Dodaj do ulubionych

Tinky Winky

05.11.04, 18:03
czesc kochani!
moze to sie wyda smieszne ale mam taki maly dylemacik a mianowicie chodzi o
teletubisie a szczegolnie o jednego z nich tzn tego fioletowego czyli TINKY
WINKY.Ostatnio 10 letnia dziewczynka nie dala sie przekonac, ze to jest
chlopiec uparcie twierdzila ze to jest dziewczynka wiec zglupialam do reszty
bo poza glosem, ktory jest wyraznie 100%meski nic wiecej nie wskazuje na taka
czy inna plec.Prosze uspokujcie mnie, a moze dzieci wiedza jednak lepiej?
A tak przy okazji co sadzicie o teletubisiach czy ta bajka ma napewno dobry
wplyw na dzieci?
pozdrawiam
mama dwuletniej Kingi
Obserwuj wątek
    • cubus1 Re: Tinky Winky 05.11.04, 21:25
      Thiny Winky to chlopiec smile tyle ze jego atrybutem jest torebka.
      A co do wplywie to sa rozne szkoly np szkola ksiedza Rydzyka z ktorej z mezem
      sie zasmiewamy smile
      Ja osobiscie nie przepadam za Tubisiami ale moj prawie 3 latek wrecz
      przeciwnie.
      I nie zapomne jego usmiechu na widok sloneczka jak mial 1,5 roczku smile
      Uwazam ze te bajki sa idealne dostosowane pod takie male dzieci i dobrze.Ja nie
      musze sie tym zachwycac.

• gabi75 Re: Tinky Winky 05.11.04, 22:05
        Dzieki za pomoc bo juz myslalam ze zle ze mna, tak to chyba ta torebka zmylila
        ta 10letnia dziewczynke.Swoja droga ciekawa jestem co autor mial na mysli
        wkladajac w rece "chlopca"(czytaj Twinky Winky) czerwona damska torebke???smile
        pozdrawiam

• agent11 Re: Tinky Winky 07.11.04, 10:59
          Witaj!
          Moja córeczka, która ma 1 rok i prawie 6 miesięcy uwielbia teletubisie! Mamy 2
          kasety video i magnetowid chodzi conajmniej 2 razy dzienniesmile) Niestety właśnie
          wczoraj nam się popsułsad((( Ola najbardziej lubi słoneczko oczywiście i wstawki
          z dziećmismile

Acha, Tinky Winky to rzeczywiście chłopiec , bo ma męski głos ...ale ta torebka?
          hmmm...no cóż...
          Asi
          • nulleczka Re: Tinky Winky 07.11.04, 12:06
            Kiedyś na tym właśnie forum dziewczyny udawadniały, że Twinky Winky jest gejem
            i że to tak w ramach oswajania dzieci z "tematem" została ta postac stworzona.
            Nie pamiętam dokładnie tej dyskusji, ale sens był właśnie taki. Moje dzieci
            oglądały teletubisie bez dopytywania sie o płeć, ale to dlatego że były małe.
            Dla dziesięciolatki sprawa identyfikacji płciowej bohaterów może byc
            rzeczywiście problemem. A nie wiem, w jakim wieku powinno się z dziecmi o
            sprawach homoseksualizmu rozmawiać, bo moze jest to okazja do jakiejś rozmowy.
    • anfido Re: Tinky Winky 10.11.04, 18:02
      W polskiej wersji językowej, to rzeczywiście chłopiec, jednak jeżeli
      posłuchacie w oryginalnej wersji to zauważycie, że o wszystkich teletubisiach
      mówi się bez określenia płci, czyli po prostu ono.
    • agutek10 Re: Tinky Winky 15.11.04, 10:34
      tinky winky to chlopiec ale faktycznie zawsze z torebka a w jednym z odcinków
      tanczy w baletowej spodniczce - coz moze autorzy chca od najmlodszego
      przyzwyczajac dzieci do odmiennosci... A Tubisie sa swietne - polecam
      codziennie o 7.00 na BBC PRIME, pozniej sa tez super Tweenies - co prawda po
      ang. ale tubisie i tak za wiele nie mowia - moj Kacperek z nimi zaczyna dzien.
      Swoja droga co sadzicie o programach dla dzieci szczegolnie tych najmlodszych w
      polskiej TV - jak dla mnie to i ilosc i jakosc makabryczna
      • agalubian Re: Tinky Winky 15.11.04, 11:20
        Ja na szczęście nie muszę nic sądzić. Po prostu nie mam telewizora i już.
        Mieszkając u teściów naoglądałam się na całe życie, a w każdym razie na długo,
        długo. Bajeczki synkowi puszczam z płytek. Programy jakie dawali w porze,
        kiedy jestem w domu, były do niczego. I ile czasu traciło się na próżno - tak
        mało go mamy...
        • anuska25 Re: Tinky Winky 17.11.04, 22:32
          gDYBYM MIAŁA TYLKO 1 I 2 TO NA PEWNO DZECKO NIE MIAŁOBY CO OGLĄDAĆ. TO
          STRASZNE, JAK TELEWIZJA PUBLICZNA DBA O SWOICH NAJWIĘKSZYCH JAKBY NIE
          BYŁO "KLIENTÓW". nO, CÓŻ..MÓJ cHOMICZEK ogląda codziennie Rai Edu z Tweenies,
          Squeak i innymi bajkami w programie "IL DIVERTINGLESE"- nauka agielskiego.
          Super program i dzięki myszkom już umie "bye"
          ----
          ania z zosią
      • patatajowa Re: Tinky Winky 03.02.05, 22:59
        Ale Dipsy z kolei, już sobie nie dał załozyc spódniczki i
        uciekał smile))))))))))))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka