Dodaj do ulubionych

Zabawy dla dziecka z ADHD

03.02.06, 10:24
Czy mozecie polecic mi jakies zabawy wyciszajace do realizacji w domu dla
dziecka z ADHD?
Dziekuje
Obserwuj wątek
    • melisana7 Re: Zabawy dla dziecka z ADHD 03.02.06, 11:21
      Nie wiem czy ta zabawa akurat się przyda, znalazłam ją w książeczce z
      propozycjami zabaw dla dzieci.
      Zabawa - szmaciana laleczka - uczy umiejętności relaksowania się
      DZiecko stoi w lekkim rozkroku z rączkami opuszczonymi wzdłuż ciała i powoli ma
      się przeobrazić w szmacianą laleczkę. Zaczyna od głowy, która powoli luźno
      opada na piersii tak po kolei wszystkie części ciała robia sie jak z waty.
      Nóżki uginaja się i powoli laleczka opuszcza sie na podłogę, oczy ma zamknięte,
      słucha własnego oddechu. Mama unosi delikatnie rączki, nóżki do góry a one
      opadaja bezwładnie. Później laleczka powoli ożywa itd.
      Pozdrawiam
      melisana7
      • taksoofka Re: Zabawy dla dziecka z ADHD 03.02.06, 13:47
        moze tu

portal.adhd.org.pl/phpbb/viewtopic.php?t=869&sid=3f912207da4b401425ca6e47e8b8f9f7
    • aniau1 Re: Zabawy dla dziecka z ADHD 11.02.06, 16:26
      Z wyciszających mogę polecić malowanie dziesięcioma palcami- pomaga pozbyć się
      napięć. Dziecko macza obie ręce w farbie w w wybranym kolorze i maluje tak jak
      chce na dużej płaszczyźnie (można arkusz szarego papieru przyczepić do
      ogrodzenia lub ściany - wersja letnia). Polecam również ruch rozwijający wg W.
      Sherborne:
      turlanie, ciągnięcie dziecka za nogi na śliskiej powierzchni (dziecko leży na
      plecach)- później następuje zmiana, dziecko ciągnie dorosłego. Ćwiczenie
      "więzienie"daje dziecku wiele satysfakcji i radości - dorosły siedząc na
      podłodze podkurcza lekko nogi robiąc domek dla dziecka (dziecko siada między
      nogami też przyciąga kolana do siebie) Dorosły ściska dziecko swoimi nogami
      tworząc więzienie, z którego dziecko musi się wydostać. Można pobawic sie w tzw.
      śmieszne kroki- dziecko naśladuje kroki dorosłego i odwrotnie. Miłej zabawy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka