Dodaj do ulubionych

klasa integracyjna

01.07.13, 22:32
Cześć! Zastanawiam się nad klasa integracyjną dla mojej córki. Córka choruje na padaczkę ma też silne stereotypie ruchowe do 100 razy dziennie. Boję się, że chłopcy w zwykłej klasie ją wyśmieją i już zawsze będzie przezywana (sama byłam bardzo wrażliwym i przezywanym dzieckiem) i nie chcę tego dla córki. Na pewno zauważą stereotypie trzepania rączkami i parskania nie da się nie zauważyć. Jakie macie doświadczenia jeśli chodzi o klasę integracyjną?
Obserwuj wątek
    • izabela1976 Re: klasa integracyjna 04.07.13, 20:38
      Nie z własnego doświadczenia (moje dziecko poszło do szkoły specjalnej), ale moich znajomych. Klasa integracyjna dobra jest dla dzieci zdrowych. Wszystkie dzieci (znajomych), które trafiły do klas integracyjnych po roku, dwóch znalazły się w szkołach specjalnych.
      • hanna26 Re: klasa integracyjna 04.07.13, 23:32
        Wszystko zależy od szkoły, ale też chyba trochę od szczęścia. Różnie to bywa. Wiem, że akurat w naszej szkole dyrektorka bardzo zwraca uwagę, żeby np. w klasie nie spotkało się dwoje dzieci nadpobudliwych itd. To bardzo ważne, i wiem, że nie w każdej szkole tak jest.

Moja średnia córka chodzi do klasy integracyjnej (jako dziecko zdrowe) i ja jestem bardzo zadowolona. Jest osiemnaście dzieci w klasie, w tym pięcioro z problemami. Dwie wspaniałe, kompetentne i bardzo oddane nauczycielki. Córka bardzo lubi swoje koleżanki i kolegów, lubi szkołę itd. Oczywiście zdarzają się pewne, nazwijmy to niedogodności. Jest jeden chłopiec nadpobudliwy, który często w czasie zajęć wstaje, chodzi po klasie, czasami coś krzyczy głośno itd. Ale chłopiec ten jest przy tym osobą bardzo serdeczną i miłą, ogólnie jest lubiany.

Myślę, że córka miała dużo szczęścia, trafiając na świetne nauczycielki i fajne dzieci. Nie zawsze tak bywa, niestety. Moja koleżanka, która ma dziecko dwa lata starsze bardzo mi odradzała klasę integracyjną. Jej córka bała się kolegi, który był bardzo agresywny, a nauczycielki nie radziły sobie kompletnie. Długo się zastanawiałam, zanim podjęłam decyzję.
    • 7elita Re: klasa integracyjna 08.09.13, 11:22
      dzięki za odpowiedzi, właściwie podjęłam już decyzję i zamierzam córkę wysłać do klasy integracyjnej, córka poza padaczką łagodną( ma bardzo dobre rokowania), rozwija się prawidłowo, nie wymaga specjalnego nauczania, stereotypie bardzo złagodniały dzięki rehabilitacji SI i zajęciom u psychologa.
      • kanna Re: klasa integracyjna 10.09.13, 13:40
        jak funkcjonuje intelektualnie? Mieliście badania psychologiczne?
        Czy planujesz ją posłać jako dziecko "orzeczeniowe" (z orzeczeniem poradni), czy jako "zdrowe"?
        • 7elita Re: klasa integracyjna 17.10.13, 19:18
          jak miałaledwo 3 latka skończone i wyszła bardzo dobrze miała podzielone na 3oceny i wyszła na 3-4 latka
          • kanna Re: klasa integracyjna 17.10.13, 22:18
            Teraz ile ma? Skontaktuj się z rejonowa poradnią psychologiczno-pedagogiczną, samej Ci będzie trudno podjąć decyzję.
            • 7elita Re: klasa integracyjna 25.10.13, 23:56
              teraz ma 3,5roku wiecie ona ur. się 28 grudnia i jako rocznik 2009 idzie do szkoły jako 6 latek wiec chyba na pewno będzie nas czekać badanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka