Dodaj do ulubionych

obowiazki 12-13-latkow

08.11.04, 14:45
Jakie obowiazki maja Wasze pociechy 12-13 letnie i jak sie z nich wywiazuja?
Czy sa w jakis sposob za to nagradzane? Co robicie, gdy dziecko nie tyle
zapomina, ale nie chce spelniac swoich obowiazkow?
Obserwuj wątek
    • verdana Re: obowiazki 12-13-latkow 08.11.04, 15:05
      Ja napisałabym, ze nie mają.
      Ale to zalesz, co rozumieć przez obowiązki. Dla mnie scielenie własnego łóżka,
      sprzatanie swojego pokoju, nakrywanie do obiau, który też będzie się jadło
      obowiązkami nie są. A to robiły moje dzieci (z wyjątkiem sprzatania pokoju, one
      nie sprzatają, ja nie wchodzę i jest spokój).
      Oprócz tego starsi zajmowali się młodszym rodzeństwem. Czasami, a nie
      regularnie.
      Nagradzać nie nagradzałam. Uważałam to za oczywiste. Przy sprzataniu pokoi
      poddałam się (ale mnie bałagan nie przeszkadza, rozumiem osoby, którym
      przeszkadza - wtedy trzeba to jakoś wyegzekwować).
      Czasem uzależniałam od wykonania obowiazku np. obejrzenie telewizji. Osiągnęłam
      wynik niezamierzony - dzieci i tak nie sprzątały, za to przerzuciły się na
      czytanie książek.
      • akimty Re: obowiazki 12-13-latkow 08.11.04, 15:27
        Moje nie sprzataja swojego pokoju, chociaz uwazaja, ze kurz im szkodzi. Ja
        uwazalam, ze sprzatanie, a raczej utrzymanie czystosci w swoim pokoju to ich
        obowiazek. Niestety zabronienie ogladania telewizji czy gier komputerowych nie
        przynioslo zadnego skutku pozytywnego - siedzac w pokoju robili jeszcze wiecej
        balaganu. Do opieki nad mlodszym rodzenstwem ich nie zmuszam, a oni wizyte w
        swoim pokoju mlodego uwazaja za przyjemnosc smile Dzieki za odpowiedz
    • owera Re: obowiazki 12-13-latkow 08.11.04, 16:30
      Moja córka ma 10 lat. Był czas kiedy usiłowałam z miernym skutkiem narzucić na
      nią rozmaite obowiązki. Kończyło się zapominaniem, niechciejstwem , pogadankami
      na temat. Aż w końcu zapytałam ją w końcu co chce robić. Sama zadeklarowała się
      że bedzie ścielić łozka (po nas obu), wycierać kurze, zmywać naczynia. Jak na
      10latkę to uwazam całkim dużo a od tamtej pory skończyły sie pogadanki. Czasem
      jej się nie chce jak kazdemu normalnemu człowiekowi, ale na ogół nie mam
      kłopotu.
      • akimty Re: obowiazki 12-13-latkow 08.11.04, 18:25
        szczesciara
    • nomaria Re: obowiazki 12-13-latkow 08.11.04, 23:42
      Mój syn ma 13 lat.Do jego obowiązków należy codzienne ścielenie łóżka,
      sprzatanie pokoju, co wychodzi mu nader dobrze.Gdy wracam później z pracy musi
      odebrać małą z przedszkola i obrać ziemniaki na obiad lub coś odgrzać.Nauczyłam
      jego gotować makaron, zrobić pyszną jajecznicę, sam potrafi zrobić wspaniałe
      tosty.Umie czyścić buty i uprać np. spodnie ( swoje oczywiście).Potrafi też
      uprasować koszulki.Czy za dużo od niego wymagam?
      • allija Re: obowiazki 12-13-latkow 09.11.04, 10:19
        Mój 14-latek i jego brat, mają obowiązek chodzic do szkoły, uczyć się i
        odrabiać lekcje. Z obowiązku tego wywiązują się bez zarzutu i bez przypominania.
        Z domowych obowiązków punktem żelaznym jest wynoszenie śmieci. Z innymi
        sprawami jest gorzej, tym bardziej, że przykład z góry /tata/ jest marny.
        Ale też i ja podchodzę do tego luźno. Jeśli nie pościeli łóżka robię to ja.
        Jeśli spieszę się i nie zdążę to robi to on po przyjściu ze szkoły.
        Jeśli sprzątam, to także zahaczę o ich pokoje. Ale jeśli nie mam czasu a u nich
        zrobi się rozgardiasz nie do wytrzymania dla nich, to sami sobie posprzątają.
        Czasami nawet całe mieszkanie + łazienki i balkon.
        Zwykle ja przygotowuję posiłki. Ale jeśli zgłodnieją "pomiędzy" to i sami sobie
        zrobią nawet jajecznicę na cebulce.
        Częściej, niestety, im się nie chce. A ja przestałam "awanturować" się o
        drobiazgi. Najwyżej coś jest nie zrobione albo obiad godzinę później. Ale
        atmosfera w domu zdrowsza.
    • wwww_wwww Re: obowiazki 12-13-latkow 10.11.04, 14:08
      U mnie dzieci w wieku 11 (ona) i 13 (on) piorą, gotują, sprzataja itp. za nie
      posłuszeństwo są surowo karane
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka