Dodaj do ulubionych

bezsenność

15.02.06, 08:59
moje prawie 3 letnie dziecko nie śpi w nocy. idzie spać koło dziewiątej
wieczorem i budzi się między pierwszą i drugą a następnie nie śpi do piątej,
szóstej. później wstaje o ósmej zadowolone z życia a ja padam. w dzień śpi
bardzo żadko. już wyczerpałam znane mi możliwości na uśpienie, nie pomagają
ani prośby ani groźby. pomóżcie
Obserwuj wątek
    • mcclaud Re: bezsenność 15.02.06, 17:21

A czy dziecko śpi w dzień? jeżeli tak to przy takich problemach ze spaniem nie
      powinno spać w dzień. Spróbuj kłaść go trochę później np. o 21,30, i zobaczysz
      czy takie przesunięcie czasu spowoduje że będzie spało normalnie. A może ma za
      dużo wrażeń albo coś nie daje mu spać np. zobacz jakie bajki ogląda może czegoś
      się wystraszył. Trzyletnie dziecko powinno przesypiać nieprzerwanie
      prezynajmniej jakiś 7-8 godzin, myślę że te 5 czy 6 godzin które śpi Twoje
      dziecko i to po przerwie licząc razem po przerwie nocnej to za mało. Może musi
      się bardzie wyszaleć przed nocą, zmęczyć , może rozpiera je energia. Możesz
      jeszcze zwrócić się z problemem do lekarza on pewnie profesjonalnie poradzi co
      robić i po zbadaniu i opisie sytuacji pewnie powie co jest powodem bezsenności.
    • cyborgus Re: bezsenność 15.02.06, 18:32
      a ja mysle, ze maly moze byc przemeczony (za malo snu), i dlatego tak zle spi,
      taka spirala. moze wlasnie odwrotnie niz kolezank proponowala, troche
      wczesniej go klasc spac, wczesniej jakies spokojne zajecia, kapiel, czytanie,
      zero telewizji. za to dzienne drzemki moze mu juz nie beda potrzebne.

chyba musisz probowac metoda prob i bledow.

a tak w ogole to co robisz, gdy on sie budzi o tej pierwszej czy drugiej w
      nocy?
    • malgoska13 Re: bezsenność 16.02.06, 14:41
      A od kiedy to trwa? Mój ma teraz podobnie jak jest chory, potrafi wtedy chodzić
      spać o północy, śpi zrywając się po czym wstaje o 6 rano jak skowronek. Ale to
      trwa parę dni zanim nie zwalczy pierwszych objawów choroby.
      A jeżeli to trwa długo to poleć się lakarza.
      U nas był ten problem ale do 3 roku życia (wtedy bez względu na to czy był
      zdrowy czy chory) nic nie pomagało, dopiero homeopatyczny syrop sedalia pomógł
      i rozwiązał problem.
      • aniabo2 Re: bezsenność 17.02.06, 19:04
        dziekuje za rady samo przeszło. nagle córeczka się uspokoiła i przespała już
        drugą noc. odetchnełam z ulgą. może żeczywiście była troszkę przemęczona, jak
        rozpoczeła się ta bezsenność była po chorobie i może dochodziła do siebie.
        jeszcze raz dziękuję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka