Dodaj do ulubionych

objawy zazdrości

05.05.06, 14:28
Zawsze chwaliłam Starszaka, że jest taki grzeczny i tak lubi Młodego, ale od
pewnego czasu wszystko się zmieniasad Młody ma już troszkę ponad trzy miesiące
i zaczyna być słodkim dzidziusiem - usmiecha się do wszystkich i zaczyna
budzić szczere zainteresowanie otoczenia - "jakie dziecię grubaśne, a jaki
pocieszne... itd". Wówczas w Starszego wstępuje jakieś licho - byle jaki
powód powoduje wybuchy złości: potrafi uderzyć mnie, a co gorsze próbuje
uderzyć Młodegosad
Staram się jak najwięcej czasu poświęcać Starszemu, podkreślam, że jest taki
duży i może o wiele więcej rzeczy robić niż jego młodszy braciszek, ale to
chyba mało jeszcze.
Poradźcie Dziewuszki jak ze Starszakiem postępować, jak go nie zepsuć i jak
reagować na tę zazdrość?
Obserwuj wątek
    • anaj75 Re: objawy zazdrości 06.05.06, 10:02
      Ja po prostu zaakceptowałam, że dziecko ma prawo do przeżywania zazdrości, bo
      jest to jedno z naturalnych uczuć. A co do przejawów, to albo je ignoruję (u
      nas: zgrzytanie zębami) albo jakoś po prostu staram się zająć starszakiem, np.
      też przytulić, albo nazywam te jego odczucia. Są też sytuacje, że powstrzymuję
      zamach ręką sad U nas kryzysowy był też czas, gdy młodszy zaczął się
      przemieszczać i 'wchodzić w szkodę'.
      Jeśli zaś inni chwalą młodszego, ja dorzycam jakiś pozytyw o starszym.
      Z czasem to uczucie będzie inaczej sie objawiać. Mam nadzieję, ze coraz mniej
      intensywnie i bardziej cywilizowanie.
      Pozdrawiam.
      Pozdrawiam.
      • bajdus Re: objawy zazdrości 10.05.06, 08:07
        ja robiłam dokładnie tak samo jak anaj75 - podziałało, zazdrości nie ma chociaż
        w towarzystwie starszy zawsze stara się skupić uwagę na sobie - najczęściej
        mrucząc pod nosem i udając ze jest taaaki groźny
        • oliwia244 Re: objawy zazdrości 10.05.06, 22:02
          i my wchodzimy w ten etap... Gabtrysia staje sie coraz bardziej ineteresująca i
          tak pieknie sie usmiecha. Martyne zas wiedze zaczyna trafiać jak ktoś za
          długo "guga" do młodszej.

dzis żeby bylo wesoło podczas karmienia ugryzła Gabrysie w noge - konkretnie
          połowe do stopy włożyla sobie do buzi i cap, a wieczorem kiedy zapatrzyłam sie
          w niekonczace sie "M jak Miłość" ugryzła ją w palec u reki tak skutecznie, ze
          slady zebów wskazywały na mało brakujące odgryzienie!!!!
          • ulam77 Re: objawy zazdrości 14.05.06, 22:07
            Dziękuję za Wasze słowa. Trochę mi to pomogło. Wprawdzie zdarzają się jeszcze
            kryzysowe sytuacje, ale jest już lepiej - ponieważ Starszakowi rzadziej
            zdarzają się niekontrolowane wybuchy zazdrości.
            Dobra rada była taka by dorzucać do zachwytów nad najmłodszym jakiś pozytyw o
            Starszakusmile
    • alexandra74 Re: objawy zazdrości 15.05.06, 08:40
      U mojego niespełnia 3-latka zazdrość objawia sie w takie sposób, ze podchodzi w
      pobliże 5-miesięcznego Michałka, zamachuje sie ręką lub nogą(!) i obserwując
      uwaznie naszą reakcję mówi:"kopnem go" albo "zbijem go" lub "rzucem go". Wtedy
      tłumaczymy mu, ze nie wolno tak robić, że to jest jego mały braciszek, ale
      przynajmniej zwrócimy na niego uwagęsmile
      • maminka1 jakbym czytała o sobie... 24.05.06, 15:28
        A raczej o swojej sytuacji domowo-rodzinnej smile
        Młody przechodzi klasyczny "bunt dwulatka" spotęgowany narodzinami siostrzyczki.
        Masakra. Wystarczy, że ktoś się małą zainteresuje bardziej, a on dostaje szału -
        wariuje na maksa, jest nie do opanowania. A że mala (6 tyg.) robi się coraz
        fajniejsza, to i coraz większe zainteresowanie wzbudza...
        Ale czytam to forum i posty bardziej doświadczonych mamuś mnie podnosza na duchu smile
    • dorota.alex Re: objawy zazdrości 24.05.06, 15:55
      My wprowadzilismy zasade: jak ktos chce porozczulac sie mad malutka Jagoda, to najpierw ma
      pozachwycac sie nad Kuba. Dziadkom nauka sprawiala troche trudnosci, ale udalo sie i zazdrosc troche
      przygasla. Ale tak zupelnie, to chyba nie da sie jej uniknac...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka