03.04.07, 13:13
Hej dziewczyny i chłopaki. Mam nadzieję, że doradzicie mi jakoś, bo nie bardzo wiem co robić. Mój synek ma 1,5 i jest bardzo radosnym dzieckiem, wszędzie go pełno, do wszystkich macha , przesyła buziaczki i do wszystkich idzie na ręce-bez problemu. Od jakiegoś czasu jednak zaczął bić inne dzieci, że tak powiem bez powodu- po prostu podchodzi do jakiegoś dziecka i podnosi na nie rękę. Strasznie mi głupio bo inne mamy( i tatusiowie) patrzą na mnie jak ja bym mu kazała to robić! Ja nie wiem dlaczego tak robi. W domu nawet jak po raz setny mówię, żeby czegoś nie ruszał to nie dostaje po łapach- właśnie dlatego, żeby nie miał takich wzorców. Podejrzewam, że oberwał w żłobku od jakiegoś starszego dziecka i zobaczył, że tak można swoją przewagę pokazac. No więc co robić- ja staram się unikać w ogóle takich sytuacji i w porę złapać go z rękę a potem mówię stanowczo, że tak absolutnie nie wolno robić. I że jak się do kogoś podchodzi to trzeba podać rękę i powiedzieć cześc- no i wtedy on to robi- co nie przeszkadza mu przy nasępnym dziecku zacząć od uderzenia. To trwa już od miesiąca i widzę, że w ogóle to do niego nie dociera- choć na spacerze jesteśmy codziennie, wię "trening" wychowawczy jest częsty. Pomóżcie bo panie w żłobku powiedziały, że dzieci od niego uciekają.
Obserwuj wątek
    • olamazur Re: bije 03.04.07, 15:23
      Mam podobny problem, z tym że nasz syn bije dorosłych - mojego męża, babcię i
      mnie. Też był to dla mnie szok, bo my go nigdy nie biliśmy, nawet klapsów nie
      stosujemy. Doszliśmy do wniosku, że to musi być instyktowne. Zaczęliśmy kazać
      mu przepraszać, a on kilku dni ponadto stawiać do kąta. Nie lubi jednego ani
      drugiego, więc jakoś to skutkuje.
      Mój syn jednak nie bije bez powodu, jeśli można tak to ująć. Powód zawsze jakiś
      tam jest, np. coś chciał a nie dostał. Jesteś pewna, że nie umiałabyś podać
      żadnego powodu tego bicia? Takiego z punktu widzenia dziecka też?

• makurokurosek Re: bije 03.04.07, 20:46
      jest to etap rozwoju, dziecko poznało, że istnieje przewaga fizyczna którą można
      wykorzystać. Może zareaguj w ten sposób,wytłumacz ze jeżeli jeszcze raz się tak
      zachowa to już nie będzie mógł się bawić i wrócicie do domu. Na następny dzień
      przed wyjściem na spacer przypomnij o konsekwencji bicia. Pamiętaj, każde
      dziecko jest inne i inaczej do niego się dociera. W słowa pań ze żłobka mogę
      uwierzyć, jeżeli któreś dziecko często zachowuje się agresywne to inne się go
      boją i nie chcą się z nim bawić. Powodzenia
      • matea4 Re: bije 04.04.07, 21:42
        Mam ten sam problem juz drugi raz. Starszy robił identycznie, Był chory jak nie
        wystawił łokcia. Tak poprostu.Mogę tylko pocieszyć cię ze wyrosnie. Reagować
        trzeba zawsze, tłumaczyć setki razy może kiedyć dotrze....
        • annamamuska Re: bije 05.04.07, 13:59
          Hej,

ja jestem mamą synka dość smiałego, ale w naszym otowczeniu jest też taki
          chłopiec, który bije inne dzieci, w tym mojego synka.

Powiem Ci, że jest to straszne uczucie, gdy widzisz, ze ktoś bije twoje
          dziecko. Nawet jesli jest to inne dziecko. Zwłaszcza, ze nasz lubi dzieci,
          cieszy sie, gdy je widzi, a jak ten mały go walnie to strasznie płacze i nie
          rozumie, czemu go bije. Przecież on tak bardzo go lubi sad(

Nasz synek kilka razy na nas podniósł rękę. Byłam wtedy stanowacza. Głośne i
          stanowcze nie. Wystarczyło.
    • sowa252 Re: bije 06.04.07, 10:39
      mojej siostry corka tez jak miala 1.5 roku tak sie zachowywala teraz jest
      grzeczną 2 latką
    • danuta_80 Re: bije 14.01.17, 23:30
      Być może powodem takiego zachowania jest zaburzenie integracji sensorycznej. Do prawidłowego funkcjonowania i odbierania świata zewnętrznego potrzebne są nam bodźce odbierane przez zmysł wzroku, słuchu, węchu, dotyku i smaku. Czasem jednak bywa tak, że informacje ze zmysłów napływają do ciała w sposób niezorganizowany. Mówimy wtedy o zaburzeniach integracji sensorycznej. U dziecka z problemami integracji sensorycznej, zmysły współpracują ze sobą w sposób zaburzony, odbierają bodźce zbyt słabo lub zbyt silnie. W przypadku nadwrażliwości bywa, że dzieci biją lub odpychają inne bez wyraźnego powodu – w ten sposób starają się intuicyjnie uniknąć nieprzyjemnych dla nich bodźców dotykowych, których źródłem są inne dzieci. Jeśli Pani dziecko źle reaguje na metki przy ubraniach, nie lubi mycia zębów, nie lubi obcinania włosów, paznokci, nie lubi zabaw plasteliną, nie lubi chodzić na bosaka – może to świadczyć o zbyt silnym odbiorze bodźców docierających do dziecka poprzez zmysł dotyku.
      Często bywa też tak, że dzieci dotyczy podwrażliwość, wtedy dostarczają one sobie bodźców, które często przyjmują formę przemocy fizycznej (nawet w łagodnej formie) w stosunku do innych dzieci. Proszę zwrócić szczególną uwagę na to czy Pani dziecku zdarza się rozdrapywać rany, szczypać siebie, dotykać i pocierać się o różne faktury i materiały, uderzać ciałem (szczególnie głową) o twarde powierzchnie i w ten sposób dostarczać sobie dodatkowych bodźców ze strony zmysłu dotyku.
      Jeśli zauważy Pani któryś z tych niepokojących objawów to warto udać się do terapeuty integracji sensorycznej.
      Jeśli terapeuta wykluczy powyższe zaburzenia, to trzeba poszukać innych źródeł. Być może dziecko nie potrafi poradzić sobie ze swoimi emocjami. Do tej pory raczej nie miał nakazów i zakazów, ale nadszedł ten wiek i zaczęliście wytyczać mu pewne granice. Kiedyś dziecko coś mogło, a teraz nie może – jest to przyczyną złości, frustracji i agresji wśród takich małych dzieci. Jeśli dziecko chce Ciebie lub kogoś innego uderzyć to złap je za rączkę i odsuń. Jeśli stanie się to podczas zabawy np. na placu zabaw, to powiedz dziecku, że nie może bić innych dzieci i odsuń je od zabawy z innymi, niech widzi, że uderzenie kogoś skutkuje końcem zabawy. Możesz też zakończyć zabawę i zabrać dziecko do domu. Pamiętaj - bądź stanowcza i konsekwentna w swoim działaniu.
      Polecam też książkę „Moje Dziecko. Jak mądrze kochać i dobrze wychowywać swoje dziecko” Doroty Zawadzkiej, w której znajdzie Pani nie tylko porady o tym, jak radzić sobie właśnie w sytuacjach gdy nasze dziecko bije inne dzieci, ale także o tym jak poradzić sobie gdy np. dziecko nas nie słucha, czegoś się boi lub nie chce jeść. To bardzo wartościowa książka dla wszystkich rodziców i z pewnością warto mieć ją na swojej półce.
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka