Dodaj do ulubionych

pleśniawki

11.02.04, 10:57
Moja mała coreczka (1 mies.) ma pleśniawki od jakichś 10 dni. Kupiłam w
aptece APHTIN i przemywam jej dziąsełka i podniebienie jak to tylko mozliwe,
ale jakoś nie chcą zniknąć te pleśniawki. Co radzicoe iść do lekarza czy mogę
sama je jakos usunąć ??
Obserwuj wątek
    • anulak1 Re: pleśniawki 11.02.04, 11:45
      Lepiej idź do lekarza niech przepisze ci nystatynę. Im prędzej tym lepiej. Ja
      walczyłam z pleśniawkami bardzo długo i na różne sposoby, ale ostatecznie
      zdzieranie pleśniawek i nystatyna (koniecznie przez 7 dni) pomogły. Lekarz może
      też zalecić ci podawanie witaminy B i C, oczywiscie obok nystatyny. Życzę
      wygranej, bo to "dziadostwo" jest naprawdę uparte.
    • dmonika Re: pleśniawki 11.02.04, 13:34
      temat pleśniawka to czesty temat na forum, poszukaj !!! ja dzieki forum
      wyleczyłam plesniawke u mojej zuzki. 4 lutego pisalam na forum o plesniawce -
      chcialam cie odeslac do tego tematu, ale niestety został juz skreslony ;-(
      Wiec w skrócie: aphtin nie pomógł (zjadła cale opakowanie), nystatyna nei
      pomogła (zjadła 2 opakowania), pomogła dopiero gencjana (wodny rozrtwór fioletu
      gencjany 2%) - to jest bez recepty, w pzreciwienstwie do nystatyny. Fioletem
      leczyłam tylko chyba 5 dni - i teraz od razu bym zastosowalam fiolet. Z reszta
      wyczytałam to na forum- mamy w wiekszosci polecały. powodzenia
      • guska3 Re: pleśniawki 11.02.04, 13:50
        ja ścierałam pleśniawki świeżym moczem łapałam w pieluszkę i smarowałam, nic
        innego nie pomagało
    • agnieszka-i-oskar Re: pleśniawki 11.02.04, 14:51
      ja małemu smarowałam gencjaną i ścirałam pieluszką tetrową. Brzmi okrutnie ale
      nie wygląda to tak. Po dwóch dniach nie było śladu.
      Samo smarowanie raczej nie pomoże.
    • dmonika Re: pleśniawki 11.02.04, 15:42
      Macie dziewczyny absolutną racje! Zapomniałam dodać , ze własnie ścieranie ( i
      to mocne) jest bardzo wazne, ja dodatkowo smarowałam jeszcze swoje brodawki.
    • catalinka Re: pleśniawki 11.02.04, 17:11
      Przedewszystkim ty też musisz smarować brodawki, bo przecież maluszek ssie
      pierś i przenosi te grzybki na Ciebie i tak w koło. Potwierdzam że nam pomógł
      fiolet, ale chyba też dzieciak przyzwyczja się do różnych bakterii no i
      udoparnia. Z czasem przeszło. Pozdrawiam
      Kasia
      • edit31 Re: pleśniawki 11.02.04, 19:16
        Tez sie z tym dlugo nawalczylam, ale polecam jak poprzedniczka swiezo zsikana
        pieluszke tetrowa, zetrzec tym plesniawki a potem nystatyna, aphtin lub fiolet.
        U mnie ostatecznie przeszly po fiolecie. Przed sposobem z pieluszka mialam
        najpierw troche oporow, ale potem doszlam do takiej wprawy, ze maluszek mial
        cala buzke czysta bardzo szybko. Smarowalam tez brodawki. W koncu przejdzie. U
        nas trwalo ok 2-3 miesiace. Pozdr - Edyta
        • gosia_samosia Re: pleśniawki 12.02.04, 09:12
          dziękuję Wam wszystkim za odzew - chyba spróbuję z tym fioletem; mam nadzieję
          że pomoże; co do urynoterapii nie jestem jakoś psychicznie przekonana;

pozdrawiam i jeszcze raz dzięki;
    • weronikarb Re: pleśniawki 13.02.04, 13:52
      Moj mały ma 3 miesiace i jak narazie niewiemy co to plesniawki, ale codziennie
      przed kapiela wycieram mu buzke zsikana pieluszka. Tak robila moja mam, babcia,
      tesciowa i pomagalo. Jak narazie widze ze pomaga. Lekarz i polozna sie dziwili
      ze utrzymalam sie bez plesniawek (nie powiedzialam o mooim sposobie). Niewiem
      mi bardziej zalezy na zdrowiu dziecka anizeli uprzedzeniach ze to mocz, ale to
      Twoj wybor.
      Pozdrawiam
      Renata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka