matania 31.01.05, 14:26 kupiłam mianowicie gadżecik z silikonu (czy z czego to jest),na palec z delikatną szczoteczką i stąd pytanie:czy ktoś tego używał i czy wiecie, od którego tygodnia/miesiąca powinno się szczotkować dziąsła dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klubiale1 Re: szczotkowanie dziąseł 01.02.05, 09:33 Ja nigdy nie szczotkowałam dziąseł. od czasu do czasu przemywałam je tylko gazikiem zamoczonym w wodzie z wit C (np Cebion w kroplach). Takie przemywanie wit C zapobiega pleśniawkom. Natomiast taką nakładkę na palec kupiłam jak małemu wyrżnął się pierszy ząb. Dentystka mi to poleciła, do szorowania pierwszych ząbków. Można tym łatwo ściągać nalot z ząbków. Niestety u mojego synka nie zdało to egzaminu, bo od razu nauczył się zagryzać na tym ząbki, podczas gdy mój palec był w środku. Niesamowice mnie to bolało, a synek miał radochę,że mama krzyczy i podskakuje. Ale może Twój maluszek nie będzie tak robił. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
beata792 Re: szczotkowanie dziąseł 15.02.05, 21:51 ja swojemu tym cudem masuje dzisla od urodzenia. slyszalam gdzies ze pododbno to zmniejsza bolesnosc zabkowania... nie wiem czy tak jest ale rzeczywiscie mojemu synkowi ostatnio wyszly dwa zeby. troche marudzil w dzien ale w nocy pieknie spal a poza tym zadnej goraczki i biegunki (co akurat ze szczoteczka nie ma nic wspolnego ) w kazdym razie teraz nadal masuje dziasla i juz dwa zabki pozdrawiam Beata Odpowiedz Link Zgłoś