Dodaj do ulubionych

gryzie i drapie

17.08.06, 08:58
jestem mamą 14 miesięcznego szkrabamój mały gryzie i drapie co z tym zrobić
nie pomaga mówienie że nie wolno boję się że dzieci nie będą się chciały z
nim bawić bo naprawdę nie wiadomo kiedy przyjdzie mu ochota żebykomuś zrobić
krzywdę czy narazie nie reagować to samo przejdzie bo jak się na niego
krzyknie że nie wolno to on jeszcze bardziej proszę o radę dzięki
Obserwuj wątek
    • alicia83 Re: gryzie i drapie 18.08.06, 17:41
      moja prawie 15-mies.Wiktorka tez uwielbia mnie gryzc i drapac,to okropnie boli,ale mysle,ze to taki etap,ze to nie powod do wiekszych zmartwien.czy Twoj maly ma kontakt z dziecmi innymi?bo moja Wiktorka to np.na chlopczyka w sklepie zareagowala czuloscia,podala mu raczkę i sie smiala,a mnie to potrafi pilotem okładać,podejsc i pogryżcsmile
      • majka243 Re: gryzie i drapie 18.08.06, 19:45
        witam, moj synek ma 20 miesiecy i tez nadal gryzie (zaczal jak nie mial jeszcze
        roku)gryzie nas jak sie zezlosci jak czegos nie dostanie ale czasem nawet bez
        powodu,czasami dzieci w piaskownicy tez potrafi ugrysc,klapsy ani tumaczenia ze
        tak nie wolno nie pomagaja...od wrzesnia idzie do zlobka i az boje sie myslec
        czy nie kaza go zabrac po kilku dniach....
        • ivona31 Re: gryzie i drapie 22.08.06, 08:16
          Mój mały gryzie głównie jak się złości ale rówieśników bez powodu nie pomaga
          tłumaczenie że nie wolno nie wiem czy można to tak zostawić bo dzieci nie będą
          się chciały z nim bawić proszę jednak o radę jak go tego oduczyć
          • stypkaa Re: gryzie i drapie 22.08.06, 08:33
            Na pewno nie wolno nie reagować i czekać aż minie. Trzeba dziecku jasno dac do
            zrozumienia, że NIE WOLNO tak robić. Ja mojemu małemu, jak były próby
            ugryzienia, zawsze powtarzałam stanowczo, konsekwentnie i dobitnie, że NIE
            WOLNO. Na początku się z tego śmiał - ale nie zrażałam się. Potem juz się nie
            śmiał, a teraz próba ugryzienia zdarza mu się bardzo sporadycznie.
            A jeśli ugryzie dziecko w piaskownicy ja bym dała mu ostrzeżenie, że jeśli się
            to powtórzy to idziemy do domu - i jeśli się rzeczywiście powtórzy to
            bezwzględnie skończyc zabawę i iść do domu. Po jakimś czasie zrozumie, że takie
            zachowanie mu się po prostu nie opłaca.
            Życzę cierpliwości i konsekwencji smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka