Dodaj do ulubionych

Jak uczycie jezyków obcych?

23.03.07, 08:33
Jak uczycie swoje maluchy języka obcego. Powiem szczerze, że znam język
niemiecki, ale nie weim jak zacząć uczyć swojego maluszka tzn. jak go
zainteresowac językiem, żeby się nie zniechęcił. Do tej pory włączałam mu
tylko płyty w tym języku, ale chciałabym robić coś więcej w tym kierunku,
gdyż dziecko w tym wieku jest bardzo żądne wiedzy.
Może macie już jakieś sprawdzone sposoby.
Za każdą radę będę bardzo wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • azetka_mama_adasia Re: Jak uczycie jezyków obcych? 23.03.07, 19:55
      zajecia w przedszkolu 2x30min i pani w domu 2x40 min. smile))

zajecia praktycznie po ang nawet jak nie rozumie to sie osłuchca. chdzi
      chetnie, nie moze sie doczekac - aotywacja - wystarczy ze tata przez tel
      rozmawia po ang a Adam nie rozumie ... i juz chce sie uczyc. sam chce ogladac
      bajke po ang a ma tylko jedna. pewnie podoba mus sie ze zaczyna cos rozumiec...
      azetka
    • szastprast1 Re: Jak uczycie jezyków obcych? 23.03.07, 22:25
      Potrafisz odtworzyć sposób, w jaki maluszek uczy się swojego ojczystego języka?
      Dorosły pokazuje na gałkę oczną i mówi: to jest oczko. Później pyta dziecko:
      Gdzie masz oczko? Itp. Idziesz z dzieciaczkiem po parku i mówisz do niego:
      zobacz, tam jest wiewiórka itp.
      Bierzesz jego ubranka i mówisz: włóż kurteczkę, włóż czapeczkę. Powiedz to
      teraz po niemiecku. I tu są dwie “szkoły jazdy”. Jedni zalecają powiedz w
      ojczystym i w obcym, a ja wyznaję tę szkołę, która radzi: “powiedz tylko w
      obcym – rozumienie z kontekstu zdziała swoje”.

Zrobiłam taki eksperyment: Do południa każdego dnia mówiłam do dziecka po
      niemiecku. Po prostu pewnego pięknego dnia obudziłam go słowami: Guten Morgen,
      schau mal, die Sonne scheint! I tak dalej. Zdziwiłam się bardzo, bo na dziecku
      nie zrobiło to żadnego wrażenia, że nagle nie mówię po polsku. Nie
      zaprotestowało, nie pytało, dlaczego tak. Wcześniej słyszał mnie gadającą
      przez tel. po niemiecku, więc może uznał, że nie ma w tym nic dziwnego.
      Starałam się, żeby rozumiał z kontekstu, co do niego mówię. Jak mówię “Wasch
      deine Haende” otwieram jednocześnie drzwi łazienki, więc wiadomo, o co chodzi.
      Odpowiadał mi polsku, a ja po niem. A na trzeci dzień moje małomówne nawet w
      swoim ojczystym języku dziecko powiedziało do mnie podczas zabawy: “A dlaczego
      der heisst Lexus?” Czyli zaczął mówić w obcym języku (=zaczęła się faza
      produkcji). Szczęka mi opadła!

Dzieciaki z reguły uwielbiają wyliczanki, piosenki itp.
      Można wziąć kartkę, mówić wierszyk i rysować to, co się mówi czyli np twarz
      ludzika:
      Punkt, Punkt, Komma, Strich,
      fertig ist das Mondgesicht.
      Links und rechts zwei Ohren,
      so ist der Mensch geboren.
      Super jest śpiewanie z dzieckiem + uczenie go w ruchu. Siedzienie przy
      stoliczku podczas nauki to chyba nie jest dobry pomysł.
      W ogóle nauka przez zabawę w każdym wieku to IMO super sprawa.

Przeszliśmy już taki etap, że podczas jazdy samochodem dziecko zadawało mi masę
      pytań typu: a jak powiesz krawężnik po niemiecku? A jak jest Opel po niemiecku?
      Itp. Uwielbia słowniki obrazkowe i zamęcza mnie pytaniami A jak to sie nazywa
      po niem.?

Każde dziecko jest inne i każdy nauczyciel jest inny, dlatego trudno o
      uniwersalne rady. Możesz oczywiście poczytać sobie jakiś podręcznik metodyki
      nauczania jęz. obcych ale ja ci po prostu radzę: Kieruj się intuicją, nie
      nalegaj, żeby produkowało czyli odpowiadało ci w obcym języku, eksperymentuj
      po prostu i dobrze się przy tym baw. Powinno zadziałać!
    • babatera Re: Jak uczycie jezyków obcych? 23.03.07, 23:14
      Ja stosuję metodę TPH = total phisical response + piosenki i mnóstwo zabawy.
      Ponieważ sama bym się nie zmobilizowała do organizowania/przygotowywania lekcji
      dobrałam do moich pociech dwójkę okolicznych dzieci i ponieważ mam zobowiazanie
      wobec obcych ludzi robię im raz w tygodniu godzinę zabawy. Poza tym uważam, że w
      tym wieku najlepsza jest "nauka" w małej grupie. Bardzo się przykładam -
      realizuję konkretne tematy gdzie przewijają się piosenki, wierszyki, prace
      plastyczne, oglądanie krótkich filmów w oryginale, czytanie książeczek, zabawy
      ruchowe. Wszystko oczywiście w danym temacie. Przygotowanie, zgromadzenie
      rekwizytów itd zajmuje mi to co najmniej 2 godziny ale sprawia fraję. Podczas
      zajęć mówię cały czas po angielsku, dodaję gesty więc rozumieją o co chodzi.
      Nagrywam też płytę CD, z piosenkami i słuchowiskami z "lekcji" którą dzieci
      słuchają przy okazji w ciągu dnia i jak obserwuję żywo reagują na niektóre
      słuchowiska przypominając sobie słówka z lekcji.
      Dodatkowo swoim dzieciom czytam książeczki albo kupuje wersje z płytą CD. Są to
      z reguły wersje uproszczone językowo. Nowe słówka przedstawiam za pomocą flash
      cards.
      Co jeszcze chciałąbyś wiedzieć? wink
      • bozena.s Re: Jak uczycie jezyków obcych? 28.03.07, 13:29
        Witaj
        Czy mogłabyś wyjaśnić, co to znaczy: Nowe słówka przedstawiam za pomocą flash
        cards.
        Pozdrawiam
        Bozena
        • babatera Bozena 28.03.07, 18:55
          Jasne! to był skrót myślowy w połączeniu z filologicznym żargonem wink

Przykład: chcesz czytać bajkę o Kapturku. Przed czytaniem pokazujesz dzieciom
          obrazek z Kapturkiem i mówisz: "Little Red Riding Hood", potem pokazujesz
          obrazek z wilkiem i mówisz: "A wolf" itd. Dla starszych dzieci pod obrazkami
          mogą być podpisy, żeby zaznajomić z pisownią.
          Chcesz nauczyć nazw owoców? Pokazujesz cytrynę i mówisz "A lemon", jabłko - "An
          apple" Można te same obrazki na jakiś czas w widocznym miejscu powiesić np. na
          lodówce.
          To coś podobne do nauki globalnego czytania.
    • ik_ecc Re: Jak uczycie jezyków obcych? 24.03.07, 19:50
      Po prostu mow.
      Moze ustal sobie pore dnia czy miejsce, zeby oba jezyki byly
      wyraznie "oddzielne".
      • jl75 Dzieki za rdy. jeszcze jedno pytanie 26.03.07, 08:28
        Jakie książki, kasety lub filmy w języku niemieckim polecacie dla dzieci?
    • jl75 Czy naprawdę nikt nie pomoże? 27.03.07, 13:22
      Czy nie znacie żadnej literatury do nauki języka niemieckiego dla maluszków?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka