Dodaj do ulubionych

inspiracji mi potrzeba

13.06.12, 11:55
Drogie mamy, jakiś czas temu żaliłam się na brak apetytu mojego małego bąbla, trochę się poprawiło (magia forumsmile ), ale zakładam nowy wątek. prawdopodobnie takich pytań było już wiele, czytałam wiele wątków, ale teraz trochę doskwiera mi brak wolnego czasu, aby przejrzeć je ponownie...
Czuję, że się trochę zapętlam w posiłkach, które podaję córce, brak mi weny, mam wrażenie, że co drugi dzień jemy to samo.. Znalazłybyście chwilkę i podpowiedziały co dajecie swoim maluchom na śniadanie/obiad/podwieczorek?
U mnie wygląda to tak - córka dałaby się pokroić za owoce, z kolei nie bardzo przepada za rzeczami "mokrymi" - czyli np. coś w stylu leczo odpada a warzywa gotowane w słupkach są już dla niej nudne (fruwają po pokoju jak szalone).
* Śniadanie - kanapki (z awokado/ wędliną), jajecznica (mało "ekonomiczna", bo się rozlatuje a niewiele do buzi trafia, choć córka bardzo lubi), połówki pomidorków koktajlowych w połówkach (uwielbia), placki (np. z kaszy jaglanej+płatki orkiszowe+starty owoc+mleko ryżowe+mąka), czasem dorzucę jakieś warzywo z obiadu, które zostało z dnia poprzedniego lub owoc
* Obiad - tutaj mam problem, bo córka od dłuższego czasu skutecznie odmawia obiadów (zupy w szczególności). Głównie są to gotowane/parowane warzywa (brokuły, kalafior, marchewka itp.), starty ogórek zielony z przyprawami (rozlatuje się jak jajecznica, ale córka lubi i jest zdeterminowana, aby je pochłonąć) + pieczone/duszone mięso lub kombinowane placki (warzywa+kasza+mąka+żółtko)
* Podwieczorek - jako, że muszę ją trochę podtuczyć (przez ponad 2 m-ce jej waga stała w miejscu) dostaje Sinlac z owocami, czasem daję jej też do tego owoce w kawałkach lub placki ze śniadania, zależy jak wyjdzie...
I tak w kółko sad
Pomysłów na pewno macie duuuużo, podzielcie się choć kilkoma, proszę smile
Obserwuj wątek
    • dzieckoziemi Re: inspiracji mi potrzeba 13.06.12, 23:29
      Ja polecę bloga, którego bardzo lubię i który mnie natchnął do gotowania czegoś nowego:

ammniam.dziecisawazne.pl

A zamiast jajecznicy jajko gotowane na twardo? Albo omlet - przynajmniej da się pokroić i ugryźć. Niby też z jajek, ale zawsze to jakaś nowa wersja. I możesz go podać z owocami, jakimś sosem słodkim, miodem (nie wiem, ile ma Twoje dziecko, bo niby do ukończenia 12m-cy miód nie bardzo)

Na obiad - pierogi? Jest trochę pracy z lepieniem, wiem, ale możesz narobić ich od razu sporo i mieć na kilka obiadów, zamrozić sobie tylko i spokój. smile No i możesz je nadziać, czym tam chcesz: mięsem, serem, ziemniakami, owocami...

Ja sobie właśnie przez wgląd na nudę zaczęłam urozmaicać najpierw śniadania: że raz są po prostu kanapki, drugiego dnia - owsianka z owocami albo kasza jaglana z jabłkiem itp., trzeciego dnia jajko w różnych postaciach... Jakoś się lepiej czułam, jak tak "inaczej" zaczęłam dzień.

"Szczęście to takie nic, które może być wszystkim"
    • luliluli Re: inspiracji mi potrzeba 14.06.12, 08:32
      - inspiracje na śniadania: www.poranneinspiracje.blogspot.com - uwielbiam owsiankismile
      - na wszystkie posiłki: wegedzieciak.pl/index.php?c=10&sid=aae9bae30c2cae5aa5557c0ecc4f1912 i www.puszka.pl
      Polecam strony dla wegan i wegetarian, nie chodzi mi o brak mięsa, bo my je kochamy, ale o ilość ciekawych przepisów.

Ja jestem monotematyczna, ale u nas na obiady najbardziej się sprawdzały pulpety i potrawy jednogarnkowe.
      A w ogóle u mnie na blogasie jest kilka naszych ulubionych smaków, zapraszamsmile: mamosapiens.blox.pl/tagi_b/185603/kuchnia-dla-calej-rodziny.html
    • tszecia Re: inspiracji mi potrzeba 28.06.12, 18:08
      Tez planowałam taki wątek, bo pomysłów mi brakowało. Ale skoro mnie ubieglas, to skorzystam smile

Ja szukałam sposobów na podawanie takiego jedzenia, żeby się - wiadomo - w ręku trzymalo. Brokuly i inne warzywa gotowane dawały radę długo, ale właśnie skończył się ich czas (mój syn ma rok). Może wrócą jeszcze, bo zauważyłam, ze warto odstawić na dłużej coś co się znudziło, potem Młody ze zdwojonym apetytem rzuca się na taki zapomniany hit wink

No więc poza warzywami mieso - oczywiście pulpety w postaci wrzeciona wink udo kurczaka tak po prostu do ręki, paski mięsa w rożnych sosach, ale chyba wymieniam oczywistosci...
      Sprawdziły się mini golabki - trochę roboty, ale jak z pierogami, na zapas narobić można. Wiadomo, trochę się rozpadały, ale co odpadlo to nabijalam na widelec i voila. A samo połączenie kapusty z mięsem, super.
      Sprawdziły się tez makarony, a właściwie jeden konkretny - duże muszle (albo rurki) wypchane gęstym sosem. Na tyle się trzymały, ze Młody dawał radę do buzi sobie podać taką pojedynczą muszlę. A sos to np. gotowane brokuly z podsmazonymi leciutko sardynkami z puszki, wszystko razem rozdziabdziane. Albo jakiś tam bolognese. Albo co tam masz w lodówce podgotowane, podwyższone, podsmazone.
      Mało natomiast wyprobowalam dań jednogarnkowych. Dużo tu się o nich pisze, ale konkretnych przepisów nie znalazłam. Więc jeśli macie jakieś przetestowane, sprawdzone, to tez bym poprosiła.
      • luliluli danie jednogarnkowe - uniwersalnie 29.06.12, 09:18
        Mówisz i maszwink
        Danie jednogarnkowe - przepis uniwersalnysmile

- baza: kasza jaglana, ryż, kasza gryczana,
        - ciecz do wchłonięcia: bulion/woda/pomidory w wersji przecieru lub z puszki lub zwykłe
        - mięso (jak mięso to woda/pomidory, jak bezmięsne, to bulion, albo woda/pomidory - jak kto woli): kurczak w paskach, wieprzowina, wołowina, każde mięso mielone (ale trzeba zadbać, by spokojnie mogło się sklejać w większe grudy, nie rozwalać gowink)
        - warzywa do wyboru: czosnek i cebula/por dla smaku, a "do ręki": cukinia/dynia, brokuły, papryka, marchewka (kroję ukośnie w owalne krążki, bo łatwo się kroi i jest spora do złapania), fasola szparagowa, kalafior, a dla starszych dzieci, które łapią mniejsze rzeczy: fasola, soczewica, pieczarki, ciecierzyca, soja.

I robimy wszystko jak klasyczne risotto:
        Na odrobinie jakiegoś tłuszczu podsmażam cebulkę/czosnek/drobno krojony por.
        Na to wsypuję ryż/kaszę. Mieszam, żeby się oblepiło ładnie.
        Na to mięso (lub nie), ma się ściąć.
        Na to w kolejności warzywa - w zależności od tego, ile które się robi (najdłużej chyba marchewka, najkrócej cukinia, sama sprawdzisz, bo to zależy od tego, które wybierzesz do potrawy.
        <Jeśli dodaję zieloną/brązową soczewicę/ciecierzycę itp., to podgotowuję ją w osobnym garnku (długo się robi), czerwoną wsypuję normalnie>
        Całość zalewam bulionem lub wodą/wodą i pomidorami, na oko.
        Duszę pod przykryciem, żeby ryż/kasza wchłonęły ciecz. W razie potrzeby dolewam.
        Po 20-30 minutach zazwyczaj mam gotowe danie.
        Aha - przyprawiam jak lubię - zazwyczaj ziołami (bazylia, oregano, tymianek, majeranek, co lubisz) i pieprzem, czasami lekko dosalam (jak jest bulion/mięso to zupełnie tego nie potrzeba).
        Gotowesmile

Czasami dosypuję uprażony sezam lub słonecznik.
        Jak się w ten sposób robi ryż/kaszę, to wszystko się lepi do większych warzyw, więc dziecko nie musi nawet mieć opanowanego chwytu szczypcowego. Starsze dziecko spokojnie palcami wybierze sobie nawet ziarenka kaszy - mój syn uwielbiał się w to bawić, wybierał też pojedyncze ziarenka soczewicy, bo je uwielbiasmile Potem przychodzą sztućce i nie ma już żadnego problemusmile
        • luliluli Re: danie jednogarnkowe - uniwersalnie 29.06.12, 09:24
          Nasze wersje - kolorystyczne zazwyczajbig_grin
          - z dynią i marchewką na pomarańczowo
          - z porem, brokułami i cukinią (i/lub fasolką zieloną/soczewicą zieloną) na zielono
          - z czerwoną papryką i pomidorami (i np. soczewicą czerwoną) - na czerwono
          - lub na wielokolorowo z tym, co akurat leży w lodówcewink
          - po meksykańsku: papryka, czerwona fasola, pieczarki lub kukurydza
          - po chłopsku: gryczana, pokrojone w krążki kiełbaski, pomidory, soczewica
          - na sucho do czegoś jeszcze mokrego, np.do gulaszu: kasza gryczana na odrobinie masła i wodzie, prażone ziarna (słonecznik, dynia, sezam)

Kaszę gryczaną jadamy tylko niepaloną, bo innej nie lubimysmile
          Jaglana pasuje do wszystkiego. i polecam ją też do dań na słodko, a o tym zarazwink
          Ryż brązowy jest zdrowszy, ale arborio jest stworzone do risotto, więc używamy go częściej.

Mamo_sapiens
          https://lpmm.lilypie.com/AQh9p2.png
          • luliluli Re: danie jednogarnkowe - na słodko 29.06.12, 09:29
            Z kaszy jaglanej polecam dosłownie wszystkowink Jak wolisz słodsze - polecam dodać miód po zdjęciu z ognia oczywiście dopiero. Można na mleku, a można na wodzie.
            - kasza w bakaliami - rodzynki, daktyle suszone, figi, żurawina - na wodzie i odrobinie masła (dla alergików klarowanego)
            - kasza z owocami - j.w. ale dodajesz świeże owoce - np. banany, bo słodkie i truskawki, cokolwiek, co lubiszsmile
            - kasza a la tiramisu - jak zostanie z wczoraj - do zimnej z lodówki dolewasz odrobinę śmietanki, posypujesz kakao (lub kawą dla siebie),
            - kasza na czysto - po ugotowaniu daję więcej masła i miodu - już to jest smacznesmile
            - kasza a la budyń - gotujesz z bakaliami, miksujesz - jest o wiele słodsze po zmiksowaniu, wygląda i smakuje jak pudding,
            więcej na gorąco nie pamiętamwink
          • muawia Re: danie jednogarnkowe - uniwersalnie 11.07.12, 21:11
            Soczewica czerwona (football) 5kg w :[url=http://www.mebleplus.com] / sypki
        • margaretola Re: danie jednogarnkowe - uniwersalnie 01.08.12, 16:10
          o matko! a właściwie o luliluli!
          Ogromnie dziękuję za tę skarbnicę!
          Ja podaobnie jak któraś z dziewczyn powyżej o danaich jednogarnkowych wiele słyszałam, ale sama nie umiem skomponowac wiec te posty są dla mnie rewelacją! smile
          • luliluli Re: danie jednogarnkowe - uniwersalnie 02.08.12, 09:26
            smile) Cały urlop wychowawczy robiłam takie dania, więc się namnożyło sposobów. Z czasem sama będziesz wymyślać najdziwniejsze propozycjewink
            Cieszę się, że pomogłamsuspicious
    • pepparkakor Re: inspiracji mi potrzeba 09.08.12, 09:20
      My tez kombinujemy jak sie da wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka