Dodaj do ulubionych

Jak zacząć BLW ?

05.02.14, 21:22
Chciałabym zacząć wprowadzać BLW mojemu 7 miesięcznemu synkowi tylko nie wiem jak się zabrać. Od razu przyznaję się, że muszę się jeszcze sporo douczyć, ale ogólne zasady kojarzę.
Synek siedzi już od końca 4 miesiąca i ma 6 zębów, dawałam mu już marchewkę, jabłko i ziemniaki łyżeczką. Próbowałam dawać też do rączki jabłko ale synek odgryza prawie dwu centymetrowe kawałki, które potem trzyma w buzi, aż mu się ich nie wyjmie. Czasem odgryzie malutki kawałeczek i krztusi się przy próbie łykania uncertain
Dodam jeszcze, że synek wyrywa się do jedzenia, a właściwie do niektórych warzyw lub owoców.
Nie wiem czy dalej próbować czy odpuścić sobie chwilowo i poczekać ?
Obserwuj wątek
    • mamusiaalicyjki Re: Jak zacząć BLW ? 05.02.14, 22:47
      witajsmile
      moje rady są takie:
      1) warto przeczytać książkę, która dużo wyjaśnia także pod względem krzutszenia się i zadławień
      2) warto poczytać to forum, bo można się wiele dowiedzieć chociażby o tzw zdradzieckiej 3: jabłko, banan, marchewka oto link:forum.gazeta.pl/forum/w,97130,111289154,111289154,zdradliwa_trojca_Jablko_Banan_Marchewka.html
      3) na początek polecam:
      -wygodne krzesełko- my mamy Antilop z Ikea, stare gazety na podłogę (po jedzeniu tylko je zwijamy i już jest czystosmile ),
      - warzywa takie jak np: mrożona fasolka szparagowa, brokuły (u nas hitsmile ), owoce: jabłko-gotowane lekko na parze lub z mikrofali (to tak na początek)
      - mi.in na tych stronach znalazłam fajne inspiracje kulinarne:
      ugotujmimamoblw.blogspot.com
      gabrysioweblw.blogspot.com
      a w razie wątpliwości, pytań zaglądaj na forum, myślę że zawsze ktoś życzliwy coś poradzismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka