Dodaj do ulubionych

F\A-18 E\F vs F-15K

18.10.02, 20:03
Dziwi mnie nieco fakt ,że Boeing produkuje 2 bardzo podobne typy
samolotów.Wydaje się ,że Amerykanie wygrali w Azji rywalizację z niewiele
droższym ,a lepszym (tak mi się przynajmniej wydaje) Rafale.
Obserwuj wątek
    • dreaded88 Re: F\A-18 E\F vs F-15K 19.10.02, 15:23
      shatek napisał:

> Dziwi mnie nieco fakt ,że Boeing produkuje 2 bardzo podobne typy
      > samolotów.

A co ma robić skoro odziedziczył F-18 połykając McDD ? Te samoloty mają odrębne
      rynki, F-15 USAF, F-18 Navy i MC. Fakt, konkurują za granicą.

>Wydaje się ,że Amerykanie wygrali w Azji rywalizację z niewiele
      > droższym ,a lepszym (tak mi się przynajmniej wydaje) Rafale.

Jak pamietasz z txtów a Raporcie dokonali tego używając całej gamy
      niekonwencjonalnych posunięć lobbystyczno-politycznych; mniej eufemistycznie -
      bardzo chamskiego i brudnego nacisku.
      Jeżeli Koreańczycy myślą poważnie o budowie na bazie F-X własnego samolotu za
      10 lat, F-15 był faktycznie najgorszym wyborem, Rafale - zdecydowanie
      najlepszym.
      • Gość: Słoju Re: F\A-18 E\F vs F-15K IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.10.02, 11:29
        Taki jest rynek zbrojeniowy. Francuzi też mocno grali tylko byli trochę za
        słabi. Pozatym pomyśl sobie o Rafaelu w kontekście informacji o posiadaniu
        przez Koreę Północna broni atomowej. Kto jest sojusznikiem Korei, raczej nie
        Francja.
        Ja mam wrażenie, że Raport jest mocno cięty na amerykanów i stąd czasami
        wkradają sie tam histeryczne tony (np. analizy sytuacji na bliskim wschodzie,
        szczególnie w Izraelu, czy też sytuacja polskiej zbrojeniówki). Może to
        kwestia ilości i struktury reklamodawców.
      • Gość: Słoju Re: F\A-18 E\F vs F-15K IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.10.02, 11:31
        Taki jest rynek zbrojeniowy. Francuzi też mocno grali tylko byli trochę za
        słabi. Pozatym pomyśl sobie o Rafaelu w kontekście informacji o posiadaniu
        przez Koreę Północna broni atomowej. Kto jest sojusznikiem Korei, raczej nie
        Francja.
        Ja mam wrażenie, że Raport jest mocno cięty na amerykanów i stąd czasami
        wkradają sie tam histeryczne tony (np. analizy sytuacji na bliskim wschodzie,
        szczególnie w Izraelu, czy też sytuacja polskiej zbrojeniówki). Może to
        kwestia ilości i struktury reklamodawców.
        Przecież nasz PT-91 Twardy nie wygrał kontraktu w malezji bo był najlepszy.
        • dreaded88 Re: F\A-18 E\F vs F-15K 21.10.02, 18:08
          Gość portalu: Słoju napisał(a):

> Taki jest rynek zbrojeniowy. Francuzi też mocno grali tylko byli trochę za
          > słabi. Pozatym pomyśl sobie o Rafaelu w kontekście informacji o posiadaniu
          > przez Koreę Północna broni atomowej. Kto jest sojusznikiem Korei, raczej nie
          > Francja.
          > Ja mam wrażenie, że Raport jest mocno cięty na amerykanów i stąd czasami
          > wkradają sie tam histeryczne tony (np. analizy sytuacji na bliskim wschodzie,
          > szczególnie w Izraelu, czy też sytuacja polskiej zbrojeniówki). Może to
          > kwestia ilości i struktury reklamodawców.
          > Przecież nasz PT-91 Twardy nie wygrał kontraktu w malezji bo był najlepszy.

Masz pewnie sporo racji, ale prawdopodobieństwo zerwania przez USA sojuszu Z
          RoC z powodu zakupu Rafale jest chyba mizerne :-)
          Choć Amerykanom też zdarza się wystawić do wiatru sojuszników, vide Wietnam Pd
          albo Tajwan za Clintona.
          • Gość: Słoju Re: F\A-18 E\F vs F-15K IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.10.02, 09:42

> Masz pewnie sporo racji, ale prawdopodobieństwo zerwania przez USA sojuszu Z
            > RoC z powodu zakupu Rafale jest chyba mizerne :-)
            Tu się zgadzam, to jeden z ich strategicznych sojuszników.
            > Choć Amerykanom też zdarza się wystawić do wiatru sojuszników, vide Wietnam
            Pd albo Tajwan za Clintona.
            Tą liste można trochę wydłużyć ale to kwestia ich idealistycznego podejścia do
            polityki co jest wadą ale i zaletą (przyjęcie Polski do NATO)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka