Dodaj do ulubionych

2gie dziecko-urodziłyście w terminie czy wcześniej

21.06.10, 23:11
W przypadku posiadania dzieci rok po roku druga ciąża jest na pewno bardziej forsowna od pierwszej, chociażby dlatego że ma się już jedno dziecko i trzeba za nim nadążyć, ganiać je, podnieść itp. Nie ma już tyle czasu żeby odpoczywać.
Czasami zastanawiam się czy może to wpłynąć na termin porodu - im w bardziej zaawansowanej ciąży jestem tym częściej martwię się czy kiedyś taki forsowny dzień z małym nie przyspieszy u mnie porodu.
Jak to było u was dziewczyny - czy którejś zdarzyło się, że poród wypadł wcześniej bo się przeforsowała?
Czy może odwrotnie - nie oszczędzałyście się wcale a poród wypadł i tak i tak w tym mniej - więcej terminie co trzeba?
Obserwuj wątek
    • maks_olo dwie cesarki 22.06.10, 09:52
      jedna i druga planowana

termin na pierwszego był na 25 kwietnia - lekarz przeprowadził 17 kwietnia
      termin na drugiego był na 16 kwietnia - lekarz przeprowadził 1 kwietnia

czasami zastanawia mnie czy chłopcy pchaliby się na świat, czy kazali na siebie
      czekać wink ale już się nie dowiem...
      • wucha Re: dwie cesarki 22.06.10, 10:31
        ja latałam za młodą, raczej nie miałam wiele czasu na odpoczynek, a Rysiu i tak
        urodził się po terminie.
        Edzia 5 dni po terminie USG (22 dni po terminie om według 28-dniowego cyklu)
        Ryś 8 dni po terminie USG (15 dni po terminie om według 28-dniowego cyklu)

ale a mam cykle około 40 dni, także termin był wyliczany zawsze według usg i
        według tego Ryś urodził się późnij niż Edzia... a liczyłam na wcześniejsze
        rozwiązanie
        • aureola1980 Po terminie 22.06.10, 10:57
          Obie ciąże po terminie. Pierwszą termin miałam na 25 grudnia- urodziłam 4
          stycznia. Druga ciąża termin na 18 maja - urodziłam 22 maja. W drugiej ciąży w
          ogóle się nie oszczędzałam, bawiłam się z córą, nosiłam na rekach (mieszkam na 3
          piętrze bez windy)wnosiłam córę...za to drugi poród 1,5 godziny smile
          • emma_me Re: Po terminie 22.06.10, 11:49
            pierwsza tydzień po terminie, druga w dniu terminu. Ale to tez dlatego, że mój
            lekarz miał wyjechać na 3 dni i bałam się, że urodzę bez niego. Dzień przed
            wyznaczony termin porodu Łukasza poszłam do swojego lekarza a on jak to
            powiedział "zakręcił trochę" i wróciła do domu pobiegałam trochę po schodach i
            wieczorkiem pojechałam już do szpitala, urodziła o 1.05 - 17 października -
            czyli w wyznaczonym terminie.
            ------------------
            Marcinek 10.07.2007
            Łukaszek 17.10.2008
            • wucha Aureola... 22.06.10, 12:51
              no co do szybkości porodu, to u mnie faktycznie bolało tez jakieś maksymalnie 2
              godziny...

reszta niby skurcze były ale leciusieńkie, mało odczuwalne
              • de-m Re: po terminie 22.06.10, 13:37
                ja całą 3 rodziłam po terminie i za każdym razem miałam podawaną oksytocynę na
                wywołanie bo nic się nie działo
                • alq78 Re: po terminie 29.07.10, 14:06
                  Mnie pewnie też to czeka uncertain
    • bebe52 Re: 2gie dziecko-urodziłyście w terminie czy wcze 24.06.10, 11:27
      Urodziłam 2 tygodnie przed terminem zdrową córkę z wagą 3300g gdybym urodziła w
      terminie lub po pewnie córa jeszcze by przybrała na wadze więc się cieszę że
      ciąża zakończyła się 2 tyg. wcześniej smile
    • justi661 Re: 2gie dziecko-urodziłyście w terminie czy wcze 24.06.10, 16:09
      Oby dwa maluchy urodziły się po terminie. Pierwsza naturalnie, drugi
      przez nieplanowana cc, bo był za duży i nie chciał wstawić główki w
      kanał rodny.
    • benignusia Re: 2gie dziecko-urodziłyście w terminie czy wcze 30.06.10, 21:10

u mnie predzej,mam półtorej roku róznicy,pierwsze dziecko kilka dni
      przed terminem,drugie 2 i pół tyg,trzecie 3 tyg i jeden
      dzien,czwarte aż sie bojesmile
      • katoska Re: 2gie dziecko-urodziłyście w terminie czy wcze 08.07.10, 22:33
        Pierwsze dziecko dzień przed terminem, drugie 8 dni po terminie, trzecie 9 dni
        przedwink
        • bozena771 Re: 2gie dziecko-urodziłyście w terminie czy wcze 25.07.10, 12:11
          U mnie 15 miesięcy róznicy i drugie dziecko miesiąc wcześniej sie
          urodziło.
    • ant-nat Re: 2gie dziecko-urodziłyście w terminie czy wcze 02.08.10, 11:18
      2 porody naturalne
      1 dziecko 2 dni przed terminem
      2 dziecko dzień przed terminem
      różnica rok i 10 dni
    • loreen84 Re: 2gie dziecko-urodziłyście w terminie czy wcze 21.06.13, 20:56
      Pierwsze dziecko urodziłam 11 dni po terminie po podaniu oksytocyny, poród trwał 3,5 h.
      Drugie dziecko urodziłam 5 dni przed terminem, poród trwał - licząc od pierwszego skurczu - 2h 10 minut.
      • goscinnie_ino Re: 2gie dziecko-urodziłyście w terminie czy wcze 25.06.13, 10:27
        pierwsza - 12 dni po terminie
        druga - 10 dni przed terminem (pralka mi wylała i się z nią szarpałam tongue_out)
    • tulimatka Re: 2gie dziecko-urodziłyście w terminie czy wcze 19.07.13, 16:32
      Oba porody naturalne.
      Syn 7 dni przed terminem, odeszły mi wody; nie oszczędzałam się, w dniu porodu jeszcze sprzątałam wink
      Córka 16dni przed terminem, na koniec ciąży miałam spore kłopoty zdrowotne wynikające właśnie z szybkiej ciąży i lekarz zdecydował, żeby poród przyspieszyć "maglującym" badaniem co zaowocowało skurczami bez odejścia wód i moim większym wymęczeniem się podczas samego porodu.
      Różnica między dziećmi 15mcy.
    • biszkopty35 Re: 2gie dziecko-urodziłyście w terminie czy wcze 18.10.13, 23:36
      W samiusieńskim terminie, po wysprzątaniu (celowo) całego mieszkania łącznie z przesuwaniem mebli celem umycia podłogi na klęczkach. Poród piękny, szybki, świadomy, I faza w domu, do szpitala przybyłam z rozwarciem na 10, żeby mi nie spie... porodu, jak pierwszego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka