Dodaj do ulubionych

Prosze o Radę !!!!

13.12.05, 11:35
Moja 18 letnia córka nigdy nie była tytanem nauki do szkoły chodziła jakoś
się uczyła i tak szło , ale teraz od kilku miesięcy zaczęły sie problemy.
Poznała chłopaka który wtedy miał przerwę między ogólniakiem a studjami ale
jeszcze wtedy jakoś było ale ostatnio ona przestała chodzić do szkoły t.z.
rano wychodzi do szkoły a trafia do niego i całymi dniami oglądają filmy. On
zaczął studia ale tez chodzi w kratkę. Z tego co mówi moja córka - świata
poza soba nie widzą, ale jej zostało tylko kilka miesięcy nauki i bałgam ja
by skończyła szkołę ale ona jak jest ze mna to mówi że będzie dobrze że
skończy szkołe ale tylko się spotkaja moje argunenty staja się niczym dla
niej. Przestała dbać o siebie chodzi prawie brudna a pokój jej szkoda gadać
jeden syf - przepraszam. Narkotyków nie złapałam.
Mam ochote pokazac jej drzwi bo juz mam tego serdecznie dosyć. Jak postąpić
nie wiem czuje sie jak zamknieta bez wyjścia. Biore juz leki antydepresyjne.
Obserwuj wątek
    • mama.ludzika Re: Prosze o Radę !!!! 13.12.05, 11:40
      Coś tu nie gra...zakochana i przestała dbać o siebie...???
      To nie jest logiczne...
    • da-nu-sia Re: Prosze o Radę !!!! 13.12.05, 12:20
      Branie leków nic tu nie pomoze,jedynie może Tobie zaszkodzic.Lepiej postaraj
      się dowiedzieć czegoś o tym chłopaku jego rodzinie i jak trzeba to się z nią
      skataktowac.Kup test w aptece, który wykaże czy twoja córka jest pod wpływem
      narkotyków, bo z tego, co napisałaś ze się tak zaniedbała jest to niestety
      mozliwe.Postaraj się z nią dużo rozmawiac,aby nie stracić kontaktu np. o jej
      planach na przyszłość,ma 18lat powinna już cos planowac.Delikatnie wypytać się
      o jej sympatie, zaproponować żeby go zaprosiła będziesz mogła sama porozmawiać
      z nim.
      • 41marzena1 Re: Prosze o Radę !!!! 13.12.05, 14:07
        ALe ja go znam on jest bardzo inteligetny jak sie z nim rozmawia, dobrze mnie
        rozumie, chce żeby ona skończyła szkołę zdała maturę, ale za tym nie ida czyny
        obiecuje mi że bedzie chodziła do szkoły a jak ona do niego pojedzie to no sam
        nie idzie na zajecia tylko razem siedza i oglądaja filmy lub graja. Mama jego
        jest chora siedzi w domu a na syna nie ma zbytniego wpływu.
        I jestem z nia w kontakcie ale ani ona ani ja nie możemy nic zrobić.
        • mama.ludzika Re: Prosze o Radę !!!! 13.12.05, 14:12
          Może podpowiedz córce, jaka jest wysokość wynagrodzenia pracowników fizycznych
          (bez wykształcenia średniego).
          • 41marzena1 Re: Prosze o Radę !!!! 14.12.05, 09:08
            Dzięki za Radę ale ja już jej klarowałam jak się żyje bez wykształcenia, że my
            czyli ja i mąż nie będziemy jej utrzymywać żeby nie głodowała, i jak jest
            ciężko bez wykszatłcenia, ona mówi że zdjaje sobie z tego sprawę ale jak się
            tylko z nim spotka to wszystkie jej deklaracje wyzerowują się.
    • johana2 Re: Prosze o Radę !!!! 14.12.05, 09:57
      Nie męcz się i nie truj już jej. Jak nie będzie chciała to szkoły nie skończy.
      Zrobi to trochę później jak rzeczywiście pójdzie na swoje. Dopiero wtedy
      naprawdę to do niej dotrze. Teraz rządzą nią hormony i nie przeskoczycie tego.
      Daj sobie spokój i przyjmij to tak jak jest. Trudno. To jej zycie. Na pewno
      wszystko się ułozy, jak braknie jej na jedzenie. Skończy wtedy nawet studia.
      Też mam kogoś takiego w bliskiej rodzinie. Teraz przejrzał na oczy i gwałtem
      robi mature - 3 lata później. Nic na siłę. Nie ma sensu.
    • nangaparbat3 Re: Prosze o Radę !!!! 15.12.05, 00:10
      Paskudnie to wyglada, mama ludzika i danusia mają rację, ze moze chodzic o
      narkotyki. Nie rób sama testów, najpierw pogadaj z fachowcem, opisz, jak sie
      zachowują, powie Ci, które narkotyki wchodzą w grę, na co zwrócić uwagę, kiedy
      i jak zrobic testy. Jeśli nie masz do kogo pójść, ja bym radziła sprawdzić
      przede wszystkim opiaty - czy nie natknełaś się niogdy na osmaloną folie
      aluminiową? Zresztą jak biorą, to na pewno u niego. Niestety to, o czym
      piszesz, jest dość typowe - porzucenie szkoły, spędzanie całych dni na
      ogladaniu filmów i zaniedbanie, moja bliska przyjaciółka miała syna
      uzaleznionego od heroiny i dokładnie tak to wyglądało, z tym że jeszcze ginęły
      jej rzeczy z domu i pieniądze.
    • krzys111 Re: Prosze o Radę !!!! 15.12.05, 00:24
      najrozsadniej bedzie przeczekac, starajac sie by nie narobila sobie zbyt wielu
      klopotow. Ty lub ktos jej bliski (pewniej nawet lepiej bys to nie byla Ty, bo od
      ciebie przyjmie to jako brak zaufania i jedznoczesnie jak aprobowanie sytuacji)
      musi pomyslec szybko o antykoncepcji, bo w sytuacji jaka opisalas to chyba
      'najpewniejsze' zagrozenie. Dyskretna kontrola czy nie bierze sie przyda, ale tu
      nic poza obserwacja chyba nie mozna zrobic. Zwroc uwage na jezyk jakim rozmawia
      ze znajomymi, jak zbyt wiele 'tajemniczych' slangowych zwrotow to duza szansa ze
      chce cos ukryc. Dobrze jest tez blizej poznac chlopaka, moze warto dyskretnie
      podzielic sie watpliwosciami z jego rodzicami. Jak uznasz ze chlopak ma troche
      jednak rozsadku to popros wlasnie jego o pomoc, moze to ze okazesz mu zaufanie
      troche go zmobilizuje do pilnowania nauki (i nie tylko) mlodej?
      Na szczescie dla rodzicow u mlodych 'chemia' zakochania mija po kilku miesiacach
      i rozum im wtedy wraca. A mature najwyzej zda za rok, to nie tragedia.
      • wyczalkowska Re: Prosze o Radę !!!! 15.12.05, 00:49
        Krzysiu, nie bądź naiwny, zakochana osiemnastolatka nie chodzi niedomyta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka