Dodaj do ulubionych

Eko pranie

08.11.10, 02:48
Tego jeszcze nie robiłam, więc chcę zacząć i potrzebuję wskazówek. Zaprowadźcie mnie do wątków na ten temat, polećcie sprzedawców i produkty.
Kule? Orzechy? Co jeszcze?
Jak to się robi?
Co można a czego nie można prać "eko"?
Obserwuj wątek
    • fiamma75 Re: Eko pranie 08.11.10, 08:57
      stosowałam orzechy, nie sprawdziły się, zrezygnowałam na rzecz dobrego płynu do prania.
      • laoni27 Re: Eko pranie 08.11.10, 11:13
        Ja też używałam orzechów, chyba jakoś tam piorą, na pewno nie gorzej niż płatki mydlane, ale niestety białe ubrania szybko szarzeją. No i nie ma mowy o spieraniu plam po owocach, ale z tym to nawet odplamiacz sobie nie poradził. Czytałam gdzieś, że można z orzechami używać sody, ale jeszcze nie próbowałam. Największa ich zaleta to brak reakcji alergicznej z naszej strony.
        • mampka Plamy po owocach schodzą po.. 13.11.10, 21:49
          odplamiaczach W5 z lidla w proszku (750gram w niebieskim pudełku z czerwoną zakrętką) lub zielonym odplamiaczu z Biedronki (też w proszku w małym wiadereczku). Schodzą nawet starsze ( w sensie już prane i wyprasowane) plamy po marchewce, jabłku, bananie. Trzeba mokre ubranko (namoczone w wodzie czystej) posypac odplamiaczem plamę jeszcze raz pomoczyć wodą, żeby granulki odplamiacza się zwilżyły i zostawić na noc. Schodzą pięknie. Tylko raz poniosłam porażkę, jak słoiczek gerberowej marchewki mi się rozlał na pieluchę tetrową, tylko ta jedna pielucha ma żółtawe plamy po tej marchwi.
          Nie jest to super ekologiczne, ale też nie sypie się tego tonami. A ubranka przez to służą dużo dłużej, kolorów raczej nie tracą (jeszcze nic mi się nie odbarwiło). Niestety dodawanie do prania czy całonocne moczenie w roztworze odplamiacza nie jest tak efektywne przy dziecięcych plamach.
    • dagis.1 Re: Eko pranie 08.11.10, 11:51
      ja piore segregujac nie tylko kolorystycznie ale i biorac pod uwage "moc" zabrudzenia smile

rzeczy ktore wymagaja odswiezenia - chusty, maskotki, zaslony i tego typu rzeczy piore w orzechach

do tych naprawde zabrudzinych uzywam plynow (staram sie wybierac produkty podlegajace w duzej mierze biodegradacji), imo nie ma co prac tego w orzechach bo i tak one maja tendencje do niespierania zabrudzen i potem musze dwa razy marnowac wode i prad

kiedy cos jest bardzo zabrudzone uzywam mocniejszych proszkow bo wtedy moge prac w nizszej temperaturze przez co tez jest eko bo pralka mniej pradu zuzywa na podgrzewanie wody

plamy wywalam tez na slonce aby nie trzeba bylo uzywac odplamiacza

no i zapieram mydlem galasowym tez aby uniknac mocniejszych srodkow (dziala na plamy organiczne)
      • jul-kaa Re: Eko pranie 08.11.10, 12:29
        dagis, właśnie o takie zabrudzenia mi chodziło, a raczej o ich brak smile Plam na naszych ubraniach stosunkowo mało, dziecięce i tak piorę z pieluchami, których orzechy by nie doprały.
        Rozumiem, ze do prania jednodniowych bluzek, spódnic itp. orzechy wystarczą?
        • dagis.1 Re: Eko pranie 08.11.10, 14:53
          zakladajac ze tak sie segreguje jak pisalam to mi wystarczaja wiec chyba tak jakos jest ze moze wystarczyc big_grin
    • bursztynek3 Green_naranja jest fachura 08.11.10, 21:02
      w tym temacie, oj zna się na rzeczy i ma praktykę... na pewno chętnie się wiedzą podzieli
      • midla Re: Green_naranja jest fachura 12.11.10, 11:01
        Ja używam orzechów i się nie martwię, że plamy nie schodzą za pierwszym razem. Jak nie za pierwszy, to za drugim. Precz z dyktaturą bezplamowości!
        • fiamma75 Re: Green_naranja jest fachura 12.11.10, 11:22
          a mi w ogol nie schodziły. I c? w poplamionej bluzce do pracy?
          • midla Re: Green_naranja jest fachura 15.11.10, 10:30
            takie plamy, jak mam na bluzkach, to schodzą, bo ja się generalnie nie oblewam zupą pomidorową albo sokiem pomarańczowym, tudzież nie maluję się flamastrem. A wysłanie dziecka w poplamionym tiszercie do przedszkola jakoś mi nie przeszkadza smile
    • jul-kaa Re: Eko pranie 12.11.10, 11:42
      Kupiłam orzechy za zawrotną sumę ok. 13zł./250g., pierwsze pranie już za nimi, zobaczymy jak będzie dalej.
    • margonik Re: Eko pranie 13.11.10, 01:49

Ja piorę w ekokulach (Eco-balls firmy Eco Zone).
      Nie dopieraja wszystkiego, wiec przed praniem trzeba czasami coś odplamić, czy zaprać.
      Ale ogólnie nie jest źle.
      Do pieluch dodaję jeszcze łyżeczkę Nappy Fresh.
      Ogólnie mi ekokule pasują.
      • jul-kaa Re: Eko pranie 13.11.10, 12:34
        margonik, pierzesz pieluchy tylko w kulach z dodatkiem Nappy Fresh? I dopierają Ci się?
        • margonik Re: Eko pranie 13.11.10, 14:37
          Tak, dopierają się. Z tym, że kupy zapieram na bieżąco w zimnej wodzie - czasami z dodatkiem mydła odplamiającego, ale nie zawsze.
          Tyle, że ekokule nie mają wybielacza w składzie, więc pieluchy typu tetra siłą rzeczy szarzeją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka