23.09.13, 20:20
SYn za chwile konczy rok. Od 7-8 miesiaca jak juz siadl samodzielnie zaczelam go karmic podajac warzywa do raczki, idzie nam roznie raz zje wiecej raz mniej. Teraz ma 8 zebow i ladnie odgryza a potem wypluwachoc w pieluszcze znajduje kawalki marchewki wiec chyba jednak cos polyka. Jest jeszcze piersc, choc plan byl aby po roku odstawiac, no ale jak mam go pozbawic mleczka jak nie dojada. Waga 11,5 wiec ok no i na zaglodzonego nie wygladawink Maz w weekend troche sie zirytowal i chcial nakarmic syna papka marchewkowo-dyniowa ale skonczylo sie na placzu. Chcialabym Was prosic o podpowiedzi jak to bylo u Was z konczeniem KP?
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: BLW a KP 23.09.13, 20:24
      jak niedojada?
      po czym wnosisz?

ja stopniowo wyprowadzalam kp i wprowadzalam posilki.
      np kasowalam II sniadanie (w sensie piers) i podawalam normalne jedzenie. pozniej podwieczorek, I sniadanie. wieczorne skasowalam juz na samym koncu.
      poszlo gladko. i przejscie na jedzenie i odstawienie calkowicie od piersi.

ze papka pluł to sie wcale nie dziwie tongue_out
      • farfale Re: BLW a KP 24.09.13, 11:42
        że nie dojada? bo duzo laduje pod krzeselkiem..... w sumie tych karmien w ciagu dnia sa 2 przed drzemkami, potem przed spaniem no i noca ale to inna historiawink
    • lluizaaa Re: BLW a KP 24.09.13, 12:35
      Moj syn ma 13mcy. Od poczatku na BLW,je samodzielnie 90% potraw, lubi rowniez zjesc ode mnie albo taty jak jemy, z naszej lyzki czy kubka, karmimy go rowniez jak jestesmy w gosciach, bo mimo ze je samodzielnie to ciagle jest jedzenie na tace albo podnim, juz rzadziej na podlodze, jak juz to robi to specjalnie. Odstawienie kp poszlo gladko, powolutku eliminacja kolejnych kp poprzez staly posilek. Dzis jest tylko kp z samego rano, bo budzi sie w okolicach 5 nad ranem na mleko, ale w sumie to mu sie nie dziwie bo ok 18 -19 zjada kolacje i spac wiec do 5 jest sporo czasu zeby zglodnial. Na wadze przybral tylko 1kg przez ostatnie 5mcy, ale jest duzy bo wazy 12,5kg i zdrowy wiec sie niczym nie przejmuje.On sam wie co i ile chce zjesc, musze mu ufac choc czasami jest to trudne,moze irytujace jak cos "fajnego" uszykuje a on nie chce zjesc...ale to tylko dzieckosmile
    • joshima Re: BLW a KP 24.09.13, 12:50
      U mnie KP przy pierwszym dziecku skończyło się z jego inicjatywy w 14 m-cu życia. Nie miałam co do tego żadnych planów. Dziecko zaczęło porządnie jeść i się odstawiło. Drugie dziecko (16 m-cy) jeszcze karmię, choć też już potrafi się najeść normalnym jedzeniem i też nie mam planów.

Uważam że założenie iż wraz z ukończeniem roku dziecko jest odstawiane jest bez sensu. Trzeba być elastycznym i trochę się do dziecka dostosować. Chyba, że musisz i bierzesz pod uwagę przejście na mm. Czemu przyjęłaś takie założenie?

Zupełnie nie rozumiem irytacji męża. Co jemu to przeszkadza? Aha. Zdenerwowany rodzic ma praktycznie zerowe szanse na nakarmienie dziecka.
      • mama.rozy Re: BLW a KP 24.09.13, 20:27
        17mc
        kp pełną parą
        blw jako dodatek
    • ilianna Re: BLW a KP 25.09.13, 13:22
      Moja ma 18 msc, na blw od początku (6 msc, wtedy usiadła). Do roku kp było podstawą, potem zaczęła więcej jeść, a ja zaczęłam ograniczać jej kp. Na początku skasowałam karmienia popołudniowe, reszta dnia + nocy na żądanie. Potem odeszły karmienia rano. Na tę chwilę karmię wieczorem (do snu) + w nocy na żądanie (budzi się od 2-3 razy, więcej jak idą zęby albo jakaś choroba atakuje). Odstawiać na razie nie planuję, jak będę miała dość to odstawię wink. A jak nie to poczekam aż Młoda sama zrezygnuje.
      Aha Młoda nie waży nawet 9kg wink.
      • z888 Re: BLW a KP 26.10.13, 11:52
        Ilianna, czy twoja córka od początku jest takiej wagi piórkowej? Pytam, bo mam podobny egzemplarz w domu. Ma 10m, waży 8 kg równo, kp + wcina sama, ale większość wypluwa. Lekarka suszy mi głowę, że za wolno przybiera.
    • wikasik Re: BLW a KP 26.09.13, 02:35
      Moj syn niezaleznie, ile zje - malo, duzo czy baaaardzo duzo, piersia nigdy nie pogardzi i jeszcze sie bedzie czasem domagal. Wrocilam do pracy, dlatego w ciagu dnia mleka nie dostaje, ale to pierwsze, co robimy po moim powrocie, to karmienie, w dni wolne na piersi jest czesciej. Nie zauwazylam jakis regul co do ilosci spozywanych pokarmow. W niektore dni bez jakis przyczyn jest prawie tylko na piersi (i owocach, jak mnie nie ma), a czasem palaszuje wszystko jak leci i jeszcze domaga sie dokladki.
      Syn ma 16 miesiecy i prawie 11kg.
    • dzidz_dzidziulec Re: BLW a KP 26.09.13, 14:16
      Nie byłosmile Nadal karmię (dzieć 22 miesiące). Do czasu jak skończyła mniej więcej półtora roku pierś była podstawą, inne jedzenie dodatkiem. Z perspektywy czasu śmieję się z siebie, że się tym przejmowałam. Teraz córa wcina wszystko w sporych ilościach, a ja mam nadzieję że przy drugim dziecku będę miała do niego więcej zaufania. Czego i Wam życzęsmile
      Dużo zależy od tego, czemu chcesz odstawić. Jeśli są konkretne powody, typu masz dość karmienia, to nie wnikam. Ale często po prostu matki odstawiają po roku, bo to jakaś taka magiczna granica w powszechnym odbiorze, po której już dziecko nie powinno być na piersi. Z punktu widzenia jego rozwoju nie ma to przekonanie żadnego uzasadnienia.
      • aguacate Re: BLW a KP 27.09.13, 04:27
        Farfale, no ale sorry, albo BABY LED WEANING, czyli odstawianie kierowane przez dziecko, albo zalozenie, ze rok KP i koniec wink Troche to przeciwstawne, nie sadzisz?

Pamietaj, ze zaleca sie karmienie przez 2 lata. I dobrze jest, jesli dziecko w drugim roku zycia odstawiac stopniowo od piersi, czyli np. 25% kalorii z pokarmow stalych w 12 mies, 50% w 18 mies i 100% przy drugich urodzinach. Oczywiscie, nie trzeba tego liczyc i odmierzac wink

Jesli pytasz, kiedy statystycznie dzieci sie odstawiaja same, to bedzie ciezko powiedziec, ale raczej PO pierwszych urodzinach.
        • farfale Re: BLW a KP 27.09.13, 10:02
          ok, plany sie zmienily bo wracam do pracy w nowym roku, wiec nie musze sie martwic ze sie 'zaglodzi' z niania no i nie zasnie bez piersia po 2 i tu pewnie zostane wysmiana, ale myslimy juz o 2 dziecku i jesli przy 1 trwalo to bardzo dlugo to teraz mam wrazenie ze laktacja rowniez to wydluzysmile
    • jehanette Re: BLW a KP 28.10.13, 10:27
      22 mc, nie ma kończenia KP wink Je normalnie 4-5 posiłków dziennie, choć jak wie że będzie pierś do spania do je mniej obiadu. Za to w gościach czy w żłobku piersi jej nie brakuje, więc najada się tym co na stole. A że mleczko lubi, no to... wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka