Dodaj do ulubionych

Mój mały synek nie chce z nikim innym zostawac

24.10.06, 15:50
Ratunku!! mój 16 miesieczmy Synek nie chce zostac z nikim innym tylko ze mna.
Nawet na zakupach krzyczy i placze , bo nawet nie chce siedziec u ojca na
rekach , tylko u mnie a ja juz nie mam sily go nosic i chcialabym miec
troche czasu dla siebie. Nie chce z babcia ani z tatem... ciagle slysze krzyk
mama. Co robic? Jak nauczyc , ze oprocz mamy sa inni w rodzinie??
Obserwuj wątek
    • megann75 Re:???? 24.10.06, 19:51
      o myślalam że to tylko u mnie taki problem???????Filip ma 18 m-cy i wciąż nie
      mogę się zbytnio oddalać
      • nupik Re:???? 24.10.06, 20:59
        a karmicie piersią albo długo karmiłyście? bo jak tak, to tak juz niestey chyba
        jest. a czy zostawialyscie dzieci pod opieka innych jak byly calkiem malutkie i
        wychodzilyscie z domu? mysle ze tego mozna nauczyc tylko niestety tzreba zaczac
        wczesnie.
      • zdral Re:???? 24.10.06, 20:59
        Chyba tylko "zacisnąć zęby" i wyjechaćsmile
        Ze starszym nie miałam takich problemów ale młodszy zapowiada się na
        "maminsynka",np. bawi się zabawką lub siedzi u kogoś na rękach dopóki mnie nie
        zobaczy. Wtedy ryk jest niesamowity a wzmaga się kiedy wychodzę z pomieszczenia,
        w którym on przebywa. Boję się bo koleżanka ma córkę, z którą drugi rok siedzi w
        domu - nie jest w stanie wyjść do kuchni żeby mała za nią nie ryczała. Nie chcę
        by moje dziecko było tak ode mnie uzależnione ale nie wiem jak temu przeciwdziałać.
        Jak już będzie krytycznie to i tak zrobię jak napisałam. Zacisnę zęby i wyjdę z
        domu.
        • zdral Re:???? 24.10.06, 21:07
          Masz rację nupik. U mnie gorzej jest z zostawianiem tego drugiego dziecka bo
          niewielka jest między nimi różnica i babcie nie nadążają. Dlatego młodszego
          zostawiam rzadziej.
    • ald77 Re: Mój mały synek nie chce z nikim innym zostawa 25.10.06, 09:01
      Najlepsza jest metoda "małych kroczków". Ja po prostu mówiłam maluchowi, ze
      wychodze na 5-10 minut i na pewno wrócę. Zostawiałam go z mężem lub moją mamą,
      oczywiście strasznie płakał, był ode mnie odrywany na siłę. Zaraz po wyjściu z
      domu dzwoniłam i sprawdzałam co sie dzieje i zawsze okazywało się, że po paru
      minutach uspokoił sie i zaczął się ładnie bawić. Zgodnie z obietnicą wracałam
      po 10 minutach. Później stopniowo ten czas wydłużałam i teraz na szczęście mogę
      już pójść do pracy smile
      • blou1 Re: Mój mały synek nie chce z nikim innym zostawa 25.10.06, 10:46
        Dziewczyny u mnie GORZEJ!!! Dzieci mają czteri i pół oraz dwa i prawie pół.
        I oboje nie chcą zostawać z inną osobą niż ja, jeżeli już zostają jest płacz
        itp.
        Ze starszym dzieckiem problem teraz nasilił się ponieważ zaczął chodzić do
        przedszkola. Stosuję metodę małych kroczków, zostawiam dzieci z ojcem, w innym
        pokoju. Po 15 góra minutach nawet kiedy się super bawią wołają mnie!
        Jestem na wychowawczym czyli cały czas z dziećmi. W domu okresowo jest dziadek,
        nie mam za bardzo nawet z kim ich w dzień stawić i myślę że między innymi z tąd
        ten problem.
    • agenciara1 Re: Mój mały synek nie chce z nikim innym zostawa 25.10.06, 10:43
      Ja także mam synka, drugiego z kolei, który niedawno zaczał 16 miesiąc. Z tym,
      że z moim synkiem jest jeszcze gorzej. Przez jakiś czas była tylko mama i mama.
      Nie chciał nawet do taty. Teraz do taty czasami chce, ale do nikogo więcej.
      Nawet na chwilkę nie pójdzie do żadnej babci i dziadka. Nawet na spacerze nie
      pozwala nikomu prowadzić wózka. Nie może nikt inny poza mną, mężem i jego 4,5
      letnim braciszkiem. Chodzi za mną krok w krok. Z pokoju do pokoju. Lepiej jest
      tylko wtedy, gdy starszy synek przyjdzie z przedszkola. Wtedy młodszy biega za
      nim jak ogonek. Mam nadzieję, że to kiedyś przejdzie mu. U mnie sprawę
      komplikuje to, że nie mamy żadnej rodziny blisko, więc nie ma go z kim na próbę
      zostawić. Serdeznie pozdrawiam
    • kiitek Re: Mój mały synek nie chce z nikim innym zostawa 25.10.06, 11:21
      nauczylas go przebywacv tylko i wyalcznie z Toba,to co się teraz dziwisz?
      • aldi70 Re: Mój mały synek nie chce z nikim innym zostawa 25.10.06, 17:02
        Dzieki za wszystkie rady i pocieszenia, juz mi lepiej widze ze sa szanse na
        normalne zycie, ale nie zgadzam sie z kitkiem!!!
    • vharia Re: Mój mały synek nie chce z nikim innym zostawa 25.10.06, 11:28
      Nie przejmuj się, w tym wieku to naprawdę normalne!! Drugi rok życia jest
      "mamusiowy", to podobno jedna ze zwykłych faz rozwoju. Nie oznacza wcale, ze tak
      zostanie i będziesz mić problemy przez nastepne 10 lat. Nie oznacza, ze to wynik
      błędów i rozpieszczania. Dzieci z tego poprostu wyrastają. Jedyne, co trzeba
      przetrwać, to urażoną dumę innych członków rodzinywink
    • renis66 Re: Mój mały synek nie chce z nikim innym zostawa 25.10.06, 12:35
      Myslę ze to nie do konca jest tak ze wiek dwóch lat to wiek mamusiowy. Przede
      wszystkim to kwestia przyzwyczjenia dziecka że nie tylko mama jest na świecie .
      Moja córcia została na dlużej tzn pół dnia i noc bez rodziców jak miala osiem
      miesięcy. Wcześniej zostawala oczywiscie też ale na kilka godzin. Gdy miala rok
      i miesiąc zostala z dziadkami na tydzień i tak jest do tej pory. Mozemy bez
      problemu wyjechać na pare dni i zostawic ja z bacią. Rita jest cala szczęsliwa
      podobnie jak bacia.Mała ma dwa i pół roku i niegdy nie mialam problemu z jej
      zostawieniem u dziadków czy u mojej siostry (z obcymi nie probowałam)ale
      wszystko przed nami bo zaczynam myślec o przedszkolu
    • lahesis Re: Mój mały synek nie chce z nikim innym zostawa 25.10.06, 13:29
      Ciesz się, że synek chce być z Tobą. Mój ma obecnie 1,5 roku i jeszcze dwa
      miesiące temu też tylko ja się liczyłam i tez byłam zmęczona, ale szybko
      zmieniłam zdanie, gdy moje maleństwo wskakuje tacie na kolana i nie chce iśc do
      mnie wink) Teraz chyba jestem zazrosna ;>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka