Dodaj do ulubionych

Co byście zrobiły?

24.11.11, 13:54

Bardzo Was proszę o radę.

Młody ma 5 miesięcy, karmiony wyłącznie piersią, za ok. miesiąc zamierzałam rozpocząć BLW. Dziś byliśmy na szczepieniu - wagowo dziecię spadło z 25 centyla na 10.

Nasza lekarka poleciła w związku z powyższym zwiększenie częstotliwości karmień (co średnio widzę w praktyce - przecież go nie zmuszę do ssania, jak odwraca głowę...) i włączenie do diety stałych pokarmów - jabłka i marchwi, a za kilka tygodni zupy.

No i mam takie wątpliwości:
- czy faktycznie już teraz wprowadzić te pokarmy - zgodnie z BLW chciałam pominąć etap papek...
- czy wprowadzenie marchwi sprawi, że dziecko przytyje? wink
- a może jakiś inny sposób na zwiększenie masy wink Młodego? (np. kasza z butelki albo mleko mod zamiast jednego karmienia? - z butli pije bez problemu)

Co byście zrobiły na moim miejscu?

Będę wdzięczna za wszelkie opinie. smile

Agata
Obserwuj wątek
    • zawsze_zielona Re: Co byście zrobiły? 24.11.11, 15:02
      Ze zwiekszeniem czestotliwosci karmien sie zgadzam- mozesz po prostu czesciej proponowac. Karmisz w nocy?
      IMO od jablka i marchwi dziec Ci nie utyje, jedzenie tylko warzyw polecane jest przy diecie odchudzajacejwink
      • agattka_84 Re: Co byście zrobiły? 24.11.11, 16:59
        > Ze zwiekszeniem czestotliwosci karmien sie zgadzam- mozesz po prostu czesciej p
        > roponowac.

Masz rację, będę próbować.

> Karmisz w nocy?

Tak, 1-2 razy (zależnie od jego pobudek).

> IMO od jablka i marchwi dziec Ci nie utyje, jedzenie tylko warzyw polecane jest
        > przy diecie odchudzajacejwink

Też tak sądzę. wink
        • zawsze_zielona Re: Co byście zrobiły? 24.11.11, 18:21
          A ten spadek wagi to tak zupelnie znienacka, czy tez moze jakies chorobsko bylo, zeby itp?
          • agattka_84 Re: Co byście zrobiły? 25.11.11, 11:05

Choróbsko nie, co do zębów to miałam ostatnio podejrzenie, że powoli wyłażą - był bardziej marudny, ślinił się mocno, itp. Ale jak na razie zębulców nie widać.
      • luliluli Re: Co byście zrobiły? 25.11.11, 08:06
        Popieram zielonąsmile
        Nie wiem, jak jabłko i marchew miałyby wpłynąć na wagę dziecka, chyba prędzej najedzone nimi dziecko odmówi dodatkowej porcji mleka niż odwrotnie.
        A dziecko nie ma żadnych uczuleń? Bo dzieci alergiczne z reguł nie przybierają zbyt imponującosmile
        Moje w pierwszym miesiącu życia było niemal na samej górze siatek, po czym spadło nagle na dół (3 centyl) i tak już zostało do dziśsmile Dziecko zdrowe, przyczyn brak, poza tą jedyną, że w pierwszym miesiącu życia pojawiły się ostre objawy nietolerancji krowy w mojej dieciewink Ale to tak poza tematem trochę.
        Siatki centylowe powinno się spalić, moim zdaniem, przywiązani do nich lekarze przestają patrzeć na dziecko i jego rozwój a skupiają się na niemiarodajnych zazwyczaj liczbach.
        • agattka_84 Re: Co byście zrobiły? 25.11.11, 11:04
          luliluli napisała:

> A dziecko nie ma żadnych uczuleń? Bo dzieci alergiczne z reguł nie przybierają
          > zbyt imponującosmile

Hmmm - nie zauważyłam - cokolwiek jem - ma idealnie super cerę.

Jak mnie tak dopytujecie, to uświadomiłam sobie, że on ostatnio trochę więcej ulewa (a sporo ulewał od początku), więc może to było przyczyną? USG brzucha mieliśmy robione i wszystko było ok - lekarka powiedziała, że "samo przejdzie koło 6-tego miesiąca".
      • margonik Gotowana marchew 25.01.12, 17:42
        Akurat od gotowanej marchwi się tyje i gotowanej marchewki nie należy jeść za wiele na diecie odchudzającej. A surowej raczej sie nie proponuje 5-miesięczniakowi.

Co nie znaczy, że jestem za tym, by go faszerować tą marchwią smile

Myślę, że częstsze proponowanie piersi powinno pomóc.
        A poza tym poobserwować dziecko, czy zdrowe, czy nie zdrowe i czy tendencja sie utrzymuje. Ten spadek nie musi oznaczać nic złego.
    • 11buba Re: Co byście zrobiły? 24.11.11, 23:18
      a na siatkach WHO piersiowych dzieci też spada?
      • agattka_84 Re: Co byście zrobiły? 25.11.11, 11:10
        11buba napisała:

> a na siatkach WHO piersiowych dzieci też spada?

Dzięki za uświadomienie, że takowe siatki też są. big_grin Co dziwne w siatce WHO trzyma się 25-tego centyla. wink I weź tu bądź mądra. wink
        • 11buba Re: Co byście zrobiły? 25.11.11, 23:44
          a widziszsmile to tak jak mój - na siatkach polskich juz spadł ponoc poniżej 3 centyla, a na WHO w 25 centylu cały czassmile nie przejmuj się - chyba że apatyczny, za spokojny
          • joshima Re: Co byście zrobiły? 26.11.11, 18:55
            A gdzie te siatki znaleźć?
            • 11buba Re: Co byście zrobiły? 26.11.11, 22:48
              who? tu www.who.int/childgrowth/standards/en/
          • agattka_84 Re: Co byście zrobiły? 28.11.11, 15:43
            11buba napisała:

> a widziszsmile to tak jak mój - na siatkach polskich juz spadł ponoc poniżej 3 cen
            > tyla, a na WHO w 25 centylu cały czassmile nie przejmuj się - chyba że apatyczny,
            > za spokojny

Wręcz przeciwnie - to mały wulkan energii big_grin
        • annnnnnia Re: Co byście zrobiły? 25.11.11, 23:51
          Polskie siatki są dla dzieci karmionych sztucznie. Siatki WHO dla dzieci piersiowych na pewno są bardziej wiarygodne.

A poza tym i wszystkim, spadek z 25 na 10? O jedno oczko? I o to tyle rabanu? Halooo? Lekarka jest IMO mocno nadwrażliwa! Poruszanie się plus/minus jedno oczko jest chyba normalne... Wystarczy, że przed ważeniem dziecko zrobi dużą kupę i już wypada słabiej! wink
          • agattka_84 Re: Co byście zrobiły? 28.11.11, 15:44
            annnnnnia napisała:

> A poza tym i wszystkim, spadek z 25 na 10? O jedno oczko? I o to tyle rabanu?

Też sobie zadałam to pytanie, jak zobaczyłam, jaka to jest różnica w gramach. smile
    • agnieszka_i_dzieci Re: Co byście zrobiły? 25.11.11, 09:41
      A jak się ruchowo rozwija? Nie zaczął ostatnio dużo więcej się ruszać (pełzać, raczkować)? Wtedy miał prawo spaść w tabelkach.
      Popieram dziewczyny - proponuj częściej mleko.
      Ponadto możesz już zacząć proponować mu coś jadalnego coś do łapki (pieczywo, ziemniaki, banany - te ostatnie podobno niezłe do "utuczenia"), a jak Cię ten spadek bardzo niepokoi to rozważyłabym raz na jakiś czas podanie z butli ściągniętego mleka z dodatkiem kaszki ryżowej.
      • agattka_84 Re: Co byście zrobiły? 25.11.11, 10:56

agnieszka_i_dzieci napisała:

> A jak się ruchowo rozwija? Nie zaczął ostatnio dużo więcej się ruszać (pełzać,
        > raczkować)? Wtedy miał prawo spaść w tabelkach

On generalnie jest bardzo żywym dzieckiem - pełzanie dopiero zaczyna, ale non-stop przekręca się z pleców na brzuszek i odwrotnie, turla się, itp.

> Ponadto możesz już zacząć proponować mu coś jadalnego coś do łapki (pieczywo, z
        > iemniaki, banany

Daję mu skórki od chleba, do buzi owszem wpakuje, ale zaraz wypluwa - ale z tego co czytałam tu na forum i w książce o BLW - tak będzie przez jakieś 3 miesiące jeszcze. big_grin
    • agattka_84 P.S. 25.11.11, 10:57

Sprawdziłam w książeczce zdrowia młodego - różnica między 25 a 10 centylem na tym etapie to ok. 150 g...więc się zastanawiam, o co ten raban ze strony lekarki?
      • agnieszka_i_dzieci Re: P.S. 25.11.11, 11:14
        > Sprawdziłam w książeczce zdrowia młodego - różnica między 25 a 10 centylem na t
        > ym etapie to ok. 150 g...więc się zastanawiam, o co ten raban ze strony lekarki?
        Tu sobie sama odpowiedziałaś wink
        Nie przejmuj się rabanem lekarki i rób jak Ci intuicja dyktuje smile
        Dziecko ma być radosne i się rozwijać, a nie trzymać kurczowo tabelek smile
        • romashka Re: P.S. 25.11.11, 11:31
          Moja pediatra w ogóle nie otwiera siatek centylowych smile Waży i kontroluje wagę na każdej wizycie, ale nie wpasowywuje tego obsesyjnie w siatki smile
    • aleksandra1357 Re: Co byście zrobiły? 25.11.11, 22:59
      Mi 3-miesięcznego kazali marchwią tuczyć, bo chudy straszliwie (poza siatką), a mm nie chciał (próbowałam wcisnąć, bo mnie nastraszono, że głowy nie trzyma z głodu).
      Od 4 miesiąca dawałam marchew z wielką ilością masła, ale nie przytył, mały skubaniec, i po dwóch miesiącach papek i kaszek dałam se spokój i wróciłam na pierś.
      Dziś ma 16 miesięcy i zaryzykuję stwierdzenie, że je mniej rzeczy poza piersią, tzn. mniejsze ilości, niż jak miał te 4-5 miesięcy smile
    • joshima Re: Co byście zrobiły? 26.11.11, 18:54
      agattka_84 napisała:

> i włączenie do diety stałych pokarmów - jabłka i marchwi, a za kilka t
      > ygodni zupy.
      To jest głupota, bo to sa pokarmy o znacznie niższej kaloryczności niż mleko matki a ich podanie może się skończyć wyeliminowaniem jednego z karmień. Efekt będzie raczej odwrotny.
    • agattka_84 1,5 miesiąca później... 19.01.12, 21:11

Byliśmy w tym tygodniu na ważeniu - Młody wrócił z 10 na 25 centyl.

Nie posłuchałam złotych rad pediatry o tuczącej marchwi. Do końca piątego miesiąca była tylko pierś, z początkiem 6-tego rozpoczęliśmy BLW - ale same wiecie, ile dziecko na początku faktycznie zjada... A waga jednak w porządku.

Już nie dam się zwariować tabelkom. wink

Aha, lekarka zapytała, czy rozszerzyliśmy dietę, na co odpowiedziałam twierdząco. No i usłyszałam: "a widzi pani, dobrze mówiłam, że to go podtuczy". wink
      • mrs.t Re: 1,5 miesiąca później... 20.01.12, 10:27

>
        > Aha, lekarka zapytała, czy rozszerzyliśmy dietę, na co odpowiedziałam twierdząc
        > o. No i usłyszałam: "a widzi pani, dobrze mówiłam, że to go podtuczy". wink

iOj (brawo ze maluch z waga sie poprawil) ale za brak dzialam w czynie spolecznym po uszachwink dalej kobieta bedzie w bledzie , i brnac w zaparte :0
        • agattka_84 Re: 1,5 miesiąca później... 20.01.12, 10:45
          > iOj (brawo ze maluch z waga sie poprawil) ale za brak dzialam w czynie spoleczn
          > ym po uszachwink dalej kobieta bedzie w bledzie , i brnac w zaparte :0

Mrs.t, ale my przecież rozszerzyliśmy dietę! wink big_grin
          • mama.rozy Re: 1,5 miesiąca później... 20.01.12, 16:21
            ale pani doktor opublikuje teraz pracę naukową o tuczących właściwościach marchwismile
      • tszecia Re: 1,5 miesiąca później... 23.01.12, 21:04
        Poza tym - hola, hola - spadek w grupie centylowej nie oznacza spadku wagi, prawda? Ważył pewnie wiecej niż przy poprzednim wazeniu, ale przybrał stosunkowo mniej, dlatego spadł do 10tki.
        Mój syn spadł z 50 do 25 centyla, a z kolei przy urodzeniu był w 3!
        Chyba za dużą wagę przywiązuje sie do tych centyli, zamiast do wagi
        Przywiazujmy wagę do wagi! Przybiera? Jest git.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka