martanana 07.04.06, 21:13 Hej, może wiecie na czym dokładnie polega to badanie? Moja 7letnia Amelka będzie miała w poniedziałek i chciałabym jej wytłumaczyć co ją czeka. Może któraś z was przez to przechodziła i opisze? Pozdrawiam Marta, mama Amelki- 7 lat i Zuzi - 10 lat Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
netka2 Re: Cystografia 07.04.06, 21:45 Cystografia mikcyjna polega na podaniu srodka kontrastowego przez cewnik moczowy w celu uwidocznienia pecherza moczowego. Najpierw corce zostanie zalozony cewnik do pecherza moczowego(troche nieprzyjemne i krepujace ale nie powinno byc bolesne). Nastepnie w zakladzie radiologii zostanie polozona na stole i przez cewnik dostanie kontrast do pecherza moczowego. Kontrast bedzie wlewany stopniowo przez kroplowke. Nastepnie robi sie zdjecia z wypelnionym pecherzem(cewnik zostanie na chwile zatkany i corka bedzie musial trzymac mocz ). Nastepnie pani radiolog poprosi corke by zaczela sikac(normalnie lezac na stole, sa podlozone podklady i lignina- dzieci i doroslych to bardzo krepuje - sikanie na stole). No i na tym zostanie to zakonczone. Bedzie mozliwosc ze bedziesz mogla byc z corka podczas zdjec(popros tylko o fartuch ochronny- nie zapomnij) corka bedzie sie mniej bala. Pozdrwaiam i zycze powodzenia/ Odpowiedz Link Zgłoś
martanana Re: Cystografia 08.04.06, 11:20 Dzięki Wam dziewczyny za odpowiedzi.. Brrr to sikanie na stole nie brzmi zbyt przyjemnie no ale Amelka ma dopiero 7 lat, może damy rade. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paulaula Re: Cystografia 08.04.06, 18:06 Jeśli dziecko współpracuje, przede wszystkim przy zakładaniu cewnika jest rozluźnione i nie broni się całe badanie trwa 10minut. Końcówka cewnika jest smarowana żelem znieczulającym dodatkowo, aby zminimalizować jakieś nieprzyjemne odczucia. Kiedy dziecko się "spina" wypycha cewnik i trzeba zakładać go ponownie.Dużo zależy od wprawy osoby zakładającej cewnik. My dwa razy robiłyśmy badanie w Kilecach, w szpitalu dziecięcym. Pierwszym razem super, pielęgniarka zrobiła to tak, że córka nawet nie poczuła kiedy i cewnik był na miejscu, do tego przemiły radiolog. Za drugim razem porażka, kiepska pielęgniarka, na którą z lekarzem czekaliśmy prawie godzinę, ceewnik zakładany 5 razy, bo ciągle wypadał (tłumaczła, że brała małe, dla dobra dziecka, ze strony córki była pełna współpraca), w rezultacie dziecko skręłało się z bólu po badaniu i było przerażone wizją następnego. Trzecią cystografię, tym razej młodszej córeczce robiłam w Krakowie na Prokocimiu i jesteśmy bardzo zadowoleni (tam na pewno pojedziemy na kolejną ze starszą córką, choć ona mówi, że nie da sobie już zrobić). Wszystko trwa bardzo krótko, cewnikuje pani doktor i robi to wspaniale, dziecko nie jest poganiane, a to ważne (często dzieci pomimo pełnego pęcherza są tak zdenerwowane, że nie mogą zacząć sikać), ogólnie bardzo miła atmosfera. Nam na szczęście u maluszka nic nie wyszło, ona ma więc spokój, tylko starszą córkęczeka jeszcze jedna cystografia. Pozdrawiam i zrób wywiad, może na forum o szpitalu gdzie będziecie robić badanie. Odpowiedz Link Zgłoś
lejla7 Re: Cystografia 09.04.06, 11:58 Hej skorzystam z twojego postu jesli mozna moj synek cystografie bedzie mial za 2 tyg Malenstwo ma dopiero 7 tyg wiec na wspolprace z jego strony nie ma co liczyc. Boje sie zakladania tego cewnika bo bedzie napewno sie strasznie krecil: ( Odpowiedz Link Zgłoś
ewapn Re: Cystografia 09.04.06, 17:24 jestem w podobniej sytuacji- mój synuś ma 10 tyg, cystografia po swietach...przeżywałam to już z córką jak miałą 6 m-cy, a teraz znowu.. niby wiem na czym to polega, ale nie wyobrazam sobie cewnikowania takiego malutkiego chłopczyka..to w sumie w całym tym badaniu jest najstraszniejsze...brrr.... kiedy byłam z córka-cieszyłam sie ze jest dziewczynka..niestety dopadło nas znowu....trzymam za wszytkich.. i za nas.. kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
izabela1976 Re: Cystografia 10.04.06, 11:40 Mój synek miał 4 misiące gdy miał wykonywaną cystografię. Najwiekszym dla niego problemem była niemożność ruszania kończynami (rączki przykryte specjalnymi woreczkami a nóżki trzymałam ja). Wkładania cewnika nawet nie poczuł. Najgorsze dla mnie - trzymanie dziecka w niewygodnej pozycji (siadał mi kregosłup) i czekanie aż mały raczy zrobić siusiu. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Cystografia 10.04.06, 08:17 www.zum.org.pl/5.html tu masz taki pliczek o cystografii - najprosciej jak sie da Odpowiedz Link Zgłoś
martanana Re: Cystografia 10.04.06, 14:27 My juz po badaniu. Nie było tak źle. Cewnikowanie Amelka zniosła dzielnie, choć była dość skrępowana. Miała problem z oddaniem moczu, nie potrafiła sie rozluźnić. Na szczęście nie była poganiana, wręcz przeciwnie. Skarży sie teraz, że "piecze ją" przy siusianiu. Ale to chyba normalne po cewnikowaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Cystografia 10.04.06, 15:14 Normalne jest nawet to, ze przez kilak godzin dziecko sie blokuje i nie siusia w ogole. Mam nadzieje, ze dostalas oslonowo furagine lub urotrim na kilka dni po badaniu???? Odpowiedz Link Zgłoś
martanana Re: Cystografia 10.04.06, 22:04 Tak, dostałyśmy furagine. Amelka teraz oddała drugi raz mocz po badaniu i zauważyłam w nim śladowe ilości krwi. Mała cały czas marudzi, że boli ją i piecze. Nie przejmować się tą krwią( dosłownie dwie kropelki) ? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Cystografia 11.04.06, 12:47 Krew po cystografii w moczu jest zjawiskiem normalnym. Nie nalezy sie przejmowac - jest to po cewnikowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
martanana Re: Cystografia 11.04.06, 14:21 Dzieki, uspokoiłaś mnie. Poza tym dziś już wszystko w porządku. Nic nie piecze, nie ma krwii. Dzięki za wszystkie wasze odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś