Dodaj do ulubionych

Start BLW przy alergii

30.06.14, 17:58
Witam.
Przejrzałam forum, a ponieważ nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, zakładam nowy wątek (jeśli był ten temat wcześniej poruszany, wskażcie mi proszę gdzie).

Moja córka jeszcze nie zaczęła przygody z nowymi pokarmami, ale zbliża się ten moment wielkimi krokami. Chciałabym się do niego przygotować, zwłaszcza że Mała ma skazę białkową, a i w naszej rodzinie alergii sporo. Mam zatem pytanie zwłaszcza do mam małych alergików:
Zasady wprowadzania nowych pokarmów przy alergii pokarmowej mówią, żeby podawać produkty pojedynczo z tygodniowym odstępem i obserwować reakcję. Ok, ale czy w początkowym okresie BLW, kiedy dziecko narazie bawi się jedzeniem, ma to sens? Czy od samego "badania" jedzenia już może dojść do reakcji alergicznej? A może na początku można dawać dziecku różne produkty do poznawania ich, a dopiero jak zacznie jeść ograniczyć podawane na raz produkty?

Będę wdzięczna za informacje jak to u Was wyglądało.
Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • koemi Re: Start BLW przy alergii 03.07.14, 20:31
      Ja na początku podawałam wszystko bez zachowania kilkudniowych odstępów. Trochę obawiałam się białka jajka i produktów mlecznych, ale z tymi też - jak już podałam - nie czekałam kilku dni na reakcję. Ok. ósmego miesiąca u synka pojawiły się czerwone plamy pod kolanami. Potem było tylko gorzej, a ja nie bardzo potrafiłam tego powiązać z konkretnym produktem. Czasem myślę, że wynikało to z tego, że coraz więcej jedzenia zaczęło trafiać do żołądka. Mały dostawał kawałek bułki od dwóch miesięcy, zanim pojawiły się się pierwsze plamy. Teraz synek ma prawie 17 miesięcy i z obserwacji wynika, że szkodzą mu właśnie produkty mleczne, białka jajka i gluten (tu jest mała poprawa, bo zaczął jeść chleb żytni i nie ma po nim żadnych zmian skórnych). Gdybym zaczynała jeszcze raz to na pewno stosowałabym BLW, bo mały je zupełnie samodzielnie (rączkami, widelec trzyma w drugiej rączce), ale poszczególne produkty wprowadzałabym po kolei i dokładnie zapisywała, co kiedy było i czy była jakaś reakcja. Dodam, że ani ja, ani mąż nie mamy żadnych przygód alergicznych, więc nie chciało mi się wierzyć, że nasze dziecko będzie miało jakieś problemy. A tu taka niemiła niespodzianka... Trzymam kciuki!
      • magdas2011 Re: Start BLW przy alergii 28.08.14, 23:20
        Moja starsza corka (teraz trzylatka) jna bzcze jako male niemowle karmione tylko piersia miala duze problemy skorne. W zwiazku z tym ja bylam na bardzo okrojonej diecie. Gdy zblizal się moment roszerzania diety u dziecka doszłam do wniosku, ze BLW to jedyny odpowiedni sposób, gdyż gotowe dania dla niemowląt zawierają zbyt wiele produktów, które mogą uczulać.

Nowe produkty podawalam tylko, gdy dziecko bylo zdrowe i mialo dobra skore (infekcja może nasilić reakcje alergiczna, a także być przyczyna zmian skórnych, nawet jeśli dziecko nie ma kontaktu z alergenem). Nowe produkty podawalam pojedynczo przez 7 dni z rzedu i obserwowałam, czy nie ma zmian skórnych.
        W późniejszym okresie skrocilam testy do 5 dni, a gdy dziecko miało ok 1,5-2 lata do 3 dni.
        Prawie zawsze zaczynałam od produktu poddanego obróbce termicznej (wtedy alergen słabiej działa), i jeśli było wszystko w porządku, to w kolejnych dniach dawałam ten sam produkt surowy.

Kazdego dnia zapisywałam, co Mloda dostala, a w okresie pogorszenia skory, także co ja jadlam (alergeny w kp). Wprowadzanie nowych produktów szlo nam bardzo wolno. Niektóre rzeczy probowalam kilka razy, gdy nie miałam pewności (bo np. stwierdziłam, ze odpuszczę i podam dwie nowe rzeczy w tym samym czasie, i potem nie wiedziałam co spowodowalo problem).

Jak dziecko bierze jedzenie do buzi, to zawsze trochę (nawet sladowa ilość) zostanie polknieta. A jeśli dziecko ma silna alergie, to nawet sam kontakt ze skora może wywolac reakcje.

Trzeba bardzo ostrożnie wprowadzać gluten, mleko i przetwory oraz jaja. Nam lekarz zalecil nie podawac jaja przed ukończeniem 18 miesięcy.

Trzeba tez zapomnieć o cytrusach, miodzie, orzechach, czekoladzie. Moje dziecko do tej pory jeszcze tych rzeczy nie kosztowalo i wie, ze ich jesc nie może. Jeśli ma ochote na cos, czego nie zna, to zawsze pyta, czy może to jesc.

Wymaga to wiele cierpliwości, jednak trud popłaca. Mloda ma od dłuższego czasu idealna skore, od dawna je samodzielnie, umie się poslugiwac sztuccami, a co najważniejsze lubi jesc.

Teraz zaczynam rozszerzanie diety u młodszej corki i robie to tak jak u starszej - nowy produkt przez kilka dni z rzedu. Gdy test jest pozytywny, wprowadzam kolejna rzecz i wtedy dziecko może mieć wybor smile
        • agrestnica Re: Start BLW przy alergii 30.08.14, 14:49
          Może to trochę śmieszne pytanie, ale jak wprowadzałaś nowy produkt to podawałaś go nawet kilka razy dziennie, do różnych posiłków?
          • magdas2011 Re: Start BLW przy alergii 03.09.14, 23:15
            Dawalam raz dziennie.
            Na początku i tak dziecko dostawalo stale pokarmy raz dziennie, wiec nie było opcji kilku posilkow. A w późniejszym okresie, gdy posilkow ze stalym było więcej, nowy produkt podawalam tez tylko raz, chyba, ze dziecko wyraźnie sobie zazyczylo tego samego po raz drugi.

Z punktu widzenia testu, podanie raz dziennie w zupelnosci wystarczy, a zmniejszy ryzyko znudzenia u dziecka.
            • kota-mota Re: Start BLW przy alergii 11.09.14, 21:30
              Hej ja podawalam jeden nowy produkt raz dziennie, przez kilka dni, potem przyspieszyłam, ale synek nie miał żadnych reakcji ( raz na truskawki, ale 2gi raz już ok) więc do roku spróbował już wszystkiego poza grzybami. Teraz ma 14mcy dalej na piersi, od 2 miesięcy już sporo je smile byłam z nim na testach alergocznych, takim specjalnym aparatem, wyszła wieprzowina ( on w ogóle za mięsem nie przepada), pies, osa, komar i kurz ale żadnych objawów nie ma. Kuzynki też robiły te testy, młodszej wyszła laktoza, kakao i orzechy, starszej gluten i drożdże. Testy są w ogóle nie inwazyjne i bezbolesne, koszt ok 50 zl można już u 6 m-nych niemowląt robić, myślę ze warto w momencie rozszerzania diety, zęby od razu wiedzieć czego unikać, a nie się potem miesiącami męczyć! Aha no i można też tym aparatem odczulanie robić
              • agrestnica Re: Start BLW przy alergii 18.10.14, 11:43
                Nie wiem, jak ja to zrobiłam, że przeoczyłam Twój wpis! To co piszesz, jest bardzo ciekawe. Od kilkunastu tygodni rozszerzam córce dietę i niestety pojedyncze reakcje się zdarzają. Jeśli się tak zdarzy, muszę kilka dni odczekać zanim skóra wróci do normy i dopiero wprowadzić nowy produkt. Strasznie wolno to idzie, a Mała jest taka chętna do jedzenia, że aż mi żal, że nie mogę jej podać więcej sad
                Powiedz mi proszę więcej na temat tego testu. Czy pamiętasz może nazwę aparatu? Byłoby fantastycznie wiedzieć czego unikać i usprawnić wprowadzanie nowych produktów...
                Pozdrawiam serdecznie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka