Gość: anador IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 09.08.04, 13:13 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anador Re: Stopy płasko - koślawe ??? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 09.08.04, 13:16 Dziewczyny czy któraś z Was miała z tym do czynienia? Ortopeda wykrył to u mojej 2,5 letniej córeczki. Zalecił wkładki ortopedyczne i ćwiczenia. Napiszcie z doświadczenia czy to pomaga, ile płaciłyście za te wkładki i czy wogóle z takim maluchem da się ćwiczyć. Bardzo proszę o odpowiedzi i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka_s Re: Stopy płasko - koślawe ??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.08.04, 12:45 Witam, U nas (a mój syn ma już ponad 9 lat) to płaskostopie a dokładnie stopy płasko koślawe ciągnie się cały czas. Mimo ćwiczeń korekcyjnych , wkładek, basenu no niestety jest to moja totalna porażka, że nic w tym zakresie się nie poprawiło. Wiem, że aby były rezultaty potrzebna jest żelazna konsekwencja, no a niestety z dzieckiem to róznie bywa, u nas chyba było zawsze ciut za mało intensywnie i regularnie i niestety nie na wiele pomogło. Im wcześniej tym oczywiście więcej można zrobić, mój syn w tej chwili ma już w zasadzie "wyrok" że takie stopy będzie miał do końca życia. Na razie nie ma to żadnego znaczenia, ale na stare lata będzie cierpieć. Radze z własnych doświadczeń wziąć się ostro do tego, i 100% konsekwentnie, inaczej b ędziesz mieć wyrzuty sumienia jak ja. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anador Re: Stopy płasko - koślawe ??? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 13.08.04, 15:51 Witam Dziękuje za odpowiedż, przyznam że troszkę mnie zmartwiłaś bo nie wyobrażam sobie za bardzo ćwiczyć konsekwentnie i rzetelnie z takim maluchem. Mimo wszystko dziękuję, idę wkrótce po wkładki i do roboty. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Stopy płasko - koślawe ??? 13.08.04, 17:12 Ok. 80% dzieci ma takie stopy. Ja też mam. Ćwiczyłam, nosiłam wkładki, buty ortopedyczne. Przez całe dzieciństwo nie pozwalano mi nosić sandałów. co było dla małego dziecka horrorem. Nic nie pomogło. Lekarka moich dzieci powiedziała, zeby nic nie robić - poza wysyłaniem na gimnastykę korekcyjną w przedszkolu i w szkole - bo nie zaszkodzi. Póki nie boli ja bym nic nie robiła. Mozna ew. stosować kilka smiesznych dla dziecka zabaw - chodzenie boso po miękimm podlozy (plaża czy łąka - idealne). Chodzenie na zewnetrznych (nigdy wewnętrznych) krawedziach stóp. Podnoszenie palcami od nóg różnych rzeczy z podłogi (to b. przydatna umiejetność, do dziś mi się przydaje!). A stopy i tak prawdopodobnie pozostaną płaskie, bo jest to skutek cywilizacji - a własciwie noszenia butów i chodzenia po podłodze, zamiast po trawie. Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedziczka Re: Stopy płasko - koślawe ??? 18.08.04, 19:25 Moja córka ma tylko koślawe, ćwiczymy i nosimy wkładki. Mam nadzieję, że to coś pomoże. Moja znajoma ćwiczyła z dzieckiem, nosiło wkładki i po dwóch latach nóżki się wyprostowały (dziecko teraz ma 4,5 roku). Druga znajoma też mówiła, że pomogło. Miej więc nadzieję, że będzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Stopy płasko - koślawe ??? 20.08.04, 11:55 Oczywiście jezeli wada nie jest jeszcze poważna to można ją skorygować. Ważne aby wcześnie zacząć i być naprawdę konsekwentnym i sumiennym. U nas niestety było to skokowo, były okresy bardzo intensywne a potem np wakacje gdy ćwiczeń nie było, no i chłopaki są ogólnie cięższe w zmuszeniu do chodzenia na paluszkach i innych takich... Dobrze że chociaż basen załapał przez to płaskostopie, pływa jak rybka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Stopy płasko - koślawe ??? IP: 193.0.73.* 23.08.04, 12:34 można zapisać dziecko na zajęcia taneczne. Moja córka miała płaskostopie, ale to już przeszłośc. Polecam Zespół dziecięcy w Mazowieckim Centrum Kultury i SZtuki ul., Elektoralna 12 można się kontaktować z działem tańca i panem Norbertem Późniewskim 620 48 36 wew. 218 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anador Re: Stopy płasko - koślawe ??? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 28.08.04, 14:03 Dziewczyny właśnie nabyłam wkładki. Kosztowały 25,- założyłam Amelce ale ona strasznie nie chce chodzić w butach z wkładkami. Szczerze powiedziawszy nie dziwię się, patrząc na nie wiem, że to chyba bardzo niewygodne. Jak było u Was? Nie wiem co robić czy zakładać na siłę i patrzeć jak się teraz męczy dla jej dobra w przyszłości?? Jak to było u Was? Napiszcie proszę Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elzi Re: Stopy płasko - koślawe ??? IP: *.a.pppool.de 30.09.04, 23:51 hej, urodzilam w sierpniu coreczke u ktorej wystepuje wada stopy. Jest to stopa plasko-koslawa. Dokotor w klinice ortopedycznej stwierdzil, ze potrzebna bedzie operacja, ktora ustawi kosci w prawidlowej pozycji a potem nozka bedzie wsadzona w gips. Operacja ma sie odbyc jednak, gdy coreczka bedzie w 5 miesiacu zycia. Bardzo sie martwimy czy wszystko bedzie dobrze i czy ta operacja to ostatecznosc. Z wypowiedzi autorki tego listu wnioskuje, ze same cwiczenia korekcyjne nie wiele daja, wiec moze taka operacja jest lepszym wyjsciem z sytuacji? Sama nie wiem... Czy ktos moze sie jeszcze wypowiedziec na ten temat? Pozdrawiam, elzi. Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka3 Re: Stopy płasko - koślawe ??? 01.10.04, 00:26 Hej, moj syn urodzil sie ze stopami plasko-koslawymi. Nikt nam nie mowil o operacji, tylko o masazach. Masowalam mu nozki 2 razy po polgodziny dziennie + rok wizyt u terapeuty na szczescie wystarczyly. W domu chodzi bez butow i papuci (grube skarpety) a latem duzo boso takze na dworze. Mozna z tego wyjsc! Dodam tylko, ze ta wada nie byla b. wielka. FFF Odpowiedz Link Zgłoś