shatek 18.10.02, 20:03 Dziwi mnie nieco fakt ,że Boeing produkuje 2 bardzo podobne typy samolotów.Wydaje się ,że Amerykanie wygrali w Azji rywalizację z niewiele droższym ,a lepszym (tak mi się przynajmniej wydaje) Rafale. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dreaded88 Re: F\A-18 E\F vs F-15K 19.10.02, 15:23 shatek napisał: > Dziwi mnie nieco fakt ,że Boeing produkuje 2 bardzo podobne typy > samolotów. A co ma robić skoro odziedziczył F-18 połykając McDD ? Te samoloty mają odrębne rynki, F-15 USAF, F-18 Navy i MC. Fakt, konkurują za granicą. >Wydaje się ,że Amerykanie wygrali w Azji rywalizację z niewiele > droższym ,a lepszym (tak mi się przynajmniej wydaje) Rafale. Jak pamietasz z txtów a Raporcie dokonali tego używając całej gamy niekonwencjonalnych posunięć lobbystyczno-politycznych; mniej eufemistycznie - bardzo chamskiego i brudnego nacisku. Jeżeli Koreańczycy myślą poważnie o budowie na bazie F-X własnego samolotu za 10 lat, F-15 był faktycznie najgorszym wyborem, Rafale - zdecydowanie najlepszym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słoju Re: F\A-18 E\F vs F-15K IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.10.02, 11:29 Taki jest rynek zbrojeniowy. Francuzi też mocno grali tylko byli trochę za słabi. Pozatym pomyśl sobie o Rafaelu w kontekście informacji o posiadaniu przez Koreę Północna broni atomowej. Kto jest sojusznikiem Korei, raczej nie Francja. Ja mam wrażenie, że Raport jest mocno cięty na amerykanów i stąd czasami wkradają sie tam histeryczne tony (np. analizy sytuacji na bliskim wschodzie, szczególnie w Izraelu, czy też sytuacja polskiej zbrojeniówki). Może to kwestia ilości i struktury reklamodawców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słoju Re: F\A-18 E\F vs F-15K IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.10.02, 11:31 Taki jest rynek zbrojeniowy. Francuzi też mocno grali tylko byli trochę za słabi. Pozatym pomyśl sobie o Rafaelu w kontekście informacji o posiadaniu przez Koreę Północna broni atomowej. Kto jest sojusznikiem Korei, raczej nie Francja. Ja mam wrażenie, że Raport jest mocno cięty na amerykanów i stąd czasami wkradają sie tam histeryczne tony (np. analizy sytuacji na bliskim wschodzie, szczególnie w Izraelu, czy też sytuacja polskiej zbrojeniówki). Może to kwestia ilości i struktury reklamodawców. Przecież nasz PT-91 Twardy nie wygrał kontraktu w malezji bo był najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Re: F\A-18 E\F vs F-15K 21.10.02, 18:08 Gość portalu: Słoju napisał(a): > Taki jest rynek zbrojeniowy. Francuzi też mocno grali tylko byli trochę za > słabi. Pozatym pomyśl sobie o Rafaelu w kontekście informacji o posiadaniu > przez Koreę Północna broni atomowej. Kto jest sojusznikiem Korei, raczej nie > Francja. > Ja mam wrażenie, że Raport jest mocno cięty na amerykanów i stąd czasami > wkradają sie tam histeryczne tony (np. analizy sytuacji na bliskim wschodzie, > szczególnie w Izraelu, czy też sytuacja polskiej zbrojeniówki). Może to > kwestia ilości i struktury reklamodawców. > Przecież nasz PT-91 Twardy nie wygrał kontraktu w malezji bo był najlepszy. Masz pewnie sporo racji, ale prawdopodobieństwo zerwania przez USA sojuszu Z RoC z powodu zakupu Rafale jest chyba mizerne :-) Choć Amerykanom też zdarza się wystawić do wiatru sojuszników, vide Wietnam Pd albo Tajwan za Clintona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słoju Re: F\A-18 E\F vs F-15K IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.10.02, 09:42 > Masz pewnie sporo racji, ale prawdopodobieństwo zerwania przez USA sojuszu Z > RoC z powodu zakupu Rafale jest chyba mizerne :-) Tu się zgadzam, to jeden z ich strategicznych sojuszników. > Choć Amerykanom też zdarza się wystawić do wiatru sojuszników, vide Wietnam Pd albo Tajwan za Clintona. Tą liste można trochę wydłużyć ale to kwestia ich idealistycznego podejścia do polityki co jest wadą ale i zaletą (przyjęcie Polski do NATO) Odpowiedz Link Zgłoś