Dodaj do ulubionych

Mały przyrost wagi

07.02.13, 21:02
Witajcie. Mam problem, z którym może powinnam się wybrać do pediatry, ale - może to głupio zabrzmi - boję się, bo ma on mocno tradycyjne podejście do rozszerzania diety i na pewno usłyszę, że to wina BLW. Może ktoś tutaj przechodził coś takiego i coś mi podpowie. Otóż, mój 7 miesięczny synek jest karmiony piersią na żądanie i od 6 miesiąca BLW. Świetnie sobie radzi, od początku coś zjada na każdy posiłek, chyba nigdy nie było tak, że tylko się bawił i rozrzucał. Oczywiście najczęściej jest to max kilka gryzów, ale - przynajmniej do tej pory tak uważałam - przecież to dopiero sam początek i sukcesem jest, że w ogóle coś trafia do brzuszka. No i przyszedł zgryz, bo przez ostatni miesiąc Adaś bardzo mało przybrał na wadze - tylko 20 g. Zawsze był drobniutki (od urodzenia ok. 10 centyla), ale nigdy mnie to nie martwiło, bo i ja i mój partner jesteśmy drobni. Do tej pory regularnie przybierał na wadze, miesięcznie kilkaset g i generalnie cały czas mieści się w normie (obecnie waży 7,6 kg), ale martwi mnie takie zahamowanie... A może to normalne i zdarzają się takie miesiące? Z tyłu głowy pojawiają się myśli, żeby mu wcisnąć jakiś słoik... Co myślicie? Ktoś ma podobne doświadczenia? Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • shira.11 Re: Mały przyrost wagi 07.02.13, 21:23
      sprawdz jak idzie na siatkach centylowych ale koniecznie tych dla piersiowców. ktoś pewnie podlinkuje, nie napisze teraz wiecej, bo mnie dziecie wzywa wink
    • aleksandra1357 Re: Mały przyrost wagi 07.02.13, 22:08
      Kontroluj wagę, ale spokojnie. Jeśli dziecko rozwija się dobrze, jest radosne itd., to naprawdę nie musi dużo przybierać. Może ząbki idą, może katar - to hamuje przyrosty.
      Na pocieszenie: mój roczniak ważył 8 kg. Całkowicie zdrowy i bardzo sprawny, syn. Teraz ma 2,5 roku i waży 11 kg. Czyli własnie ok. 20 dkg miesięcznie, a czasem i to nie. Ale rozumiem, że u 7-miesięczniaka to bardziej niepokojące.
      Może przybrał dużo w poprzednich miesiącach i teraz wyrównuje.
    • jehanette Re: Mały przyrost wagi 09.02.13, 18:16
      A nie zaczął się więcej ruszać - obroty, pełzanie, raczkowanie? nie było infekcji u niego, lub w rodzinie, szczepienia, wyjazdów itp? W tym wieku przyrosty też zwalniają, ale nadal podstawowym pokarmem jest mleko - więc zamiast słoika, lepiej dać warzywka do rączki do zabawy i pierś na popitkę smile
      • oyrzanka Re: Mały przyrost wagi 09.02.13, 20:10
        Jak tak pomyślę, to faktycznie baaaardzo dużo się teraz rusza, cały czas próbuje coś nowego zrobić, kręci się, wierci, najchętniej by wstał i poszedł wink Plus 2 zęby mu wyrosły w tym miesiącu... Rzeczywiście to wszystko przecież może wpłynąć na wagę, chyba niepotrzebnie panikowałam. Dzięki smile
    • maginiak Re: Mały przyrost wagi 12.02.13, 12:55
      Jeśli poza tym dobrze się rozwija to nie sądzę żebyś miała się czym martwić. Po 6 miesiącu w zasadzie wszystkie dzieci przybierają mniej niż w 1. półroczu. Mój dzieckiewicz przybierał 800 gram/mies. przez pierwsze pół roku a po 6 miesiącu przez dwa miesiące 400 gram w sumie - zaczęły się skoki i raczkowanie - poza tym karmiąc BLW nie tuczysz dziecka kaszkami, je tyle ile potrzebuje, więc spokojnie smile
    • margaretola Re: Mały przyrost wagi 21.04.13, 13:49
      Ja też się tym martwiłam smile
      Tola przybierała baardzo dużo przez pierwsze pół roku, była naprawdę pulpetem. A potem przyrosty bardzo zmalały, nie pamiętam już konkretów, ale teraz dziecko moje ma 21 miesięcy, waży niespełna 10 kilo, ale rozwija się proawidłowo i lekarz też nie widzi powodów do zmartwień. Więc spokojnie spokojnie, spadki przyrostów to nic takiego jeśli dziecko poza wagą idzie jak burza z rozwojem smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka