Dodaj do ulubionych

kupka-trudna sprawa

IP: *.* 13.09.01, 21:33
Jak oduczyć dziecko(2latka i 4 miesiące) załatwiania się w pieluchę. Maciej bardzo chetnie siadał na nocniku jak miał 1,5 roku(najlepjej w czsie ulubionej bajki na "Minimaksie". Po tym czasie jakby ktoś nam podmienił dziecko.Żadne próby nie skutkują, ani zawstydzanie, ani groźby ani perspektywa dostania prezentu. Maciej po każdym "razie" mowi:"Jak Maciek zacznie wołać kupę to będzie dźwig(obiecana przez nas zabawka)".Niestety to tylko słowa.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: kupka-trudna sprawa IP: *.* 14.09.01, 21:24
      Sama mam ten problem.Mój syn dostał już dwa prezenty,ale po tym wrócił do dawnych zwyczajów-wstrzymać za wszelką cenę.Po 3-4 dniach kapituluje wypełniając majteczki upragnioną w tym momencie zawartością.Zapewnia przy tym, że nie będzie tak więcej, bo kupki się robi na nocnik.Bardzo martwię się o to aby nie miał zaparć nawykowych.Jestem wobec tego problemu kompletnie bezradna.BBZ
      • Gość: guest Re: kupka-trudna sprawa IP: *.* 17.09.01, 10:04
        Mam to w całej rozciągłości. Maciek dokładnie wie jak trzeba i robi po swojemu. Próbowaliśmy metodą ponoszenia konsekwencji za swój czyn. Zadziałalo przy siku, z kupą nawet to nie działa. To ponoszenie konsekwenji wygląda tak: posikał się w czasie spaceru (bez pieluchy) powrót do domu, bo nie można chodzić z mokrą pupą no i oczywiście pozostanie już w domu. Na konieczność pozostania zawsze się znajdzie wytłumaczenie. Nie jest to w kategoriach kary. Siku zawsze powodowało zepsucie zabawy, a powrót do niej stawał się niemożliwy z powodów starannie wymyślanych np. konieczność zajęcia się gotowaniem, powieszeniem prania - bo muszą wyschnąć majteczki jakby znowu się coś zdarzyło itd.Wszystkie te "niedogodności" powodowały u nas żal że biedny Maciuś przez to głupie siusiu nie może robić tego co by chciał.Ponadto samodzielnie zawołane siusiu było nagradzane naklejką na kalendarzu. Teraz nawet sam już umie się rozebrać i ubrać po załatwieniu sprawy, spuścić wodę i umyć ręce. No ale kupa to fiasko jak stąd do Londynu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka