Dodaj do ulubionych

Pierwsze pocałunki

24.03.05, 10:01
Wczoraj moja sześcioletnia córka po powrocie z przedszkola pochwaliła sie,że
kocha trzech swoich kolegów z grupy ,lecz na razie nie moze się zdecydowac
który ma zostać jej mężem."Tatusiu,a z Mikołajem to już się nawet całowałam"
Jak zareagować ?
dzięki za podpowiedzi
Piotr
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Pierwsze pocałunki 24.03.05, 10:30
      Normalnie, taki wiek.
    • maggie_red Re: Pierwsze pocałunki 24.03.05, 10:59
      No właśnie! Czy to jest problem i traktować go poważnie czy też dać sobie z tym
      spokój?
      Kilka dni temu mój 3,5 letni synek poinformował mnie, że w przedszkolu przy
      śniadaniu jego kolega podszedł do niego i pocałował go w usta! Ups! To chyba
      jeszcze bardziej niepokojące. Mały był trochę tym faktem zniesmaczony. Na razie
      czekam czy to się powtórzy. A Małemu powiedziałam tylko, żeby nie pozwalał
      innym dzieciom całować się w usta, bo wtedy bardzo łatwo przenoszą się zarazki.
      Ale całe to całowanie chyba bardzo poważna sprawa - zasłyszana ukradkiem
      rozmowa między rodzeństwem: Strasza siostra (7 lat) pyta Małego (3,5): Jak
      uważasz co jest najważniejsze na świecie? Mały po głębokim namyśle tak
      odpowiada: Najważniejsze na świecie to jest to, jak te baby całują tych
      królewiców! Nic dodać nic ująć. Chociaż siostra była niezadowolona z odpowiedzi
      bo chodziło jej o coś innego to ja się uśmiałam do łez.
      Moim zdaniem to chyba niewarto robić z całowania przedszkolaków żadnej afery,
      bo potem wogóle nic rodzicom nie powiedzą a i tak będą robić swoje. Raczej
      podejść do tego na luzie. Ja tylko dzieciom powtarzam, żeby nie pozwalały na
      to, żeby inni zmuszali je do robienia czegoś. Jeżeli czegoś nie chcą robić, a
      inne dziecko je do tego zmusza to mają mieć własne zdanie i nie muszą się na to
      zgodzić.
      Jestem ciekawa innych opinii.
      Maggie
      • gusiak_mama_kacperka Re: Pierwsze pocałunki 24.03.05, 12:34
        Miałam w przedszkolu trzech chłopaków - Olka, Rafała i Marcina. Ze wszsytkimi
        całowałam się w usta!!! Bez języczkó rzecz jasna, tę przyjemność odkryłam
        znacznie później.
        W szkole już się tak chętnie nie całowałam. Dać się dziecku wygadać, pokiwać ze
        zrozumieniem głową i tyle wink
        • nchyb Re: Pierwsze pocałunki 24.03.05, 12:42
          Ja całowałam się po raz pierwszy z Rolandem z przedszkola. Mieliśmy tak o 4
          lata i te pocałunki były tak niewinne... Nigdy więcej nie poznałam innego
          chłopaka o imieniu Roland.Mamie powiedziałam, przeszła pewnienad tym do
          porządku dziennego, gdyż nie przypominam sobie nic więcej.
    • roman.gawron Re: Pierwsze pocałunki 24.03.05, 13:00
      pp17 napisał:

> Jak zareagować ?

To zależy, jaki jest twój ideał kobiety, na jaką kobietę chciałbyś wychować
      swoją córkę.
      Czy na taką, która daje się mężczyznom obcałowywać lub nawet sama jest stroną
      prowokująca takie sytuacje, czy na taką, która ma jakieś poczucie wstydu, która
      wie, co kobiecie przystoi, a co nie.
      • roman.gawron Aha 24.03.05, 13:02
        Też jestem zdania, że to normalne w tym wieku, ale według mnie reakcja i
        wartościujący komentarz rodziców musi jednak być.
      • yoma Re: Pierwsze pocałunki 24.03.05, 15:31
        a co przystoi, a co nie?
      • goha66 Re: Pierwsze pocałunki 25.03.05, 11:26
        Rozbawiłeś mnie człowieku big_grin...dawno nie widziałam postu tak nie na temat jak
        Twój. Ci "mężczyźni" o których piszesz z taką powagą mają po kilka lat. Dla
        mnie nie ma problemu - człowiek jest zwierzęciem stadnym i szuka od małego
        akceptacji i związków uczuciowych. To my rodzice całując się na dowidzenia czy
        dzieńdobry oraz inni bliscy dziecka dają mu wzorce - widocznie mała jest
        przyzwyczajona do widoku ludzi, którzy się całują.... gdy się lubią. big_grin
        Wykazujesz również (a to już irytujące) dziwaczne podejście do sprawy - winna
        zawsze ona ...."kobieta która daje się obcałowywać", "prowokuje" , "nie ma
        poczucia wstydu" ??? ... To niech się do niej Ci młodzi "mężczyźni" nie pchają
        z dziobami do całowania... więcej męskiej powściągliwości big_grin
        ... Hm... Wielkanoc za pasem - a Ty chyba z choinki się urwałeś...
    • meggi82 Re: Pierwsze pocałunki 24.03.05, 17:04
      nchyb czy to jest ten Roland- oszołom, co sie wszędzie pcha (np. Idol,
      Szansa na sukces, Prezenter 2 itp) bo myśl, ze jest super i w ogóle??
      Pogięty facet, gorszego nie widziałam..
      ..to chyba nie on ?
      • nchyb Re: Pierwsze pocałunki 24.03.05, 18:04
        A kto go tam wie? Tego Rolanda pamiętam z przedszkola (był czarnowłosy i w
        okularach), znaliśmy się ze 2-3 lata. A później już nigdy... A przez te 30 lat
        mógł się tak zmienić, że go i tak bym nie poznała. I tylko wspomnienia
        przedszkolne zostały smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka