tomii1 31.03.05, 17:03 jaki prezent można sprawić młodemu chłopakowi na komunię św. ? rower już ma, komputer też. Co kupujecie dziciakom? przekazanie gotówki to ostateczność. Proszę podzielcie się opiniami. pozdrawiam Tom Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
26magda3 Re: prezent komunijny 04.04.05, 19:29 a może by tak biblię????? w końcu to uroczystość religijna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
amino1 Re: prezent komunijny 14.04.05, 00:21 Ja tez mam podobny problem. Proszę przynajmniej o podanie kwoty za jaką kupić prezent lub jaką dać jako prezent. Biblię również planuję. Odpowiedz Link Zgłoś
jagawi Re: prezent komunijny 14.04.05, 10:11 Moje dziecko bez problemu zrozumialo, ze komunia powinna byc przede wszystkim przezyciem duchowym, wiec jesli prezenty, to adekwatne, symboliczne. Na pewno nie rower, komorka, komputer czy kasa. To wszystko moze dziecko dostac na urodziny czy gwiazdke, albo nawet bez okazji - dlatego, ze potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
amb25 Re: prezent komunijny 14.04.05, 11:46 no tak, to teoria. A prawda jest taka, że na Komunię daje się Dzieciom duże prezenty. Bo inaczej nie wypada, bo się rodzina obrazi, szczegolnie jeśli dasz za mało itp. No i oczywiście - chrzestni dają najwięcej. Wiadomo też, że wszystko zalezy od zamożności ofiarodawcy, stosunków panujących w rodzinie i rodziców "solenizanta". Z tego co udało mi się zaobserwowac na komuni mojego chrześniaka - to największym przeżyciem dla większości dzieci była nie komunia a to - jakie prezenty i ile ich dostaną (poazu sukien nie było, bo wszystkie dziewczynki musiały miec jednakowe, proste - czym podobno rodzice byli oburzeni) Odpowiedz Link Zgłoś
boolva Re: prezent komunijny 14.04.05, 16:48 Może będę mało oryginalna, ale podobał mi się ostatnio w księgarni taki duży komiks o papieżu chyba "Od Wadowic do Watykanu". Jestem za prezentami religinymi. Może coś na DVD -jakaś gra związana z poznawaniem Biblii? Odpowiedz Link Zgłoś
klarak Re: prezent komunijny 14.04.05, 16:53 byl podobny watek na forum spoleczenstwo forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=22160222&a=22160222 mnie sie najbardzie podobala propozycja, zeby chrzestny poschodzil z dzieckiem na bialy tydzien (zwlaszcza z punktu widzenia rodzica kiedys byl fajny zwyczaj dawania jakich pamiatek po babci, dziadku... szkoda, ze zaniknal. Odpowiedz Link Zgłoś
olsak Re: prezent komunijny 18.04.05, 12:08 ja w tym roku mam komunię chrześniaka i ponieważ on juz wszystko ma (co ma tez swoje zalety bo nie musze kupować np. komputera)wymyśliłam zegarek. jak ja miałam komunię to chłopcy dostawali właśnie zegarki i rowery więc pomyślałam że to dobry pomysł. Oprócz tego jestem równiez za jakąś religijną pamiątką. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś