Dodaj do ulubionych

Guzek na szyi-pomocy!!

30.08.06, 10:25
Witam wszystkie emamy. Mam nie lada problem. U mojego synka 2,4 na szyi z
prawej strony pojawil sie guzek. Jest dosc miekki, jest wielkosci ziarnka
fasoli.dzis bylam na pobraniu krwi a jutro na usg. Mam nadzieje ze to tylko
wezel chlonny.Podobniez standardowo przy kazdym guzku robia amniopunkcje. Czy
ktoras z mam miala podobny problem. Prosze o odpowiedz. Przepraszam za brak
znakow polskich, cos przestawilam i nie moge odkrecic.
Pozdrawiam.
Karolina mama Jasia
Obserwuj wątek
    • kamcio.1 Re: Guzek na szyi-pomocy!! 30.08.06, 10:48
      mój synuś (2 l.) ma prawie od urodzenia wyczuwalny na szyi guzek i lekarz
      stwierdził, że to własnie węzły chłonne i nie ma się czym przejmować, gdyż dużo
      dzieci tak ma, ale trzeba zwracać uwagę czy się nie powiększa.
      • kaja20051 Re: Guzek na szyi-pomocy!! 30.08.06, 11:36
        Na razie jest wielkosci fasoli. Jutro mamy usg. Zobaczymy co wyjdzie.Pediatra
        badajac stwierdziła że jest to twór, a nie węzeł chłonny. Krótko mówiąc
        panikuję coraz bardziej.
        • u.too Re: Guzek na szyi-pomocy!! 30.08.06, 13:11
          poszukaj informacji nt. cysta/przetoka szyjna

w wieku twojego synka właśnie ujwniają się takie pozostałości po łukach
          skrzelowych z życia płodowego

Jeśli zdecydujesz się usuwać to u b. dobrego chirurga dziecięcego. Polecam np.
          dr. Surowiec. dr. Piwowar lub Prof. Dudkiewicz z imid w warszawie.
          Prawdopodobnie nie jest to groźna sprawa, ale na szyi jest całe mnóstwo
          zakończeń nerwów z głowy, więc lepiej działać ostrożnie. Inne wyjście to
          dziecięcy otolaryngolog, ale tylko taki kóry usuwał podobne zmiany. Cysta może
          być pod skórą, albo głęboko pomiędzy mięśniami , naczyniami krwionośnymi i
          zakończeniami nerwów. Nie da się tego potwierdzić na usg, czy rezonansie. To
          czy ma jakieś odnogi widać dopiero po wstrzyknięciu kontrastu, szkoda męczyć
          dziecko.
    • planetta Nie martw się :) 30.08.06, 17:24
      Mój synek ma 3 latka, ale od około roku ma na szyi guzek z prawej strony,jest
      wielkości pestki wiśni, był wielokrotnie badany przez różnych lekarzy. Wszyscy
      twierdzą, że to powiększony węzeł chłonny. Pociesza mnie fakt, że pod nim
      wyczuwam mniejsze węzły. Poza tym z tego co wiem węzły powiększają się w czasie
      infekcji, u nas zawsze tak jest, ma powiększone i już wiem, że będzie chory!!!
      Może też jest tak u Was???
      pozdrawiamy i napisz po wynikach, może też zrobimy...?
      • owieczka30 Re: Nie martw się :) 02.09.06, 23:17
        Witaj, mój synek też trzylatek ma też powiekszone węzły chłonne z prawej strony szyi i to niezależnie czy jest infekcja czy nie.Pediatra dała skierowanie do kliniki hematologii dziecięcej, oprócz tego byliśmy prywatnie u profesora, wszędzie nas zapewniono że jesli wyniki badań są prawidłowe czyli krew - ilość limfocytów itp w normie, dziecko jest w doskonałej formie i żadko choruje to nie ma powodu do niepokoju, u dzieci zwłaszcza tych szczupłych podobno już tak jest

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka