Dodaj do ulubionych

Dania jednogarnkowe dla 11 mies?

08.11.10, 17:38
Proszę o pomysły na jednogarnkowe dania dla mojej niuni (11 mies)- mogą być z ryżem, makaronem, kaszą, zapiekane, duszone, mięsna, rybne itd smile I jeszcze jedno-jak robicie spaghetti dla dzieci?
Dziękujemy i pozdrawiamy
Obserwuj wątek
    • 11buba Re: Dania jednogarnkowe dla 11 mies? 08.11.10, 20:01
      ja robiłam leczo, co prawda ryż oddzielnie, ale przecież można wymieszac - tylko młody zamiast się zajadac pysznym obiadem, wydłubywał ze swego dania pomidorywink

ostatnio zapiekanka - ryż, łosoś świeży (tzn. mrożonywink), brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, cukinia... w wersji dla młodego bez sera, w wersji dla nas z mozzarellą
      • igaga2009 Re: Dania jednogarnkowe dla 11 mies? 09.11.10, 08:27
        A czy łososia i warzywa wcześniej przesmażasz i czy dajesz do tego jakiś sos? Leczo-dobry pomysł, moja jest bardzo warzywna smile Co do dań angielskich to znam, ale gapa zapomniałam smile Dzięki za odświeżenie pamięci. Mała od kiedy jest BLW to tak wcina, aż się chce gotować i kombinować smile
        • 11buba Re: Dania jednogarnkowe dla 11 mies? 09.11.10, 09:13
          warzywa lekko sparowałam, a łosoś żywywink dla nas miało byc z beszamelem, ale nie miałam mleka, więc było bez sosu - trochę się ryż kruszył, ale dało radę
    • mrs.t Re: Dania jednogarnkowe dla 11 mies? 08.11.10, 20:41
      w angielskiej kuchni duzo jest fajnych dan , sprawdzaja sie teraz swietnie jak synek chce wszystko jesc sam lyzeczka - bo na BLW to sie nie bardzo nadaja (latwiej o kawalki ktore latwo zlapac palcami raczej niz breje)

w kazdym razie
      zapiekanka : mieso mielone pod pierzynka z ziemniakow
      fish pie - ryba w sosie beszamel z serem pod pierzynka z ziiemniakow

moj , pod synka juz, wiec nie z gniecionymi ziemniakami tylko z ziemniakami w plasterkach
      - indyk, por w plasterkach zapiekany tez z sosem serowym przykryty plasterkami z ziemniakow

• mad_die spaghetti vege 08.11.10, 21:17
      2 ząbki czosnku
      cebula
      papryka czerwona
      papryka zielona
      marchewka duża
      pomidory w puszcze
      oliwa z oliwek
      pieprz, oregano, cynamon
      makaron (taglietelle, spaghetti, whatever wink)

Oliwę rozgrzewam na patelni.
      Warzywa myję, obieram, blenderuję, pakuję na patelnię taką pacię, podsmażam 10-15 minut. Doprawiam.
      Dodaję pomidory i duszę wszystko ze 20 minut.
      Makaron gotuję al'dente.
      Na talerz wykładam makaron, kładę sos, sypię ciutkę parmezanem (lub serem parmezanopodobnym wink).
      Dzieciaki wcinają aż miło smile My też big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka