Dodaj do ulubionych

Pies a dziecko!!!

21.01.06, 13:39
Pies a Dziecko !!! Taki jest właśnie temat mojego prywatnego forum. To
dyskusja na temat: jekie pieski najlepiej się sprawdzaja w rodzinach z małymi
dziećmi.

Jeśli masz jakieś doświadczenia w na ten temat i mógłbyś się nimi podzielić -
to wpadnij tutaj : forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=36584
Obserwuj wątek
    • lidqa Re: Pies a dziecko!!! 21.01.06, 15:29
      Zadne. Jesli juz pies jest to trudno, ale jesli sie ma male dziecko nie powinno
      sie moim zdaniem kupowac psa- chyba ze czlowiek zawsze mial psa wie bardziej
      niz dobrze co to znaczy. Tak naprawde nigdy nie mozna zostawic psa samego z
      dzieckiem, zadnego psa, wiec sobie to wyobrazcie...
    • heca7 Re: Pies a dziecko!!! 21.01.06, 21:01
      Yorki nie bardzo_bo to nie zabawka dla małych dzieci. Prędzej boksery, goldeny,
      berneńskie psy pasterskie.Żadne rasy agresywne.Dzieci się dobrze chowają przy
      psach. Oczywiście najlepiej mieć ogródek bo kiedy nie możesz wyjść z psem na
      spacer otwierasz po prostu drzwi a sprzątasz trawnik raz na jakiś czas.
      • anisr Re: Pies a dziecko!!! 21.01.06, 21:22
        Chihuahuasmile)))malutki, baaardzo wesoły i energiczny a krzyedy nie potrafii
        zrobic nawet w zabawie.Jego tez trudno skrzywdzic bo jest...za szybki.
      • lola211 Re: Pies a dziecko!!! 22.01.06, 18:48
        > Yorki nie bardzo_bo to nie zabawka dla małych dzieci

Chyba zaden pies nie powinien byc zabawka.

Z yorkami poki co mam pozytywne doswiadczenia, dlatego pojawil sie u nas w domu
        szczeniak(suczka) tej rasy.Moje dziecko ma juz ponad 7 lat, wiec raczej krzywdy
        mu nie zrobi, a pies bedzie przyzwyczajony do dziecka.Padło na yorka, bo jest
        mały, nie gubi wlosa, wszedzie moznago ze soba zabrac.Duze psy sa dla dzieci
        wspanialymi towarzyszami, ale nie wyobrazam sobie trzymac takiego w mieszkaniu.
        • heca7 Re: Pies a dziecko!!! 23.01.06, 21:27
          Hoduję yorki od wielu lat i wiem, że są wesołe energiczne i nie mogą zrobić
          nikomu większej krzywdy. Są to jednak teriery i z racji mocnego charakteru nie
          są polecane przez różne mądre książki jako towarzysze dzieci.W zeszłym roku
          sprzedawałam yorka, który w wieku 3m gryzł wszystkie dzieci po nogach, w ręce
          też jak próbowały go wziąć i to na poważnie nie dla zabawy.Rzeczywiście jednak
          mogą być dobre ze względu na sierść i wielkość.
    • nicniewiem19 Re: Pies a dziecko!!! 21.01.06, 21:22
      Ja mam psa i 2 dzieci.Piesek to mały mieszaniec.Kiedy go wzieliśmy był
      szczeniakiem a córka miała 3 lata.Wychowwywali się razem i nie było żadnych
      problemów.Kiedy ten sam piesek miał 8 lat urodziła się 2 córka.I tu zaczął się
      problem.Pies jej nie toleruje.Jest o nią wyrażnie zazdrosny.Warczy na nią i
      trzeba uważać żeby go nie zaczepiała,a to trudne przy małym dziecku.Na
      szczęście jeszcze jej nie ugryzł ale musimy obu ich pilnować.
    • cynta Re: Pies a dziecko!!! 22.01.06, 13:46
      Mysle ze mozna miec i dzieci i psy rownoczesnie, trzeba tylko sprawe przemyslec
      i dobrze dobrac rase psa. Jezeli to mozliwe to kolejnosc: dziecko, pies jest
      lepsza niz pies, dziecko ze wzgledu na zazdrosc zwierzecia i jego
      przyzwyczajenie do dzieci. Nasz starszy przyszedl do domu z 3 dzieci i potem
      doszlo jeszcze jedno. Nie ma z nim problemow, jak mala byla noworodkiem to lezal
      kolo jej lozeczka caly czas, chyba jej pilnowal. Teraz doszedl drugi piesek, i
      on jest bardziej kolega dla malej, trzeba jednak uwazac zeby ona mu nie zrobila
      krzywdy, wydaje nam sie ze ona nie rozumie faktu ze on jest maly i delikatny,
      chce go nosic, wsadzac do wozka itp. Pierwszy to foksterier szorstkowlosy drugi
      to duzy pudel, jeszcze szczeniak. Tego pierwszego bym nie polecala bo to
      strasznie energiczne zwierze i przez wiele lat dzieci nie mogly go wyprowadzac
      bo ciagnal jak szalony. Pudelek wydaje sie byc b. mily i madry teraz w wieku 3
      miesiecy ale zobaczymy pozniej. Taki wybor ras jest zwiazanu z alergia jednej z
      naszych corek. Mozna znalezc na sieci liste psow hypoalergogennych i wybrac cos
      nieduzego. My mamy jeszcze 2 koty... Pozdrawiam
      • pstryczek3 Re: Pies a dziecko!!! 22.01.06, 14:40
        Ja bardzo polecam rasę Cavalier King Charles Spaniel, ale nie jest to pies dla
        alergików i wymaga czesania i dbania o sierść. Pies jednam ma tak cudowny
        charakter a pielęgnowanie jego sierści może sprawiać taka przyjemność, że
        uważam, że naprawdę warto mieć w domu takiego psa. Pies w domu zachowuje się
        bardzo spokojnie, chętnie się przytula i śpi blisko swojego pana, szaleje tylko
        na dworze. Dobrze jest mieć swój własny ogródek, duże ułatwienie, kiedy ma się
        małe dzieci, bo wystarczy psiaka wypuścić na dwór i nie trzeba z nim chodzić na
        spacery za każdym razem kiedy pies musi siusiu. Pies ma anielską cierpliwość do
        dzieci, nie ugryzie ani nawet nie warknie, kiedy dziecko go tarmosi czy nawet
        przypadkiem sprawi ból.
        • koka04 Re: Pies a dziecko!!! 23.01.06, 11:01
          Polecam setera irlandzkiego. Suczke. Jest super. Jak maly sie urodzil to nie
          bylo zazdrosci z jej strony tylko ciekawosc. W okresie raczkowania gdy mlody
          byl wszystkiego ciekawy moja seterka wykazala sie taka cierpliwoscia jakiej u
          psa jeszcze nie widzialam. Mogl z nia robic co chcial, nawet zeba nie pokazala.
          Jak miala dosc poprostu odchodzila. Teraz mlody ma juz dwa lata i razem chodza
          na spacery. chociaz seterka biega luzno to jak jej sie zalozy smycz idzie
          grzecznie i nigdy ale to nigdy go nie pociagnela. Jak synek sie zatrzymuje to
          ona tez. Jest cudowna. Wiem ze go nie obroni jakby co ale to nie jest pies
          obronny tylko do kochania i przytulania. A jak lubia sie razem bawic i biegac.
          Naprawde polecam te rase.
          Pozdrawiam - mama Damianka
          • mezi6 Re: Pies a dziecko!!! 23.01.06, 14:26
            My mamy chow-chow'a - pierwszy był piesek a teraz doszło dziecię. Piesek jest
            sporawy ale nie jest agresywny nawet wobec nowego członka rodziny.. Może jest
            troszkę zazdrosny o to że się zajmuję córką a nie nim ale jak tylko ona śpi
            przychodzi do mnie i się łasi prosząc o pieszczotki. Ale jak mam małą na rękach
            nie narzuca się tylko sobie grzecznie siedzi obok mnie. Żadko ten piesek
            szczeka tylko jak ktoś puka do drzwi - także jest cicho. Tylko trzeba pamiętać,
            że pies to duży obowiązek!!!
          • elunia78 Re: Pies a dziecko!!! 23.01.06, 17:11
            kaka04 proszę napisz to na tym forum:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=36584

Jak je zakładałam - liczyłam na właśnie takie posty....osób, które mogą
            powiedzieć coś z doświadczenia

pozdrawiam elka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka