cpt1 03.02.06, 10:24 Czy mozecie polecic mi jakies zabawy wyciszajace do realizacji w domu dla dziecka z ADHD? Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
melisana7 Re: Zabawy dla dziecka z ADHD 03.02.06, 11:21 Nie wiem czy ta zabawa akurat się przyda, znalazłam ją w książeczce z propozycjami zabaw dla dzieci. Zabawa - szmaciana laleczka - uczy umiejętności relaksowania się DZiecko stoi w lekkim rozkroku z rączkami opuszczonymi wzdłuż ciała i powoli ma się przeobrazić w szmacianą laleczkę. Zaczyna od głowy, która powoli luźno opada na piersii tak po kolei wszystkie części ciała robia sie jak z waty. Nóżki uginaja się i powoli laleczka opuszcza sie na podłogę, oczy ma zamknięte, słucha własnego oddechu. Mama unosi delikatnie rączki, nóżki do góry a one opadaja bezwładnie. Później laleczka powoli ożywa itd. Pozdrawiam melisana7 Odpowiedz Link Zgłoś
taksoofka Re: Zabawy dla dziecka z ADHD 03.02.06, 13:47 moze tu portal.adhd.org.pl/phpbb/viewtopic.php?t=869&sid=3f912207da4b401425ca6e47e8b8f9f7 Odpowiedz Link Zgłoś
aniau1 Re: Zabawy dla dziecka z ADHD 11.02.06, 16:26 Z wyciszających mogę polecić malowanie dziesięcioma palcami- pomaga pozbyć się napięć. Dziecko macza obie ręce w farbie w w wybranym kolorze i maluje tak jak chce na dużej płaszczyźnie (można arkusz szarego papieru przyczepić do ogrodzenia lub ściany - wersja letnia). Polecam również ruch rozwijający wg W. Sherborne: turlanie, ciągnięcie dziecka za nogi na śliskiej powierzchni (dziecko leży na plecach)- później następuje zmiana, dziecko ciągnie dorosłego. Ćwiczenie "więzienie"daje dziecku wiele satysfakcji i radości - dorosły siedząc na podłodze podkurcza lekko nogi robiąc domek dla dziecka (dziecko siada między nogami też przyciąga kolana do siebie) Dorosły ściska dziecko swoimi nogami tworząc więzienie, z którego dziecko musi się wydostać. Można pobawic sie w tzw. śmieszne kroki- dziecko naśladuje kroki dorosłego i odwrotnie. Miłej zabawy! Odpowiedz Link Zgłoś