Dodaj do ulubionych

Katar i prośba

IP: [62.29.255.240] 62.29.193.* 28.02.03, 11:54
Spotkał katar Katarzynę...aaaa psik!Katarzyna pod pierzynę...aaaa psik!Sprowadzono wnet doktora...Pani jest na katar chora...Terpentyną grzbiet jej natarł...A po chwili sam miał katar...Poszedł doktor do rejenta...A to właśnie były święta...Stoi flaków pełna micha...A już rejent w michę kicha....Od rejenta poszło dalej...Bo się goście pokichali...Od tych gości ich znów goście...Że dudniło jak na moście...Przed godziną jedenastą...Już kichało całe miasto...Aż zabrakło terpentyny...Z winy jednej Katarzyny...aaaa psik!To jest wierszyk J. Brzechwy, który znam od bardzo wczesnego dzieciństwa. Zwykle przypomina mi się właśnie, gdy łapie mnie grypa. Teraz u nas jak najbardziej na czasie, bo poza mężem (który chyba jako jedyny i niezastąpiony żywiciel rodziny, podświadomie wie, że nie może sobie pozwolić na chorowanie) cała rodzinka, tzn. ja i dwie moje córcie (prawie czteroletnia Jagódka i prawie dwuletnia Hania), zasmarkana i zakichana. Od zawsze dziewczynki powtarzają ze mną „aaaa psik!”. Niestety, wierszyka chyba nie ma w zbiorku „Brzechwa dzieciom”, ja znam go ze wspaniałej małej płytki winylowej, która niestety była kiedyś moją ulubioną i w stanie jest opłakanym. I właśnie tu jest ta prośba. Był tam wiersz „Żuraw i Czapla”, niestety już nie do odsłuchania, a szukam go od dłuższego czasu. Na pewno wiecie, o co chodzi: „Jedno chce, to nie chce drugie”. Jeśli znajdziecie, dajcie znać.Nie całuję, bo chyba zarażam, ale serdecznie pozdrawiam. Ania
Obserwuj wątek
    • Gość: Gaga Re: Katar i prośba IP: 213.186.93.* 28.02.03, 13:16
      Witaj!Zarówno "A psik", jak i "Żuraw i Czapla" są w zbiorze wierszy "100 bajek" Brzechwy. Lektura dla klasy IV podstawówki (kilka wierszy powiela się z "Brzechwa dzieciom"):hello:Aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka