Dodaj do ulubionych

masturbacja dziecka?

19.08.05, 14:14
mam 8-letnią bratanicę,która była u mnie kilka dni na wakacjach.kilka razy
zauważyłam,że trzyma rączki w majtkach i gdy tylko mnie zobaczyła od razu
wystraszona mówiła,że nic nie robi.według moich obserwacji jest to jakiś
sposób
masturbacji.dlaczego to robi?czy ma to jakieś podłoże
emocjonalne,niezaspokojone potrzeby?nie chcę na razie nic mówić jej
rodzicom,bo
znając ich oskarżą mnie,że to ja jestem nienormalna.najpierw chciałabym
dowiedzieć się co to może oznaczać,a później jakj będzie taka potrzeba,powiem
im o tym.
Obserwuj wątek
    • verdana Re: masturbacja dziecka? 19.08.05, 14:20
      Najpierw trzeba zbadać, czy dziecko jest zdrowe - nie ma podraznienia pochwy,
      owsików itd.
      Potem pouczyć, że pewne rzeczy robi się w samotnosci.
      A sądzac z lękowego nastawienia dziewczynki, rodzicom nie powiedziałabym ani
      słowa. Dziecko wie, ze to co robi nie jest akceptowane, boi się. Sądząc z tego,
      co piszesz o reakcji rodziców, zdrowego podejscia do seksualnosci swego dziecka
      nie mają.
      Jesli powiesz, bratanica może mieć bardzo poważne nieprzyjemnosci. Okaże się, że
      narobiła wstydu przy ludziach, potem, że to jest złe (a jest normalne).
      Ja bym siedziała cicho. Masturbacja rzecz normalna.
      • lidols Re: masturbacja dziecka? 19.08.05, 14:28
        tak,jak pisałam o niczym mówić nie będę,jeśli okaże się to normalne.tylko
        zastanawia mnie czy mała nie ma jakiś kłopotów emocjonalnych.jest bardzo żywym
        dzieckiem,które nie jest łatwe w wychowaniu.od zawsze skarżyły się najpierw
        przedszkolanki na nią,a teraz w szkole jest podobnie.była na obozie sportowym
        ostatnio i pracował z nią psycholog,bo panie nie dawały sobie rady.zawsze chce
        być w centrum zainteresowania,a jeśli tego nie osiąga,obraża się na cały
        świat.przez to ma mało koleżanek.naprawdę znam dużo dzieci,ale młoda to
        ewenement!
    • babka71 Re: masturbacja dziecka? 19.08.05, 14:32
      Spokojnie wytłumacz dziewczynce, że źle robi widocznie odreagowuje stres ale na
      osobności zapytaj dlaczego to robi itd..tylko spokojnie i nie naciskaj.
      Znam to z doświadczenia pracując w Domu dziecka wiele dziewczynek tak robiło
      reaguj i zagaduj jak zauważysz , że tak robi...
      Rozmawiaj z nią widocznie jest jakiś problem i nie mów rodzicom na razie tylko
      obserwuj
      • lidols Re: masturbacja dziecka? 19.08.05, 14:38
        ok.postaram się bardzo delikatnie spytać,jak zauważę.dodam,że od kiedy
        pamiętam "ujeżdżała" poduszki,jak nikt nie widział.męczyła się na tym do tego
        stopnia,że była aż mokra z wysiłku.każdy to widział,ale nie chciał podjąć z nią
        tego tematu.ja też zostawiłam to rodzicom,ale widzę,że teraz już poduszki nie
        wystarczają...
        • mama20 uwierz mi - to normalne 23.08.05, 23:49
          wszystko w porzadku - nie nalezy tego tepic... przypomnij sobie siebie... a
          jesli nie mialas takiego "temperamentu" to wiedz, ze sa takie kobiety - to
          zupelnie normalne, dorastaja, pozostaja normalne... Nie ma powodu mowic, ze to
          jest "zle" - po co, skoro nie jest?
        • acorns Re: masturbacja dziecka? 24.08.05, 00:05
          > ok.postaram się bardzo delikatnie spytać,jak zauważę.dodam,że od kiedy
          > pamiętam "ujeżdżała" poduszki,jak nikt nie widział.

Kiedyś jeździłem wywrotką i betoniarką na budowie, Młoda miała może z 5 lat i
          siadała okrakiem między siedzeniami na takiej rurce, którą miałem przyspawaną
          tam w zupełnie innym celu. Wibracje od silnika robiły jej dobrze. Kurde nawet
          taka dziewczynka potrafi sobie wypracować technikę już w dzieciństwie to skąd
          się biorą te wszystkie drętwe kłody w dorosłym życiu??

A co do samej masturbacji to w ogóle odpuść temat. Dziewczyna robi sobie dobrze
          bo lubi i niech tak będzie. Jej ciało - jej sprawa.
    • blanqua Re: masturbacja dziecka? 19.08.05, 16:18
      Masturbacja dziecięca jest rzeczą normalną. Nie widze powodu aby ingerować.
      Należy jedynie delikatnie dziewczynce zwrócić uwagę, że takie rzeczy robi się na
      osobności, bez udziału innych lduzi. Wtrącając się za wiele, robiąc z tego rzecz
      złą, przejaw jakiś problemoów spowodujesz tylko wstyd u dziecka i zniechęcenie
      do własnego ciała, do całej sfery seksualnej. Dziecko posiada swoją seksualność,
      masturbacja jest normalna i nie ma co panikować. to właśnie niezdrowa atmosfera,
      zawstydzanie dziecka, robienie atmosfery czegoś złego, nieczystego powoduje
      większe problemy niż sama masturbacja.
      Psychologia dziecięca twierdzi, że jest to rzecz normalna i nie nalezy zwracać
      dziecku uwagi, można tym wiele złego spowodować. jedynie warto wskazać, że takie
      rzeczy robi się bez udziału innych osób.
      Blanka
      • gaika Re: masturbacja dziecka? 19.08.05, 20:15
        Mimo,ze generalnie masturbacja jest norma, nie zawsze nalezy zostawic sprawe
        bez interwencji. Zalezy od nasilenia, miejsc i powodow uprawiania, od tego, czy
        zakloca to dziecku normalne funkcjonowanie.
        Sprobuj porozmawiac na ten temat z psychologiem,jesli nie da sie z rodzicami
        dziewczynki bez narazania jej na nieprzyjemnosci.

Tu bylo na ten temat rowniez
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=575&w=23668313&a=23687629
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka