Dodaj do ulubionych

trudny dwulatek

24.11.04, 20:06
prosze o pomoc w wychowaniu mojej córeczki (rok i 7 miesięcy). Coo robić gdy
kładzie się podczas spaceru na chodniku, trawie, etc. Nie pomaga podnoszenie,
mówienie nie wolno, stań na nóżkach. Druga sprawa: kiedy dziecko przestaje
wkładać wszystko do buzi (uzębienie zgodnie z wiekem). Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • alinaw1 Re: trudny dwulatek 26.11.04, 18:45
      Skąd ja to znam? Było identycznie. Kładzenie się na chodniku i napady złosci
      ustąpiły i po pewnym czasie przekształciły się w coś innego...patrz mój watek:
      Czy dziecko może być złośliwe?
      • verdana Re: trudny dwulatek 26.11.04, 19:38
        Dziecko nie jest złosliwe. Po prostu nie zna na tyle języka, by negocjować
        swoje postulaty, chęci i niechęci. Po prostu daje znać, że jest niezadowolone w
        jedyny dostępny mu sposób.
        Znam dwa sposoby - jeden to nie zwracać uwagi. Dziecko leży i wrzeszczy, a my
        ogladamy koronę drzewa/ czytamy swieżo zakupioną gazetę itd. Działa doskonale,
        wypróbowałam.
        Po drugie - zwracajmy wiekszą uwagę na subtelne sygnały - czasem ignorujemy je
        tak długo, że dziecko nie może przekazać nam swoich żądań inaczej, niż w tak
        drastyczny sposób. Widzę to tak wiele razy, ze aż zal bierze.
    • sasha3 Re: trudny dwulatek 26.11.04, 23:31
      Twoja córeczka nie jest wcale trudnym dzieckiem smile Tak bywa, czasem mniej,
      czasem bardziej burzliwie, ot, bunt dwulatka smile U nas sprawdziła się
      ignorancja. A jeśli nie było możliwości okazania braku zainteresowania
      (ruchliwa ulica czy brak czasu), brałam delikwenta pod pachę i wrzeszczącego i
      wierzgajacego taszczyłam, obojętna na jego protesty.
      Jeśli chodzi o drugi problem, to nie umiem Ci pomóc, bo po prostu ten moment
      przegapiłam. Ale wiem, że nastąpił smile Jedna uwaga - lepiej nie powtarzać w
      kółko "wyjmij to z buzi, nie wkładaj, brudne fuj" itp., bo dwulatek będzie brał
      wszystko do buzi z przekory, a nie z potrzeby czy przyzwyczajenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka