Dodaj do ulubionych

Smutasek...

24.11.06, 19:03
Synek (4l.) jest bardzo pogodnym i gadatliwym chłopcem ale od
paru dni z przedszkola wychodzi jakis inny...
Ni to smutny, ni wyciszony... smile
Sama nie wiem - w każdym razie inny.
Opowiada,że koledzy się z Niego śmieli jak sie potknął
niechcący o jednego nogę...
Co mówicie swoim pocichom w takich chwilach...???
Obserwuj wątek
    • mamooschka Re: Smutasek... 24.11.06, 21:06
      "Kocham Cię, jesteś wspaniała, nie chciałabym mieć nikogo innego tylko Ciebie
      właśnie taką jaką jesteś." Może niekoniecznie wszystko na raz, ale często i
      regularnie. Działa na samoocenę i mała nie bierze do siebie wszystkiego co
      negatywne aż tak bardzo.
      • astra161 Re: Smutasek... 24.11.06, 23:38
        Ja się smieje również,obracam to w żart,i skutkuje.Mój mały raczej nie
        przejmuje się tekstami typu"ty głupku",czy jak przyszedł ostrzyżony do
        przedszkola"łysol".Tłumaczę mu raczej pogodnie,"a jaki Ty łysy?łysy to jest
        tata"i śmiejemy się wspólnie.Może Twój synek jest bardziej wrazliwy,nie wiem,w
        każdym razie spróbuj trochę obrócić to w żart zapytaj"może ty pająkiem jesteś
        masz dłuuuugie nogi i się plączą".U na s zawsze działa.Pozdrawiam!
    • acsis Re: Smutasek... 26.11.06, 01:26
      wytłumacz, ze to sie zdarza, ze dzieci czasem się śmieja-raz z jednej osoby- raz
      z innej i najważniejsze to śmiać sie z nimi choc to trudne. Wiem ,ze to trudno
      maluchowi wytłumaczyc.opowiedz mu terapeutyczna bajkę: ja mam taką ksiazeczkę
      starą z serii Poczytaj mi mamo "Truskawka"- o przedszkolaku , z którego śmieja
      sie dzieci bo się czerwieni.Aż pewnego dnia dzieci naklejają sobie na szafki
      znaczki- i gruba Jola wybiera słonia itp i on wreszcie też zaczyna rozumiec ze
      każdy ma jakaś wadę i nie to jest najważniejsze.
      • emonik Re: Smutasek... 26.11.06, 20:31
        Masz "Truskawkę"???!!! Ale Ci zazdroszczę!!! Od dawna szukam starej
        kolekcji "poczytaj mi mamo" i nie mogę znaleźć. Ani na Allegro, ani w
        antykwariatach... Gdzie szukać poza tym - niewiem...
        Pozdrawiam!
        • piekny_umysl4 Re: Smutasek... 27.11.06, 09:26
          Chwal swoje dziecko i to jak najczęściej. Musi wiedzieć, że akceptowane. Wtedy
          nie będzie tak bardzo przejmowało się uwagami innych.Istotne jest to, żeby
          wierzył sam w siebie. Mów mu, jaki jest kochany, że z wszystkich dzieci na
          świecie wybrałabyś właśnie jego, że wszystko to co robi jest takie śliczne, że
          tak lubisz, gdy jest uśmiechnięty itp. Warto też poczytać mu jakieś bajki np."
          Brzydkie kaczątko" które wszyscy znamy, a z którego wszyscy się śmiali i które
          potem wyrosło na najpiękniejszego łabędzia. Ale co najważniejsze, a ktoś juz o
          tym powiedział, podejść do wszystkiego z humorem. Dzieci uwielbiają się śmiać.
          Można nauczyć ich śmiania się z samych siebie. Dzięki temu Twój czterolatek
          będzie miało dystans do tego co mówią inne dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka