13.08.03, 15:13
Czy można tu o starszych dzieciach? A jeśli nie tu to gdzie?
Moja córka ma 9 lat. Ostatnio jest bardzo zaintersowana sprawami dojrzewania,
zmianami które wówczas zachodzą itp. Była pod wrażeniem stringów, zwłaszcza
męskich, które widziała w sklepie, często "zachacza" o różne seksualne
tematy. Niedawno powiedziała mi, że całował ja po kryjomu w szkolnej szatni
kolega z czwartej klasy (ona w drugiej klasie). Jezu! co z tym robić!? Czy
nie za wcześnie? Czy to temperować czy co? Nie chcę koło tych spraw robić
jakiś dziwnych problemów, ale nie chcę też wychować "lolitki".
Obserwuj wątek
    • maak3 Re: Lolitka 14.08.03, 00:49
      nie temperuj nie temperuj, bo zejdzie do podziemia
      niestety 9/10 latki wkraczają w wiek dojrzewania (ja sama pierwszą miesiączkę
      miałam jako 10 letnia dziewczynka)
      po pierwsze fajnie, że widzisz co sie z nią dzieje i fajnie, ze ona sporo Ci
      mówi
      po drugie z tym całowaniem - myslałam i myślałam co bym zrobiła, bo dziecko
      obdarzyło Cię zaufaniem, ale z drugiej strony krew się w matce burzy, więc ja
      bym strzeliła taką historyjkę "wiesz z tym całowaniem to jest tak,że to jest
      gest taki, którego obdarowujemy osobę, którą baaaardzo lubimy i kochamy,np ja
      i ty dajemy sobie całusa, a dla innych osób całusy nie jest przeznaczone i nie
      mozna pozwalac, by całowały nas osoby, których my aż tak bardzo nie lubimy...i
      bardzo chciałabym poznawać wszystkie osoby, które bardzo lubisz "
      to chyba jedyny sposób by mieć rękę na pulsie
      a z tymi stringami męskimi to moze sygnał, pytanie o różnice anatomiczne u
      chłopców i dziewczynek i jesli mała nie jest ich świadoma to może pomogłaby tu
      jakaś lektura typu: jak zbudowane jest nasze ciało wspierająca rozmowę z Tobą
      nie martw się, że będziesz miała lolitkę (zresztą bycie lolitką zakłada jakąś
      intencjonalność...), po prostu masz dojrzewającą córeczkę
      • archiwald4 Re: Lolitka 14.08.03, 09:04
        Doskonale zdaje sobie sprawę z różnic anatomicznych, nigdy z zagadnień
        związanych z różnicami płci czy seksualnością człowieka nie robiliśmy tajemnic.
        Kupowałam jej odpowiednie dla wieku książeczki na ten temat, ma atlas
        anatomiczny dla dzieci, który studiowałyśmy razem, niedawno urodziło nam się
        drugie dziecko, co było okazją do pogłębienia tematu. Wiem przecież, że dzieci
        dojrzewają, tylko kurcze jakoś zdaje mi się to strasznie wcześnie, a poza tym
        mam wrażenie, że wnika w te sprawy bardziej niż to jest potrzebne
        dziewięciolatce.
        • maak3 Re: Lolitka 14.08.03, 20:39
          ona wnika na tyle ile potrzebuje na ten czas
          bądź czujna i ilekroć podejmuje jakis temat to rozmawiaj rozmawiaj, lepiej
          żeby wiedzę czerpała od Ciebie niz od kolezanek z podwórka
          nie miejsce tu narzekac na przemiany cywilizacyjne, ale nasze dzieci będą
          interesowały sie seksualnością pewnie bardziej niz nasze pokolenie, bo media
          bezpruderyjnie podkręcają to zainteresowanie
          myślę, że spokojne rozmawianie duzo pomoze i jesli nie chcesz jej mówić za
          dużo to czasem pytaj "a ty jak myślisz jak to jest..." i wtedy mając jej
          wiedze możesz iść za tym, a jeśli działoby sie coś niepokojącego (np ze strony
          tego 4 klasisty- swoja droga czy w waszej szkole 4 klasy mają taki łatwy
          dostęp do szatni 9 latków?..)to ona Ci o wszystkim powie, bo ma do Ciebie
          zaufanie i wie,że moze na Ciebie liczyć

i chyba nadeszła pora dla Ciebie na czytanie poradników dla rodziców "jak
          przetrwać dojrzewanie mojego dziecka"
          pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka