Dodaj do ulubionych

co ze smoczkiem???

09.05.05, 08:48
Chciabym oduczyć synka (16 miesięcy) ssania smoka, on nie chce zasnąć bez
smoka, gdy w nocy się budzi to też dopomina się o smoczek. W ciągu dnia
raczej nie ma smoka więc jest oki. Co zrobić aby pozbyć się cyca na stałe????
Dzięki.
Obserwuj wątek
    • hogatta33 Re: co ze smoczkiem??? 09.05.05, 09:15
      mam ten sam problem... no właśnie, wiele się czyta w poradnikach na ten temat a
      tak na prawdę do końca nie wiadomo jak się do tego zabrać... żeby dziecko nie
      spało ze smokiem albo (co u mnie częściej) z cycusiem w buźce sad co robić ???
      • tygrysiaczek2 Re: co ze smoczkiem??? 09.05.05, 10:05
        Po prostu nie podać tego smoczka. Jak będzie płakało to około 3 dni i zapomni,
        w tym wieku dziecko ma jeszcze krótkotrwałą pamięć. Lepiej przetrzymac te 3 dni
        i z głowy, później będzie coraz trudniej. i szkoda ząbków!Zgryz
    • ania970 Re: co ze smoczkiem i cycusiem? 09.05.05, 10:18
      Moje dwie córki nie ssały piersi, ale smoczki owszem. Przed skończeniem roku zabierałam któregoś dnia smoczek i wyrzucałam. U Marty okazało się, że to właściwie ja dawałam jej smoczek bardziej niż ona chciała, bo praktycznie ani razu się nie upomniała. U Agnieszki było trochę inaczej, bo nie walczyła o smoczek, ale zaczęły się problemy z samodzielnym zasypianiem. Przeszłam wtedy etap śpiewania kołysanek i usypiania. Ale to też minęło. Najmłodsza Kasia nie używała smoczka wcale, za to uwielbiała ssać pierś. Często, w dzień i w nocy do 15 miesiąca.Tego odstawienia bałam się najbardziej, bo piersi nie wyrzucę. Okazało się, że Kasia wykazała się wielkim zrozumieniem i bardzo szybko pogodziła się z brakiem mleczka. Nadal często spała ze mną, ale nie domagała się cycusia. Dodam, że odstawiłam ją praktycznie z dnia na dzień.
      Jak widać dzieci zaskakują swoją dojrzałością i czasem to w nas jest większy lęk. Jedno jest pewne, warto być pewnym swojej decyzji, żeby łatwiej było wytrwać w postanowieniu w razie niepowodzenia.
      Pozdrawiam.
      • hogatta33 Re: co ze smoczkiem i cycusiem? 09.05.05, 10:59
        czięki, od dzisiaj koniec ze smoczkiem !!! (z cycusiem jeszcze poczekam smile
        • e-mamulka Re: co ze smoczkiem i cycusiem? 09.05.05, 11:22
          Moje dziecko też bardzo długo ssało smoka, aż koleżanka poradziła mi abym
          obcieła końcówę smoka i dała dziecku, później jak się dziecko przyzwyczaiło do
          takiego obciętego to obciełam jeszcze kawałek, w nocy się upominała, ale jak
          dałam jej takiego uszkodzonego to wypluwała i w końcu kazałam dziecku zepsutego
          smoka wyrzucić do kosza i już był spokój.Wypróbuj zobaczysz że po kilku dniach
          zapomni o smoku.
        • bodziar Re: co ze smoczkiem i cycusiem? 20.05.05, 19:29
          Ja mama ten sam problem.MOja Asai ma 19 mieś. i ssie smoka często w ciągu dnia
          i w nocy.Najpierw za radą babci posypałam jej smoka piprzem i nie smakował jej
          i powiedziała pei wyrzuciła do kosza, ale jak chciała zasnąvc domagała sie
          smoka i plakała i rzucała się na ziemie i prawie wymitowała i kasłała więc
          uległam.Teraz nie wiem co dalej i kiedy nastepny raz znowu spróbować?Poza tym
          dostawała kaszkę w butli, ale chęć na butlę przszła,ale mniej jje
          łyżeczką.Poradzcie co dalej.Z gory dzięki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka