Dziwne.
              • asjula1 Re: A co sądzicie o tym? 31.05.10, 22:36
                A co do chust - jak bylame Francji, znajoma nosila corke na plecach w chuscie -
                dziecko siedzialo okrakiem, nozku na zewnatrz. Duza juz byla.
                • green_naranja Re: A co sądzicie o tym? 31.05.10, 22:43
                  a bo tak tez sie nosi. plecaczkiem sie takie wiazanie zwie.
                  • asjula1 Re: A co sądzicie o tym? 31.05.10, 23:47
                    OK, no - tylko zrozumialam, ze sugerujecie mi zakup nosidla, bo duzych dzieci
                    sie nie da nosic w chuscie, a widzialam na wlasne oczywink

Ja jednak potrzebuje czegos prostego, motanie sie z kilkoma metrami tkaniny
                    jakos mnie przeraza.
                    Te kolkowe sa dobre? Bo chyba prosciej sie je zapina/wiaze?
                    A nosidlo takie? www.pieluszkoland.com/AngelPack_Eco_Espresso-181.html
                    Podejrzanie duzo paseczkowwink
                • mrs.t Re: A co sądzicie o tym? 31.05.10, 22:56
                  ja mojego synka teraz wylacznie na plecach nosze prawie
                  mam miekkie nosidlo ANgelpack

z przodu i na boku nosilam (nosze) w chuscie..
                  • asjula1 Re: A co sądzicie o tym? 31.05.10, 23:51
                    www.pieluszkoland.com/Nosidla_ergonomiczne-k21-0-3-default.html
                    Cos z tego np??
                    Musze cos kupic, bo rece robia mi sie coraz dluszewink
                    Zalezalo by mi na czyms, co malo obciaza ramiona/szyje.
                    • asjula1 Re: A co sądzicie o tym? 31.05.10, 23:54
                      www.pieluszkoland.com/Rose__Rebellion_The_RebelProdukt_niedostepny-382.html
                      No niezly wzorek, dzizyswink
                      • agnen Re: A co sądzicie o tym? 01.06.10, 00:34
                        Starsze dzieci jak najbardziej można nosić w chuście (ja, po fali fascynacji
                        różnymi nosidłami wróciłam do chust i w nich noszę najczęściej. Moja córka ma
                        ponad 2,5 roku)
                        Nosidła są szybsze w zakładaniu i chyba przyjaźniejsze na początek ze starszym
                        dzieckiem, tylko musisz pilnować zeby panel byl szeroki (44cm ok wychodzi mojej
                        młodej)i dość wysoki. Nosidła Rose and Rebelion, mimo że bardzo ładne, są raczej
                        dla mniejszych dzieci (tak 8 mies-1,5 roku średnio) Przy większych dzieciach
                        ważne są też szerokie i dobrze wypełnione pasy i ogólne dopasowanie nosidła do
                        Ciebie. Zobacz te: 7panel.blogspot.com/ może Ci się spodobaja smile
                    • mrs.t Re: A co sądzicie o tym? 01.06.10, 14:24

>
                      rel="nofollow">www.pieluszkoland.com/Nosidla_ergonomiczne-k21-0-3-default.html
                      > Cos z tego np??
                      > Musze cos kupic, bo rece robia mi sie coraz dluszewink
                      > Zalezalo by mi na czyms, co malo obciaza ramiona/szyje.

cos z tego bedzie OK.

moja mama wlasnie gotuje obiad z frankiem na boku -
                      mam nosidelko Angelpack ( i mimo ze generalnie nosi sie w nim na
                      plecach/przodzie) ostatnio na krotkie noszenie po domu trzymam franka na boku,
                      troszke sobie nosidelkiem pomagajac - zabiera sporo ciezaru.

co do obciazania
                      wiesz, te ilestam kilo to zawsze jakis cieazr, ale jak sama piszesz- porownujac
                      z noszeniem na rekach to luksus.
                      W nosidlach na biodrach sporo wagi sie opiera- stad tez taki 'masywny', miekki,
                      wypelniny pas na biodrach.
            • mrs.t Re: A co sądzicie o tym? 31.05.10, 22:55
              jak naranja napisala

chusty sie wiaze i naprawde majac dwie lewe rece mozna sie nauczyc
              a do tego na koc piknikowy wykorzystac na polance wink

a nosic mozna dopoki ci plecy nie odmowia posluszenstwa wlasciwie,
              podaja chyba .
              SLyszlaam o noszeniu chudych siedmiolatkowwink

w mei tai'u ( nosidle miekkim wiazanym) do 15kg?

• anik801 a ich chusty? 31.05.10, 22:07
          www.allegro.pl/item1045993898_nowosc_chusta_cybex_u_go_2010_0_5lat_do18kg.html
          • gyokuro Re: a ich chusty? 31.05.10, 23:34
            To akurat jest elastyk, który z racji bycia rozciągliwym, nienajlepiej nadaje
            sie dla dziecka powyżej ok. 8 kilo. Ja w naprawde dobrym, mało rozciągliwym
            elastyku właśnie do ok. 8 kilo nosiłam. Potem za bardzo opada, troche
            sprężynuje. No i gorąco w nim.
            I musiałabym chyba na głowę upaść, żeby te 250 zeta za to dać. Za tyle to
            naprawdę fajną tkaną chustę mozna kupic. Albo dorzucić trochę i uszyc Nubigo na
            miarę...

Moja Młoda waży teraz ponad 12 kilo, nosze ją w MT albo w tkanej chuście. Noszę
            z przodu (cięzko jest) i na plecach.
            • anik801 Re: a ich chusty? 01.06.10, 00:06
              Pytam z ciekawości,bo miałam takie nosidło.Nie użyłam go ani razu.
              Powiem tylko,że gdybym je kupiła to bardzo żałowałabym wydanej kasy.
              Nosidełko dostałam wraz z instrukcją.Dla mnie "złożenie" tego to
              była czarna magia(nie wiem może tępa jestem).Poza tym włożenie w to
              dziecka na leżąco wydało mi się kiepskim pomysłem i nawet nie
              próbowałam,miałabym chyba cały czas wrażenie że dziecko wypadnie.To
              co podtrzymuje glowe tak twarde,że chyba dziecko obijałoby sobie
              główkę.Ogólnie wsadzenie w to malutkiego dzieciaczka wydaje mi się
              dość skomplikowane.To wszystko wygląda tak ładnie na zdjęciach.
              • kukulka11 Re: a ich chusty? 01.06.10, 12:42
                www.allegro.pl/item1045993898_nowosc_chusta_cybex_u_go_2010_0_5lat_do18kg.html
                podejrzewam ze dla ciezkich dzieci to kaszanka, bo ani to skosnokrzyzowe, ani
                zakardowe
                dla 2,5 latka chusta kolkowa odpoada zdecydowanie - za ciezkie
                wg mnei najwygodniej w wiazanej z domieszką lub w mei tai (moj był szyty na
                miare na 1,5 rocznego i dalej jest dobry - a dziec ma 2,5)
                • ciociacesia Re: a ich chusty? 02.06.10, 08:03
                  i ta fota przodem to swiata. o matko
                  • asik_w Re: a ich chusty? 02.06.10, 17:17
                    Starsze dziecko jak najbardziej w MT albo nosidle ergonomicznym (Bondolino,
                    Manduca,Hop Tye, Tuli czy inne szyte przez dziewczyny np Nubik) będzie
                    najwygodniej. Owszem można nosić w chuście ale czasami Starszaki już nie chca do
                    chusty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka