Dodaj do ulubionych

Przedszkole prywatne

06.03.07, 11:20
Czy myslicie ze jest sens posyłac dziecko do prywatnego przedszkola? Jest
sens czy szkoda kasy?

Moja corka chodzi od niedawna do zwyklego panstwowego przedszkola, z ktorego
nie jestem za bardzo zadowolona. Przedszkole to jest bardziej przechowalnią
dla dzieci niz miejscem na jakies sensowne spedzenie czasu. Wiekszosc dzieci
wychodzi z przedszkola po obiedzie (przed 12). Potem jest lezakowanie a po
nim podwieczorek - ok. 14.00 (!). Potem juz dzieci czekaja az ktos łaskawie
sie po nie zgłosi (generalnie sie nudzą) i do wieczora nie dostaja juz nic do
jedzenia.

Mam wrazenie ze przedszkole prywatne ma dziecku do zaoferowania o wiele
wiecej zajęć, uwzglednia jego indywidulane potrzeby (np. mozliwosc nie spania
po obiedzie); no i generalnie jest milej w takim przedszkolu. Ale moze to
tylko moje wrazenie, bo skoro wiecej płacę, to wydaje mi się ze przedszkole
prywatne jest lepsze...Jak to jest?

(zastanawiam sie nad o prywatnym Kangurowym Przedszkolu w Krakowie)
Obserwuj wątek
    • volta2 Re: Przedszkole prywatne 06.03.07, 12:40
      Generalnie, to mam wrażenie że jest lepszy kontakt w prywatnym, i każde moje
      życzenie jest uwzględnione.
      Ale nie warto!
      Drugi syn jest w państwowym i jak lwieca będę też walczyć o miejsce w
      państwowym dla młodszego.
      ale ja zwracam dużą uwagę na cenę.
      • smilodona Re: Przedszkole prywatne 06.03.07, 13:07
        No wlasnie cena powstrzymuje mnie przed tym prywatnym przedszkolem sad
    • gopio1 Re: Przedszkole prywatne 06.03.07, 13:17
      To zależy.
      U nas niedaleko otworzyło się nowe przedszkole prywatne - artystyczno-językowe. Codziennie
      angielski, dużo zajęć plastycznych. Bardzo mi się to spodobało. Miesięczny koszt to chyba 950 zł.
      Przyjmują dzieci od 2 lat. Poleciałam to przedszkole znajomym, mają 2-letnie dziecko, płacą opiekunce
      1000 zł. Dla nich się opłaca, tym bardziej, że odchodzi im przygotowanie posiłków dla dziecka. Poza
      tym - wiadomo - opiekunka nie zapewnie takiego rozwoju. A różnica w cenie - na korzyść. A więc w
      ich przypadku niewątpliwie warto.

Ja płacę teraz opiekunce 800-1000 zł za 1 dziecko. W sumie mogłabym oddac Maję do tego
      przedszkola, ale nie wyobrażam sobie wozić jednego dziecka tu, drugiego tam - trochę to
      niesprawiedliwe. A dwójki do prywatnego nie poślę ze względów finansowych. Od września dzieci będą
      chodzić razem do publicznego - koszt jakieś 700 zł (w to wliczone dodatkowe zajęcia z angielskiego,
      plastyka i gimnastyka). W praywatnym bym zostawiła prawie 2 tys. Jest różnica. Dla mnie - nie warto.
      Tym bardziej, że na moje przedszkole złego słowa nie mogę powiedzieć.
      • dorota.alex Re: Przedszkole prywatne 06.03.07, 14:03
        Ja za dwoje w prywatnym na Wawrze placilam 1000,00, teraz w Lomiankach za dwoje 1200. Po kilku
        wizytach w panstwowych przedszkolach wogole nie bralam ich pod uwage. Ponuro, dzieci znudzone
        "chwilowo" pod opieka pani kucharki, stare polamane zabawki. Trzeba poszukac wsrod prywatnych i
        mozna znalesc male, kameralne i niewiele drozsze od panstwowego - a z zupelnie innymi warunkami.
        • gopio1 Re: Przedszkole prywatne 06.03.07, 14:20
          Można też poszukać państwowego o wysokim standardzie.
          Nasze jest kameralne - 3 grupy, wszystkie dzieci się znają, panie zaangażowane, bardzo miłe i fajne
          zawssze gotowe do współpracy, wyjazdy na ogólnowarszawskie konkursy/występy dla Starszaków,
          wycieczka, teatrzyki, pikinik i takie tam. Jedzenie smaczne, różnorodne, panie czytają bajki przed
          zaśnięciem (ale tyko w Maluchach jest poobiednia drzemka). Grupy łączone wiekowo. Jest logopeda, są
          3 rodzaje zajęć dodatkowych. Kuba codziennie ma dla mnie plik rysunków. Często też zmienia się
          wystawa prac przedszkolaków.
          Ale niewykluczone że to tylko mi się tak podoba, bo ja jest raczej bezkonfliktowa i staram się
          doszukiwać we wszystkim tylko plusów. Może inni rodzice narzekają.
        • hyris Do Dorota.alex 07.03.07, 16:16
          Do którego przedszkola w Wawrze chodziły Twoje dzieci i czy byłas zadowolona?
          Nas czeka niedługo wybór i mamy lekki zamęt w głowach.
          • dorota.alex Re: Do Dorota.alex 07.03.07, 22:12
            Masz adres: www.przy.lesie.prv.pl.
            W bok od Patriotow miedzy Aninem a Radoscia.Zanim zdecydowalismy sie na tamto przedszkole
            zrobilismy rekonesans po okolicy: zwiedzilismy 4 panstwowe i 4 prywatne. Teraz przy okazji
            przeprowadzki tez zwiedzilismy kilka w Lomiankach i na Wolce. Niestety zadne sie nawet nie umywa do
            tamtego... Naprawde, dla mnie to bylo przedzkole -ideal smile Pozdrawiam
            • hyris Re: Do Dorota.alex 08.03.07, 10:13
              dziękuję smile
              • dorota.alex Re: Do Dorota.alex 09.03.07, 13:23
                Jak zdecydujesz sie na ogladanie, to daj znac jak ci sie podobalo smile
      • klarka12 Re: Przedszkole prywatne 07.03.07, 14:25
        Czy nie jesteś przypadkiem z gocławia? bo my tez sie zastanawialismy nad takim
        typem przedszkola, nazywalo sie "pinokio"
    • andziulindzia Re: Przedszkole prywatne 06.03.07, 22:22
      Wszystko zależy raczej od zaangażowania i kompetencji opiekunek niż od tego czy
      przedszkole jest państwowe czy prywatne. Ostatnio mnie ta kwestia bardzo
      interesuje bo moje starsze dziecko od września pójdzie do przedszkola. Chcę ją
      posłac do państwowego o bardzo dobrej opinii. Grupy są dość liczne ale to z
      powodu dużego zainteresowania. Panie prowadzą program: edukacja przez ruch.

Jeśli miałabym posłać dzieci do przedszkola prywatnego to wybrałabym prowadzone
      przez zakonnice. Nie z powodu wiary ale z powodu wysokiego poziomu opieki nad
      dzieckiem.
      • oliwia244 Re: Przedszkole prywatne 07.03.07, 21:27
        no to mnie podłamałyście
        ja złożyłam podania do przedszkoli na bemowie i modle sie aby wogole nas gdzies
        przyjeli bo jest to duży problem. wiele tu przedszkoli ale dzieci jeszcze wiecej
        myslalam, ze jak sie dostaniemy to juz bosko, a tu takie sprawy...
        niemniej i tak na prv sie nie zdecyduje bo niania + prywatne przedszkole =
        powrót do pracy na nie wiele sie zda smile
    • coronella Re: Przedszkole prywatne 07.03.07, 23:00
      moja córka chodziła do prywatnego, od tego roku przeniosłam ja do państwowego. Różnica jest, ale moim zdaniem dobre państwowe przedszkole jest lepsze niz prywatne. Chociazby dlatego, ze po przedszkolu dziecko idzie do podstawówki, państwowej. I takie wypieszczone z tego prywatnego przedszkola, moze byc troche w szoku. Ja tak myślę, ale nie wiem czy tak jest
      W prywatnym było fajnie, duzo zajec. Panie kłaniały nam sie w pas, dzieci miały byc zadowolone, i wszystko sie ku temu robiło. Słodyczami, czekoladami, ustepstwami. Miałam wrazenie, że tam nie ma zadnych reguł. Nie było tez spania, może dzieciom to odpowiadało. Mi mniej, bo córka przychodziła z przedszkola umeczona, i reszte dnia to był chorror.
      Ale i zalety ma, miła atmosfera, mniejsze grupy. Niestety, kosztuje duuzo za duzo.

Z państwowego jestem bardzo zadowolona, córka tez. Wraca wypoczeta, najedzona, maja duzo zabaw. Miłe, bardzo duze sale. 3 opiekunki na grupę. Kucharki i sprzataczki nawet do dzieci nie podchodza.
      • gopio1 Re: Przedszkole prywatne 08.03.07, 08:40
        coronella napisała:
        >Kucharki i sprzataczki nawet do dzieci nie podchodza.

Ale to zabrzmiało...

W naszym przedszkolu panie sprzątaczki nie tylko podchodzą do dzieci
        ale nawet z nimi rozmawiają. ;-> Nikt ich nie zepchnął do roli machania ścierą. I dobrze.
        Codziennie pomagają dzieciom się rozebrać, ubrać, zawiązać buciki.
        Pilnują dzieci na dyżurze (dyżurni wołają dzieci, po które przyszedł już rodzic).
        Kiedyś gdy przyszłam po Kubę zobaczyłam, że siedzi w bluzie (właśnie na dyżurze).
        Zdziwiłam się. Na to pan odpowiada, ze namówił go na założenie,
        bo tu jednak jest trochę chłodniej, jak się ciągle drzwi otwiera.
        • malabru Re: Przedszkole prywatne 08.03.07, 13:24
          Moim zdaniem zdecydowanie nie można przesądzać na korzyśc albo tylko prywatnych
          albo państwowych bo bardzo dużo zależy od kadry opiekuńczej. Natalka chodzi do
          prywatnego, bo tylko w tym znalazłam miejsce po powrocie z Norwegii. Nie jestem
          zadowolona. Opiekunki młodziutkie, niedoświadczone. Nie za bardzo sobie radzą z
          dziećmi. Dla mnie istotnym kryterium jest to, ile dzieci przebywają na dworzu i
          nawet nie te zajęcia dodatkowe, bo jak bedę chciała pokierować moje dziecko w
          jakaś stronę (języki, plastyka, ruch itp.) to znajdę zajęcia dodatkowe po
          przedszkolu. Wydaje mi sie, że najważniejsze jest to, żeby dziecko się w
          przedszkolu nie nudziło i miało kontakt z rówieśnikami a to można znaleźć nawet
          w państwowych przedszkolach.
        • coronella Re: Przedszkole prywatne 08.03.07, 19:29
          nikt nikogo nie spycha do podrzędnej roli. Ale każdy ma swoje miejsce i swoją pracę do wykonania. Kucharki przygotowują pyszne posiłki, sprzataczki dbaja o czystość. Przedszkole ma wystarczająco kadry pedagogicznej, by to ona zajmowała sie dziećmi. Sprzątaczki nie pomagają się dzieciom ubierac, bo w tym czasie, gdy wszystkie dzieci i ich rodzice przychodza do przedszkola, one uwijają się, by wyczyścic to, co nanosiły buty. To samo przy wyjściu do przedszkola.
          Ja bym chyba nie chciała, zeby pani odrywała sie od mopa, by zawiązac buciki mojej córce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka