29.10.13, 21:52
Czy badacie swoje dzieci? Czytam tu o roczniakach ktorych podstawa zywienia jest piers i robie duze oczy. Moja corka ma 7m 10kg pol roku tylko KP a teraz przy okazji szpitala z zapaleniem oskrzeli wyszla anemia. Zalecone zelazo ograniczenie piersi do max 3 karmien na dobe i 2x 100ml gestej zupki z miesem. No i jak ja mam to zrobic? Dziecko lyzka gardzi. Ostatnio wypija troche rzadkiej zupy z kubka ale tez nie jakos chetniesad
Macie jakies pomysly? Ktos byl w podobnej sytuacji? Czy faktycznie anemia z powodu zbyt malej ilosci pokarmow innych?
Obserwuj wątek
    • joshima Re: anemia 30.10.13, 00:43
      Ja bym skonsultowała diagnozę z jakimś bardziej ogarniętym pediatrą.
    • z888 Re: anemia 30.10.13, 10:30
      7 miesięcy i ograniczyć pierś? Śmieszny ten lekarz. Poczytaj o żelazie - około pół roku dzieci zwykle zaliczają taki lekki zjazd, a potem się odbijają w górę, no ale rozumiem, że u was na 100% anemia? Jeśli ma anemię, to to się leczy podając żelazo, a nie futrując zupą. Śmiem twierdzić, że nie ma anemii, tylko lekarz na wszelki wypadek chce podnosić żelazo, które jest u dołu normy. A dół normy w tym wieku to norma, zwłaszcza na piersi.
      Sorry, ale jeśli jest na bank niedobór żelaza, to się podaje ferrum lek + wit c+kwas foliowy, a prócz tego dziecko normalnie traktuje. Wiadomo, że miło by było, gdyby dziecko pojadło trochę warzyw i mięsa, żółtka, ale to niemowlak - na siłę nic nie wciskaj, nie zmuszaj, do kroplówki go też przecież nie podłączysz.
      Poza tym uwaga - kiedy miała ten poziom żelaza określany? Czy w czasie trwania infekcji? W czasie trwania infekcji i gorączki zawsze jest niższy poziom żelaza. ZAWSZE. Jak dziecko wyzdrowieje, wtedy się powtarza wyniki i to tez nie w dwa dni po wzięciu antybiotyku. Poczytaj na necie choćby. Oczywiście możliwe, że jest ta anemia, ale mogę się założyć, że wyniki robione przy gorączce - sama piszesz, że podczas leczenia oskrzeli. Eh...
      A nawiasem mówiąc już ja widzę, ile żelaza jest w ilości zupy, którą siedmiomiesięczniak przyswoi, na pewno mnóstwo uncertain Weź poszukaj innego lekarza i sprawdź dobrze wyniki.
      • megidoaga Re: anemia 30.10.13, 13:17
        Wow dziekk. Nie przyszlo mi to do glowy. Faktycznie podczas infekcji bylo tyle ze bezgoraczkowej. Miala hemoglobine na poziomie 10. Zelazo dostaje. A z tym ograniczeiem to byla teza ze jest tak ukarmona mlekiem ze na nic nie ma ochoty. Przejelam sie i w nocy jej juz nie karmie. Wage ma naprawde duza wiec chyba nic jej nie bedzie. Moze sie odzwyczai od budzenia w nocy. Po 3 tyg ciaglych pobudek nawet po 10 razy dzis spala 9h!
        • z888 Re: anemia 30.10.13, 13:28
          A czy przypadkiem w tym wieku hemoglobina w okolicach 10 to nie jest norma? A czy żelazo też badaliście czy bierze je tak sobie, bo hemoglobiny ma 10? Ja miałam podobną sytuację ze starszym dzieckiem. Ze względu na krwotoki z nosa zbadaliśmy mu krew rano, a po południu dostał gorączki. Idę do lekarki z wynikiem, że mało żelaza, no i że chory przy okazji, a ona chyba nie zrozumiała, że badałam tego samego dnia, co rozpoczęła się choroba. No i dostaliśmy kurację żelazem przez miesiąc i ostrzeżenie, że po miesiącu może jeszcze nie przejść ta anemia, że powtórzyć wyniki itd. Po miesiącu powtarzamy wyniki, a żelazo w górnej granicy normy. Więc tłumaczę lekarce jeszcze raz całą sprawę, a ona na to, że błąd, że brał to żelazo, bo przecież przy chorobie wyniki są zafałszowane... Więc warto się mieć na baczności.
          Nie wierzę, że uda ci się oduczyć nocnego karmienia takie małe dziecko, ale może, kto wie. Spróbuj robić dłuższe przerwy przed samą zupą i już. A jak nie zechce zjeść, to i tak nic nie poradzisz.
          • z888 Re: anemia 30.10.13, 13:34
            Sprawdziłam, według naszego laboratorium norma dla dziewczynek w tym wieku 10,1-13. Ale to pewnie każde laboratorium ma inną normę w zależności od metody badania. No w każdym razie moja miała 10,7 i nikt u niej na tej podstawie anemii nie zdiagnozował.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka