Dodaj do ulubionych

Kłopoty z usypianiem

29.12.05, 19:19
Mój sześciomiesięczny synek przed każdym zaśnięciem histerycznie płacze.Do
snu ma stworzone dobre warunki:własne łóżeczko,odpowiednia temperatura w
pokoju.Dbam o to żeby był najedzony i przewinięty przed każdym snem.Pomimo
tego nie udaje mi się uniknąc straszliwego płaczu.Proszę o rady.
Obserwuj wątek
    • joakal Re: Kłopoty z usypianiem 29.12.05, 22:11
      Moja 8 miesięczna córka robi to samo, teraz już nmiej
      nie ustępuj, o okręślonej godzinie kolacja, potem kąpiel i do łóżeczka, po
      pewnym czasie przyzwyczai się do rytuału i nie będzie płakać tylko marudzić,
      najlepiej nauczyć usypiania zanim nauczy się wstawać (potem jest to naprawdę
      trudne)
      • lidqa Re: Kłopoty z usypianiem 29.12.05, 22:30
        A jak placze to co ty robisz?
        • sylwiad3 Re: Kłopoty z usypianiem 30.12.05, 10:40
          Próbuję go uspokoić nosząc go na rękach.Niepokoi mnie to,że gdy go biorę na
          ręce to jego płacz nie słabnie.
          • lidqa Re: Kłopoty z usypianiem 30.12.05, 10:48
            On placze bo nie chce zebys go przestala nosic. Juz wie ze jak bedzie plakal to
            mama bedzie nosic a jak przestanie plakac to go mam odklada. Ale to tylko
            wyjasnienie czemu placze. Ja bym sprobowala nie wyjmowac z lozeczka jak placze
            tylko siedziec obok glaskac spiewac nie wychodzic ale nie brac na rece. Ale to
            dosc dlugo potrwa zanim da efekt ale moim zdaniem musi dac efekt.
    • trzepotek Re: Kłopoty z usypianiem 30.12.05, 15:00
      A ja bym właśnie tym bardziej nosiła. Myślę, że jakoś musi mu się źle
      kojarzyć . Mnie się by zdawało że mu się kojarzy właśnie z tym, że zostanie
      samo. Dzieci panicznie boją się zostawać same. ptrzebują fizycznej bliskości
      matki itd. Cóż jestem zwolenniczką tezy że dziecku a w szczególności do 1 roku
      życia trzeba zapewniać wszystko czego potrzebuje. kosztem swojego czasu i
      swojego zdrowia. tak mam i już. Wiem, że niektóre matki próbują wytresować
      sowje dzieci i nauczyc je że właśnie że będzie zasypiać same a nie tam jakieś
      fanaberie i wymagania obecności mamy i włos mi się jeży. Moim zdaniem nie
      zdajemy sobie sprawy jak takie poczynania mogą zwichrować cech późniejsze
      dziecka- poczycie bezpieczeństwa, ważności , miłości pewności siebie. To
      właśnie w 1 roku życia kształtuje się u dzieci pierwszy podstawowy i
      najważniejszy zrąb osobowości stanowiący o późniejszym człowieku, charakterze,
      zachowaniach. Druga część osobowości gdzie wkracza już wychowanie to okres do 5
      lat. ważne aby nie popełnić tu błędów. Więc wracając- ja bym spróbowała go nie
      kłaść wogóle do usypiania tylko zrobić to jakby mimochodem- nosząc, tuląc
      9przecież nie trzeba nosić można siedzieć i bujać się w fotelu) tak aby nie
      kojarzył źle usypiania. Z czasem kedy spanie nie będzie kojarzyło mu się źle
      można spróbować zmieniać przyzwyczajenia. Hm. Szanuję oczywiście inne poglądy,
      ale taki jest mój.
      • lidqa Re: Kłopoty z usypianiem 30.12.05, 16:11
        czemu wiekszosc mam ktore nie nauczyly dziecka spac uwazają ze nauczenie go
        jest bledem, tresurą i bog wie jeszcze czym? Poza tym ja nie mowilam zeby
        wychodzic, ale zeby byc tylko nie nosic. Uwazam ze wlasnie pol roku to juz
        dobry czas, dziecko nauczy sie przesypiac noc jesli bedzie spalo samo a nie
        wyobrazam sobie uczenia tego 2-latka. Poza tym to nie prawda ze dziecko caly
        czas potrzebuje matki. Dziecko spokojnie moze byc czasem samo i nauczenie tego
        w mlodszym wieku daje tyle ze potem moje dziecko sie normalnie sobą zajmuje
        kiedy gotuję obiad a wiele innych musi byc u mamy fartucha uwieszone - a to
        niebezpieczne.
    • myelegans Re: Kłopoty z usypianiem 30.12.05, 16:56
      Ja nauczylam zasypiac 3-miesieczniaka wlasnie tak. Kadlam go do lozeczka po
      wszystkich wieczorncyh rytualach, przytulaniu, kolysankach itd i wychodzilam,
      naturalnie po kilku minutach zaczynalo sie kwekanie, dawalam mu kilka minut i
      wchodzilam, nie wyjmowalam z lozeczka, tylko poklepywalam po pupie, pleckach,
      staralam sie nie mowic do synka, tylku szuszalam. jak sie uspokoil wychodzilam
      i tak do skutku. Nauczyl sie sam zasypiac i robi to do dzisiaj, zasypia bez
      asysty, przytulony do owieczki.
      Z perspektywy czasu widze, ze latwiej jest nauczyc lub oduczyc czegokolwiek 6-
      miesieczniaka, niz 16-miesieczniaka. Ja przegapilam moment odstawienia od
      smoczka i teraz jest klopot. Synek juz pamieta, domaga sie go, szuka w lozeczku
      i jest dramat, a juz byl taki moment, ze jak mial 8 miesiecy to bylo mu
      wszystko jedno, i pluje sobie w brode, ze nie wyrzucilam smoka wtedy.
      Negocjacje ze starszym dzieckiem, jeszcze w wieku, kiedy naturalnie wystapuje
      negatywizm i rosnie poczucie samodzielnosci jest duzo trudniejsze.
      Do autorki: o ktorej usypiasz malego? dzieci w tym wieku powinny byc kladzione
      miedzy 18:30 a 20:30. Jak przesunelam synkowi usypianie z 20 na 18:30 okazalo
      sie, ze byla to dobra pora, bo o 20 juz byl za bardzo zmeczony. Do tej pory
      zreszta jak nie poloze go zanim jeszcze jest zmeczony, to pozniej jest dramat.

Zalezy na czym komu zalezy, samodzielne zasypianie to gwarancja tego, ze
      dziecko nie jest uzaleznione od nas, na wypadek jak zostanie z niania, babcia,
      albo pojdzie do zlobka. Poza tym moj synek czuje sie w lozeczku bezpiecznie i
      jest to jego miejsce. Nie robie mu tym zadnej krzywdy, dziecko tez potrzebuje
      byc zostawione same sobie, nie musi i nie powinno byc uwieszone na mammie caly
      czas, to niezdrowe.
      • sylwiad3 Re: Kłopoty z usypianiem 31.12.05, 11:36
        Ja też nie chcę uzależnić syna od swojej osoby.Od wczoraj przed każdym
        zasnięciem odkładam go do łóżeczka.Są już pewne efekty,dzisiaj przespał całą
        noc,a płacz przed dopołudniową drzemką był już mniejszy.Mój syn zasypia między
        godziną 19.00 a20.00.Bardzo dziękuję za wszystkie rady i opinie.Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka