Dodaj do ulubionych

Co mam zrobić

25.04.07, 12:49
Pomóżcie mi.Mam dziecko w wieku 12 lat,które zaczęło palić papierosy.Co mam
zrobić?Lanie może ręką czy paskiem i czy na gołą pupę czy na majtki.
Obserwuj wątek
    • numenorejka Witamy Gajowego 25.04.07, 12:51
      A nie szkoda ci gałęzi w swoim lesie? Tak ładnie wyglądają ze świeżą zielenią....
    • marieta_makieta Re: Co mam zrobić 25.04.07, 13:06
      Przede wszystkim poromawiaj z dzieckiem. Powiedz mu wyrażnie, że tego nie
      akceptujesz i zapytaj, dlaczego pali. Mnie by to naprawdę zainteresowało.
      Możesz się nie doczekać odpowiedzi, bo dziecko wbije wzrok w podłogę i nic z
      niego nie wydobędziesz. Wtedy będziesz musiała sama dociec przyczyn. Może w ten
      sposób próbuje zyskać akceptację w grupie? Podsuń mu inny sposób-jakiś sport,
      ciekawe hobby, itp. Może ma jakieś kłopoty? A w ogóle to skąd ma pieniądze na
      papieroski? Zakaż palenia i egzekwuj ten zakaz. Proponowałabym zaczekać z
      karami, dać szansę. Jesli będzie paliło dalej, to wtedy się zastanów-może
      obciąć kieszonkowe, jeśli oczywiście je dostaje i wydaje na papierosy.I mam
      nadzieję, że z tym biciem to żart.
      • martucha90 Re: Co mam zrobić 25.04.07, 13:45
        > Może w ten sposób próbuje zyskać akceptację w grupie?

Na pewno wpływ grupy. W tym wieku akceptacja grupy jest potrzebna jak
        powietrze. Aby być jednym z nich, musi robić to, co reszta. I najczęściej
        dzieciaki robią: wypiją, zapalą, wykroczenie popełnią. Trzeba by mu zmienić
        towarzystwo.
        • lila1974 Re: Co mam zrobić 25.04.07, 14:05
          Jeśli to wpływ towarzystwa, to raczej się zastanowić dlaczego jest taki
          wpływowy.

W mojej klasie z podstawówki i liceum tez kilka osób paliło, jakoś nie reszta
          nie uległa namowom.
          • olamazur Re: Co mam zrobić 25.04.07, 14:19
            No jak to, czemu wpływowy. Bo chce należeć do grupy, chce mieć swoją paczkę,
            chce być lubiany. Zawsze trzeba się trochę dopasować. Ty najwidoczniej do tej
            grupy palących nie chciałaś należeć albo palenie nie było jej zasadniczą cechą.
            • lila1974 Re: Co mam zrobić 25.04.07, 14:45
              Jesli dziecko chce należeć do jakiejś grupy tak bardzo, że dopasuje się nawet
              do tych złych wzorcow to najwudoczniej ma niskie poczucie własnej wartości i
              nad tym rodzic powiien popracować.

Z drugiej strony - wcale nie powiedziane, że to nie on jest przywódcą grupy.
    • lila1974 Re: Co mam zrobić 25.04.07, 13:34
      Jesli w domu sami palicie, to sobie darować gderanie na ten temat - bierze z
      was przykład.

Jesli nie palicie, to posadzić przy stole i dać do wypalenia całą paczkę naraz.
    • marghe_72 Re: Co mam zrobić 25.04.07, 14:45
      prowokacja
      • echtom Re: Co mam zrobić 25.04.07, 15:13
        Niekoniecznie. A nawet jeśli tak, można podyskutowac, bo to właśnie wiek
        pierwszych eksperymentów z papierosami. Pytanie brzmi, czy dziecko ma skłonność
        do uzależnień, czy tylko trochę popala, żeby nie odstawać od rówieśników - z
        tego drugiego szybko się wyrasta, jak papierosy nie zasmakują. Moja najstarsza
        córka pali (ukrywała to skutecznie przez rok), młodsza nie. W domu nikt dorosły
        nie pali. Nie wiem, co z tym zrobić, bo twierdzi, że jej z tym dobrze i nie
        czuje potrzeby rzucenia. Obcięcie kieszonkowego nic nie da - i tak dostaje
        pieniądze na jedzenie poza domem, więc nie sprawdzę, czy nie wydaje ich na
        papierosy, a zresztą nawet gdybym zakręciła kurek, pójdzie np, roznosić ulotki
        i zarobi sobie na te fajki.
    • aka10 Re: Co mam zrobić 25.04.07, 17:11
      Troll.
    • nangaparbat3 Re: Co mam zrobić 25.04.07, 17:16
      A w domu ktoś pali?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka