mamcia2synow 28.08.08, 11:43 Co byscie powiedzialy gdyby wasze dziecko (np.2 letnie) z luboscia uderzalo glowa w podloge,sciane,boki wozka czy fotelika samochodowego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doros1 Re: Uderzanie glowka 28.08.08, 21:44 Powiedziałabym ,że rozładowuje w ten sposób jakieś napięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_sla Re: Uderzanie glowka 31.08.08, 10:22 nie wiem, pewnie jak zdarta płyta "zrobisz sobie krzywdę". U nas Bartuś tak robił zwłaszcza w furii, ale kiedy próbował powalczyć z kaloryferem około roczku tak przestał używać głowy do takich celów.. Odpowiedz Link Zgłoś
ula27121 Re: Uderzanie glowka 31.08.08, 12:41 Mój tak miał i znalazłam książkę, w której napisano ( nie umiem znaleźć oryginału, żeby dokładnie zacytować) że jest całą grupa takich dzieci, że charakteryzują się one dużą wrażliwością na muzykę, niechęcią do rozlanych płynów i wymieniono jeszcze kilka cech, które dopiszę jak tylko odszukam tą pozycję. Pisano, że w razie ataku uderzania tą głową najlepiej włączyć muzykę poważną- operową, a to odwróci uwagę od uderzania i je zatrzyma. Jednak w wieku dwóch do trzech lat najczęściej też ujawnia się autyzm zatem odwiedziliśmy dla spokoju neurologa. Ale to dla spokoju, myślę że można się przejść co by się nie martwić na zapas Odpowiedz Link Zgłoś