Dodaj do ulubionych

boi się duchów, nie chce sama spać

31.08.05, 09:48
Problem samodzielnego zasypiania raca jak bumerang, mnie natomiast interesuje
jak można sobie poradzić z dziecięcym strachem. Otóż córka ( 5 lat) ostatnio
nie chce sama zasypiać w pokoju, mówi, że boi się duchów. Zaznaczam, że nie
ogląda żadnch historii o duchach w TV, czy video. Wyjątkiem jest bajka o
duszku Kacperku, którą oglądała w ostatnią sobotę. Wiem, że jakiś czas temu
duchami straszyła ją nastoletnia kuzynka. Tłumaczenie nie bardzo pomaga.
Kiedy zostawiam ją samą na noc w pokoju ( i wychodzę do pokoju obok) to
płacze i mówi, że boi się, po czym przybiega do naszej sypialni, siada na
łóżku i czeka, aż ktoś z nią pójdzie. Nie należy do tzw. "płaczków" i jest
dość odważna. Ale kiedy tłumaczę jej, ze duchów nie ma, to mówi, że ona
wierzy w duchy i się boi.
Z drugiej strony, kiedy wczuwam się w jej sytuację to jakoś nie barzo wydaje
mi się, żeby rozwiązanie siłowe było dobre. Kiedy ja zostaję sama nocą w
pustym mieszkaniu to też sie czuję trochę nieswojo, wyobraźnia pracuje.

Co robić?
Obserwuj wątek
    • jola_ep Re: boi się duchów, nie chce sama spać 31.08.05, 15:08
      U nas nieco pomagało:
      - całkowity zakaz oglądania telewizji (poza dobranocką)
      - bajka opowiadana przeze mnie o duszku, który nie mógł mieszkać w zamku i
      zaplątał się do domu - wymyślałam różne opowieści o tym, jak duszek bał się
      dzieci i w ogóle było to przyjazne stworzenie itd. itp.
      - w pokoju paliła się mała lampka
      - moje dziecko nie zasypiało samo, tylko byłam przy nim - choćby siedząc w
      drugim kącie pokoju.

Pamiętam, co mi kiedyś powiedziało moje dziecko: "mamo, jak wiem, że duchów nie
      ma, ale moja wyobraźnia tego nie wie".

Z czasem było lepiej. Najgorzej chyba właśnie w okolicy 5 lat. Z czasem mogłam
      wychodzić z pokoju. Ale nie warto na siłę tego przyśpieszać.

Pozdrawiam
      Jola
      • modra1 Dzięki za rady! 31.08.05, 15:29
        pewnie zacznę od bajki,

Pozdrawiam
      • jaamajka Re: boi się duchów, nie chce sama spać 03.09.05, 22:08
        zakaz ogladania to moim zdaniem kompletny absurd nie mowie ze dziciak ma
        ogladac horrory ale wiesz.. ono moim zdaniem jak zobaczy jakie ma konsekwencje
        mowienie Ci o tym ze boi sie samo spac to przestanie Ci o tym mowic i zamknie
        sie w sobie! tongue_out
        • jola_ep Re: boi się duchów, nie chce sama spać 03.09.05, 22:39
          > zakaz ogladania to moim zdaniem kompletny absurd nie mowie ze dziciak ma
          > ogladac horrory ale wiesz.. ono moim zdaniem jak zobaczy jakie ma konsekwencje
          > mowienie Ci o tym ze boi sie samo spac to przestanie Ci o tym mowic i zamknie
          > sie w sobie! tongue_out

Jeśli będzie odbierać ten zakaz jako karę za jego strach, to może tak. Ale w
          naszym wypadku tak nie było smile W końcu nie chodzi o całkowity zakaz, tylko o
          ograniczenie do programów przeznaczonych dla dziecka w jej wieku. Moja córka
          miała wtedy 5 lat i dla niej była przeznaczona właściwie tylko dobranocka (teraz
          jest np. MiniMini). Jedynym problemem było to, że ja też nie mogłam przy niej
          oglądać telewizji wink
          Trzeba tylko odpowiednio wytłumaczyć dziecku o co chodzi. Moja córa nie miała
          nic przeciwko tym ograniczeniom - ją też męczył jej strach. W pewnym momencie
          była się nawet wyjść sama do łazienki.

Nie sądzę, aby pięciolatki tak bardzo uwielbiały telewizję, aby z powodu
          ograniczenia do półgodziny bajek nie mówiły matkom o swoim strachu i zamykały
          się w sobie. A jeśli tak jest, to należy się zastanowić, czy nasze dziecko
          przypadkiem się od nie nie uzależniło...

Pozdrawiam
          Jola
    • saraanna Re: boi się duchów, nie chce sama spać 31.08.05, 23:21
      U mojej siostrzenicy wystarczyl zaczarowany pierscionek, czyli zwykly kupiony
      za pare zlotych i siostra powiedziala ze ma magiczna moc i wystarczy ze
      bedzie go nosila na palcu i duchy sobie pojda,ta sama role moze spelniac
      maskotka np.tygrysek ktory bardzo nie lubi duchow i je odgania (pomogl u
      synka mojej znajomej}
      • ikaes Re: boi się duchów, nie chce sama spać 01.09.05, 13:03
        ja też jak byłam mała bałam się duchów, wampirów, ludzi śniegu (wieczorem zimą
        bałam się wyjść na dwór, nawet z kimś), wilkołaków, którymi namiętnie straszyła
        mnie siostra (niewiele starsza). JEszcze w liceum spałam zakryta kołdrą po uszy
        (nawet w największy upał), żeby wampir mnie nie ugryzł i nic nie pomagało,
        bałam się i koniec.
    • dziki-imbir Re: boi się duchów, nie chce sama spać 02.09.05, 20:36
      Maja (5 lat) tez bala sie duchow. Rozmawialam z nia duzo na ten temat. Wypytala
      mnie o duchy, gdzie sa, czy moga przyjsc, jakie sa, co robia.
      Poczatkowo chcialam jej powiedziec, ze duchow nie ma, ale potem doszlam do
      wniosku, ze zrobie jej metlik w glowie. Mowie jej, ze jest dusza w czlowieku,
      ale duchow nie ma, to co sie dzieje z ta dusza itp?.
      Dlatego powiedzialam, ze duchy sa bardzo daleko, sa dobre, nie chca nikogo
      straszyc i maja swoje sprawy i dlatego nie przychodza do ludzi i nie interesuja
      sie nimi.

Wydaje mi sie, ze to podzialalo.

Oprocz tego Maja wie, ze jezeli obudzi sie w nocy i bedzie sie bala, zawsze moze
      przyjsc do mnie i do taty do lozka i spac z nami.

Czasami, gdy boi sie zasnac sama, tez zasypia z nami, przy czym od razu jej
      mowimy, ze gdy zasnie, to przeniesiemy ja do jej lozeczka. Maja zgadza sie na to.
    • jaamajka Re: boi się duchów, nie chce sama spać 03.09.05, 22:06
      Ja jak bylam pare lat mlodsza tez sie balam:p I chodzilam spac do rodzicow ale
      to przeszlo z wiekiem dobrze jkest od czasu do czasu zostawiac wlaczone swiatlo
      albo posiedziec z dziekiem az zasnietongue_out ..smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka