Dodaj do ulubionych

Bardzo chuda nastolatka

16.02.07, 22:14
Moja 18 letnia córka, skadinąd fajna i bardzo dobrze się ucząca dziewczyna,
zaczeła się odchudzać miesiac temu/. Nigdy nie była gruba ale teraz wygląda
trgicznie. Policzki zapadnięte, wystające kości i waga 47kg. przy wzroście
160 cm. Żywi się tylko sałtkami. Je góra 2, 3 razy dziennie i to znikome
ilości, żadnego mięsa, serów itd. Jak mam z nią rozmawiać. Każda rozmowa
wywołuje agresję z jej strony. Ona nie widzi problemu i uważa, że jest ok.
Boję się, że popadnie w anoreksję. Poradźcie coś.Proszę
Obserwuj wątek
    • lolinka2 Re: Bardzo chuda nastolatka 16.02.07, 22:22
      nie popadnie tylko już ją ma
      do psychiatry i na terapię - ale na terapię to cała rodzina
      dziewczyna ma problem i wszyscy macie problem
      powodzenia w rozwiązywaniu !!!!!!!!!!!!! 3mam kciuki
      • soemi Re: Bardzo chuda nastolatka 06.03.07, 09:54
        Lolinka a Ty lekarzem jesteś, że stawiasz diagnozy i wysyłasz ludzi do
        lekarzy!?!?!? Zapewne nie, bo lekarz postarchu bez powodu nie sieje. Ja mam
        164/50-52 kg. Były okresy że ważyłam 49kg, i jakoś stacje krwiodawstwa nie
        miały zarzutów co do mnie i bez problemu oddawałam krew, na przykład. Anoreksja
        he he he
    • lola211 Re: Bardzo chuda nastolatka 16.02.07, 22:36
      To jest bardzo niska waga? Za wysoka nie jest, te 47 kg to wcale nie tragicznie
      malo.
      ez sie odchudzalam w tym wieku, przeszlo mi- nie jadlam miesa(to chyba dobrze),
      głownie warzywa.I zyje i mam sie dobrze.
      • aluc Re: Bardzo chuda nastolatka 16.02.07, 23:33
        mam 163 cm, poniżej 55 kg zatrzymuje mi się okres (przynajmniej ze trzy razy w
        życiu mi się zatrzymał i zawsze cezurą było 55 kilo)
        jeśli odchudzanie niepokoi, to bez względu nawagę trzeba gnać do specjalisty
        anoreksja może się zacząć i przy 47 i przy 87

• lola211 Re: Bardzo chuda nastolatka 17.02.07, 09:21
          Aluc, to kwestia indywidualna, moja kolezanka jest Twojego wzrostu i najlepiej
          jej z waga 50 kg.
          > jeśli odchudzanie niepokoi
          Ale matki maja tendencje do przesadzania- ja tez wkolo slyszalam i slysze, ze
          ograniczanie jedzenia zrujnuje mi organizm, o anoreksji tez bylo.Zupelnie
          bezpodstawnie.Narobiono takego szumu wokol anoreksji, ze obecnie na
          haslo "odchudzam sie" od razu rodzi sie niepokoj, czy to aby nie choroba.
          • street_pop Re: Bardzo chuda nastolatka 17.02.07, 12:35
            Sama waga de facto nie powinna budzic niepokojów ale powinnas być zaniepokojona gdy:
            1) waga spadła gwałtownie w krótkim czasie
            2) córka reaguje gwałtownie, agresywnie na wszelkie Twoje i innych komentarze
            nt. jedzenia,
            3) życie podporządkowane jest jedzeniu, zakupom, przyrządzaniu posiłków.
            Anorektyczka paradoksalnie lubi kontakt z jedzeniem (bez samego jedzenia),
            chętnie chodzi na zakupy i gotuje dla innych, co pozornie może powodować, że nie
            widzi się jej problemów z jedzeniem, a jej daje argument, że "już jadła",
            4) zwróć uwagę, czy często po jedzeniu wychodzi do toalety - może chodzić o
            anorexię z tzw. epizodami bulimicznymi,
            5) czy nie ma obsesji wysiłku fizycznego, zwłaszcza po jedzeniu (to może
            występować ale nie musi).

Jeśli rzeczywiście w przypadku Twojej córki chodzi o anorexię, to musisz
            najpierw sama poszukać specjalisty, bo ona sama na 99% nie będzie chciała się
            leczyć, bardzo trudno jest przekonać anorektyczki do leczenia. Jeśli jest
            pełnoletnia, to prawo stoi po jej stronie, będzie mogła na własne żądanie
            wypisać się np. ze szpitala albo w ogóle do niego nie pójdzie. W takiej sytuacji
            pozostałoby Tobie jedynie wystąpienie do sądu rodzinnego o tymczasowe
            ubezwłasnowolnienie córki z powodu zagrożenia jej życia i zdrowia.
        • de_la_hoya Re: Bardzo chuda nastolatka 23.02.07, 20:58
          ja mam 178 cm wzrostu i ważę 55-56kg (i tak od 14 lat)
          nie odchudzam sie, jem normalne posiłki, pizze, fast foody, słodycze, pije cole,
          prowadzę raczej osiadły tryb życia (co sprzyja tyciu) ale moja waga stoi w
          miejscu... w swieta, gdy mozna jesc i jesc tyje od 0,5 do 1kg a moj mąż np 8kg...
          wszystko zalezy od przemiamy materii...

a co do autorki wątku to radzilabym isc do lekarza
    • burza4 Re: Bardzo chuda nastolatka 16.02.07, 22:36
      też tyle mierzę i tyle ważyłam większość życia... tyle, że nigdy się nie
      odchudzałam.
      Ona - podobnie jak wszyscy chorzy - problemu nie zobaczy. Poszukaj stron o
      anoreksji, może tam znajdziesz jakieś rady, ale bez udzialu córki trudno ci
      będzie coś zdziałać. Może zamiast narzekać że nie je i że jest chuda zacząć
      pytać o zasady jakimi się kieruje, czy to dieta i na czym polega - i co chce
      osiągnąć i co ją do tego skłoniło... może uda się ją wciągnąć w rozmowę
    • truskawka00 Re: Bardzo chuda nastolatka 16.02.07, 22:47
      ehhh ja mam 162cm i waze 45 kg;> nie odchodzam sie...jem duzo i to na co mam
      ochote...cholera chce przytyc ale nie moge...bylam juz u lekarza...heh to ponoc
      normalne(moja waga)...tylko z przerazeniem mysle o lecie-jak tu odslonic rece ,
      nogi eh
      • marghe_72 Re: Bardzo chuda nastolatka 16.02.07, 23:00
        truskawka00 napisała:

> ehhh ja mam 162cm i waze 45 kg;> nie odchodzam sie...jem duzo i to na co ma
        > m
        > ochote...cholera chce przytyc ale nie moge...bylam juz u lekarza...heh to
        ponoc
        >
        > normalne(moja waga)...tylko z przerazeniem mysle o lecie-jak tu odslonic
        rece ,
        >
        > nogi eh

Truskawko, wybacz.. ale to jest odpowiedź na pytanie zdenerwowanej matki??

Lexus, a jak wyglądają Wasze rozmowy?
        Poza tym jak wyglądają posiłki w Waszym domu, jecie wspólnie? Co córka lubi
        jeśc itp

Poszukaj moze pomocy u psycholofga, najpierw idź sama, niech Cię jakoś
        naprowadzi, podpowie jak dotrzec do córki..
    • street_pop Re: Bardzo chuda nastolatka 16.02.07, 23:35
      Sama nie dasz sobie rady. Anorexia nervosa jest zaburzeniem dotykającym dzieci
      nadmiernie kontrolujących je rodziców (matek). Dotyka zwłaszcza te
      "niekłopotliwe", "niebuntujące się", "dobrze uczące się" i "nie sprawiające
      problemów" dziewczęta, z tzw. "dobrym kontaktem z mamą". Jedzenie staję się dla
      chorej jedyną formą WPLYWU, jaki ma w ramach swoich życiowych czynności.
      Anorexię leczy się długo, jej wyleczenie możliwe jest początkowo praktycznie
      wyłącznie w warunkach hospitalizacji, nieleczona anorexia prowadzi do śmierci!
      Anorektyczka nie widzi problemu i nie zobaczy go bez pomocy specjalistów ani
      Twojego (rodziny) udziału w terapii.

Najprawdopodobniej stąd bierze się jej agresywne reagowanie na Twoje uwagi dot.
      jedzenia. Powinnaś natychmiast poszukać porady profesjonalistów zanim stanie się
      coś dużo gorszego. Trzymam kciuki!
      • lotos2004 Re: Bardzo chuda nastolatka 17.02.07, 00:24
        Ja wygladalam tak samo 164cm i 46-47kg i czulam sie ok.Moze po prostu
        porozmawiaj z corka i zaproponuj jej diete,np.ona je mieso, ziemniaki ,warzywa w
        prawidlowych proporcjach ,ale rezygnuje np,z bialegp
        pieczywa,czekolady,cukru,lodow itp.Ty bedziesz miala nad tym wszystkim
        kontrole,a corka bedzie zadowololna bo bedzie utrzymywala wage.Gorzej jednak jak
        ona przy takiej wadze czuje sie gruba...oznacza to,ze macie problem i musisz ja
        wesprzec.Powodzenia
    • blessyou1 Re: Bardzo chuda nastolatka 17.02.07, 09:08
      Lexus nie napisałas jaka była wczesniej normalna waga córki. Czy schudła
      gwałtownie przez miesiąc? Bo waga 47 przy tym wzroście rzeczywiście nie jest
      niczym nadzwyczajnym u nastolatek, ale pozostałe objawy wskazują niestety na
      anoreksję.
      Przyłączam się do osób doradzających psychologa. Jeśli córka odmówi - pójdź
      sama na początek.
    • lexus24 Re: Bardzo chuda nastolatka 17.02.07, 12:34
      Dziękuję wam za wszystkie porady. Faktycznie mam z nią problem. Przed
      odchudzaniem córka ważyła na pewno 10 kg. więcej.Odchudziła się szybko w ciągu
      miesiąca. W naszej rodzinie niekt nie jest i nie był gruby ale nie ma takiego
      chudego jak ona. Moja waga przy 165 cm wynosi 63 kg. a jestem po 40. W jej
      wieku też byłam chuda ale JADŁAM NORMALNIE. Najgosze jest to, że nie można do
      niej dotrzeć, wszystko neguje, uważa za głupoty.Chętnir porozmawiałabym z
      psychologiem.
      Teraz jedzie do Francji i prypuszczam, że stąd to odchudzanie. Może jak wróci
      to jej przejdzie oby.
      Ciężkie jest życie rodziców nastolateksad
      • aluc Re: Bardzo chuda nastolatka 17.02.07, 15:45
        lexus, 10 kilo w ciągu miesiąca to bardzo dużo
        wbrew temu, co tutaj się pisze gdzieniegdzie, ciągłe odchudzanie czy też
        graniczące z obsesją pilnowanie diety nie jest pozytywnym i normalnym objawem
        miałabym oczy szeroko otwarte
        • verdana Re: Bardzo chuda nastolatka 17.02.07, 15:48
          Wszelkie uwagi "to jeszcze zupełnie dobra waga" są w tej sytuacji idiotyczne -
          nie chodzi o to, by mieć dziewczę o idealnym wyglądzie, tylko o to, ze
          dziewczyna nie ma takiej naturalnej wagi, chudnie błyskawicznie i ma pewne inne
          objawy wskazujące na anoreksję. Anoreksja jest chorobą potencjalnie śmiertelną.
          A więc do lekarza jak najprędzej.
          • mama_kotula Re: Bardzo chuda nastolatka 23.02.07, 20:12
            Zgadzam się z Verdaną.
            Lexus24, odbierz priv na gazetowym.
    • shady27 47 kilo przy tym wzroscie to jeszcze nie tak zle 17.02.07, 20:53
      moja siostra ma 170 cm i 43 kilo, to dopiero przegiecie, tyle, ze ona je jak kon, nie odchudza sie, ma taka przemiane materii i juz. Ale u Twojej corki jest juz problem, skoro odchudza sie przy takiej wadze. Wiem po sobie, ze zadne argumenty nie trafiaja(Ja mam z czego sie odchudzac), musisz tylko obserwowac corke.
    • donda1 Re: Bardzo chuda nastolatka 22.02.07, 23:27
      Mam z córką ten sam problem. Napisałam do Ciebie maila na adres w Gazecie.
      Pozdrawiam.
    • kasiek34 Re: Bardzo chuda nastolatka 25.02.07, 11:34
      Wydaje mi się, że jest to zupełnie normalna waga dla tego wzrostu - ja mam
      około 48/163 przy trzydziestce na karku i 2,5 letnim dziecku, a i tak mi się
      wydaje, że gdzieniegdzie mogłoby być mniej. A ta waga, którą osiągnęła teraz,
      ją satysfakcjonuje, czy nadal uważa że jest "za gruba"? Ja bym jeszcze
      obserwowała uważnie ale nie zmuszała do jedzenia i nie mówiła o tym w kółko.
      Może to chwilowe i niedługo minie. Powodzenia!
    • lexus24 Re: Bardzo chuda nastolatka 04.03.07, 21:46
      Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Cały czas trzymam rękę na pulsie. Córka je
      ale małokalorycznie, żadnych słodyczy fast foodów. Trudno do neij dotrzeć.
      Pozdrawiam
      • badarka Re: Bardzo chuda nastolatka 05.03.07, 09:30
        Słodycze i fastfoody nie są niezbędne do przeżycia smile
        I powinnaś ją chwalić, że się nie faszeruje świństwami, a nie krytykować.

Co innego, jeśli nie chce jeść normalnego jedzenia, obiadu w domu, śniadania,
        normalnego chleba, masła...
        A jeśli ugotujesz niskokaloryczny obiad (coś w rodzaju pieczonej z warzywami w
        piekarniku piersi indyka) to jak reaguje? Zajada czy się wykręca?
    • shamsa Re: Bardzo chuda nastolatka 05.03.07, 20:17
      ja wazac 65 kilo wygladalam jak skóra i kosci - mam taki ciezki szkielet i do
      tego jestem wysoka. przypuszczam, ze bylabym w okolicach zgonu przy wadze 50kg.
      komentowanie wagi nigdy nie widzianej dziewczyny jako normalnej przez niektore
      szczuple forumki jest lekko nieadekwatne. matka widzi, ze dziecko sie "zapadło",
      je jak klasyczna anorektyczka (sorry, ale niskokaloryczne salatki 2-3 razy
      dziennie nie maja nic wspolnego ze zdrowym odzywianiem), agreswne zachowanie prz
      temacie jedzenia to wypisz wymaluj anoreksja, profil psychologiczny tez ma
      podejrzany

lexus24: wszystko co napisalas znaczy, zes mądra matka i wiesz co robisz. jezeli
      sprawa nie zakonczy sie po powrocie z Francji, to czas isc do doswiadczonego
      psychologa.
      • lexus24 Re: Bardzo chuda nastolatka 05.03.07, 22:13
        Dzięki za wsparciesmile Odnośnie obiadu niskokalorycznego. Jak ugotuję to zje ale
        niewielkie ilości. Sama też sobie robi np. rybę na parze czy warzywka. Tylko
        ona tego je mało.
        Jeśli chodzi o fast foody to ja nie krytykuję, bardzo dobrze, że nie je, nigdy
        nie popierałam ich jedzenia- choć lubiła . Jak z nią rozmawiam / uspokoiła się
        trochę/ to mówi, że dużo ją kosztuje to niejedzenie, że jak,widzi słodycze to
        ją skręca tak by chciała, ale wie że jak zje jedno ciastko to znowu wróci
        ogromna chęć na słodkie. Niby super ale waga spada.
        • shamsa Re: Bardzo chuda nastolatka 06.03.07, 00:47
          w kwestii "dlugofalowej" zdrowej diety i odchudzania "na zdrowo" bardzo dobre
          wskazowki (osobiscie sprawdzone - odchudzaja pieknie, witalnie i bez katuszy)
          znajdziesz tu:
          www.zdrowie.klips.org/dieta_zdrowie_witalnosc_uroda.htm
          www.zdrowie.klips.org/zasady_laczenia.htm
          i w ogole w ksiazce a. Janusa "Postawiłem na zdrowie"
          www.bioslone.pl/prezentacja
          mozesz pomóc córce wprowadzajac dietę opartą na zasadach przedstawionych w tych
          artykułach. moze wtedy zacznie jesc naprawde zdrowo.
          • shamsa Re: Bardzo chuda nastolatka 06.03.07, 00:56
            i jeszcze tu:
            www.zdrowie.klips.org/jak_pozbyc_sie_nadwagi_i_odzyskac_zdrowie.htm
            • chuda34 Re: Bardzo chuda nastolatka 09.03.07, 23:05
              Mam 15lat, wzrost 164cm i wagę 46kg. Zawsze byłam chuda i chyba tak już
              zostanie. Nigdy nie miałam problemów zdrowotnych, chociaż potrzebuje dużo snu
              (ok. 9-10 godzin. - inaczej się nie wysypiam i niestety jest to widoczne, ale to
              już chyba inny problem). Nie którzy ludzie uważają mnie za anorektyczkę a inni -
              za zgrabną nastolatkę. Czasami chciałabym przytyć ale nigdy nie osiągnęłam wagi
              powyżej 52kg. Trzeba poprostu zaakceptować tym kim się jest i jak się wygląda,
              to tyle. smile

pozdrawiam.
    • megan26 Re: Bardzo chuda nastolatka 10.03.07, 10:43
      witam ja mam 28 lat mam 7 lenią córke i waże 45 kg i zapewniam że nie jestem na
      nic chora poprostu chciałabym przytyć ale taka mam przemiane materi i już ale z
      tego co piszesz twoja córka rzeczywiście może mieć jakieś problemy waga która
      ma nie jest mała waga chyba ale samo jej zachowanie jest dość dziwne ja bym
      spróbowała wizyty u psychologa. Powodzenia napewno wszystko bedzie ok

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka